Home het reisverhaal van Zeker doen in Valencia? Lees deze tips van een local!

Zeker doen in Valencia? Lees deze tips van een local!

geschreven door Nathalie
0 Reacties

De Spaanse stad Valencia wordt steeds populairder en dat is niet zo gek als je ziet dat het cultuur, strand, lekker eten en 300 dagen zon per jaar biedt. Valencia is een stedentripbestemming die je op je to do lijst wilt hebben! In dit artikel deelt Joëlle een lijstje met wat je zeker moet doen in Valencia. Joëlle woont in Valencia en werkt voor de website www.verrassendvalencia.nl

Op zoek naar een leuke, goedkope accommodatie? Lees ook: 15x leuke en goedkope accommodaties in Valencia

Bezoek de markten

Valencia telt ruim 800.000 inwoners en toch voelt de stad klein en aangenaam aan. Misschien komt het doordat er weinig Engels gesproken wordt, maar misschien ook doordat sommige Valenciaanse wijken dorps aanvoelen. Veel wijken hebben een eigen markt.

Zo vind je in het centrum van Valencia de Mercado Central (bij Plaza del Mercado/Placa del Mercat), één van de grootste overdekte voedselmarkten van Europa. Een iets lokalere markt is de Mercado de Ruzafa (bij Plaça del Baró de Cortés), waar je bijna alleen Spaans om je heen hoort. In Valencia ontbreekt nog wel iets, namelijk een street food market, maar de Mercado Colón komt daar dichtbij. Voorheen een overdekte voedselmarkt en tegenwoordig een samensmelting van verschillende cafés.

Mercado Central Valencia - Map of Joy
Mercado Central Valencia - Map of Joy

Smul van authentieke paella

Je zou het misschien niet verwachten, maar net buiten Valencia begint het er redelijk Aziatisch uit te zien. Hier zijn namelijk de rijstvelden van de regio gelegen. Rondom het natuurgebied Albufera wordt rijst verbouwd die even later de paella ingaat. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Valencia en eigenlijk kun je Valencia niet verlaten zonder een goede paella geproefd te hebben.

Het beste kun je hiervoor naar paelladorp El Palmar gaan (zo’n 45 minuten met de bus, 20 minuten met de taxi, maar met de fiets is ook een optie). Dit dorpje heeft nog geen 1.000 inwoners, maar wel dertig paellarestaurants! Een authentieke paella herken je aan de grote pan die op tafel komt, het knapperige laagje op de bodem (‘socorrat’) en dat het als lunch geserveerd wordt.

Authentieke paella eten in Valencia - Map of Joy

Verdwaal in kleurrijk El Carmen

De oudste wijk van Valencia heet El Carmen en is achter de Mercado Central gelegen. Het leukste is om hier doorheen te slenteren, want her en der vind je prachtige muurschilderingen. Vooral rondom het plein Plaza Tossal (elke avond van de week gezellig voor een drankje en/of terrasje) en de straten Calle Alta en Calle Baja zijn veel street art werken te vinden, maar sla vooral een smal straatje in en laat je verrassen. Er wordt vaak door dezelfde artiesten gespoten in El Carmen. Zo kun je de ninja-poppetjes van David de Limon tegenkomen, maar ook de liefelijke Manga-poppetjes van Julietta XLF.

El Carmen street art Valencia - Map of Joy
El Carmen street art Valencia - Map of Joy

Fiets door stad, park én langs het strand

Wat Valencia anders maakt ten opzichte van andere steden, is dat het strand niet aan het centrum vastzit. Je kunt een taxi nemen, maar veel leuker is om de fiets te pakken. Valencia is namelijk een prima fietsstad: het is plat, niet onwijs druk in het verkeer én er is veel groen.

Met de fiets kun je gemakkelijk in een dag of twee het centrum, het strand en het stadspark zien. Begin bijvoorbeeld in het centrum bij de kathedraal van Valencia en ga daarna het park in. Het Turia park is 9 kilometer lang en kronkelt om het noordelijke deel van het centrum. Voorheen was dit een rivier, maar door vele overstromingen is de rivier omgeleid. In het drooggelegde deel vind je een heerlijk park. Ook het strand is goed te bereiken met de fiets. Vooral het Patacona strand is prettig om een stop te maken. Hier vind je veel cafés waar je even wat kunt drinken of voor een snackje kunt gaan.

Fietsen door Valencia - Map of Joy
Strand Valencia - Map of Joy

Bezoek stad in stad Ciudad de las Artes y las Ciencias

In het Turia park gelegen en eigenlijk onmisbaar bij een bezoek aan Valencia. De Ciudad de las Artes y las Ciencias (Stad van Kunst en Wetenschap) is een ‘stad’ van zes gebouwen, elk met een eigen doel. Zo is er een Operagebouw, maar ook een Wetenschapsmuseum en een botanische tuin.

Het is een plaatje: spierwitte gebouwen met eromheen helder water. De gebouwen zijn betegeld met trencadís, een mozaïekvorm. De stad ontleent zich perfect voor foto’s. De Stad van Kunst en Wetenschap is ongeveer tussen het strand en het centrum ingelegen en een aanrader om tijdens een citytrip Valencia mee te pakken.

Lees ook:
10x leuke en betaalbare accommodaties in Sevilla
Roadtrip: mooiste witte dorpen route Andalusië
6x doen in Sevilla
13x eten en drinken in Sevilla
12x bijzondere en betaalbare accommodaties in Barcelona
7x de allerleukste wijken in Barcelona [en wat je er kunt doen]
tips voor een eerste keer Barcelona van een local [dit wil je niet missen!]

Ciudad de las Artes y las Ciencias Valencia - Map of Joy
Ciudad de las Artes y las Ciencias Valencia - Map of Joy
5x must do's in Valencia, Spain - Map of Joy

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.