Home Europa stedentrips 5x doen in Praag

5x doen in Praag

by Nathalie
6 comments

Hoe kun je nou niet als een blok vallen voor deze stad? Praag is één groot romantisch decor met indrukwekkende historische architectuur. In het oude centrum kun je heerlijk dwalen door eeuwenoude steegjes. Laat jij je graag betoveren? In dit artikel deel ik 5x doen in Praag.

Lees ook: De leukste, minder toeristische wijken in Praag [en wat je er kunt doen]

De Petřínheuvel op

Even de drukte van de stad ontvluchten en genieten van rust en natuur doe je op de Petřínheuvel. Alleen al niet te missen door het adembenemende uitzicht over de stad. Je kunt met een treintje naar de top van de berg (waar een kleine replica van de Eiffeltoren staat), maar een wandeling over de kronkelige weg is natuurlijk leuker.

Leuk om te weten: 1 mei is in Tsjechië de dag van de liefde. Op deze dag beklimmen verliefde stelletjes de Petřínheuvel vol bloeiende kersenbomen. De traditie is dat als een meisje op deze dag door haar geliefde onder de bloesems van een kersenboom op Petřínheuvel wordt gekust, zij mag rekenen op een jaar vol liefde. Het park ligt aan de kleine zijde van de stad (kant Praagse Burcht en Kampa eiland). Ingang via de straat Úiezd.

Lees ook: 13x leuke hotels in Praag

 

Eiland met veel gezichten

Zin in veelzijdigheid? Dan kun je je hart ophalen op het Kampa eiland. Gelegen aan de westkant van de rivier Vltava (Moldau) onder de beroemde Karelsbrug en wordt van het vasteland gescheiden door een nauwe zijtak van de Moldau, de Duivelsbeek. Het wordt ook wel Praags Venetië genoemd, omdat de huizen op palen zijn gebouwd en en enkele gevels direct aan het water liggen.

Rondom het plein Na Kampě liggen veel restaurantjes en cafeetjes. Op zondag is er een kleine markt waar handelaren hun waar aanbieden, zoals handgemaakte potten, borden en bijzondere koekjes. Het grootste deel van het eiland bestaat uit een park waar je lekker kunt picknicken.

5x doen in Praag


Fotocredit: Libor Svacek

A la Albert Cuyp

Midden in het centrum van de oude stad, op een steenworp afstand van de straat Rytířski en aan de voet van de orthodoxe Sint-Gallkerk wordt dagelijks de eeuwenoude Havelská markt gehouden. Hier kun je verse groente, fruit en kruiden kopen, maar ook speelgoed, tassen en kleding. Als je de markt uitloopt kom je uit op een klein pleintje waar je tussen de middag in het zonnetje je verse inkopen kunt opeten.

Lees ook: De mooiste kastelen in Tsjechië die je kunt bezoeken.

Cultureel erfgoed bekijken

Denk je aan Praag dan zie je ongetwijfeld het fantastische silhouet van de drie torens van de St. Vituskathedraal voor je. Deze kathedraal is onderdeel van de Praagse Burcht (Hradcany). De burcht ligt op een heuvel, stamt uit 880 en is gesticht door de oudst bekende vorst van de Pøemysliden, Borovoj.

Tegenwoordig vormt het één van de grootst gesloten paleizencomplexen ter wereld en is het de residentie van de president. Alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang. Op 7,5 hectare ben je als bezoeker getuige van de duizendjarige geschiedenis.

De gebouwen zijn in drie stijlperioden verankerd: romaans, gotiek en classicisme. Ieder uur kun je ook de wisseling van de wacht volgen op het eerste slotplein. Op de hellingen onder de burcht kun je prachtige tuinen bewonderen vol paviljoenen, tuinhuisjes en koepels. Vanuit deze tuinen kun je de hele stad aanschouwen.

Lees ook: 40x leuke, betaalbare food hotspots in Praag

Nog meer leuke dingen doen in Praag? Klik hier voor voordelige tickets voor attracties, musea etc.

Cultuur snuiven

Letterlijk vertaald betekent Obecní Dům het gemeentehuis. Op deze plek stond eens het koninklijk paleis. De buskruittoren uit 1475 (waar de Tsjechen het buskruid voor vijanden bewaarden) staat er nog.

Obecní Dům is gebouwd tussen 1905 en 1911 en is een plek waar de Praagse inwoners nog steeds graag komen. Het gebouw is helemaal in Jugendstil gebouwd en in het café Kavárna Obecní Dům waan je je in art nouveau sferen. Er worden dagelijks concerten gegeven in de Smetana Hal, de grootste concerthal van Praag. In totaal telt het gebouw meer dan 1000 kamers.

Reizen naar Praag

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt.

6 comments

Mandy 09/06/2015 - 07:54

Praag lijkt me prachtig! Het staat zeker op mijn to travel list!

Reply
Reggy | Project R. 09/06/2015 - 08:51

Ja, Praag is zo mooi! Twee keer geweest nu en ik ben echt gek op die stad. De laatste keer hebben we zelfs een Escape Room bezocht in Praag. Ken je dat concept? ‘Opgesloten’ worden in een kamer en er door middel van clues en puzzelen er binnen 60 minuten uitkomen. We hebben Mind Maze bezocht in Praag. Zeker een aanrader als je wat anders wil doen tussen het sight seeing door!

Reply
Nathalie 09/06/2015 - 09:10

Wat een leuke tips Reggy, dankje!

Reply
Marlissa 09/06/2015 - 09:19

Zo te lezen moet ik een keertje naar Praag!

Reply
Stéphanie | Expeditie Aardbol 09/06/2015 - 21:01

Ik ben nog nooit in Praag geweest, maar het lijkt me wel wat voor de herfst. Echt een beetje sprookjesachtig en het lijkt me heel mooi met alle gekleurde blaadjes.

Reply
Nathalie 09/06/2015 - 21:37

Goed plan, absoluut prachtig!

Reply

Laat een reactie achter