Het schiereiland Snaefellsnes is met recht IJsland in het klein te noemen. In dit relatief kleine gebied vind je alles wat dit land zo uniek maakt. Je hebt er stranden, watervallen, vulkaankraters, heetwaterbronnen, ruige kliffen, lavavelden, prachtige vissersdorpjes en meer moois. Hier 10x bezienswaardigheden op Snaefellsnes in een uitgestippelde roadtrip route. Een leuke dagtrip vanuit Reykjavik of een must do tijdens een reis door het land.

Nog meer leuke dingen doen in IJsland? Klik hier voor aanbiedingen van excursies, tours en meer.

map roadtrip route Snaefellsnes, IJsland - Map of Joy

Roadtrip Snaefellsnes, Iceland - Map of Joy

In bad bij Landbrotalaug

In IJsland kun je op meerdere plekken genieten van een warmwaterbad in de buitenlucht. Puur natuur. Bij Landbrotalaug word je op je wenken bediend, want hier heb je meerdere kleine warmwaterbaden. Via een weggetje (Google maps kent de locatie, dus het is makkelijk ter plekke navigeren) dat is aangelegd met zand en stenen (maar goed te doen met een gewone auto) kom je op een klein parkeerplaatsje. Het is raadzaam om je hier om te kleden, want er zijn geen omkleedhokjes, douches etc. Kijk waar damp uit de grond opstijgt en loop daar naartoe. Wij bezochten Landbrotalaug aan het einde van de middag en hadden het rijk alleen! De baden zijn heel erg klein (voor maximaal 2 personen per stuk) dus je moet geluk hebben. Het water is ruim 40 graden. Op de foto zie je mijn man Jasper in een stomend bad zitten met schapen op de achtergrond. Geweldig moment.

Landbrotalaug hotspring, Snaefellsnes - Map of Joy

Wandelen naar vulkaankrater Eldborg

In hetzelfde gebied als de warmwaterbaden pronkt de oude vulkaan Eldborg. Niet te missen, want hij steekt boven alles in je blikveld uit. Het is één van de bezienswaardigheden op Snaefellsnes die je gezien wilt hebben. Je kunt er naartoe wandelen en zelfs over de kraterwand lopen. Het is een zogenaamde explosiekrater die duizenden jaren geleden slechts één keer actief is geweest.

Klik hier voor aanbiedingen van accommodaties in IJsland.

Ytri-Raudamellur (de basalt columns)

Als je aan komt rijden zie je gelijk dat dit een unieke plek is. Het is als het ware een muur van rechtopstaande, smalle stenen in de vorm van staven. Heel bijzonder om te zien. Pas als je ervoor gaat staan merk je hoe enorm hoog deze basalt columns zijn. Basalt wordt gevormd door de stolling van lava. De stolling van het basalt vindt plaats aan het aardoppervlak en daarom is basalt een uitvloeiingsgesteente. Door de snelle afkoeling zijn geen grote kristallen gevormd, vandaar dat ze deze vorm hebben.

Ytri-Raudamellur, de basalt columns, Snaefellsnes Ijsland - Map of Joy

Ytri-Raudamellur, de basalt columns, Snaefellsnes Ijsland - Map of Joy

Het strand Ytri-Tunga

Een strand dat je een beetje het gevoel geeft alsof je aan de Hollandse kust bent, want je loopt ernaar toe door hoog gras en wat lage duinen. Eenmaal op het strand zie je een mooie combinatie van lavazand en normaal zand. De golven beuken hier hard tegen de kustlijn en als je om je heen kijkt zie je bergen met een stralende hoofdrol voor de Snaefellsnes vulkaan die in het Nationaal Park Snæfellsjökull ligt. Als je geluk hebt zie je zeehonden in het water, want dit stukje IJsland staat bekend om de vele zeehonden. Helaas zag ik geen zeehonden, maar wel een prachtige zonsondergang. Eén van de prachtige bezienswaardigheden op Snaefellsnes die je niet wilt missen! Ik sliep in Guesthouse Hof in een houten chalet met uitzicht op dit strand en de Snaefellsnes vulkaan. Een droomplekje. Klik hier als jij daar ook wilt slapen.

Strand Ytri Tunga, Snaefellsnes, IJsland - Map of Joy

Strand Ytri Tunga, Snaefellsnes, IJsland - Map of Joy

Blikvanger Budakirkja

Tijdens een reis door IJsland zie je wel vaker een typisch IJslands kerkje gemaakt van hout. Ze zijn allemaal bijzonder om te zien, maar de Budakirkja vind ik de allermooiste. Gelegen in een oud lavaveld waar schapen grazen zie je opeens een zwart-witte kerk staan. Naast het kerkje is een kleine begraafplaats. Het is een heel vreemd contrast om te zien. Eén van de bezienswaardigheden op Snaefellsnes die zeer fotogeniek is, zonder dat het natuur is. Ook is er een hotel/restaurant waar je iets kunt eten/drinken.

Budakirkja Snaefellsnes, Iceland - Map of Joy

De kliffen van Arnastapi

Een kant van IJsland die je niet op veel plekken kunt bewonderen zie je hier in het kleine dorpje Arnastapi. Enorm hoge kliffen waar golven woest tegenaan slaan en waar veel vogels smullen van zeevruchten. Er is een wandelroute aangelegd. Volg deze route en je komt vanzelf langs de meest mooie plekjes. Simpelweg schitterend!

Arnastapi, Snaefellsnes, IJsland - Map of Joy

Arnastapi, Snaefellsnes, IJsland - Map of Joy

Arnastapi, Snaefellsnes, IJsland - Map of Joy

Arnastapi, Snaefellsnes, IJsland - Map of Joy

Rijden naar vulkaankrater Saxhóll

Onderdeel van het prachtige Nationaal Park Snæfellsjökull is de vulkaankrater Saxhóll. De weg ernaar toe is een droomroute. Via een slingerweg door oude lavavelden zie je aan de kustkant een grote vulkaankrater liggen. Het fijne is dat je deze krater makkelijk kunt bewonderen, doordat er een trap aan de zijkant is aangelegd van beneden naar boven.

Roadtrip Snaefellsnes NP, IJsland - Map of Joy

Roadtrip Snaefellsnes NP, IJsland - Map of Joy

Berg Kirkjufell en waterval Kirkjufellfoss

De berg Kirkjufell is het icoon van het schiereiland. Je hebt deze berg ongetwijfeld weleens op Instagram of ergens anders voorbij zien komen. Wat de berg zo bijzonder maakt is de vorm (hij lijkt op een puntige hoed) en het feit dat de Kirkjufellfoss waterval er vlak voor ligt. De autoweg zit ertussen, maar als je bij de waterval gaat staan met je gezicht naar de berg toe zie je de weg niet en vormt het één geheel. Prachtig om te zien.

Lees ook het artikel over IJsland in de herfst: 3x de mooiste watervallen. Deze zijn dichtbij Snaefellsnes.

Kirkjufell & Kirkjufellfoss, Snaefellsnes, Iceland - Map of Joy

Kirkjufellfoss, Snaefellsnes, Iceland - Map of Joy

Vissersdorpje Grundarfjördur

Er zijn meerdere vissersdorpjes op het schiereiland, maar Grundarfjördur is het grootst en het gezelligst. Het is echt zo’n dorpje dat nog vrij ongerept is en waar je in principe alleen locals tegenkomt. Het is er heel gemoedelijk. Je hebt hier meerdere restaurantjes waar je lekker kunt lunchen (met uitzicht op Kirkjufell) tijdens de roadtrip, maar er zijn ook enkele accommodaties. Daarnaast is het praktisch om te weten dat je er boodschappen kunt doen en er is een tankstation.

Rijden door een lavaveld

Lavavelden genoeg in IJsland, maar het is bijna nergens mogelijk om er met een gewone auto dwars doorheen te rijden. Op het weggetje 558 kan dat wel en dat levert ongelooflijk mooie plaatjes op. Ik vind dit het meest mooie lavaveld van heel IJsland. De autoweg van grind die er is aangelegd is heel goed berijdbaar. Niet veel mensen weten dit en slaan dit weggetje over. Wij hebben hier heel rustig doorheen gereden in ongeveer een uurtje (met heel veel fotostops) en kwamen helemaal niemand tegen! Een cadeautje.

Snaefellsnes, roadtrip, lavaveld - Map of Joy

Snaefellsnes, roadtrip, lavaveld - Map of Joy

Snaefellsnes, roadtrip, lavaveld - Map of Joy

Snaefellsnes, roadtrip, lavaveld - Map of Joy

Praktische informatie

Er zijn meer hoogtepunten op het eiland dan ik hier beschrijf, maar ik heb gekozen voor de 10 plekken die ik persoonlijk het allermooist vind. Je kunt al deze hoogtepunten binnen één dag afvinken, wat wij ook deden, maar ik had er graag wat langer gebleven. Als je echt van dit schiereiland wilt genieten kun je er met gemak drie volle dagen of misschien wel langer doorbrengen (ligt er natuurlijk aan wat je wilt doen). Het gebied ligt op 1.30 uur rijden van Reykjavik, dus je kunt ook een dagtrip vanuit de stad maken door een dag een auto te huren of een excursie te boeken.

Alles is goed berijdbaar met een normale auto te boeken via Sunny Cars (inclusief verzekeringen!). Lees dit artikel als je alles wilt weten over auto huren in het buitenland.Er is ook een F-weg helemaal rechts op het schiereiland in National Park Snaefellsnes, maar deze kun je alleen inrijden met een 4×4. Het is verstandig om eten en drinken in de auto mee te nemen. Je kunt bij de Budakirkja in een hotel en in Arnastapi in een hotel (bij de kliffen direct bij de parkeerplaatsen) iets eten/drinken en naar het toilet, maar wil je meer keus dan moet je in het dorpje Grundarfjördur zijn (zie nummer 9). Zoals ik al schreef heb je hier meerdere restaurantjes, kun je boodschappen doen en heb je een tankstation.

Wil jij ook door (dit deel) van IJsland reizen? Neem een kijkje bij Askja Reizen voor bijzondere, compleet verzorgde rondreizen.

Weten wat de beste plek om Noorderlicht te spotten is en andere handige tips over het Noorderlicht ontdekken? Lees dit artikel.

Het laatste reisnieuws en reisinspiratie van Map of Joy in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

* indicates requiredThe ultimate road trip through Snaefellsnes, Iceland, with a map and 10 must sees - Map of Joy

In samenwerking met Askja Reizen.

12 thoughts on “10x bezienswaardigheden op Snaefellsnes, IJsland [roadtrip route]”

  1. Hoi! Omdat wij dit genoeg gingen bezoeken hebben we super veel aan jouw artikel gehad. Bedankt! Erg mooi hier!
    Een kleine kanttekening, nummer 7 is niet Londrangar (dit is een viewpoint in het zuiden van het nationaal park) maar de vulkaankrater Saxholl 🙂

  2. Persoonlijk houd ik niet zo van landen waar het koud is, maar dan mis je dus wel mooie plekken. Bijzonder mooie foto’s heb je daar gemaakt. De natuur is daar echt prachtig. Ben trouwens wel benieuwd hoe je al die namen uitspreekt. Heb het net ook even geprobeerd, maar dat is toch nog niet zo gemakkelijk! Leuk stukje!

  3. Het is zó mooi op Snaefellsnes! Grappig genoeg hebben jullie weer een aantal andere dingen gezien dan wij. Als we terug gaan naar IJsland dan kunnen we met die bezienswaardigheden zó weer een rondje doen. Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *