Home Luxemburg 5x doen in Luxemburg Stad

5x doen in Luxemburg Stad

geschreven door Nathalie
0 Reacties

De stad Luxemburg. Wat een pareltje met romantische straatjes, sprookjesachtige gebouwen en leuke plekjes om te eten en drinken. Het is klein en daardoor is alles op loopafstand, wat dit tot een ideale stedentripbestemming maakt. In dit artikel deel ik 5x doen in Luxemburg Stad. Van een bezoek aan ‘het mooiste balkon van Europa’ tot de Kazematten van de Petrusse.

Lees ook: 11x leuke hotels in Luxemburg Stad

Chemin de la Corniche, Luxembourg - Map of Joy

Nog meer leuke dingen doen in Luxemburg? Boek hier voordelig je tickets.

Chemin de la Corniche

Een heel mooie naam voor een prachtige plek in hartje stad. Oftewel; het mooiste balkon van Europa. Zodra je het met je eigen ogen ziet snap je gelijk waarom men deze plek zo noemt. Je hebt hier prachtig uitzicht op de diepe dalen en de eeuwenoude gebouwen.

Het is in de 17e-eeuw gebouwd door de Spanjaarden en de Fransen en diende toentertijd als vestingwerk. Het grootste deel van de muur is afgebroken, maar dit stukje restant geeft je een heel goed idee van hoe het er vroeger uit heeft gezien.

Paleis van de Groothertog, Luxemburg Stad - Map of Joy
 

Paleis van de Groothertog

Leuk om te doen terwijl je geniet van een hapje en/of een drankje bij één van de restaurantjes tegenover het Paleis van de Groothertog is het bewonderen van dit paleis. Niet alleen omdat het heel mooi is om te zien, maar ook omdat je van heel dichtbij het zogenaamde ‘changing of the guards’ kunt zien. Er staan namelijk altijd twee bewakers voor de ingang die heen en weer lopen en elkaar afwisselen. Alsof de tijd heeft stilgestaan.

Kazematten van de Petrusse, Luxemburg Stad - Map of Joy

Kazematten van de Petrusse

De Kazematten is een van de meest bezochte en indrukwekkendste bezienswaardigheden van Luxemburg Stad. Helaas was het gesloten toen ik er was, want ik had dolgraag een rondleiding door de Kazematten van de Petrusse willen hebben. Bij de ingang heb ik één stukje van één van de gangen en uitzichtpunten gezien en dat vond ik al indrukwekkend.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden in Noord-Luxemburg [in een roadtrip route]

Kazematten van de Petrusse, Luxemburg Stad - Map of Joy

Een kazemat is een tegen vijandelijk vuur gedekte en van schietgaten voorziene ruimte voor de opstelling van een vuurwapen, aanvankelijk deel uitmakend van een vesting. Deze ondergrondse vestigingsgordel in Luxemburg Stad is ontstaan in 1644 en in de loop van de eeuwen vergroot en versterkt.

Het deed dienst als schuilplaats en bood onderdak aan mensen en dieren. De Kazematten bestonden uit gangen die in totaal 23 km lang waren. In 1867 moest een deel van de vesting afgebroken worden, waardoor er nu nog maar 17 km van over is. Twee Kazematten zijn te bezoeken, namelijk Bock en het Pétrusse-dal. Ze geven prachtig uitzicht over Luxemburg Stad. Niet verwonderlijk dat de Kazematten sinds 1944 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Lees ook: Vakantie dichtbij huis met eigen auto? Dit zijn de leukste bestemmingen!

Kerstmarkt Luxemburg Stad - Map of Joy

Bezoek een markt

Elke woensdag en zondag kun je op Place Guillaume II van 07:00-14:00 uur struinen langs kraampjes van lokale ondernemers met allerlei producten om van te snoepen. Denk aan verse kaas, vis, fruit en meer. In de kerstperiode vind je hier een ijsbaan en is het plein prachtig versierd met dennenbomen en kerstlichtjes.

Place d’Armes is niet alleen omringd door vele leuke terrasjes van cafés en restaurants, elke tweede en vierde zaterdag van de maand vindt er een rommelmarkt plaats. Hier kun je mooie items uit vervlogen tijden voor een klein prijsje op de kop tikken. In de kerstperiode (vanaf eind november) vind je hier dagelijks een gigantische kerstmarkt (zie foto).

Overnachten in Luxemburg Stad? Klik hier voor aanbiedingen van leuke accommodaties.

Vallée de la Pétrusse

Een park gelegen in de bijzondere niet te missen kloof die de stad extra karakter geeft. Vallée de la Pétrusse nodigt uit om te wandelen, picknicken, te genieten van kleine bospaadjes, een riviertje (de Pétrusse) en het bewonderen van ruïnes van vestingen en bastions.

Lees ook het artikel: Wat te doen in Vianden: allerlei tips en bezienswaardigheden

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.