Home handige tips 5x fotografietips voor je smartphone op reis

5x fotografietips voor je smartphone op reis

by Nathalie
0 Reacties

Fotograferen met je smartphone is tegenwoordig ontzettend handig en leuk. Elk mooi, opvallend, grappig reismoment kun je er snel mee vastleggen en de kwaliteit wordt steeds beter. In dit artikel deel ik 5x fotografietips voor je smartphone op reis. Van apps waarmee je je foto’s direct perfect op social media kunt delen tot handige accessoires.

Lees ook: Dit zijn dé 3 allerbeste gratis fotobewerking apps [voor op reis]

Kies de juiste telefoon

Nu zijn er heel veel verschillende smartphones op de markt, maar ik ben al jaren fan van Samsung telefoons. Momenteel gebruik ik al ruim een jaar de Samsung S8, vanwege de goeie camera die erop zit. Hiermee maak ik foto’s die niet alleen scherp zijn, maar ook goed van kleur en contrast.

Ik krijg behoorlijk vaak complimenten over de kwaliteit van mijn reisfoto’s en als ik dan vertel dat ik deze met mijn smartphone heb gemaakt geloven ze het bijna niet. Vooral ideaal tijdens een stedentrip. Ik vind fotograferen met mijn spiegelreflexcamera nog steeds fantastisch, maar deze is nu eenmaal groot en zwaar en daardoor niet altijd praktisch op reis (zeker als je met alleen handbagage reist).

5x fotografietips voor je smartphone op reis - Map of Joy

Maak gebruik van de instellingen

Tegenwoordig kun je aardig wat spelen met de instellingen van de camera op je smartphone. Van continu opnames (handig bij actiefoto’s) tot effecten, gezichtsdetectie, panoramafoto’s en meer. Het is echt de moeite waard om je hierin te verdiepen, want zo verbeter je de kwaliteit van je foto’s aanzienlijk.

Hou de lens schoon

Dit klinkt misschien betuttelend, maar doordat je je smartphone constant vasthoudt raak je al snel de lens aan. Vingers zijn van nature vet en geven vlekken. Ook stof uit je tas of broekzak maken vlekken op foto’s. Ik heb altijd een lensdoekje bij me waar ik tegelijkertijd mijn zonnebril mee poets. Zo sla je twee vliegen in één klap.

5x fotografietips voor je smartphone op reis - Map of Joy

Bewerk je foto’s

Ik heb meerdere apps op mijn smartphone om direct foto’s te kunnen bewerken. Favoriet is de gratis app VSCO Cam. Deze app biedt je niet alleen bewerkingsopties aan, zoals verscherpen, lichter of donkerder maken of bijsnijden, ook de filters zijn erg mooi. Er zijn gratis filters en betaalde filters.

Maar vergeet niet het bewerkingsprogramma dat standaard op de meeste smartphones zit. Vrijwel elke smartphone biedt opties als beeld bijsnijden, helderheid aanpassen, effecten toevoegen en meer. Photoshop of Lightroom is hierdoor (bijna) overbodig. Ook Lightroom heeft een gratis app die ik graag gebruik. Verder gebruik ik soms Afterlight en Snapseed. Ze zijn stuk voor stuk gebruiksvriendelijk en kunnen veel.

Gebruik accessoires

Er is van alles aan accessoires verkrijgbaar om het fotograferen met je smartphone nog makkelijker te maken. Denk aan een selfiestick of een statief, maar ook een opzetlensje.

Ik gebruik zelf het vaakst een selfiestick, niet om selfies mee te maken, maar om vanuit een moeilijke hoek foto’s te maken. Zo heb ik in IJsland en Schotland foto’s gemaakt van een waterval vanuit een hoek waar ik met mijn armen niet bij kon, maar door de selfiestick helemaal uit te schuiven wel.

5x fotografietips voor je smartphone op reis - Map of Joy

In samenwerking met Telfort.

Laat een reactie achter