Hoe kun je nou niet als een blok vallen voor deze stad? Praag is één groot romantisch decor met indrukwekkende historische architectuur. In het oude centrum kun je heerlijk dwalen door eeuwenoude steegjes. Laat jij je graag betoveren? In dit artikel deel ik 5x doen in Praag.

Lees ook: De leukste, minder toeristische wijken in Praag [en wat je er kunt doen]

De Petřínheuvel op

Even de drukte van de stad ontvluchten en genieten van rust en natuur doe je op de Petřínheuvel. Alleen al niet te missen door het adembenemende uitzicht over de stad. Je kunt met een treintje naar de top van de berg (waar een kleine replica van de Eiffeltoren staat), maar een wandeling over de kronkelige weg is natuurlijk leuker.

Leuk om te weten: 1 mei is in Tsjechië de dag van de liefde. Op deze dag beklimmen verliefde stelletjes de Petřínheuvel vol bloeiende kersenbomen. De traditie is dat als een meisje op deze dag door haar geliefde onder de bloesems van een kersenboom op Petřínheuvel wordt gekust, zij mag rekenen op een jaar vol liefde. Het park ligt aan de kleine zijde van de stad (kant Praagse Burcht en Kampa eiland). Ingang via de straat Úiezd.

Lees ook: 13x leuke hotels in Praag

Eiland met veel gezichten

Zin in veelzijdigheid? Dan kun je je hart ophalen op het Kampa eiland. Gelegen aan de westkant van de rivier Vltava (Moldau) onder de beroemde Karelsbrug en wordt van het vasteland gescheiden door een nauwe zijtak van de Moldau, de Duivelsbeek. Het wordt ook wel Praags Venetië genoemd, omdat de huizen op palen zijn gebouwd en en enkele gevels direct aan het water liggen.

Rondom het plein Na Kampě liggen veel restaurantjes en cafeetjes. Op zondag is er een kleine markt waar handelaren hun waar aanbieden, zoals handgemaakte potten, borden en bijzondere koekjes. Het grootste deel van het eiland bestaat uit een park waar je lekker kunt picknicken.

5x doen in Praag
Fotocredit: Libor Svacek

A la Albert Cuyp

Midden in het centrum van de oude stad, op een steenworp afstand van de straat Rytířski en aan de voet van de orthodoxe Sint-Gallkerk wordt dagelijks de eeuwenoude Havelská markt gehouden. Hier kun je verse groente, fruit en kruiden kopen, maar ook speelgoed, tassen en kleding. Als je de markt uitloopt kom je uit op een klein pleintje waar je tussen de middag in het zonnetje je verse inkopen kunt opeten.

Lees ook: De mooiste kastelen in Tsjechië die je kunt bezoeken.

Cultureel erfgoed bekijken

Denk je aan Praag dan zie je ongetwijfeld het fantastische silhouet van de drie torens van de St. Vituskathedraal voor je. Deze kathedraal is onderdeel van de Praagse Burcht (Hradcany). De burcht ligt op een heuvel, stamt uit 880 en is gesticht door de oudst bekende vorst van de Pøemysliden, Borovoj.

Tegenwoordig vormt het één van de grootst gesloten paleizencomplexen ter wereld en is het de residentie van de president. Alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang. Op 7,5 hectare ben je als bezoeker getuige van de duizendjarige geschiedenis. De gebouwen zijn in drie stijlperioden verankerd: romaans, gotiek en classicisme. Ieder uur kun je ook de wisseling van de wacht volgen op het eerste slotplein. Op de hellingen onder de burcht kun je prachtige tuinen bewonderen vol paviljoenen, tuinhuisjes en koepels. Vanuit deze tuinen kun je de hele stad aanschouwen.

Nog meer leuke dingen doen in Praag? Klik hier voor voordelige tickets voor attracties, musea etc.

Cultuur snuiven

Letterlijk vertaald betekent Obecní Dům het gemeentehuis. Op deze plek stond eens het koninklijk paleis. De buskruittoren uit 1475 (waar de Tsjechen het buskruid voor vijanden bewaarden) staat er nog. Obecní Dům is gebouwd tussen 1905 en 1911 en is een plek waar de Praagse inwoners nog steeds graag komen. Het gebouw is helemaal in Jugendstil gebouwd en in het café Kavárna Obecní Dům waan je je in art nouveau sferen. Er worden dagelijks concerten gegeven in de Smetana Hal, de grootste concerthal van Praag. In totaal telt het gebouw meer dan 1000 kamers.

Je kunt vanaf Amsterdam vliegen naar Praag met o.a. KLM en easyJet. Klik hier voor aanbiedingen van easyJet en KLM.

Aanbiedingen vakantie Tsjechië

Pharos Reizen

Een fietsvakantie Praag, een rondreis door Tsjechië en aangrenzende landen of een familievakantie in de Bohemen? Bij Pharos reizen kun je kiezen.

TUI

Een complete stedentrip Praag? Bij TUI kun je vanuit Amsterdam en Eindhoven naar Praag vliegen. je kunt kiezen uit allerlei leuke accommodaties. Van budget tot boetiek.

Vakantie Discounter

Boek bij de Vakantie Discounter een autovakantie naar Tsjechië en geef je over aan de pracht en praal van de hoofdstad Praag en de vele mogelijkheden in de Bohemen. 

D-reizen

Tsjechië, land van romantiek en geschiedenis. Land van de 'Gouden Stad' Praag, de Moldau, kastelen en burchten. Bij D-reizen vind je verschillende vakanties naar Tsjechië.

5x must do's in Prague - Map of Joy

7 thoughts on “5x doen in Praag”

  1. Ja, Praag is zo mooi! Twee keer geweest nu en ik ben echt gek op die stad. De laatste keer hebben we zelfs een Escape Room bezocht in Praag. Ken je dat concept? ‘Opgesloten’ worden in een kamer en er door middel van clues en puzzelen er binnen 60 minuten uitkomen. We hebben Mind Maze bezocht in Praag. Zeker een aanrader als je wat anders wil doen tussen het sight seeing door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *