Home natuur 5x hondenstranden in Nederland [altijd loslopen]

5x hondenstranden in Nederland [altijd loslopen]

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Lekker uitwaaien op het strand in eigen land met je hond? Helaas mag je trouwe viervoeter niet op elk strand in Nederland het hele jaar door lekker los lopen. Omdat ik zelf een hond heb en vaak de vraag krijg waar ik met hem naartoe ga deel ik hier de 5 leukste stranden in Nederland waar honden altijd mogen loslopen en bij welke strandtenten honden welkom zijn. Lekker samen eropuit in eigen land!

Honden strand altijd loslopen - Map of Joy

Texel

Op Texel wordt niet zo moeilijk gedaan over het meenemen van je trouwe viervoeter. Tussen 1 september en 1 maart mogen honden op alle stranden van Texel los en op de onbewaakte stranden mogen ze het hele jaar door los. Mijn favoriete strand is die in het uiterste noorden bij paal 33. Een heerlijk gemoedelijk strandje, weg van de massa waar je helemaal naar de vuurtoren kunt lopen en weer terug.

Strandtent Paviljoen Kaap Noord ligt aan dit strand en is lief voor honden. Er staat een bak water klaar en het is geen enkel probleem om met je hond plaats te nemen op een fijne strandstoel. De koffie met appeltaart is niet te versmaden.

Lees ook: 25x de leukste dingen om te doen op Texel

Honden strand altijd loslopen - Map of Joy

Tussen Noordwijk en Katwijk

Tussen Noordwijk en Katwijk is een hondenstrand en een duingebied waar honden het hele jaar los mogen lopen. Het hondenstrand is 2,5 kilometer lang en loopt vanaf het einde van de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk tot aan het begin van Katwijk bij het laatste gebouw in Strandvak 23 (van Kitesurfvereniging Airtime). In het duingebied mogen ze alleen in het voorste gedeelte los lopen.

Leuk: strijk neer bij strandtent Bubbels Beach waar honden welkom zijn! Bij Bubbels Beach zijn honden het gehele seizoen welkom, zowel op het terras als in het restaurant. De hond moet wel aangelijnd zijn. De Beachbungalows naast het strandpaviljoen zijn ook toegankelijk voor hondenbezitters.

De bungalows zijn te huur voor weekends/ midweken en per week. Ook Beachclub O zegt geen nee tegen honden. Deze strandtent heeft een heerlijke Ibiza-vibe waar je samen met je viervoeter van kunt genieten.

Lees ook: 13x overnachten in een huisje aan zee [en je hond mag mee!]

Noordwijk, hondenstrand - Map of Joy

Kijkduin, Den Haag

Een persoonlijke favoriet. Het strand is erg breed en de wandeling over een verhard pad door het duingebied (hier wel aanlijnen) is ook mooi. Waar je precies moet zijn voor het hondenstrand? Vanaf het Kijkduinpark (aan het einde van parkeerterrein Machiel Vrijenhoeklaan waar je gratis kunt parkeren) tot aan de grens met de gemeente Westland.

Naar een strandtent? Op dit strand zijn er meerdere. Uit eigen ervaring weet ik dat bij Standtent De Fuut het hele jaar door honden welkom zijn. Honden moeten op het terras en binnen zowel overdag als ’s avonds aangelijnd zijn. De Fuut ligt precies tussen strandslag 9 en 10 op het Zuiderstrand.

Lees ook: De leukste vakantieparken aan de kust waar honden welkom zijn [34 stuks!] op mijn andere website Woef Welkom.

5x hondenstranden in Nederland [altijd loslopen] - Map of Joy

Tussen IJmuiden en Bloemendaal aan Zee

Het IJmuiderslag (of Kennemerstrand) is een lekker rustig strand met veel ruimte. Je ziet hier vaak kitesurfers. Honden mogen het hele jaar los op het hondenstrand ten zuiden van strandpaal 57.5, in de duinen en rond het Kennemermeer.

Aanrader: wandel door naar Bloemendaal aan Zee tot strandtent Parnassia aan Zee waar honden ook mogen komen genieten. Een heerlijke plek om lekker uit te waaien en een dagje vakantie aan zee te vieren met je voetjes in het zand en een drankje in je hand.

Lees ook dit artikel op mijn andere blog Woef Welkom: met de hond naar Bloemendaal aan Zee voor meer informatie over dit strand en deze strandtent.

IJmuiden hondenstrand - Map of Joy

Wassenaar

Ook hier vind je een speciaal hondenstrand waar honden het hele jaar los mogen lopen. Dit strand ten noorden van de Wassenaarse Slag vind je tussen de strandpalen 91 en 92. Het is te bereiken via een goed aangegeven wandelroute die start vanaf parkeerterrein de Kuil.

De wandelroute loopt door duingebied Berkheide (tussen 1 maart en 1 augustus hond aanlijnen wegens broedende vogels). De combinatie van het wandelen door het duingebied en daarna uitwaaien op het strand maakt het extra leuk.

Hondenstrand Texel - Map of Joy

Dit vind je misschien ook leuk

19 comments

chucky1012 08/08/2017 - 08:18

Goed en zeer interessant artikel!

Xoxo

Reply
Nathalie 09/08/2017 - 11:07

Dankjewel. Heb jij ook een hond waar je mee naar het strand gaat?

Reply
Melissa 10/08/2017 - 22:26

Aan wat leuk om te lezen dat er nog zoveel plekjes in Nederland zijn waar je hond lekker kan rondbanjeren! Ik heb een labrador (dol op zwemmen!), maar helaas kon ik in Gran Canaria niet zomaar naar zee om hem te laten zwemmen 🙁 In dat opzicht is het in Nederland weer top. Ik ga je tips zeker meenemen voor ons volgend bezoekje aan zee! Groetjes Melissa.

Reply
Nathalie 11/08/2017 - 08:58

Wat leuk om te horen en super gaaf dat je op Gran Canaria woont. Heel mooi daar!

Reply
Peter 06/10/2017 - 18:45

Tussen Petten en Julianadorp is ook het gehele jaar losloopgebied. Parkeren bij het Pettemerbos, via het bos naar de strandopgang en richting het Noorden mogen de honden het gehele jaar loslopen.

Reply
Nathalie 13/10/2017 - 11:28

Dank Peter voor je leuke aanvulling!

Reply
Diane 07/10/2017 - 08:59

Vergeet Kijkduin en Monster niet. Leuke kooiker op de foto’s

Reply
Nathalie 13/10/2017 - 11:28

Kijkduin is zoals beschreven grote favoriet 🙂

Reply
Madou elke 07/10/2017 - 13:04

Leuk om dit te weten en wat een mooie hond !! Wat voor ras is dit? Wij zoeken ook heel vaak plaatsen aan de kust waar onze viervoeter de energie uit zijn lijf kan lopen

Reply
Nathalie 13/10/2017 - 11:26

Wat leuk om te horen. Het is ons kooikerhondje op de foto’s.

Reply
Bettine 13/10/2017 - 14:14

Wat een leuke foto’s Bedankt voor de tips!

Reply
Nathalie 14/10/2017 - 11:18

Dankje, graag gedaan!

Reply
Theo 18/05/2018 - 14:32

Let op,
Vanaf parkeerplaats tot strand moeten honden aangelijnd zijn.
Is ongeveer 10 minuten wandelen.

Reply
Nathalie 22/05/2018 - 09:39

Dag Theo, dank voor je reactie. Over welk strand/parkeerplaats heb je het?

Reply
Yvonne Seveke 24/06/2018 - 13:42

Oostkappel eerst door bos en dan heerlijk met je hond los het strand op.
Is een hondenrestaurant die bier etc. Voor honden verkoopt.
Nadeel: betaald parkeren via een “moeilijk” apparaat,

Reply
Nathalie 25/06/2018 - 09:29

Dankjewel voor de leuke tip!

Reply
Nadine 30/07/2018 - 18:19

Hoi Yvonne, mogen ze daar ook het hele jaar los? Kun je me vertellen waar het precies is? Ik ging vroeger altijd naar een honden losloopstrand in Westkapelle, maar volgens mij bestaat dat niet meer..

Reply
Merin Veronique 14/08/2018 - 15:51

Wat een fijne tips! Ik ben laatst naar Kijkduin geweest en daar is het toch wel ideaal. Bij ons zijn ook de Galderse Meren favoriet, maar daar mogen honden alleen tussen november en april. Leuk ras, zo’n Kooiker hondje!

Reply
Nathalie 15/08/2018 - 08:09

Dankjewel Merin. Ik ken de Galderse Meren nog niet, maar ben nu wel heel benieuwd, dank voor de leuke tip.

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.