5x tips voorbereiding roadtrip

Roadtrip tips, hoe bereid je je voor en wat neem je mee? - Map of Joy

Roadtrips maak ik het allerliefst. Het gevoel van vrijheid dat je door reizen met je eigen auto hebt is geweldig fijn. Al jaren maak ik roadtrips, ver weg met een huurauto en dichtbij huis met onze eigen auto. Hoe ik mij daarop voorbereid en wat ik op mijn inpaklijstje zet deel ik in dit artikel.

Navigatie + wegenkaarten

TomTom, Navman, de navigatie op mijn smartphone; ik gebruik verschillende systemen. En helaas zijn deze niet betrouwbaar. Ik zal eerlijk toegeven dat ik wel eens flink heb zitten schelden op de melding ‘rechtdoor, meter door te rijden, auto keren indien mogelijk’. Kortom: als je navigatie oververhit lijkt te zijn en complete wartaal uitslaat. Daarom ga ik nooit van huis zonder wegenkaarten en printjes van Google Maps. Scheelt een hoop stress!

Eten en drinken

Ik zal nooit vergeten dat we op Sicilië en in Frankrijk ‘eventjes dat leuke weggetje door de natuur pakten’. Op de kaart lijkt het een peulenschil, maar in werkelijkheid is het een kronkelweg die maar niet voorbij lijkt te gaan. En dan krijg je honger en dorst. Na elke bocht hoop je op een wegrestaurant, maar nee, die komt maar niet. Ik ben niet de vrolijkste als ik honger krijg, trust me. Daarom heb ik altijd in mijn tas op reis: sultana’s en een flesje water. In een auto heb je de ruimte, dus waarom zou je moeilijk doen en niets meenemen? Inladen dat lekkers!

Roadtrip tips, hoe bereid je je voor en wat neem je mee? - Map of Joy

Autobanden checken en wisselen

Een paar jaar geleden vroeg ik vlak voordat we aan een roadtrip begonnen aan mijn vriend of hij ooit een autoband had gewisseld (ik niet in elk geval). Het antwoord was nee en daar was ik niet gerust op. Wat als je een keer met pech langs een ‘middle of nowhere’ weggetje staat? Hij vond dat ik een punt had en ging voor de deur oefenen. Haalde een autoband eraf en plaatste hem er weer op. Gewoon voor onze geruststelling en om te weten hoe dat nu eigenlijk werkt. Je raadt het nooit… Twee dagen later had hij een lekke band! Gelukkig niet tijdens een vakantie, maar toch, zo zie je maar. Mijn tip: zorg voor goede autobanden én natuurlijk een reserveband. En oefening baart dus echt kunst.

Kies voor comfort

Ik ga nooit op reis zonder opblaasbaar kussentje. Het liefst een nekkussen dat je misschien wel kent van reizen met het vliegtuig. Deze is multifunctioneel inzetbaar. Ik gebruik hem namelijk in de auto niet alleen als nekkussen, maar ook als rugkussen (en in een hotel en op het strand komt hij ook nog vaak van pas). Wil je het nog een tikkeltje luxer maken? Er zijn lendensteunen en stoelmassages te koop. Met dat laatste heb ik geen ervaring, wel met een lendensteun. Ik heb zelf altijd last van lage rugpijn en zo’n steun is echt een verademing als je lang onderweg bent. Ander soort comfort: een mobiele oplader voor je telefoon of navigatiesysteem. Echt onmisbaar!

Praktische hebbedingen

Tissues, natte doekjes, desinfecteer gel. Drie toppers waarvan je misschien denkt, wat overdreven om dat állemaal mee te zeulen, maar ik maak er elke keer weer gretig gebruik van. Stel: je eet een broodje jam onderweg. Je vieze handen maak je voordat je je tanden in het broodje zet schoon met de gel. Geknoeid? Hoppa, een tissue. Plakkerige handen? Daar komt een nat doekje goed van pas. En dan heb ik de wc’s langs de wegen zonder toiletpapier nog niet eens genoemd. Alle vrouwen in de rij willen vrienden met je zijn op het moment dat jij een zakje tissues uit je zak tovert.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Wat is jouw tip tijdens een roadtrip?

5x tips to prepare for a road trip - Map of Joy

7 Reacties

  1. Goede tips, vooral van die bandenwissel. Toen wij in Zuid-Afrika hadden en een kaart van onze TomTom navigatie (in NL de kaart van Zuid-Afrika gekocht); was de snelste weg niet altijd de snelste 😉 Wij rijden liever een paar kilometer om op de verharde weg in plaats van te kiezen voor kortere zandweggetjes. Tsja, TomTom!

    1. Nou idd zeg. Die Afrikaanse weggetjes ken ik. Goed gedaan!

  2. Ik ben ook echt een fan van road trips. Heerlijk, de vrijheid die een wagen biedt! Snacks zijn zeker essentieel voor mij 😀

  3. Als ik dit lees krijg ik weer helemaal zin in een roadtrip! Die tip van eten en drinken meenemen zal ik ook nooit vergeten… Vorig jaar uuuuuren in de file gestaan in Yosemite National Park zonder eten, er was ook niks in de buurt. We vielen bijna om van de honger!

    1. Oh ja vreselijk is dat. Al doende leren we en worden we roadtrip pro’s 🙂

  4. O hahaha…. Aangezien ik nu midden in het plannen van onze roadtrip door Umbrie zit heb ik vandaag ook tips voor roadtrips.. 🙂 Ga ook even linken naar die van jou. Altijd handig! En heel goed idee om even te gaan oefenen met banden wisselen! (en te checken of die reserveband wel goed is enzo…)

    1. Wat leuk! En ja echt doen hoor die band, rijdt een stuk relaxter 🙂 Veel plezier met de voorpret.

Geef een reactie