Flevoland mag dan wel de jongste provincie van Nederland zijn, het is ook de grootste polder ter wereld en die biedt ongelooflijk mooie natuur. Verspreid door Flevoland vind je een nieuwe vorm van wildernis. Je loopt letterlijk op de zeebodem door bossen en wetlandnatuurgebieden. In dit artikel 5x bijzondere natuur in Flevoland om in te wandelen; de provincie waar 38 jaar woonde. Ontdek waar je wilde dieren kunt spotten, op stap kunt met een boswachter en werelderfgoed kunt bewonderen.
Inhoudsopgave:
Over Flevoland
Sinds 1986 is Flevoland de twaalfde provincie van Nederland, maar de plannen voor het inpolderen van de voormalige Zuiderzee door ingenieur Cornelis Lely lagen er al in 1891, en in 1924 werd begonnen met de bouw ervan. Het ligt in het hart van het land aan het Markermeer en het IJsselmeer.
De meeste mensen kennen steden als Almere en Lelystad en unieke dorpjes als Urk wel, maar wat velen niet weten is dat er ontzettend veel bijzondere natuur in Flevoland te vinden is. En dat alles op 6 meter onder zeeniveau! Tip: wil je meer weten over de geschiedenis van Flevoland en het ontstaan ervan? Bezoek dan het museum Batavialand in de haven van Lelystad. Ook heel leuk voor kinderen, want er zijn interactieve onderdelen voor kids.
Oostvaardersplassen
Het meest bekende natuurgebied van Flevoland is de Oostvaardersplassen. Het is een uniek gebied, niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Het ligt ingeklemd tussen Almere en Lelystad en is zo’n 6000 hectare groot. Het bestaat al 50 jaar.
Wat het zo bijzonder maakt is dat het een ontzettend gevarieerd natuurgebied is. Het is een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. Doordat je er veel verschillende dieren kunt spotten krijg je een echt safarigevoel. Naast allerlei soorten vogels, zoals lepelaars en aalscholvers kun je er onder andere ook reeën, vossen, konikpaarden en edelherten zien.
Wandelen in de Oostvaardersplasssen
Vanuit Almere vind ik het ‘egelpad’ een mooie wandeling. Deze is 2 kilometer lang en je wandelt door bos en over een verhard wandelpad met uitzicht op de Oostvaardersplassen. Je ziet tijdens deze route sowieso allerlei vogels, maar je kunt ook heckrunderen en herten zien.
Daar vlak bij vind je het ‘hertenpad’. Deze wandeling is ook 2 kilometer lang. Daarnaast (bij het Fluitbos) ligt een hoger gelegen uitkijkheuvel. Het is verhard en toegankelijk met rolstoel. Vanaf hier kun je tot heel ver de Oostvaardersplassen inkijken. Helemaal als je een verrekijker meeneemt is het een fantastische plek voor het spotten van dieren.
Ook een aanrader, maar dan in Lelystad: het Oostvaardersveld. Hier kun je een wildgebied in wandelen en als je geluk hebt koninkspaarden en edelherten zien. De hond mag aangelijnd mee. parkeren kun je op de parkeerplaats “Oostvaardersveld” waar je ook een uitkijkpunt vindt.
Meer weten? Lees ook: Wandelen in de Oostvaardersplassen [handige tips]
Werelderfgoed Schokland
Een bijzonder gebied in de Noordoostpolder is het Werelderfgoed Schokland. Dit was een eiland in de Zuiderzee, maar nu is het een archeologisch monument vol bodemschatten. De geschiedenis van deze plek gaat terug tot in de ijstijd en is al bewoond sinds de prehistorie.
Als je wilde dieren wilt zien tijdens een wandeling, ga dan naar het Schokkerbos en de natte graslanden van Schokland. Naast verschillende bomen, planten en mossen kun je er reeën, boommarters en Lakenvelder koeien zien. Ook kun je er weide- en watervogels zoals de lepelaar, zilverreiger, ijsvogel en tureluur spotten.
Liever fietsen? Dat kan ook en bovendien kun je verschillende activiteiten boeken. Van een spannende wandeling in het licht van de volle maan tot een rondrit over Schokland met gids. Bij bezoekerscentrum De Gesteentetuin kun je meer informatie krijgen over wat er in de omgeving te doen is.
In de Gesteentetuin is ook een aantal zwerfkeien te zien, die door de gletsjers van de voorlaatste ijstijd in de Noordoostpolder zijn achtergelaten. In het bezoekerscentrum kun je een tentoonstelling bekijken over het ontstaan van de aarde en van stenen. Zie voor meer informatie de website.
Lees ook: de mooiste Nationale Parken in Nederland
Horsterwold
Het grootste loofbos van West-Europa? Die vind je dus mooi in Flevoland! Het bos heet het Horsterwold en is gelegen in Zeewolde. In dit natuurgebied mag je als bezoeker vrij van de natuur genieten. Je kunt er mooie wandelingen maken, vooral in de zogenaamde ‘Stille Kern’. In totaal is het ruim 3700 hectare groot, waarvan 1100 hectare in de Stille Kern ligt.
De Stille Kern is een bijzonder stukje waar het echt stil is. Je hoort er niets, behalve het ruisen van de bladeren, zingende vogels en andere natuurgeluiden. Je hebt er zelfs op veel plekken geen bereik met je telefoon. Heerlijk onthaasten dus. Je kunt er reeën, wilde paarden, damherten en vossen tegenkomen. Ik ontmoette een kudde konikpaarden. Het is waanzinnig om ze in het wild te bewonderen.
Je mag op eigen houtje het gebied verkennen, maar het kan ook met een boswachter. Een aanrader, want niemand kan met zoveel plezier meer vertellen over de plek. Wil je niet ver wandelen en toch veel zien? Dan raad ik de excursie met de ecokar aan. De boswachter maakt op meerdere plekken een stop om een bijzonder verhaal te vertellen en verdere uitleg te geven. Maar er is nog meer te doen in het Horsterwold. Er is zelfs een hele kleine camping waar je je tentje mag opzetten! Zie de website voor meer informatie.
Lees ook: de leukste cadeaus voor wandelaars
Met een boswachter met een ecokar het Horsterwold verkennen.
Natuurpark Lelystad
Een natuurgebied in Lelystad waar ik al kom zolang als ik me kan herinneren. De kilometers lange fiets- en wandelpaden slingeren door het bosrijke terrein en zijn extra leuk, doordat je er meerdere bijzondere dieren in een natuurlijke omgeving zien. Het park is een zeer natuurrijk terrein met een afwisselend, waterrijk en parkachtig landschap.
Grote dieren die je er kunt spotten zijn de wisent, het wilde zwijn, edelhert, Pater Davidshert, Przewalskipaard en zelfs de eland. Het is de enige plek in Nederland waar je een eland kunt zien en begin juni 2018 is er een elandkalf geboren! In totaal leven er nu 5 elanden. Maar er zijn bijvoorbeeld ook hermelijnen, otters en bevers.
De dieren leven in grote leefgebieden, dus het is altijd een uitdaging om de dieren te spotten. Alleen de otter kun je vrijwel altijd zien om 15 uur, want dan worden ze door de boswachter gevoerd. De boswachter vertelt dan ook graag meer over het Natuurpark Lelystad.
Echt bijzonder is het ‘Wisentpad’. Hier loop je middenin het leefgebied van de wisenten en de Przewalskipaarden. Je moet je wel aan enkele regels houden: je mag de dieren niet benaderen en ook niet voeren. Mocht je een dier tegenkomen op het pad dan kun je het beste omkeren.
Handig: in het bezoekerscentrum kun je een fiets huren, als je ter plekke besluit om te gaan fietsen. Er is een parkeerterrein waar je voor € 3,- de hele dag mag parkeren. Het hele jaar door toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Honden mogen mee aan de lijn. Er is een leuk restaurant en er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Lees dit artikel voor meer informatie.
Waterloopbos
Een bos als geen ander bos. Het is een rijksmonument en een historisch openluchtlaboratorium in een prachtig polderbos. Hier zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vindt er restanten van het onderzoek naar de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos.
In het bos werden zowel Nederlandse als buitenlandse havens, rivieren en kusten als wetenschappelijk model nagebouwd. Van de haven van Bangkok tot de kust van Denemarken! In totaal hebben er meer dan 200 verschillende onderzoeken plaatsgevonden.
De oudste modellen dateren uit de jaren ‘50, de tijd van de wederopbouw waarin grote waterwerken werden aangelegd. Er zijn 3 verschillende wandelroutes (start bij het bezoekerscentrum) die je kunt lopen en leiden langs de modellen van waterwerken die als ruïnes in het bos liggen. Aanrader: ga op pad met een gids, zodat je allerlei bijzondere feitjes over het Waterloopbos leert tijdens een wandeling.
Eind 2002 verwierf Natuurmonumenten deze plek en werd het Waterloopbos veiliggesteld. Het mag blijven zoals het is en dat is mooi! In het bos kun je goed zien hoe snel de natuur werkt. Veel modellen zijn overwoekerd door mossen, planten en bomen. Er zijn veel plaatsen waar vogels en kleine zoogdieren schuilen. In het water is nieuw leven ontstaan. Er zijn libellen, vlinders, vissen, kikkers en salamanders te vinden. Kijk voor meer informatie op de website.
Marker Wadden
Een heel bijzonder nieuw stukje Flevoland zijn de Marker Wadden. Ik heb het mogen bewonderen vanuit een rib boot met Toerisme Flevoland. Marker Wadden is een uniek natuurgebied dat nog volop in ontwikkeling is. Met zand, klei en slib uit het Markermeer zijn 5 eilanden aangelegd die je doen denken aan de kleinere Waddeneilanden.
Het doel van dit project: bijdragen aan het natuurherstel van het Markermeer. Het is de bedoeling dat deze nieuwe eilandjes plek gaan geven aan nieuwe natuur, op land en in het water. Vooral voor vissen en vogels een paradijsje, maar vanaf juni 2020 ook voor de mens! Je kunt er dan namelijk overnachten in een huisje van Landal. Lees er meer over in het artikel: duurzaam overnachten op de Marker Wadden
Het Haveneiland van de Marker Wadden is open voor publiek. Er vaart regelmatig een veerboot naar de Marker Wadden. De haven is ook bereikbaar met eigen boot en er zijn charterschepen die dagtochten naar Marker Wadden aanbieden. Het eiland is in ontwikkeling, dus er wordt nog gewerkt. Zie deze site voor meer info.
Meer weten over Flevoland en wat er allemaal te zien en te doen is? Zie de website van Toerisme Flevoland.
2 comments
Leuk jouw belevenissen te lezen! Mooie headerphoto zo verscholen tussen de bosjes;)
Dankjewel Henriette!