Het Noorderlicht is een natuurfenomeen waar ontzettend veel mensen van dromen het ooit een keer te zien. Ik ben daar één van en besloot daarom te onderzoeken wanneer je de meeste kans hebt op het zien van het Noorderlicht en waar je het Noorderlicht kunt zien. In dit artikel 3x beste plek om Noorderlicht te zien (+ tips voor je reis ernaartoe). Waar een pakketreis of losse reis te boeken, waar te verblijven, naar welke plek te vliegen en meer tips voor je Noorderlichtreis.

Het Noorderlicht najagen

Als alle factoren goed zijn is het Noorderlicht op best veel plekken te bewonderen. Denk aan Noord-Amerika, Canada, Groenland, IJsland, Spitsbergen, Schotland, Ierland, Noorwegen, Lapland, Zweden en soms zelfs in Nederland en België. Hier in Nederland kun je het dan niet zien met het blote oog, maar wel door de lens van een camera. Nu ben ik al in de periode dat je het Noorderlicht kunt zien in IJsland, Schotland, Ierland, Noorwegen en Zweden geweest, maar helaas zag ik niets. Ik zat in Noorwegen en Zweden niet noordelijk genoeg en in IJsland, Schotland en Ierland zag ik alleen maar dikke wolken. Je moet echt geluk hebben.

Update: inmiddels heb ik het gezien in het noorden van Noorwegen en het noorden van IJsland!

Doordat ik al jaren de ene na de andere jaloersmakende foto van het Noorderlicht voorbij zie komen wordt de wens om het eindelijk een keer in het echt te zien steeds groter. Daarom heb ik een reisdoel gesteld: ik wil zo goed als mogelijk proberen het Noorderlicht te spotten. Kortom: ik ga het Noorderlicht najagen!

Ik heb research gedaan naar wat de beste plek om Noorderlicht te zien is en welke andere factoren daarbij komen kijken. In februari ga ik naar het noorden van Noorwegen om boven de poolcirkel in Tromsø het Noorderlicht te zoeken en in september ga ik terug naar IJsland. Waarom dit twee beste plekken zijn om Noorderlicht te zien leg ik later uit.

Update: Lees hier het reisverslag van de reis naar Noorwegen en hier van de reis naar IJsland. Ik zag tijdens beide reizen het noorderlicht!

Noorderlicht, Vikran, Tromso, Noorwegen - Map of Joy
Ik en het Noorderlicht in Tromsø, Noorwegen.

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht (aurora borealis) is een natuurverschijnsel dat wordt veroorzaakt door protonen en elektronen uit de zonnewind die botsen met gassen in de atmosfeer. Klinkt als een lesje natuur- en scheikunde? Best wel. Ik heb er veel over gelezen en hoop dat ik het zo het beste uitleg.

Het magnetisch veld rondom de aarde wordt continu belaagd door deeltjes en straling vanuit de ruimte, vooral vanaf de zon. Veel van die invloeden worden afgebogen of gefilterd, maar er glipt toch behoorlijk wat door. Deze door de zon uitgestoten elektrische deeltjes bereiken dan de aardse atmosfeer en botsen met gassen die zich daar bevinden. Afhankelijk van het soort gas (zuurstof en stikstof) en de hoogte van de botsing zie je het Noorderlicht. Meestal zie je groen licht, maar ook roze of paars licht kun je met geluk waarnemen. De manier waarop je het Noorderlicht kunt zien verschilt ook. Soms lijkt het een dansend gordijn en soms zie je slechts een soort vlek.

Het noorderlicht in Tromso, Noorwegen - Map of Joy
Deze foto maakte ik in Tromsø, Noorwegen.

Sterkte van het Noorderlicht meten met Kp-index

Of je het Noorderlicht kunt zien is te voorspellen met de Kp-index. De Kp-index is een tabel waarin een voorspelling voor de eerstkomende 3 uur wordt gedaan over de activiteit in het geomagnetisch veld. Deze voorspelling wordt gedaan aan de hand van data die de afgelopen 24 uur gemeten zijn. De mate van die activiteit in het geomagnetisch veld is wat de wetenschap in de Kp-index tot uitdrukking brengt. De Kp-index gaat van 0 tot 9. 0 staat voor nauwelijks activiteit, 9 voor extreme activiteit (zoals bij extreme zonnestormen).

Deze afbeelding laat heel duidelijk zien op welke plaatsen je het Noorderlicht kunt zien bij een bepaalde Kp-waarde.

Kp-index Noorderlicht, beste plekken om het Noorderlicht te zien

Pas bij Kp 7, wat zelden voorkomt, want daarvoor is een zonnestorm nodig, heb je kans om het in Nederland te zien. Het noorden van IJsland, het noorden van Noorwegen en Fins Lapland komen als beste plekken om Noorderlicht te zien uit de bus met een Kp 1 of 2. Eigenlijk wint Groenland met Kp 0, maar Groenland is lastiger bereisbaar en ik focus mij op dit artikel op de plaatsen die laagdrempelig zijn om te bezoeken. Het gaat dus om de landen ten noorden van de poolcirkel.

Wanneer kun je het Noorderlicht het best zien?

Heel simpel gezegd moet er zonneactiviteit zijn, moet je je op een donkere plek bevinden (weg van stadslicht) en moet het onbewolkt zijn. De periode september-maart is de beste reisperiode. Statistisch en wetenschappelijk gezien is de kans om het Noorderlicht waar te nemen het grootst rond 21 maart en 21 september.

Dit zijn de dagen van de zonnewende (equinox), waarop dag en nacht even lang duren en de zon loodrecht boven de evenaar staat. Op deze dagen is de koppeling tussen het magneetveld van de aarde en het magneetveld van de zon het grootst. Hierdoor kunnen rond deze tijd makkelijker deeltjes onze atmosfeer binnendringen. Daarnaast is het goed om te weten dat het Noorderlicht zich het vaakst laat zien tussen 22 en 00 uur, maar het kan zelfs voorkomen dat je Noorderlicht om 7.30 uur ziet!

Er zijn verschillende apps te downloaden die je ter plekke kunnen helpen met het vinden van het Noorderlicht. De gratis app die ik het meest getipt heb gekregen is Aurora Forecast van Tinac.

Noorderlicht in Akureyri, IJsland - Map of Joy
Deze foto van het Noorderlicht maakte ik in Akureyri, IJsland.

Beste plek om het Noorderlicht te zien: Tromsø in het noorden van Noorwegen

Zoals ik eerder in dit artikel al vertelde zijn er drie plekken waar je het beste het Noorderlicht kunt zien. De eerste beste plek om Noorderlicht te zien die ik deel is Tromsø in Noorwegen. Deze studentenstad ligt boven de poolcirkel en staat bekend als een plek waar je een enorm hoge kans hebt op het zien van het Noorderlicht. Gooi het maar eens in Google. Ik heb ervoor gekozen om half februari die kant op te reizen. In december en januari wordt het niet licht in dit gebied en in februari is er wel 5 à 6 uur daglicht, is het nog één groot winter wonderland paradijs met meters sneeuw (hallo husky sledentocht in Tromsø!) én kun je het Noorderlicht zien.

Ik boekte een ticket bij KLM, maar er zijn ook andere opties voor goedkope vliegtickets naar Tromsø. Via een overstap in Bergen met vliegtuigmaatschappij Wideroe vloog ik door naar Tromsø wat bij elkaar ongeveer 5 uur duurt.

Een huurauto is wat mij betreft een must om het Noorderlicht na te jagen. Je kunt direct vanaf het vliegveld op avontuur en gaan en staan waar je wilt. Kies voor Sunny Cars. Hier huur je altijd all-inclusive, dus automatisch inclusief verzekeringen, wat een zorgeloos gevoel geeft. Wil je geen auto huren? Het openbaar vervoer in Tromsø is goed geregeld, dus ook dat is een optie.

Tromsø is een gezellige studentenstad, maar via Booking.com vond ik een betaalbaar hotel dat buiten het centrum ligt aan een fjord met de naam Sydspissen Hotel. Hier wordt het aardedonker en kan ik als ik wil zo vanuit het hotel naar buiten lopen en het Noorderlicht (als het er is natuurlijk) goed zien. Vind hier meer accommodaties in Tromsø. Meer lezen over Tromsø? Zie: 10x eten en drinken in Tromsø, Noorwegen.

Sydpissen Hotel Tromso, beste plekken om het Noorderlicht te zien

Beste plek om het Noorderlicht te zien: noorden van IJsland

Heel IJsland, maar vooral het noorden staat bekend als beste plek om Noorderlicht te zien. Het zuiden van IJsland heeft mijn hart al gestolen, nu ga ik terug om het noorden te ontdekken. Ik vlieg op 21 september, de dag van de zonnewende. Je vliegt voor een relatief lage prijs rechtstreeks van Amsterdam naar Keflavik, vlakbij Reykjavik in IJsland. Je kunt vanaf Amsterdam vliegen naar Reykjavik met o.a. KLM. Klik hier voor aanbiedingen.

Ook hier haal ik een huurauto op om aan de reis te beginnen en heb ik via Booking.com verschillende accommodaties in het noorden van IJsland geboekt. Ik ga namelijk een week lang rondreizen en het handige van Booking.com is dat je flexibel een planning kunt maken en boeken. Omdat deze reis pas volgend jaar september zal plaatsvinden heb ik accommodaties geboekt die kosteloos te annuleren/wijzigen zijn, zodat ik mijn planning nog kan aanpassen. Ik koos onder andere voor Vacation Home Fagravik (een eigen huisje aan een fjord) en Stóra-Vatnshorn (een eigen huisje vlakbij de West-Fjords).

Vacation Home Fagravik, IJsland, beste plekken om het Noorderlicht te zien

Vacation home Stora Vatnshorn, IJsland, beste plekken om het Noorderlicht te zien

Beste plek om het Noorderlicht te zien: Fins Lapland

Dit is de plek waar je je op en top in kerstsferen waant. Waar je ook kijkt zie je meters hoge sneeuw, je kunt een sledetocht met rendieren maken én het Noorderlicht zien. Dit is een beste plek om Noorderlicht te zien waar het toerisme ook zeer goed op ingespeeld is.

Het vinden van bijzondere accommodaties in Fins Lapland is daardoor makkelijk. Het wordt zelfs moeilijk kiezen! Kijk bijvoorbeeld eens naar Kakslauttanen Arctic Resort-Igloos and Chalets. Slapen in een iglo van glas, waardoor je vanuit je bed naar het Noorderlicht kunt kijken of het knusse Northern Lights Village.

Kakslauttanen Igloo West-Village Lapland, beste plekken om het Noorderlicht te zien

Northern Lights Village, Lapland, beste plekken om het Noorderlicht te zien

Je kunt vrij goedkoop vliegen met Transavia Nederland van Amsterdam naar Helsinki (waar je trouwens ook het Noorderlicht kunt zien, maar een stuk minder fel), maar er zijn ook andere opties voor goedkope vliegtickets naar Helsinki. Vanaf daar kun je per trein naar Rovaniemi reizen of een vlucht naar Kittilä of Ivalo pakken om verder naar het noorden te komen.

Aanbiedingen Noorderlicht reizen

TUI

8-daagse individuele rondreis door Finland. Met o.a. een avondexcursies met de sneeuwscooter en op de lange latten.

Sawadee

5-daagse internationale groepsreis Arctic Lights & Whales. Samen op zoek naar het Noorderlicht en walvissen in het noorden van Noorwegen!

Booking.com

Op zoek naar leuke, betaalbare accommodaties in IJsland om daar het noorderlicht te spotten? Op Booking.com kun je allerlei accommodaties verspreid over IJsland vinden. Van hotels tot vakantiehuizen!

De Jong Intra Vakanties

Een 5-daagse autoreis door IJsland Noorderlichtavontuur. In en rondom Reykjavik. De Golden Circle, Eyjafjallajökull vulkaan en de Blue Lagoon.

pin it

3x de beste plek om het noorderlicht te zien plus tips voor je reis ernaartoe - Map of Joy

Dit artikel bevat enkele affiliate links.

22 thoughts on “3x beste plek om Noorderlicht te zien (+ tips voor je reis ernaartoe)”

  1. Handig artikel en tof dat je weer naar IJsland gaat! Ik zit er ook aan te denken om dat volgend jaar te doen. Liefst maart want dan nog sneeuw maar even kijken of dat gaat lukken xD

  2. Wat een handig artikel! Het lijkt me echt fantastisch om het noorderlicht te zien. Staat absoluut op mijn bucketlist. Las onlangs ook dat 2017 een heel goed jaar is om het noorderlicht te zien. Ben heel benieuwd met wat voor prachtige foto’s je thuis gaat komen!

  3. Wauw niet normaal hoe mooi deze foto’s! Het noorderlicht zien staat zo zo hoog op m’n bucketlist. Hele goede tips en ik kan niet wachten om zelf wat van deze foto’s te maken!!

    1. Ah jammer. Je moet zoveel geluk hebben. Zo zag ik het vorige week heeeeeeel klein beetje in Trondelag, Noorwegen en deze week is het volop raak… Blijven jagen 😉

  4. Woww, wat super handig dit overzicht! Het Noorderlicht zien staat nog altijd hoog op mijn wensenlijstje. Hiermee moet het zeker gaan lukken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *