Home Finland 3x beste plek om Noorderlicht te zien (+ tips voor je reis ernaartoe)

3x beste plek om Noorderlicht te zien (+ tips voor je reis ernaartoe)

door Nathalie
28 comments

Het Noorderlicht is een natuurfenomeen waar ontzettend veel mensen van dromen het ooit een keer te zien. Ik ben daar één van en besloot daarom te onderzoeken wanneer je de meeste kans hebt op het zien van het Noorderlicht en waar je het Noorderlicht kunt zien. In dit artikel 3x beste plek om Noorderlicht te zien (+ tips voor je reis ernaartoe). Waar een pakketreis of losse reis te boeken, waar te verblijven, naar welke plek te vliegen en meer tips voor je Noorderlichtreis.

Het Noorderlicht najagen

Als alle factoren goed zijn is het Noorderlicht op best veel plekken te bewonderen. Denk aan Noord-Amerika, Canada, Groenland, IJsland, Spitsbergen, Schotland, Ierland, Noorwegen, Lapland, Zweden en soms zelfs in Nederland en België.

Hier in Nederland kun je het dan niet zien met het blote oog, maar wel door de lens van een camera. Nu ben ik al in de periode dat je het Noorderlicht kunt zien in IJsland, Schotland, Ierland, Noorwegen en Zweden geweest, maar helaas zag ik niets. Ik zat in Noorwegen en Zweden niet noordelijk genoeg en in IJsland, Schotland en Ierland zag ik alleen maar dikke wolken. Je moet echt geluk hebben.

Update: inmiddels heb ik het gezien in het noorden van Noorwegen en het noorden van IJsland!

Doordat ik al jaren de ene na de andere jaloersmakende foto van het Noorderlicht voorbij zie komen wordt de wens om het eindelijk een keer in het echt te zien steeds groter. Daarom heb ik een reisdoel gesteld: ik wil zo goed als mogelijk proberen het Noorderlicht te spotten. Kortom: ik ga het Noorderlicht najagen!

Ik heb research gedaan naar wat de beste plek om Noorderlicht te zien is en welke andere factoren daarbij komen kijken. In februari 2017 ga ik naar het noorden van Noorwegen om boven de poolcirkel in Tromsø het Noorderlicht te zoeken en in september 2017 ga ik terug naar IJsland. Waarom dit twee beste plekken zijn om Noorderlicht te zien leg ik later uit.

Update: Lees hier het reisverslag van de reis naar Noorwegen en hier van de reis naar IJsland. Ik zag tijdens beide reizen het noorderlicht!

Noorderlicht, Vikran, Tromso, Noorwegen - Map of Joy
Ik en het Noorderlicht in Tromsø, Noorwegen.

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht (aurora borealis) is een natuurverschijnsel dat wordt veroorzaakt door protonen en elektronen uit de zonnewind die botsen met gassen in de atmosfeer. Klinkt als een lesje natuur- en scheikunde? Best wel. Ik heb er veel over gelezen en hoop dat ik het zo het beste uitleg.

Het magnetisch veld rondom de aarde wordt continu belaagd door deeltjes en straling vanuit de ruimte, vooral vanaf de zon. Veel van die invloeden worden afgebogen of gefilterd, maar er glipt toch behoorlijk wat door. Deze door de zon uitgestoten elektrische deeltjes bereiken dan de aardse atmosfeer en botsen met gassen die zich daar bevinden.

Afhankelijk van het soort gas (zuurstof en stikstof) en de hoogte van de botsing zie je het Noorderlicht. Meestal zie je groen licht, maar ook roze of paars licht kun je met geluk waarnemen. De manier waarop je het Noorderlicht kunt zien verschilt ook. Soms lijkt het een dansend gordijn en soms zie je slechts een soort vlek.

Het noorderlicht in Tromso, Noorwegen - Map of Joy
Deze foto maakte ik in Tromsø, Noorwegen.

Sterkte van het Noorderlicht meten met Kp-index

Of je het Noorderlicht kunt zien is te voorspellen met de Kp-index. De Kp-index is een tabel waarin een voorspelling voor de eerstkomende 3 uur wordt gedaan over de activiteit in het geomagnetisch veld. Deze voorspelling wordt gedaan aan de hand van data die de afgelopen 24 uur gemeten zijn. De mate van die activiteit in het geomagnetisch veld is wat de wetenschap in de Kp-index tot uitdrukking brengt. De Kp-index gaat van 0 tot 9. 0 staat voor nauwelijks activiteit, 9 voor extreme activiteit (zoals bij extreme zonnestormen).

Deze afbeelding laat heel duidelijk zien op welke plaatsen je het Noorderlicht kunt zien bij een bepaalde Kp-waarde.

Kp-index Noorderlicht, beste plekken om het Noorderlicht te zien

Pas bij Kp 7, wat zelden voorkomt, want daarvoor is een zonnestorm nodig, heb je kans om het in Nederland te zien. Het noorden van IJsland, het noorden van Noorwegen en Fins Lapland komen als beste plekken om Noorderlicht te zien uit de bus met een Kp 1 of 2. Eigenlijk wint Groenland met Kp 0, maar Groenland is lastiger bereisbaar en ik focus mij op dit artikel op de plaatsen die laagdrempelig zijn om te bezoeken. Het gaat dus om de landen ten noorden van de poolcirkel.

Wanneer kun je het Noorderlicht het best zien?

Heel simpel gezegd moet er zonneactiviteit zijn, moet je je op een donkere plek bevinden (weg van stadslicht) en moet het onbewolkt zijn. De periode september-maart is de beste reisperiode. Statistisch en wetenschappelijk gezien is de kans om het Noorderlicht waar te nemen het grootst rond 21 maart en 21 september.

Dit zijn de dagen van de zonnewende (equinox), waarop dag en nacht even lang duren en de zon loodrecht boven de evenaar staat. Op deze dagen is de koppeling tussen het magneetveld van de aarde en het magneetveld van de zon het grootst. Hierdoor kunnen rond deze tijd makkelijker deeltjes onze atmosfeer binnendringen. Daarnaast is het goed om te weten dat het Noorderlicht zich het vaakst laat zien tussen 22 en 00 uur, maar het kan zelfs voorkomen dat je Noorderlicht om 7.30 uur ziet!

Er zijn verschillende apps te downloaden die je ter plekke kunnen helpen met het vinden van het Noorderlicht. De gratis app die ik het meest getipt heb gekregen is Aurora Forecast van Tinac.

Noorderlicht in Akureyri, IJsland - Map of Joy
Deze foto van het Noorderlicht maakte ik in Akureyri, IJsland.

Beste plek om het Noorderlicht te zien: Tromsø in het noorden van Noorwegen

Zoals ik eerder in dit artikel al vertelde zijn er drie plekken waar je het beste het Noorderlicht kunt zien. De eerste beste plek om Noorderlicht te zien die ik deel is Tromsø in Noorwegen. Deze studentenstad ligt boven de poolcirkel en staat bekend als een plek waar je een enorm hoge kans hebt op het zien van het Noorderlicht.

Gooi het maar eens in Google. Ik heb ervoor gekozen om half februari die kant op te reizen. In december en januari wordt het niet licht in dit gebied en in februari is er wel 5 à 6 uur daglicht, is het nog één groot winter wonderland paradijs met meters sneeuw (hallo husky sledentocht in Tromsø!) én kun je het Noorderlicht zien.

Ik boekte een ticket bij KLM, maar er zijn ook andere opties voor goedkope vliegtickets naar Tromsø. Via een overstap in Bergen met vliegtuigmaatschappij Wideroe vloog ik door naar Tromsø wat bij elkaar ongeveer 5 uur duurt.

Een huurauto is wat mij betreft een must om het Noorderlicht na te jagen. Je kunt direct vanaf het vliegveld op avontuur en gaan en staan waar je wilt. Kies voor Sunny Cars. Hier huur je altijd all-inclusive, dus automatisch inclusief verzekeringen, wat een zorgeloos gevoel geeft. Wil je geen auto huren? Het openbaar vervoer in Tromsø is goed geregeld, dus ook dat is een optie.

Tromsø is een gezellige studentenstad. Vind hier betaalbare accommodaties in Tromsø. Meer lezen over Tromsø? Zie: 10x eten en drinken in Tromsø, Noorwegen.

Sydpissen Hotel Tromso, beste plekken om het Noorderlicht te zien

Beste plek om het Noorderlicht te zien: noorden van IJsland

Heel IJsland, maar vooral het noorden staat bekend als beste plek om Noorderlicht te zien. Het zuiden van IJsland heeft mijn hart al gestolen, nu ga ik terug om het noorden te ontdekken. Ik vlieg op 21 september, de dag van de zonnewende.

Je vliegt voor een relatief lage prijs rechtstreeks van Amsterdam naar Keflavik, vlakbij Reykjavik in IJsland. Je kunt vanaf Amsterdam vliegen naar Reykjavik met o.a. KLM. Klik hier voor aanbiedingen. Je kunt ook een complete pakketreis naar IJsland boeken. Neem een kijkje bij de actuele aanbiedingen van TUI. Ook De Jong Intra biedt vaak voordelige pakketreizen naar IJsland aan.

Ook hier haal ik een huurauto op om aan de reis te beginnen en heb ik via Booking.com verschillende accommodaties in het noorden van IJsland geboekt. Ik ga namelijk een week lang rondreizen en het handige van Booking.com is dat je flexibel een planning kunt maken en boeken.

Omdat deze reis pas volgend jaar september zal plaatsvinden heb ik accommodaties geboekt die kosteloos te annuleren/wijzigen zijn, zodat ik mijn planning nog kan aanpassen. Ik koos onder andere voor Vacation Home Fagravik (een eigen huisje aan een fjord) en Stóra-Vatnshorn (een eigen huisje vlakbij de West-Fjords).

Vacation Home Fagravik, IJsland, beste plekken om het Noorderlicht te zien
Vacation home Stora Vatnshorn, IJsland, beste plekken om het Noorderlicht te zien

Beste plek om het Noorderlicht te zien: Fins Lapland

Dit is de plek waar je je op en top in kerstsferen waant. Waar je ook kijkt zie je meters hoge sneeuw, je kunt een sledetocht met rendieren maken én het Noorderlicht zien. Dit is een beste plek om Noorderlicht te zien waar het toerisme ook zeer goed op ingespeeld is.

Lees ook: 13x de leukste dingen om te doen in Fins Lapland in de winter en Lapland vakantie? Alles wat je moet weten

Het vinden van bijzondere accommodaties in Fins Lapland is daardoor makkelijk. Het wordt zelfs moeilijk kiezen! Kijk bijvoorbeeld eens naar Kakslauttanen Arctic Resort-Igloos and Chalets. Slapen in een iglo van glas, waardoor je vanuit je bed naar het Noorderlicht kunt kijken of het knusse Northern Lights Village. Benieuwd naar nog meer mogelijkheden? Lees ook mijn artikel15x bijzondere accommodaties in Fins Lapland [bucketlist ervaringen!]

Kakslauttanen Igloo West-Village Lapland, beste plekken om het Noorderlicht te zien
Northern Lights Village, Lapland, beste plekken om het Noorderlicht te zien

Je kunt vrij goedkoop vliegen met Transavia Nederland van Amsterdam naar Helsinki (waar je trouwens ook het Noorderlicht kunt zien, maar een stuk minder fel), maar er zijn ook andere opties voor goedkope vliegtickets naar Helsinki. Vanaf daar kun je per trein naar Rovaniemi reizen of een vlucht naar Kittilä of Ivalo pakken om verder naar het noorden te komen.

Wat je ook kunt doen? Met TUI Fly rechtstreeks naar Kittilä vliegen en daar een auto huren of een accommodatie boeken die ook transfers aanbiedt. Ideaal! Je vliegt vanaf Schiphol in 3,5 uur naar het hoge noorden.

Dit artikel bevat enkele affiliate links.

28 comments

Bianca 28/11/2016 - 08:54

Handig artikel en tof dat je weer naar IJsland gaat! Ik zit er ook aan te denken om dat volgend jaar te doen. Liefst maart want dan nog sneeuw maar even kijken of dat gaat lukken xD

Reply
Nathalie 28/11/2016 - 09:53

Dankje! Wat leuk Bianca, waar in IJsland wil je heen? Roep maar voor tips :)

Reply
Kirsten 29/11/2016 - 10:19

Heel erg gaaf! Ik vind het ook leuk dat je wat meer uitleg geeft over wat het noordelicht precies is. Zijn alle foto’s van jou zelf?

Reply
Nathalie 29/11/2016 - 14:36

Dankjewel. Nee, de beelden van accommodaties zijn van de accommodaties zelf.

Reply
Marjolein 04/01/2017 - 20:44

Wat een handig artikel! Het lijkt me echt fantastisch om het noorderlicht te zien. Staat absoluut op mijn bucketlist. Las onlangs ook dat 2017 een heel goed jaar is om het noorderlicht te zien. Ben heel benieuwd met wat voor prachtige foto’s je thuis gaat komen!

Reply
Nathalie 04/01/2017 - 22:09

Ohhh ik vind het zo spannend! Ben zo hard aan het duimen dat het nu gaat lukken :)

Reply
Karen 12/05/2017 - 10:19

Wij zijn ook fervente IJsland fans, … moet je zeker eens gedaan hebben in je leven !

Reply
Lieke 09/07/2017 - 17:48

En is het gelukt in noorwegen? :)

Reply
Wanneer 01/11/2017 - 07:56

Goed artikel! Leuk dat je ondertussen ook het noorderlicht hebt gezien in Noorwegen!

Reply
Nathalie 05/11/2017 - 12:24

En in IJsland :) geluksvogel!

Reply
Michel 09/09/2018 - 19:14

Gaaf. Wij hebben plannen om naar fins Lapland te gaan. Heeft iemand nog kledingadvies?

Reply
Nathalie 10/09/2018 - 10:37

Dag Michel, wat leuk! Ik neem aan dat je in de winter gaat? Heb je dit artikel al gezien https://www.mapofjoy.nl/inpaklijst-noorderlichtreis-poolcirkel/

Reply
Daisy Altelaar 12/09/2018 - 13:10

Wauw niet normaal hoe mooi deze foto’s! Het noorderlicht zien staat zo zo hoog op m’n bucketlist. Hele goede tips en ik kan niet wachten om zelf wat van deze foto’s te maken!!

Reply
Nathalie 12/09/2018 - 12:17

Dankjewel, wat leuk om te horen.

Reply
Jacomijn Heupink 12/09/2018 - 15:33

Heel gaaf hoor. Wat een geweldige foto’s ook! Ik was ook afgereisd naar IJsland in januari van 2016 maar ik had pech.. Ik krijg zin om weer een ticket te boeken als ik dit weer zie!!

Reply
Nathalie 12/09/2018 - 14:35

Ah jammer. Je moet zoveel geluk hebben. Zo zag ik het vorige week heeeeeeel klein beetje in Trondelag, Noorwegen en deze week is het volop raak… Blijven jagen ;)

Reply
Lizzie | Globalizious 12/09/2018 - 15:45

Wat moet het superrrrrbijzonder zijn om dit eens mee te maken!!

Reply
Nathalie 12/09/2018 - 15:47

Kan niet anders zeggen dan: absoluut

Reply
Maaike | Travelbliss 13/09/2018 - 10:17

Wat onzettend gaaf. Het noorderlicht zien, staat bij mij ook nog hoog op mijn bucketlist dus dit artikel komt wel van pas!

Reply
Kim 16/09/2018 - 11:25

Woww, wat super handig dit overzicht! Het Noorderlicht zien staat nog altijd hoog op mijn wensenlijstje. Hiermee moet het zeker gaan lukken ;-)

Reply
Kimberley 16/09/2018 - 18:40

Wauw, wat een mooie foto’s! Ik heb het helaas nog nooit gezien, goed om te weten dat er toch best veel plekken zijn waar dat kan!

Reply
Stephan Bosma 09/10/2019 - 16:35

Afgelopen maandag een trip gemaakt in Tromsø en het was een waar spektakel. Wow

Reply
Nathalie 09/10/2019 - 16:58

Wat tof Stephan. Noorderlicht ook gezien?

Reply
Manon 27/11/2019 - 12:52

Super leuk blog! Heb je misschien tips om voor in Ijsland een auto te huren? Vind het nogal lastig een keuze te maken met zoveel opties. Ga eind december dit jaar.

Reply
Nathalie 27/11/2019 - 18:43

Hi Manon, ik denk dat je wilt weten welk type auto je het beste kunt huren? Dat ligt eraan waar je heen rijdt. Blijf je op Ringweg 1 dan kun je een gewone auto huren, maar wil je een zogenaamde F road op (het binnenland in), dan heb je zeker een 4×4 nodig. Veel plezier!

Reply
Sabi 16/11/2022 - 23:48

Aangezien er kort daglicht is ben ik wat terug houdend om daar auto te rijden, maar ik denk dat het inderdaad wel nodig is om op een donkere plek te kunnen komen. welke locatie vind jij het gemakkelijkste rijden? Ik ga er van uit dat er niet overal straatverlichting is?

Reply
Nathalie 17/11/2022 - 15:34

Wat leuk dat je van plan bent naar een noorderlichtbestemming te gaan. Mijn ervaringen in IJsland en Noord-Noorwegen zijn heel goed met in het donker rijden. Juist wel veel straatverlichting en paaltjes langs de weg die licht reflecteren. Hoe dat is in Fins Lapland ga ik nog ontdekken…

Reply

Laat een reactie achter