Home Portugal 5x zien en doen in de Alentejo, Portugal

5x zien en doen in de Alentejo, Portugal

by Nathalie
2 comments

Portugal van een heel andere kant zien? De regio Alentejo is nog vrij onbekend en dat terwijl er prachtige dingen te zien en leuke dingen te doen zijn. Je kunt er genieten van authentieke plekken, waar je het echte Portugese leven kunt ervaren. De mooie dorpjes, vriendelijke mensen, verrukkelijke keuken en de veelzijdige natuur maken van de Alentejo een bijzondere bestemming vol bezienswaardigheden en onvergetelijke ervaringen. In dit artikel 5x zien en doen in de Alentejo, Portugal.

Lees ook: 16x goedkoop en bijzonder slapen in Lissabon

Waarom naar de Alentejo?

Het is dé wandelbestemming bij uitstek, met prachtige wandelroutes zoals Transalentejo. Bovendien staat de regio bekend als ‘Starlight Tourism destination’, gesteund door UNESCO. Je kunt hier dus waanzinnig goed sterren kijken. Ook de weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zijn erg mooi.

Er is een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Évora, Elvas en Monsaraz die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken. Stuk voor stuk zijn ze ontzettend fotogeniek. De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land.

Lees ook: Mooiste bezienswaardigheden op Madeira [roadtrip route].

Het dorpje Elvas, Alentejo, Portugal - Map of Joy

Eeuwenoude dorpjes en ambachten zien

Op veel plaatsen in de Alentejo is het alsof de tijd stil heeft gestaan. Daar loop je een geschiedenisboek binnen en ik hou daar zo van! De prachtige witte dorpjes zijn decennialang niet veranderd en de oude tradities van de locals leven voort.

Zo moet je niet verbaasd staan te kijken als je opeens koeienbellen hoort rond Viana do Castelo (door UNESCO bestempeld als erfgoed). Voor het bewonderen van het oude ambacht tapijten maken kun je naar het dorp Arraiolos, vlak bij Évora. Bij warm weer zitten de makers op de stoep de mooiste tapijten in elkaar te zetten.

Lees ook: Dit wil je niet missen tijdens je rondreis door Alentejo [roadtrip route]

Tapijten maken in de Alentejo - Map of Joy

Wandelen en fietsen in de Alentejo

Hou je van een actieve vakantie en wil je lekker van het ene naar het andere dorpje wandelen in een natuurrijke omgeving? Dat kan langs de bewegwijzerde paden van de Transalentejo, een netwerk van 11 wandelroutes rond het Alqueva meer, in de buurt van Spanje. Liever fietsen? Dat kan ook heel goed. Ontdek per fiets historische plaatsen als Evora en Estremoz en geniet van het landschap dat bestaat uit glooiende heuvels met olijfbomen en kurkeiken.

Lees ook: Waanzinnig om te doen: een ballonvaart in Alentejo.

Sterren kijken in de Alentejo

Hier ben ik als fanaat van sterren en planeten heel enthousiast over. De regio Alentejo ontving 5 jaar geleden het ‘Starlight Tourism Destination’ label, ondersteund door UNESCO en het UNWTO. Waarom? In deze regio is nauwelijks sprake van lichtvervuiling waardoor de Melkweg gegarandeerd 250 nachten per jaar te zien is boven het Alqueva meer.

Het toerisme begint hier steeds meer op in te spelen. Er zijn hotels en accommodaties die hun diner- en ontbijttijden aanpassen, zodat jij van de aanblik van de sterren kunt genieten. Waanzinnig!

Sterren kijken in de Alentejo, Portugal - Map of Joy

Slapen in duurzame hotels

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor duurzaam toerisme om het klimaat te beschermen. De Alentejo staat bekend om de kleinschalige boetiek hotels, waar rust, luxe én duurzaam toerisme centraal staan. De non-profitorganisatie Casas Brancas hanteert een kwaliteitslabel en neemt alleen de accommodaties in het aanbod op die zich inzetten voor duurzaam toerisme. Hoteltip: Casa Azimute van Belgische eigenaren dat in 2017 de deuren opende. Een designdroom met het allermooiste uitzicht! Hier wil je niet meer weg. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Duurzaam hotel Casa Azimute in de Alentejo, Portugal - Map of Joy

Nog meer leuke accommodaties in de regio Alentejo? Klik hier voor aanbiedingen.

De keuken van de Alentejo proeven

Ook de inwendige mens wordt blij van deze regio. In het landelijke Alentejo komen de producten waarmee wordt gekookt vaak direct van het land. Alles is supervers en de recepten zijn overgedragen van generatie op generatie. Ben je een wijnliefhebber? De Alentejo biedt verrassende aroma’s en kleuren. Ook zijn er wijnroutes te volgen, zoals langs de wijnbouwgebieden van Castelo de Vide, Marvão, Alter do Chão en andere karakteristieke plaatsen.

2 comments

Sophie 19/02/2018 - 11:55

Ik kende deze regio nog helemaal niet. Ziet eruit als een hele fijne plek 🙂 Komt zeker op mijn lijstje te staan.

Reply
Nathalie 21/02/2018 - 12:55

Wat leuk om te horen!

Reply

Laat een reactie achter