Home stedentrips 3x doen vanuit Wroclaw [dit wil je niet missen!]

3x doen vanuit Wroclaw [dit wil je niet missen!]

geschreven door Nathalie
1 Reacties

Ik reisde door het Poolse Neder-Silezië en stond versteld van de vele moeie, indrukwekkende plekken die je hier vindt. Het start- en eindpunt van de reis was Wroclaw, maar vanuit deze stad kun je binnen slechts 2 uur rijden allerlei andere mooie plaatsen bezoeken. In dit artikel deel ik 3x doen vanuit Wroclaw, Polen. Mijn drie favoriete must do’s.

Polen met een huurauto verkennen? Kies voor Sunny Cars. Hier huur je altijd all-inclusive, dus automatisch inclusief verzekeringen, wat een zorgeloos gevoel geeft.

Bewonder authentiek Jelenia Góra

Het kleine stadje Jelenia Góra vond ik een pareltje. Ik had er nog nooit van gehoord en dat terwijl het zó mooi en authentiek is. Het heeft sfeer, karakter en mede doordat het nog niet is ontdekt door massatoerisme proef je hier het echte Polen.

Lees ook: 12x leuke accommodaties in Krakau.

jelenia-gora-polen-map-of-joy
jelenia-gora-polen-map-of-joy3
jelenia-gora-polen-map-of-joy2

De stad ligt in een dal, tussen de heuvels en bergen van de Karkanosze (het Reuzengebergte). Hierdoor kun je de stad ook van bovenaf bekijken door een klim naar boven te maken, maar eigenlijk is dat niet nodig, want je komt terwijl je door de straatjes loopt al ogen te kort. Doordat deze stad vrijwel ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog is gekomen maak je lopend een reis door verschillende tijden. Meest opvallend: de kolen die dagelijks onder de huizen worden geschept. Best bizar om anno nu zo’n oude manier van het verwarmen van panden te zien. In Polen is dit heel normaal, maar in een grote stad als Wroclaw gebeurt dit niet meer.

jelenia-gora-polen-map-of-joy5
jelenia-gora-polen-map-of-joy4

Bezoek indrukwekkend Książ

Ik bezocht Polen toen het land in de ban was van de trein met goud. We zijn langs de plek gereden waar ze aan het zoeken en graven waren. Dit was vlak bij Kasteel Książ, wat niet zo gek is, want onder dit kasteel zijn veel lange tunnels gegraven in opdracht van ‘de Duitse man met de snor’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. Men denkt dat die trein ondergronds is vertrokken vanuit dit kasteel.

kasteel-ksiaz-polen-map-of-joy

Het is het derde grootste kasteel in Polen, eind 13e eeuw gebouwd en vaak van eigenaar veranderd. Dit kasteel heeft twee gezichten. Als je aan komt lopen zie je een prachtig bouwwerk, omringd door natuurschoon en ook tijdens de rondleiding binnen kijk je je ogen uit. Van de vijf krijg je twee verdiepingen te zien. Waanzinnig mooi versierd en ingericht, zoals je wellicht vaker in een kasteel hebt gezien, maar het kasteel kent helaas een enorm duister verleden. Opeens stond ik in het voormalige kantoor van ‘hij die ik niet op mijn site wil noemen’. Er stond een grote kast. Niet zomaar een kast, een geheime vluchtroute, speciaal voor hem.

kasteel-ksiaz-polen-map-of-joy3

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de gevangenen uit kampen in de omgeving ingezet om tunnels onder het kasteel te graven. Niet alleen als vluchtroutes, ook omdat er grondstoffen in het zand zaten om wapens mee te maken. De gevangenen leefden op 400 calorieën per dag en veel van hen zijn dan ook tijdens het graven gestorven.

kasteel-ksiaz-polen-map-of-joy2

Tijdens de rondleiding mochten we ook een stukje door de tunnels lopen. Niet te bevatten. Het is weer een hele andere kant van de oorlog waar je mee wordt geconfronteerd. Erg indrukwekkend en alles bij elkaar een must visit. Al is het maar omdat we nooit mogen vergeten wat zich heeft afgespeeld tussen 40-45.

Slaap in kasteel Pałac Pakoszów

Aan kastelen geen gebrek in Polen. Er zijn verschillende plekken te vinden waar je even het gevoel kunt hebben dat je koninklijk bloed hebt. Tijdens de reis heb ik in twee mooie kastelen mogen slapen, maar Pałac Pakoszów uit de 18e eeuw, ook wel bekend als Schloss Wernersdorf, was mijn favoriet.

Schloss-Wernersdorf-polen-map-of-joy3

Ik had hier wel een week willen blijven. Het is prachtig gerenoveerd door een Duitse architect, heel modern, maar met liefde voor de eeuwenoude details. Er zijn verschillende kamers te boeken en de kleinste kost € 69,- voor twee personen. Mijn favoriet was de variant met een bad naast het bed, maar ik sliep in een kamer die groter is dan mijn eigen woonkamer, keuken en slaapkamer bij elkaar.

Het leek wel een balzaal zó groot met een apart slaap- en woongedeelte en een enorme badkamer. Deze kost € 155,- voor twee personen, wat naar verhouding echt goedkoop is. In het kasteel kun je gebruikmaken van bijzondere extra’s zoals een bibliotheek en een zwembad. Rondom het kasteel is het heerlijk stil, het is echt een oase van rust. Toen ik ’s morgens mijn gordijnen opende maakte ik bovenstaande foto. De mist maakte het sprookje compleet.

Je kunt vanaf Amsterdam vliegen naar Wroclaw met o.a KLM. Klik hier voor aanbiedingen .

1 Reacties

Trudy 27/10/2015 - 20:29

Dit heb ik opgeslagen. Na eerdere reizen in de West-Balkan en Tsjechië maken we plannen om volgend jaar met de camper door Polen te trekken. Deze tips komen dan vast van pas. Dankjewel alvast.

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.