Home IerlandDublin 10x gratis doen in Dublin

10x gratis doen in Dublin

geschreven door Nathalie
3 comments

Een bezoek aan de Ierse hoofdstad kan met elk budget en het leuke is dat je best veel dingen helemaal gratis kunt doen in Dublin. Of je nu houdt van musea of natuur, een food market of een wijk met leuke winkeltjes; Dublin heeft het. In dit artikel: 10x gratis doen in Dublin.

Lees ook: Stedentrip Dublin in de herfst/winter: deze evenementen wil je niet missen!

Trinity College

Oogverblindend mooi en daardoor wereldberoemd is Trinity College. Het hele terrein van deze universiteit is gratis toegankelijk en geloof me, dat wil je niet missen. Het is de oudste universiteit van Ierland (opgericht in 1592) en je hebt als je hier rondloopt echt het gevoel dat je een geschiedenisboek binnenwandelt. Je kunt ook de Trinity College Library en de Book of Kells bezoeken, maar hiervoor moet je wel betalen.

Trinity College, Dublin - Map of Joy

National History Museum

Een plek waar het dierenrijk in optima forma te bewonderen is. Een prachtige collectie aan opgezette dieren vind je hier die je van heel dichtbij mag bekijken. Het museum is gevestigd in een oud Victoriaans pand uit 1865 en dan maakt het museumbezoek extra bijzonder. Entree is gratis voor jong en oud.

Lees ook: 10x leuke, goedkope hotels in Dublin

De wijk Creative Quarter

Dublin de stad van historische gebouwen en pubs? Klopt, maar zeker ook van de bijzondere plekjes waar je kunt shoppen, eten en drinken. Vooral de wijk die de locals het ‘Creative Quarter’ noemen is geweldig leuk.

Favoriete plek? Powerscourt. Een plek waar 40 winkeltjes/restaurants samen één geheel vormen. Je loopt door het voormalige stadhuis uit 1730 over een sfeervolle, krakende houten vloer via allemaal trappetjes en gangen van de ene naar de andere bijzondere ondernemer. Meer lezen over het Creative Quarter.

Powerscourt, Creative Quarter, Dublin - Map of Joy


Powerscourt in Dublin.

The Irish Museum of Modern Art

Het museum waar moderne kunst een podium krijgt. Gevestigd in een voormalig ziekenhuis uit 1684 en in 1984 verbouwd tot museum. Er is een vaste collectie aan beeldhouw- en schilderkunst, maar ook bijzondere installaties en videokunst is er te bewonderen.

Lees ook: 5x absoluut doen in de regio Cork

Ha’penny Bridge

Deze voetgangersbrug over de rivier Liffey (die dwars door de stad loopt) is het boegbeeld van de stad. Dagelijks lopen er ruim 30.000 mensen overheen. Er zit een leuk verhaal achter de naam van de Ha’penny Bridge. De brug is gebouwd in 1816, door William Walsh. Hij was één van de mensen die geld vroeg aan de gebruikers van de veerpontjes die de Liffey overstaken.

Na de komst van de brug moesten gebruikers een halve penny tol betalen aan Walsh. Precies evenveel als ze hem voorheen betaalden voor een oversteek met de veerpont. Dit heeft ertoe geleid dat men in de volksmond de brug de Ha’penny Bridge ging noemen. ‘Ha’ staat in het kort voor half (halve). De brug heeft in de loop der jaren meerdere keren een officiële naam gekregen, maar de locals blijven hem steevast de Ha’penny Bridge noemen.

Zoek je een leuke, goedkope accommodatie in Dublin? Klik hier.

National Botanical Gardens

Allerlei bloemen, planten, struiken en bomen zijn te bewonderen in de gratis toegankelijke National Botanical Gardens. Een oase van rust en groen op slechts 3 kilometer lopen van het stadscentrum. Bijzonder: er zijn 300 bedreigde plantensoorten te zien, waarvan er 6 niet meer voorkomen in het wild. Een echte must visit voor de groenliefhebber dus.

Temple Bar Food Market

De wijk Temple Bar moet je sowieso niet overslaan tijdens een bezoek aan de stad. Hier vind je namelijk de leukste en gezelligste echt typisch Ierse pubs bij elkaar. Op zaterdag is het de plek om te zijn voor de foodies. Tijdens de Temple Bar Food Market kun je bij allerlei kraampjes lokale en huisgemaakte lekkernijen proeven.

Temple Bar, Dublin - Map of Joy

De mooiste kerken bezoeken: St. Patrick’s Cathedral en Christchurch

Overdag zijn de twee bekendste kerken van de stad, de St. Patrick’s Cathedral en Christchurch, al prachtwerken om te zien, maar zodra het donker wordt helemaal. Deze kerken worden dan namelijk verlicht, waardoor ze bijzonder mooi te zien zijn. Wil je de kerken bezoeken? Dat kan overdag, maar dan moet je wel entree betalen.

Phoenix Park en War Memorial

Wist je dat het grootste stadspark van heel Europa in Dublin te vinden is? Het heet Phoenix Park. Je kunt hier uren toeven of gewoon even een pitstop maken om bij te komen van alles wat je al hebt bezichtigd. In het park is een indrukwekkende War Memorial met rozentuin te bezoeken. Ook is er een hertenkamp.

Lees ook:
De mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route]
12x gratis bijzondere dingen doen in Belfast
Doen in Ierland: bezoek County Wicklow

3 comments

Tikva 19/12/2017 - 18:11

Het Natural History museum wel bezocht maar was wel echt een ouderwets natuurmuseum. Maar voor iets dat gratis is mag je natuurlijk niet klagen.

Reply
Nathalie 23/12/2017 - 11:28

Hij is niet zo mooi als die in Londen, New York of Washington DC, maar ik vind het als natuurliefhebber zeker een aanrader.

Reply
Sophie 21/12/2017 - 15:31

Goeie tips! Dublin is zo leuk <3

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.