Home Canada 6x de mooiste meren in Banff NP, Canada

6x de mooiste meren in Banff NP, Canada

door Nathalie
0 Reacties

Alberta, Canada is waanzinnig mooi en daar hebben meerdere meren een groot aandeel in. Dat ze worden omringd door de Canadese Rocky Mountains en zijn gevuld met felblauw gletsjerwater maakt het ene meer nóg mooier dan de andere. In dit artikel deel ik de 6 mooiste meren van Banff Nationaal Park en deel handige tips.

route 6 mooiste meren van Banff NP, Alberta, Canada - Map of Joy

Peyto Lake

Laat ik maar met de deur in huis vallen: indrukwekkender wordt het niet! Dit meer is zo onvoorstelbaar mooi en bijzonder dat het al je verwachtingen overtreft. Peyto Lake is een door een gletsjer gevoed meer dat is gevormd in de vallei van de bergketen Waputik op een hoogte van 1860 meter.

Gedurende de zomer stroomt er een aanzienlijke hoeveelheid rotspoeder (rock flour) in het meer, dat ontstaat door erosie in de gletsjer. Dit rotspoeder in combinatie met zonlicht zorgt voor de bijzondere blauwe kleur van het water. Het meer is gemakkelijk te bereiken via de Icefields Parkway.

Vanaf de parkeerplaats is het een korte wandeling naar het uitkijkpunt. Tijdens mijn wandeling naar boven was het koud, maar erg mooi weer. De lucht was blauw en de zon scheen flink. Hierdoor kon ik Peyto Lake op zijn mooist zien: felblauw! Toen het 10 minuten later dichttrok en begon te sneeuwen was de kleur een stuk minder intens, maar ook dat is bijzonder om te zien.

Peyto Lake, Alberta, Canada - Map of Joy
Peyto Lake, Alberta, Canada - Map of Joy
 

Bow Lake

Bow Lake is een gletsjermeer en onderdeel van de rivier de Bow in de Canadese Rocky Mountains. Het is gelegen aan de Icefields Parkway, waardoor je hem vanuit de auto al goed kunt bewonderen, maar het is zeker de moeite waard om even een stop te maken en langs het meer te lopen.

Toen ik er was waren een aantal rangers druk in de weer om een grizzly beer met jongen op veilige afstand te houden. Spannend! Doen: wat drinken in de Simspon’s Num-Ti-Jah Lodge dat aan het meer ligt. Een prachtige lodge met machtig mooi uitzicht.

Bow Lake, Alberta, Canada - Map of Joy
Bow Lake, Alberta, Canada - Map of Joy

Herbert Lake

Een stuk minder bekend, maar absoluut een plaatje om te zien is Herbert Lake. Ook gelegen aan de Icefields Parkway, maar zonde om aan voorbij te rijden. Het bijzondere aan dit meer is dat het wordt omringd door bomen met op de achtergrond de Rocky Mountains. Op een dag met mooi weer worden de bomen en de bergen prachtig weerspiegeld op het water. Als een schilderij!

Herbert Lake, Alberta, Canada - Map of Joy
Herbert Lake, Alberta, Canada - Map of Joy

Lake Moraine

Vanuit het dorpje Lake Louise rij je via een smalle, maar goed aangelegde weg omringd door dennenbomen naar Lake Moraine (ongeveer 14 kilometer). Een prachtige route! Ik zag Lake Moraine op twee momenten: in de regen en mist én met een strak blauwe lucht en stralende zon.

Voordeel van de zonnestralen: het gletsjerwater waar dit meer mee is gevuld kleurt waanzinnig mooi blauw. Doen: rondom het meer zijn meerdere wandelpaden en in het hoogseizoen kun je kano’s huren om het meer mee te verkennen. Let op: de weg naar Lake Moraine is gesloten van ongeveer half oktober tot ongeveer half mei.

Lake Moraine, Alberta, Canada - Map of Joy
Lake Moraine, Alberta, Canada - Map of Joy
Lake Moraine, Alberta, Canada - Map of Joy

Two Jack Lake

Ook dit meer trakteert je op prachtige plaatjes van water, bomen en bergen, maar het fijne aan dit meer is dat het makkelijk te bereiken is en dat je er verschillende dingen kunt doen. Doordat het niet hoog tussen bergen ligt ingeklemd kun je er je tent opzetten, een makkelijke wandeling maken, lekker picknicken of in de zomer zelfs zwemmen.

Vooral ideaal als je reist met kinderen of een hond en goed te combineren met een bezoek aan Lake Minnewanka dat iets verder gelegen ligt. Let op: de weg naar Two Jack Lake is gesloten van ongeveer half oktober tot ongeveer half mei.

Two Jack Lake, Alberta, Canada - Map of Joy
Two Jack Lake, Alberta, Canada - Map of Joy

Lake Minnewanka

De prachtige naam Lake Minnewanka betekent ‘meer van de zielen’. Het is het langste meer in de Canadese Rockies. De weg ernaartoe is al mooi (ik zag meerdere bergschapen) en herten, maar het meer zelf is echt oogsnoep te noemen. Ik ontdekte het per bootexcursie van Brewster Canada.

Terwijl je vaart zie je allerlei prachtige bergen en rotsformaties en langs het meer spot je bomen en met geluk wilde dieren. Van het uitzicht kun je als natuurfanaat nooit genoeg krijgen. Let op: de weg naar Lake Minnewanka gesloten van ongeveer half oktober tot ongeveer half mei.

Lake Minnewanka, Alberta, Canada - Map of Joy
Lake Minnewanka, Alberta, Canada - Map of Joy
Lake Minnewanka, Alberta, Canada - Map of Joy

Praktische informatie

Voor reizen naar Canada heb je een ETA, oftewel een visum nodig. Je kunt dit visum thuis aanvragen op etacanada-aanvragen.nl. Het is het best om dit ongeveer een maand voor je vertrekdatum doen, maar minstens 72 uur voor aanvang van je reis (meestal heeft de Canadese overheid tot 72 uur nodig om tot een beslissing te komen om je reis goed te keuren). De kosten bedragen € 17,- per persoon.

Zoals ik al aangaf bij enkele meren: de weg ernaartoe is gesloten van ongeveer half oktober tot ongeveer half mei. Dit komt door de vele hoeveelheid sneeuw dat valt in dit gebied gedurende die periode. De Icefields Parkway kan het hele jaar door met elk type auto gereden worden, aangezien het een goed onderhouden, grote weg is.

Ondanks dat je echt door de wildernis rijdt is het niet moeilijk om deze geasfalteerde weg te rijden. Je betaalt geen tol, maar moet wel een zogenaamde Parks Pass kopen voor toegang tot Banff National Park. Dit kun je doen bij de slagboom op de weg in Lake Louise of in Jasper. Het is ook mogelijk om de Pass online te bestellen.

Hoeveel tijd je voor het bezoeken aan de meren moet uittrekken hangt af van wat je er gaat doen. Het is mogelijk om ze allemaal op één dag af te tikken, maar ik zou er minstens één dag extra voor in de planning opnemen. Je kunt overnachten in hotels in Lake Louise en hotels in Banff. Kijk voor meer informatie op www.travelalberta.com/nl/

Je kunt vanaf Amsterdam vliegen naar Calgary met o.a. KLM. Klik hier voor aanbiedingen .

Auto huren voor je reis door West-Canada? Boek van tevoren bij Sunny Cars (dit is altijd all-inclusive, dus inclusief verzekeringen!).

©2023 Map of Joy – All Rights Reserved. Op deze website worden affiliate links gebruikt. Als je een aankoop doet kan het zijn dat Map of Joy daar een kleine commissie voor ontvangt.