Home Noord-Ierland 12x gratis bijzondere dingen doen in Belfast

12x gratis bijzondere dingen doen in Belfast

geschreven door Nathalie
1 Reacties

Belfast in Noord-Ierland is een boeiende stad waar genoeg te zien en te beleven valt. Tijdens een stedentrip Belfast kun je makkelijk te voet de stad verkennen. En heel erg fijn: veel leuke dingen in Belfast zijn gratis! In dit artikel 12x gratis bijzondere dingen doen in Belfast.

Lees hier een uitgebreide roadtrip route met de mooiste bezienswaardigheden langs de Causeway Coastal Route vanuit Belfast.

Cathedral Quarter

De leukste wijk in het centrum van Belfast is het Cathedral Quarter. Het ligt ongeveer tussen Royal Avenue (bij het pand van Belfast Central Library) en Dunbar Link. Vroeger werd hier handel gedreven. In de vorige eeuw is het een beetje in verval geraakt, maar nu bruist het door initiatieven van creatieve ondernemers.

Absoluut niet missen: Hill Street en Commercial Court. De mooiste straat van de stad, omdat het één en al gezelligheid uitstraalt en je kunt er geweldige street art bewonderen in het binnenplaatsje. Ook vind je hier leuke barretjes en restaurants. Wil je een drankje doen? Eén van de meest populaire plekken hier is The Duke of York. Ook leuk: The Dirty Onion in het oudste gebouw van Belfast (1780). Een Ierse pub, maar dan met groot terras en elke avond live muziek. Meer weten over deze wijk? Klik hier.

Nog meer pubs met live muziek tips? Lees ook: 5x de leukste, traditionele pubs in Belfast [met livemuziek].

Commercial Court, 12x gratis bijzondere dingen doen in Belfast
 

Victoria Square Shopping Centre viewing platform

Mooi uitzicht over de stad voor nop? In het Victoria Square Shopping Centre, een grote shopping mall in het hart van de stad, kun je met de lift naar het viewing platform. Je staat in een soort grote glazen koepel en kunt zo de stad van bovenaf zien. Hoe beter het weer, hoe beter het uitzicht. Leuk om gratis te doen in Belfast.

Victoria Square shopping centre, 12x gratis bijzondere dingen doen in Belfast - Map of Joy

Street art kijken

Hou jij ook zo van bijzondere street art? Terwijl ik door het centrum van Belfast wandelde werd ik op veel plekken verrast door prachtige werken. Vooral in de wijk Cathedral Quarter kun je mooie werken tegenkomen. Kijk goed om je heen en sla de zijstraatjes niet over. De meest mooie murals zag ik achter het MAC-gebouw in het Cathedral Quarter. Mijn favoriet is het Japanse meisje met de titel ‘The Dream’ gemaakt door Dan Kitchener.

Street art, 12x gratis bijzondere dingen doen in Belfast - Map of Joy

St. George’s Market

Ook Belfast heeft een populaire overdekte markthal: St. George’s Market. Eén van de alleroudste van heel Groot-Brittannië. Gebouwd tussen 1890 en 1896 en te vinden op de kruising van East Bridge Street en Oxford Street (vlak bij het centraal station).

St. George’s Market is alleen open op vrijdag (6-15 uur), zaterdag (9-15 uur) en zondag (10-16 uur). Elke dag wordt er een andere markt georganiseerd. Op vrijdag met een mix van fruit, vlees en groenten, antiek, kleding en boeken. De zaterdagmarkt is vooral gericht op antiek en kleding en op zondag kun je hier van alles kopen wat je kunt eten.

Lees ook: Onvergetelijk: wandel in Noord-Ierland over de Carrick-a-Rede touwbrug

Queens University Belfast

In Groot-Brittannië en Ierland doe je jezelf tekort als je houdt van oude gebouwen en niet de universiteit bezoekt. Zo bezocht ik eerder al de universiteit in Glasgow, Aberdeen en Dublin. Ook de universiteit van Belfast, Queens University Belfast, is ook de moeite waard. Het is gelegen in de wijk Queens Quarter. Aanrader: wandel ook door de buurt om de mooie huizen te bewonderen.

Het is een prachtig oud gebouw met torentjes en glas in lood. Het is een in 1908 als onafhankelijke universiteit erkende Noord-Ierse universiteit met campus waar je als bezoeker gewoon mag komen.

Queens University Belfast, 12x gratis bijzondere dingen doen in Belfast - Map of Joy

Botanic Gardens

Vlak bij Queens University Belfast vind je de botanische tuinen. Als je net als ik gek bent op groen, dan is het erg leuk om hier even een kijkje te nemen. Het is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Belfast. Het is gelegen in College Park.

Je vindt er één grote Victoriaanse plantenkas (van gebogen ijzer en glas) met allerlei (tropische) soorten planten. Je kijkt er je ogen uit. Het bestaat als sinds 1828 en is een plek waar de locals, studenten en toeristen samen komen.

Botanic Gardens, 12x gratis bijzondere dingen doen in Belfast - Map of Joy

River Lagan

De stad verkennen tijdens een wandeling? Wandel langs de River Lagan. Deze rivier slingert vanaf de haven helemaal naar het plaatsje Lisburn. Als de hele route wilt wandelen is dat bijna 18 kilometer, maar je kunt natuurlijk ook een klein stukje van de route wandelen.

Hoe verder je richting het zuiden (richting Lisburn) loopt, hoe natuurrijker het wordt. Als je geluk hebt kun je wildlife spotten, zoals herten. Het pad is niet moeilijk beloopbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Het stadhuis en de Titanic Memorial Gardens

Op Donegall Square in het hart van de stad zie je een enorm groot, imposant pand. Het is het stadhuis van Belfast en ziet er prachtig uit. Sinds 1906 doen de locals hier aangifte van onder andere de geboorte van hun kind en wordt er getrouwd. Gratis te bezoeken op ma-vr van 10-17 uur, za-zo van 10-16 uur (op feestdagen zijn er andere openingstijden). Voor meer informatie kijk op de site.

Om het stadhuis heen vind je de Titanic Memorial Gardens. Je vindt hier een gedenkteken met daarop de namen van alle mensen die de ondergang van de Titanic niet hebben overleefd. De Titanic is gebouwd in Belfast en daarom hoort dit bij een bezoek aan Belfast.
Dagelijks open van 7.30-19 uur

Stadhuis, 12x gratis bijzondere dingen doen in Belfast - Map of Joy

Ulster Museum

Hier kun je makkelijk een paar uur doorbrengen. De collectie van het Ulster Museum is ontzettend gevarieerd en interessant. Zo zie je er een echte mummie, resten van dinosaurussen, maar ook fototentoonstellingen van beroemde fotografen.

Meest interessant vond ik het deel dat over The Troubles van Belfast gaat. In het Ulster Museum kom je veel te weten over de geschiedenis van Ierland en Noord-Ierland, maar Belfast in het bijzonder. Dagelijks gratis toegankelijk van 10-17, op maandag gesloten (behalve op Bank Holidays). Het ligt naast de Botanic Gardens.

Ulster Museum, 12x gratis bijzondere dingen doen in Belfast - Map of Joy

Shankhill Road en Falls Road murals

Als je het hebt over bijzondere dingen doen in Belfast dan mag je murals in Shankhill Road (de straat van de protestante loyalisten) en Falls Road (de straat van de katholieke republikeinen waar aan elke gevel de Ierse vlag wappert) niet overslaan. Niet in het centrum van Belfast gelegen, maar de wandeling zeker waard. Hier beleef je het beste hoe het geweest moet zijn tijdens de The Troubles.

In deze twee lange straten van Belfast vind je op veel plekken murals (muurtekeningen) die het verhaal van The Troubles in beeld brengen. Het zijn vooral prachtige werken die de mensen herdenken die tijdens de strijd zijn omgekomen. Dit hoort bij de geschiedenis van Belfast en wil je niet missen. De murals zijn vooral te zien in de zijstraten. Meest bekend is de mural over Bobby Sands te zien op Falls Road 49.

Peacewall

Daarbij hoort een bezoek een bezoek aan de Peacewall. Het is één van de meest bijzondere dingen die je kunt doen in Belfast. De Peacewall is gelegen aan Cupar Way. Aan de ene kant zie je een enorm hoge muur met allerlei murals, street art en graffiti (bezoekers schrijven boodschappen op deze muur) en aan de andere kant een hoog hek. Het geeft je kippenvel.

Deze ‘Vredesmuren’ zijn een stelsel van betonnen muren en afscheidingshekken. De eerste stukken muur verschenen in 1969, na gewelddadige rellen tussen katholieken (Ieren) en protestanten (Noord-Ieren). Het was bedoeld als voorlopige oplossing, maar langzaamaan verschenen er steeds meer muren en afscheidingshekken. Op dit moment zijn het er 40 met een totale lengte van meer dan 21 kilometer. Onvoorstelbaar!

Je kunt anno nu (het is al een tijdje rustig in Belfast) de muren of afscheidingswanden overdag zonder controle passeren. Het is zo onwerkelijk om dit te doen. Je merkt aan alles dat de mensen die hier wonen geen behoefte hebben aan contact ‘met de andere kant’.

Bij de doorgangen zie je hekwerken en controlepoortjes die in de avonduren worden afgesloten om eventuele provocaties of rellen te voorkomen. Het contrast met het stadscentrum, waar niets aan de hand lijkt te zijn, kan niet groter. Enorm indrukwekkend.

Goed om te weten: je kunt vanaf Amsterdam naar Belfast vliegen met onder andere KLM. Je bent er binnen 1,5 uur. Klik hier voor aanbiedingen.

Peacewall, 12x gratis bijzondere dingen doen in Belfast

Lees ook:
Doen in Ierland: bezoek County Wicklow
7x hotspots in de wijk Creative Quarter in Dublin
10x gratis doen in Dublin
Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips
Alles wat je wilt weten over de Giant’s Causeway bezoeken
Onvergetelijk: wandel in Noord-Ierland over de Carrick-a-Rede touwbrug
De beste plek om Halloween te vieren: Derry-Londonderry [een uitgebreid verslag]

1 Reacties

Johan 22/08/2018 - 18:55

Hallo, leuke blog. Met veel plezier gelezen! Groetjes

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.