Home IJsland 10x niet te missen bezienswaardigheden op Snaefellsnes [roadtrip route]

10x niet te missen bezienswaardigheden op Snaefellsnes [roadtrip route]

geschreven door Nathalie
20 comments

Het schiereiland Snaefellsnes is met recht IJsland in het klein te noemen. In dit relatief kleine gebied vind je alles wat dit land zo uniek maakt. Je hebt er stranden, watervallen, vulkaankraters, heetwaterbronnen, ruige kliffen, lavavelden, prachtige vissersdorpjes en meer moois. Hier 10x bezienswaardigheden op Snaefellsnes in een uitgestippelde roadtrip route. Een leuke dagtrip vanuit Reykjavik of een must do tijdens een reis door het land.

map roadtrip route Snaefellsnes, IJsland - Map of Joy
Roadtrip Snaefellsnes, Iceland - Map of Joy

In bad bij Landbrotalaug (let op: dit bad is inmiddels gesloten!)

In IJsland kun je op meerdere plekken genieten van een warmwaterbad in de buitenlucht. Puur natuur. Bij Landbrotalaug word je op je wenken bediend, want hier heb je meerdere kleine warmwaterbaden.

Via een weggetje (Google maps kent de locatie, dus het is makkelijk ter plekke navigeren) dat is aangelegd met zand en stenen (maar goed te doen met een gewone auto) kom je op een klein parkeerplaatsje. Het is raadzaam om je hier om te kleden, want er zijn geen omkleedhokjes, douches etc.

Kijk waar damp uit de grond opstijgt en loop daar naartoe. Wij bezochten Landbrotalaug aan het einde van de middag en hadden het rijk alleen! De baden zijn heel erg klein (voor maximaal 2 personen per stuk) dus je moet geluk hebben. Het water is ruim 40 graden. Op de foto zie je mijn man Jasper in een stomend bad zitten met schapen op de achtergrond. Geweldig moment.

Landbrotalaug hotspring, Snaefellsnes - Map of Joy
 

Wandelen naar vulkaankrater Eldborg

In hetzelfde gebied als de warmwaterbaden pronkt de oude vulkaan Eldborg. Niet te missen, want hij steekt boven alles in je blikveld uit. Het is één van de bezienswaardigheden op Snaefellsnes die je gezien wilt hebben. Je kunt er naartoe wandelen en zelfs over de kraterwand lopen. Het is een zogenaamde explosiekrater die duizenden jaren geleden slechts één keer actief is geweest.

Klik hier voor aanbiedingen van accommodaties in IJsland.

Ytri-Raudamellur (de basalt columns)

Als je aan komt rijden zie je gelijk dat dit een unieke plek is. Het is als het ware een muur van rechtopstaande, smalle stenen in de vorm van staven. Heel bijzonder om te zien.

Pas als je ervoor gaat staan merk je hoe enorm hoog deze basalt columns zijn. Basalt wordt gevormd door de stolling van lava. De stolling van het basalt vindt plaats aan het aardoppervlak en daarom is basalt een uitvloeiingsgesteente. Door de snelle afkoeling zijn geen grote kristallen gevormd, vandaar dat ze deze vorm hebben.

Ytri-Raudamellur, de basalt columns, Snaefellsnes Ijsland - Map of Joy
Ytri-Raudamellur, de basalt columns, Snaefellsnes Ijsland - Map of Joy

Het strand Ytri-Tunga

Een strand dat je een beetje het gevoel geeft alsof je aan de Hollandse kust bent, want je loopt ernaar toe door hoog gras en wat lage duinen. Eenmaal op het strand zie je een mooie combinatie van lavazand en normaal zand. De golven beuken hier hard tegen de kustlijn en als je om je heen kijkt zie je bergen met een stralende hoofdrol voor de Snaefellsnes vulkaan die in het Nationaal Park Snæfellsjökull ligt.

Als je geluk hebt zie je zeehonden in het water, want dit stukje IJsland staat bekend om de vele zeehonden. Helaas zag ik geen zeehonden, maar wel een prachtige zonsondergang. Eén van de prachtige bezienswaardigheden op Snaefellsnes die je niet wilt missen! Ik sliep in Guesthouse Hof in een houten chalet met uitzicht op dit strand en de Snaefellsnes vulkaan. Een droomplekje. Klik hier als jij daar ook wilt slapen.

Strand Ytri Tunga, Snaefellsnes, IJsland - Map of Joy
Strand Ytri Tunga, Snaefellsnes, IJsland - Map of Joy

Blikvanger Budakirkja

Tijdens een reis door IJsland zie je wel vaker een typisch IJslands kerkje gemaakt van hout. Ze zijn allemaal bijzonder om te zien, maar de Budakirkja vind ik de allermooiste. Gelegen in een oud lavaveld waar schapen grazen zie je opeens een zwart-witte kerk staan. Naast het kerkje is een kleine begraafplaats.

Het is een heel vreemd contrast om te zien. Eén van de bezienswaardigheden op Snaefellsnes die zeer fotogeniek is, zonder dat het natuur is. Ook is er een hotel/restaurant waar je iets kunt eten/drinken.

Lees ook: 22x de allermooiste plekken in IJsland die je gezien wilt hebben

Budakirkja Snaefellsnes, Iceland - Map of Joy

De kliffen van Arnastapi

Een kant van IJsland die je niet op veel plekken kunt bewonderen zie je hier in het kleine dorpje Arnastapi. Enorm hoge kliffen waar golven woest tegenaan slaan en waar veel vogels smullen van zeevruchten. Er is een wandelroute aangelegd. Volg deze route en je komt vanzelf langs de meest mooie plekjes. Simpelweg schitterend!

Arnastapi, Snaefellsnes, IJsland - Map of Joy
Arnastapi, Snaefellsnes, IJsland - Map of Joy
Arnastapi, Snaefellsnes, IJsland - Map of Joy
Arnastapi, Snaefellsnes, IJsland - Map of Joy

Rijden naar vulkaankrater Saxhóll

Onderdeel van het prachtige Nationaal Park Snæfellsjökull is de vulkaankrater Saxhóll. De weg ernaar toe is een droomroute. Via een slingerweg door oude lavavelden zie je aan de kustkant een grote vulkaankrater liggen. Het fijne is dat je deze krater makkelijk kunt bewonderen, doordat er een trap aan de zijkant is aangelegd van beneden naar boven.

Roadtrip Snaefellsnes NP, IJsland - Map of Joy
Roadtrip Snaefellsnes NP, IJsland - Map of Joy

Berg Kirkjufell en waterval Kirkjufellfoss

De berg Kirkjufell is het icoon van het schiereiland. Je hebt deze berg ongetwijfeld weleens op Instagram of ergens anders voorbij zien komen. Wat de berg zo bijzonder maakt is de vorm (hij lijkt op een puntige hoed) en het feit dat de Kirkjufellfoss waterval er vlak voor ligt. De autoweg zit ertussen, maar als je bij de waterval gaat staan met je gezicht naar de berg toe zie je de weg niet en vormt het één geheel. Prachtig om te zien.

Lees ook het artikel over IJsland in de herfst: 3x de mooiste watervallen. Deze zijn dichtbij Snaefellsnes.

Kirkjufell & Kirkjufellfoss, Snaefellsnes, Iceland - Map of Joy
Kirkjufellfoss, Snaefellsnes, Iceland - Map of Joy

Vissersdorpje Grundarfjördur

Er zijn meerdere vissersdorpjes op het schiereiland, maar Grundarfjördur is het grootst en het gezelligst. Het is echt zo’n dorpje dat nog vrij ongerept is en waar je in principe alleen locals tegenkomt. Het is er heel gemoedelijk.

Je hebt hier meerdere restaurantjes waar je lekker kunt lunchen (met uitzicht op Kirkjufell) tijdens de roadtrip, maar er zijn ook enkele accommodaties. Daarnaast is het praktisch om te weten dat je er boodschappen kunt doen en er is een tankstation.

Rijden door een lavaveld

Lavavelden genoeg in IJsland, maar het is bijna nergens mogelijk om er met een gewone auto dwars doorheen te rijden. Op het weggetje 558 kan dat wel en dat levert ongelooflijk mooie plaatjes op. Ik vind dit het meest mooie lavaveld van heel IJsland.

De autoweg van grind die er is aangelegd is heel goed berijdbaar. Niet veel mensen weten dit en slaan dit weggetje over. Wij hebben hier heel rustig doorheen gereden in ongeveer een uurtje (met heel veel fotostops) en kwamen helemaal niemand tegen! Een cadeautje.

Hoe je er komt vanuit het westen op weg 54 vanuit Grundarfjordur: steek de eerste brug over, sla dan rechtsaf op weg 558 die ‘Berserkjahraun’ heet. Nadat je een klein bruggetje bent overgestoken ga je naar rechts op een kruispunt. Vanuit het oosten: vlak nadat de wegen 56 (Vatnaleid) en 54 (Snaefellsnesvegur) elkaar kruisen sla je linksaf naar ‘Berserkjahraun’.

Snaefellsnes, roadtrip, lavaveld - Map of Joy
Snaefellsnes, roadtrip, lavaveld - Map of Joy
Snaefellsnes, roadtrip, lavaveld - Map of Joy
Snaefellsnes, roadtrip, lavaveld - Map of Joy

Praktische informatie

Er zijn meer hoogtepunten op het eiland dan ik hier beschrijf, maar ik heb gekozen voor de 10 plekken die ik persoonlijk het allermooist vind. Je kunt al deze hoogtepunten binnen één dag afvinken, wat wij ook deden, maar ik had er graag wat langer gebleven.

Als je echt van dit schiereiland wilt genieten kun je er met gemak drie volle dagen of misschien wel langer doorbrengen (ligt er natuurlijk aan wat je wilt doen). Het gebied ligt op 1.30 uur rijden van Reykjavik, dus je kunt ook een dagtrip vanuit de stad maken door een dag een auto te huren of een excursie te boeken.

Lees ook: 19x leuke hotels in het centrum van Reykjavik

Alles is goed berijdbaar met een normale auto te boeken via Sunny Cars (inclusief verzekeringen!). Ook EasyTerra Autohuur is een fijne partij om een auto bij te huren. EasyTerra Autohuur is een onafhankelijke prijsvergelijker. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in hun systeem vergeleken, zodat je als consument altijd tegen een gunstig tarief jouw huurauto bij hen kunt boeken. Lees ook: Autorijden in IJsland? Lees deze handige 10 tips!

Er is ook een F-weg helemaal rechts op het schiereiland in National Park Snaefellsnes, maar deze kun je alleen inrijden met een 4×4. Het is verstandig om eten en drinken in de auto mee te nemen. Je kunt bij de Budakirkja in een hotel en in Arnastapi in een hotel (bij de kliffen direct bij de parkeerplaatsen) iets eten/drinken en naar het toilet, maar wil je meer keus dan moet je in het dorpje Grundarfjördur zijn (zie nummer 9). Zoals ik al schreef heb je hier meerdere restaurantjes, kun je boodschappen doen en heb je een tankstation.

Reizen naar IJsland

  • Op zoek naar een accommodatie in IJsland? Zie Booking.com, waar je vaak kunt boeken met gratis annuleren, zodat je reisplannen flexibel blijven.
  • Reisgids IJsland nodig? Neem hier een kijkje voor het aanbod.
  • Goedkoop, leuke activiteiten doen? Als je tickets boekt via Get Your Guide, dan scoor je de beste prijs én kun je kosteloos annuleren tot 24 uur van tevoren. Dat is heel handig als het bijvoorbeeld heel slecht weer wordt of je reisplannen wijzigen.

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt/aankoop doet.

20 comments

Stephanie 20/09/2018 - 13:17

Hoi! Omdat wij dit genoeg gingen bezoeken hebben we super veel aan jouw artikel gehad. Bedankt! Erg mooi hier!
Een kleine kanttekening, nummer 7 is niet Londrangar (dit is een viewpoint in het zuiden van het nationaal park) maar de vulkaankrater Saxholl :)

Reply
Nathalie 20/09/2018 - 13:43

Wat fijn om te horen en veel dank voor je input. Je hebt helemaal gelijk, ik pas het aan. Top!

Reply
Maaike 18/10/2018 - 08:03

Wat een geweldige tips. Ijsland staat nog steeds op mijn verlanglijstje dus ik ga deze tips zeker onthouden!

Reply
Nathalie 18/10/2018 - 10:02

Dankje Maaike, zeker doen. Ben zo dol op dit prachtige land.

Reply
Mario 18/10/2018 - 19:11

Persoonlijk houd ik niet zo van landen waar het koud is, maar dan mis je dus wel mooie plekken. Bijzonder mooie foto’s heb je daar gemaakt. De natuur is daar echt prachtig. Ben trouwens wel benieuwd hoe je al die namen uitspreekt. Heb het net ook even geprobeerd, maar dat is toch nog niet zo gemakkelijk! Leuk stukje!

Reply
Nathalie 18/10/2018 - 19:53

Dankje. Haha, ja IJslands is behoorlijk pittig. Op YouTube kun je er leuke filmpjes over kijken.

Reply
lizzie 20/10/2018 - 10:09

Och wat is het hier mega prachtig!! Ik ben nog nooit in Ijsland geweest, maar het staat heeeel eg hoog op mijn lijst!!

Reply
Kim 21/10/2018 - 17:31

Wauw! Wat ziet dit er gaaf uit. Ik wil nog zo graag een keer naar IJsland. Dan neem ik jouw tips zeker mee!

Reply
Nathalie 21/10/2018 - 19:49

Leuk om te horen, dankje!

Reply
Judith 21/10/2018 - 19:37

Wat een prachtige route! Ik wil graag nog eens naar IJsland. Ik ga je tips dan ook zeker bewaren.

Reply
Marcella 22/10/2018 - 16:02

Het is zó mooi op Snaefellsnes! Grappig genoeg hebben jullie weer een aantal andere dingen gezien dan wij. Als we terug gaan naar IJsland dan kunnen we met die bezienswaardigheden zó weer een rondje doen. Leuk!

Reply
Nathalie 22/10/2018 - 16:08

Leuk! Ik zou ook graag teruggaan om nog meer te zien, maar eerst naar het westen (linksboven), want dat is voor mij nog onbekend terrein.

Reply
Caro 26/11/2018 - 23:37

IJsland is bij voorsprong mijn favo land, je kan het met niets vergelijken !
Eenmaal op IJsland geweest, wil je er altijd naar terug (ik toch :-)

gtz
Caro

Reply
Nathalie 27/11/2018 - 16:28

Helemaal mee eens :)

Reply
Kasper 07/04/2019 - 21:08

Erg leuk en informatief! Ik ben zelf ook aan het plannen voor een oa trip naar Snaefellsness. Hoelang hebben jullie gedaan om deze plekken te zien?

Gr. Kasper

Reply
Nathalie 08/04/2019 - 08:47

Hi Kasper, zoals in het artikel vermeld staat kunt je dit in één dag doen, maar ook in bv een week. Het is maar net wat je zelf wilt. Wij hadden helaas niet genoeg tijd, maar ik ga zeker nog eens terug om er minstens drie dagen lang van te genieten. Het is prachtig en er is veel te doen.

Reply
Kasper 20/05/2019 - 09:57

Hoi Nathalie,
Bedankt voor je reactie. Wij hebben nu 3 dagen staan voor Snaefellsnes. Lijkt me erg mooi .

Gr. Kasper

Reply
Nathalie 20/05/2019 - 09:19

Hoi Kasper, heel veel plezier! Genietse!

Reply
Bas Clasquin 04/05/2019 - 11:27

Wat een vakantie was dit!

Eergisteren terug gekomen en een mooie rit door IJsland gehad..
Enne wat heeft de blog goed geholpen zeg… We zaten op het schiereiland voor 2 nachten maar twijfelde wat allemaal te gaan zien.
Na het lezen van deze blog bijna alles aangedaan wat hier vermeld staat… Met zelfs skinny-dippen ten top in de verlaten warmwaterbron!!!!

Dank voor deze heerlijke blog!

Reply
Nathalie 04/05/2019 - 14:55

Enorm bedankt voor deze prachtige reactie. Dit maakt mij enorm blij!

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.