Home Griekenland 5x mooiste dorpjes Santorini

5x mooiste dorpjes Santorini

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Het Griekse eiland Santorini mag vrij klein ogen op de kaart (in de vorm van een halve maan), maar ik ontdekte tijdens mijn verblijf van een week dat er genoeg moois te zien is. Vooral de verschillende dorpjes zijn echt een lust voor het oog. In dit artikel deel ik mijn 5 favoriete dorpjes die je echt gezien wilt hebben.

Megalochori

In dit dorp verbleef ik een week in Villa Ivi en dat was alles behalve een straf. Het is één van de meest traditionele dorpen op Santorini.

Als je het dorpje binnenrijdt zie je dat ook groot aangekondigd staan op een bord. De inwoners zijn er erg trots op en dat is geheel terecht. De locals wonen hier in authentieke grotwoningen, de straatjes zijn eeuwenoud en de kracht van de ezel wordt nog ingezet om te helpen met het vervoeren van spullen.

In het midden van het dorp vind je een pleintje waar je zowel in de middag als ’s avonds heerlijk kunt eten bij verschillende restaurantjes. Feggera met een dakterras is mijn favoriet. Romantisch plekje met verrukkelijk eten.

Lees ook: Welk eiland in Griekenland moet je kiezen? [+ te doen tips]

Megalochori, Santorini, Greece - Map of Joy
Megalochori, Santorini, Greece - Map of Joy
Megalochori, Santorini, Greece - Map of Joy

Pyrgos

Als je het echte Griekse leven wilt ervaren dan moet je ’s avonds op het pleintje (er is er maar één) in Pyrgos iets eten of een drankje nemen. Hier spelen de mannen in grote groepen een potje backgammon, terwijl de vrouwen de laatste nieuwtjes uitwisselen.

Ik was er begin oktober en was de enige toerist die op het pleintje neerstreek voor dit schouwspel. Maar er is meer! Je kunt omhoog wandelen, want het dorp ligt op de helling van de berg Profitis Ilias. Via allerlei kleine straatjes met doorsteekjes kun je de mooie huisjes goed bekijken. Bovenin het dorp vind je de restanten van een oud Venetiaans kasteel en heb je uitzicht over het hele eiland.

Pyrgos, Santorini, Greece, travel, world - Map of Joy
Pyrgos, Santorini, Greece - Map of Joy
Pyrgos, Santorini, Greece - Map of Joy

Oia

De meest bekende plek van het eiland, waar mensen van over de hele wereld naartoe komen (om te trouwen). Romantisch is het zeker, vooral in de avond door de schitterende zonsondergang die je vooral vanaf het oude kasteel perfect kunt bewonderen. Wat Oia ook zo mooi maakt is dat de kraterrand is volgebouwd met grotwoningen in allerlei pasteltinten.

Hier maak je foto’s die stuk voor stuk op Instagram en Pinterest kunnen. Je moet wel de drukte voor lief nemen, want hier heb je nooit het rijk alleen. Vergeet vooral niet vanaf het oude kasteel verder noordwaarts te lopen. Hier tref je namelijk het haventje met de naam Amoudi waar je (inkt)vis ter plekke wordt gevangen en bereidt. Verser kan niet!

Oia, Santorini, Greece - Map of Joy
Oia, Santorini, Greece, Atlantis Books - Map of Joy
Oia, Santorini, Greece - Map of Joy

Fira

Barretjes, restaurants en winkeltjes. Die vind je volop in Fira, het grootste dorp van het eiland. Oia mag dan wereldberoemd zijn, persoonlijk vond ik Fira mooier en leuker. Het bijzondere aan dit dorpje (naast de erg fijne sfeer) is de ligging: in het midden van het eiland aan de rand van de oude vulkaankrater met uitzicht op het westelijke deel.

Je kunt een mooie wandeling maken langs deze kraterwand. Wijk gerust van dit wandelpad af en bewonder de grotwoningen langs de paadjes als je richting zee naar beneden loopt. De locals vinden het vaak helemaal niet erg dat je een kijkje wilt nemen.

Je komt slechts af en toe een bordje tegen waar bijvoorbeeld ‘do not enter’ op staat. De witte huisjes met blauwe deuren die je tijdens deze wandeling ziet zijn simpelweg bijzonder mooi. En het uitzicht op zee is vooral in de avond een droomvlucht.

Fira, Santorini, Greece - Map of Joy
Fira, Santorini, Greece - Map of Joy
Fira, Santorini, Greece - Map of Joy
Fira, Santorini, Greece - Map of Joy
Fira, Santorini, Greece - Map of Joy

Akrotiri

In het zuiden (in het onderste puntje van de halve maan) vind je het heerlijk rustige Akrotiri. Ook hier kom je bijna alleen maar locals tegen en dat terwijl de straatjes ook hier weer prachtig zijn. Bovendien kun je in dit dorpje, als je van geschiedenis houdt, je hart ophalen aan een stukje oud Griekenland. Je kunt hier namelijk de overdekte ruïnes zien van een Minoïsche stad uit de tijd van 1500 voor Christus (toegang kost 12 euro).

Klik hier voor meer informatie. Ook heeft dit dorp een andere bijzondere verrassing voor je. Loop naar de zee en je weet niet wat je ziet. Dit strand, met de naam Red Beach, heeft rode rotsen en vulkaanzand. Indrukwekkende verschijning!

Nog meer lezen? Zie ook het artikel over de mooiste bezienswaardigheden op Santorini van Griekenlandontdekker.nl

Akrotiri, Santorini, Greece - Map of Joy
Akrotiri, Santorini, Greece - Map of Joy
Akrotiri, Santorini, Greece - Map of Joy
Akrotiri, Red Beach, Santorini, Greece - Map of Joy

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.