Lekker uitwaaien op het strand in eigen land met je hond? Helaas mag je trouwe viervoeter niet op elk strand in Nederland het hele jaar door lekker los lopen. Omdat ik zelf een hond heb en vaak de vraag krijg waar ik met hem naartoe ga deel ik hier de 5 leukste stranden in Nederland waar honden altijd mogen loslopen en bij welke strandtenten honden welkom zijn.

Meer leuke tips voor een dagje uit/vakantie met de hond? Bekijk mijn andere website Woef Welkom.

Tussen Noordwijk en Katwijk

Tussen Noordwijk en Katwijk is een hondenstrand en een duingebied waar honden het hele jaar los mogen lopen. Het hondenstrand is 2,5 kilometer lang en loopt vanaf het einde van de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk tot aan het begin van Katwijk bij het laatste gebouw in Strandvak 23 (van Kitesurfvereniging Airtime). In het duingebied mogen ze alleen in het voorste gedeelte los lopen. Leuk: strijk neer bij strandtent Take2 of Beachclub O. waar honden welkom zijn!

Noordwijk, hondenstrand - Map of Joy

Kijkduin, Den Haag

Een persoonlijke favoriet. Het strand is erg breed en de wandeling over een verhard pad door het duingebied (hier wel aanlijnen) is ook mooi. Waar je precies moet zijn voor het hondenstrand? Vanaf het Kijkduinpark (aan het einde van parkeerterrein Machiel Vrijenhoeklaan waar je gratis kunt parkeren) tot aan de grens met de gemeente Westland. Naar een strandtent? Op dit strand zijn er meerdere. Uit eigen ervaring weet ik dat bij Klein Ockenburgh en Standtent De Fuut honden welkom zijn.

Tussen IJmuiden en Bloemendaal aan Zee

Het IJmuiderslag (of Kennemerstrand) is een lekker rustig strand met veel ruimte. Je ziet hier vaak kitesurfers. Honden mogen het hele jaar los op het hondenstrand ten zuiden van strandpaal 57.5, in de duinen en rond het Kennemermeer. Aanrader: wandel door naar Bloemendaal aan Zee tot strandtent Parnassia aan Zee waar honden ook mogen komen genieten.

IJmuiden hondenstrand - Map of Joy

Wassenaar

Ook hier vind je een speciaal hondenstrand waar honden het hele jaar los mogen lopen. Dit strand ten noorden van de Wassenaarse Slag vind je tussen de strandpalen 91 en 92. Het is te bereiken via een goed aangegeven wandelroute die start vanaf parkeerterrein de Kuil. De wandelroute loopt door duingebied Berkheide (tussen 1 maart en 1 augustus hond aanlijnen wegens broedende vogels). De combinatie van het wandelen door het duingebied en daarna uitwaaien op het strand maakt het extra leuk.

Hondenstrand Texel - Map of Joy

Texel

Op Texel wordt niet zo moeilijk gedaan over het meenemen van je trouwe viervoeter. Tussen 1 september en 1 maart mogen honden op alle stranden van Texel los en op de onbewaakte stranden mogen ze het hele jaar door los. Mijn favoriete strand is die in het uiterste noorden bij paal 33. Een heerlijk gemoedelijk strandje, weg van de massa waar je helemaal naar de vuurtoren kunt lopen en weer terug. Strandtent Paviljoen Kaap Noord is lief voor honden.

Lees hier een artikel over Texel.

Meer leuke tips voor een dagje uit/vakantie met de hond? Bekijk mijn andere website Woef Welkom.

5x hondenstrand in Nederland waar de hond altijd los mag lopen - Map of Joy

16 thoughts on “5x hondenstranden in Nederland [altijd loslopen]”

  1. Aan wat leuk om te lezen dat er nog zoveel plekjes in Nederland zijn waar je hond lekker kan rondbanjeren! Ik heb een labrador (dol op zwemmen!), maar helaas kon ik in Gran Canaria niet zomaar naar zee om hem te laten zwemmen 🙁 In dat opzicht is het in Nederland weer top. Ik ga je tips zeker meenemen voor ons volgend bezoekje aan zee! Groetjes Melissa.

  2. Tussen Petten en Julianadorp is ook het gehele jaar losloopgebied. Parkeren bij het Pettemerbos, via het bos naar de strandopgang en richting het Noorden mogen de honden het gehele jaar loslopen.

  3. Leuk om dit te weten en wat een mooie hond !! Wat voor ras is dit? Wij zoeken ook heel vaak plaatsen aan de kust waar onze viervoeter de energie uit zijn lijf kan lopen

  4. Oostkappel eerst door bos en dan heerlijk met je hond los het strand op.
    Is een hondenrestaurant die bier etc. Voor honden verkoopt.
    Nadeel: betaald parkeren via een “moeilijk” apparaat,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *