Home Japan 5x tips voor autorijden in Japan

5x tips voor autorijden in Japan

door Nathalie
4 comments

Roadtrippen door Japan? Zeker doen! Het land is ontzettend veelzijdig en bovendien zijn de wegen erg goed aangelegd en worden ze goed onderhouden. In dit artikel deel ik 5 tips voor als je gaat autorijden in Japan. Wist je bijvoorbeeld dat je er links moet rijden en dat het handig is om contant geld bij je te hebben? Zo begin je zorgeloos aan je roadtrip!

Leuke dingen doen in Japan? Boek hier voordelig je tickets.

Internationaal rijbewijs

Voor vertrek is het heel belangrijk dat je een internationaal rijbewijs haalt bij de ANWB (vergeet je rijbewijs en pasfoto niet). Zonder dit papiertje krijg je absoluut je huurauto niet mee (helaas heb ik dit zelf ondervonden). Wil je er écht zeker van zijn dat je probleemloos je huurauto kunt ophalen, zorg dan ook nog voor een vertaling van je internationale rijbewijs in het Japans. Lees ook mijn artikel: Internationaal rijbewijs nodig? Lees er hier alles over.

Linksrijdend land

In Japan moet je de linkerkant van de weg aanhouden. Dit kan even wennen zijn als je dit niet vaak doet. Hiervoor heb ik twee tips: huur een automaat, zodat je je nog beter kunt focussen op het verkeer en rij achter iemand aan, want de persoon voor je laat precies zien hoe je moet rijden.

GPS-systeem is een must

Zonder een GPS-systeem kom je als Westerling niet zo ver in het land van de rijzende zon. Ze gebruiken namelijk geen abc, waardoor je niet wijs wordt uit de verkeersborden. Mocht je GPS-systeem je toch de verkeerde kant op wijzen dan raad ik je aan om de weg te vragen op een plek waar meerdere mensen zijn. Denk aan een winkel, restaurant of tankstation. Niet veel Japanners buiten de grote steden als Tokio spreken namelijk Engels. Gelukkig zijn ze enorm vriendelijk en doen ze altijd hun best om je te helpen.

Lees dit artikel als je alles wilt weten over auto huren in het buitenland.

Neem contant geld mee

Creditcards zijn niet heel gebruikelijk in Japan, waardoor je op heel veel plekken alleen met contant geld kunt betalen. Dit geldt ook voor de meeste tankstations, parkeerplaatsen en tolpoortjes. Pinnen kun je met een Nederlandse bankpas ook niet bij elke pinautomaat, maar gelukkig kan het wel bij de pinautomaten van de winkelketen 7/11 die je op heel veel plekken aantreft. Deze pinautomaten vind je in de winkels, maar ook daarbuiten (er staat “7/11 bank” op).

Lees ook: 21x leuke, betaalbare hotels in het centrum van Tokio

Snelweg is tolweg

Je hebt snelwegen en gewone wegen; zo simpel is het in Japan. En een sneIweg is voor het gemak áltijd een tolweg. Je betaalt de tol van een snelweg contant bij een onbemand tolpoortje. Wil je low budget reizen dan kun je via de gewone wegen reizen. Wat kosten tolwegen? Dat is lastig te zeggen. Rond de stad meer dan op het platteland. Rond de stad kun je denken aan € 30,- per 100 kilometer, maar elders ongeveer de helft daarvan.

Zie ook:
reisverslag Japan in de lente.
6x de beste plekken om kersenbloesems te zien in Tokio [Hanami spots]
Video: dagtrip vanuit Tokio naar Kamakura
Video: dagtrip Hakone vanuit Tokio, Japan
Video: reisverslag kersenbloesems in Tokio, Japan
De bezienswaardigheden van Hakone (dagtrip vanuit Tokio)
De mooiste bezienswaardigheden van Kamakura [dagtrip vanuit Tokio]

5x tips voor autorijden in Japan - Map of Joy

4 comments

Shirley 26/06/2017 - 11:40

Ik heb tot nu toe bijna altijd braaf een internationaal rijbewijs meegenomen, maar ik heb het nog nooit nodig gehad. Zelfs niet in Jordanië, terwijl ze daar Arabisch schrijven. Balen dat jij het internationaal rijbewijs echt nodig had. Hoe is het uiteindelijk opgelost?

Reply
Castle Combe: het mooiste dorp van de Cotswolds! - Map of Joy
Nathalie 27/06/2017 - 08:35

Ik heb hetzelfde als jij ervaren: nergens een probleem, maar dus wel in Japan. Het is niet opgelost. Ik heb zelfs de ambassade om hulp gevraagd, maar niemand kon iets doen en de autoverhuurder was onverbiddelijk. En dat terwijl zo’n internationaal rijbewijs echt maar een stukje karton met een vastgeniete foto is he. Dus echt meenemen én nog beter: ook een vertaling!

Reply
Kiki Wals 13/02/2018 - 11:32

Bedankt voor het idee om een Gps-systeem te gebruiken als ik in Japan ga autorijden. Ik heb nog geen rijbewijs, maar ik moet het binnenkort voor mijn werk halen. Als ik ooit in Japan ga autorijden, zorg ik ervoor dat ik een betrouwbaar Gps-systeem heb om niet verdwaald te raken.

Reply
Henk 13/01/2022 - 10:32

Hoi allen, kan iemand me iets vertellen over de rijstijl van de Japanners, is het allemaal hard en wild of is het allemaal netjes en geordend en houd men zich netjes aan de regels? Zeker omdat het links rijden is het houden aan de snelheid en verkeersregels wel fijn. Wellicht zijn de boetes daar ook hoog wanneer men te hard rijd. Ben benieuwd of iemand me daar van op de hoogte kan stellen.

Reply

Laat een reactie achter