Home SpanjeSevilla De allerleukste dingen om te doen in Sevilla

De allerleukste dingen om te doen in Sevilla

geschreven door Nathalie
8 comments

Sevilla is niet alleen de warmste, maar wat mij betreft ook de kleurrijkste stad van Europa. Je kunt de stad makkelijk wandelend verkennen en terwijl je dat doet kom je ogen te kort. Van mooie pleinen tot prachtige huizen, meestal eeuwenoud en soms gloednieuw. In dit artikel lees je de allerleukste dingen om te doen in Sevilla om je stedentrip compleet te maken.

Lees ook: 10x leuke en betaalbare accommodaties in Sevilla

Bewonder Plaza de España

Dit plein ken je vast wel van foto’s of films (Star Wars!), maar als je het in het echt ziet is het nóg veel mooier. Er is zo ontzettend veel te zien dat je er met gemak een paar uur kunt rondkijken. Het is niet eens zo heel erg oud, want het is een overblijfsel van de Spaans-Amerikaanse tentoonstelling in 1929, maar het lijkt wel erg oud. Het is ontworpen door architect Aníbal González die de leiding had over het tentoonstellingsproject. Het was het duurste paviljoen van de tentoonstelling en het plein is dan ook enorm groot: inclusief het halfronde Spaanse Paviljoen zo’n 50.000 m2! Het paviljoen is een typisch Andalusische mix van Renaissance en Barok.

Symboliek speelt de hoofdrol op het plein. Zo staat de halfronde vorm ervan voor de omarming van de Zuid-Amerikaanse koloniën door Spanje en staan de vier bruggen voor de vier koninkrijken waaruit Spanje ooit bestond. Neem vooral de tijd om de tekeningen te bewonderen die afgebeeld staan op de tegels. Er zijn 48 tegelplateaus met afbeeldingen van de 48 Spaanse provincies. Je ziet hier complete verhalen op afgebeeld alsof je naar schilderijen in een museum kijkt. Leuk met kids: huur een bootje en vaar door het 515 meter lange kanaal.

Plaza Espana, Sevilla - Map of Joy
Plaza Espana, Sevilla - Map of Joy
Plaza Espana, Sevilla - Map of Joy
Plaza Espana, Sevilla - Map of Joy
Plaza Espana, Sevilla - Map of Joy
 

Bezoek Casa de Pilatos

Het Casa de Pilatos in de Joods-Arabische wijk Santa Cruz (sowieso een aanrader om te bewonderen) is simpelweg bloedmooi te noemen. Het is een Mudéjar-paleis gebouwd aan het eind van de 15e eeuw. Van de marmeren entree tot de gedecoreerde binnenplaats en de weeldigere tuinen; deze plek is een feestje om te zien. Een oase van rust in het hart van de stad.

Naast de Mudéjar-stijl zie je ook de kunstvormen Gotisch en Renaissance toegepast. De Mudéjar-stijl verwijst naar de Moren die in Andalusië gevestigd waren. Veel plafonds, muren en trappen zijn gebouwd in deze stijl wat terugziet in de vele mozaïeken. Ook de tuinen vond ik bijzonder mooi. Er staan allemaal bloemen, planten en bomen die met veel zorg worden vertroeteld en er prachtig uitzien. Je kunt twee verschillende entreekaartjes kopen: alleen voor de begane grond (inclusief tuinen) € 10,- en voor het hele paleis € 12,-. Zie de website voor meer informatie.
Adres: Plaza de Pilatos 1

Casa de Pilatos, Sevilla - Map of Joy
Casa de Pilatos, Sevilla - Map of Joy
Casa de Pilatos, Sevilla - Map of Joy
Casa de Pilatos, Sevilla - Map of Joy
Casa de Pilatos, Sevilla - Map of Joy
Casa de Pilatos, Sevilla - Map of Joy

Slenter door de wijk Triana

Aan de overkant van de Guadalquivir rivier vind je de wijk Triana. Volgens de locals proef je hier de sfeer van het échte Sevilla. Hier liggen de roots van de flamenco en het stierenvechten, maar ook van het mooie aardewerk.

In de 16e en 17e eeuw was dit een zeemanswijk waardoor allerlei ambachtslui zich hier vestigden. Vooral de handel met de Spaanse koloniën in aardewerk ging hier goed en dat merk je nog steeds. Als je nu door de wijk slentert zie je overal prachtige bloempotten en azulejo-tegels. Dit zijn keramieke tegels waarop meestal blauwgeverfde afbeeldingen of letters op staan geschilderd (je wordt er hebberig van). Met geluk kun je bij een werkende pottenbakker naar binnen gluren.

Het is erg leuk om door de kleine straatjes te lopen en je te vergapen aan de mooie gevels. Ook kun je er op veel plekken een terrasje pakken en lekker mensen kijken. Ik vond vooral de straat Calle de la Pureza erg mooi: kleurrijke huizen, versiert met bloempotten.

Lees ook: 13x eten en drinken in Sevilla

Triana, Sevilla - Map of Joy
Triana, Sevilla - Map of Joy
Triana, Sevilla - Map of Joy
Triana, Sevilla - Map of Joy

Smul bij foodhall Mercado Barranco

Ook Sevilla heeft een hippe, overdekte foodhall. Bij Mercado Barranco kun je de hele dag door smullen van gerechten uit verschillende keukens. Het is aan te raden om overal iets kleins uit verschillende windstreken te proeven. Ook fijn: op een warme dag loeit hier de airco, zodat je even kunt uitblazen.
Adres: Calle Arjona (geen huisnummer, maar je kunt het grote pand niet missen).

Mercado Barranco food hotspot Sevilla - Map of Joy
Mercado Barranco, Sevilla - Map of Joy

Bezoek Metropol Parasol

Ongekend bijzonder. In hartje stad, op de Plaza de Encarnación, omringd door gebouwen uit lang vervlogen tijden doemt opeens het ultramoderne Metropol Parasol op. De één vindt het lelijk, de ander waanzinnig. Ik vond het echt een hele bijzondere ervaring om Metropol Parasol van een afstandje te bekijken (dat kan bijvoorbeeld goed vanaf dakterras Roof), eronder door te lopen én een kaartje voor de lift omhoog te kopen.

Eenmaal boven mag je vrij rondlopen over de grote ‘parasol’ en kun je Sevilla goed bekijken op 28 meter hoogte. Het is moeilijk te bevatten dat de gehele constructie compleet uit hout bestaat. Het is pas sinds 2011 geopend voor publiek. Er is ook een archeologisch museum. Zie de website voor meer informatie.

Metropol Parasol, Sevilla _ Map of Joy
Metropol Parasol, Sevilla - Map of Joy
Metropol Parasol, Sevilla - Map of Joy

Bezoek Real Alcázar

Het hoogtepunt heb ik voor het laatst bewaard. Ik had al veel gehoord, gelezen en gezien over Real Alcázar, maar in alle eerlijkheid kan niets je voorbereiden op de hoeveelheid oogsnoep die je hier gaat zien. Nooit eerder zag ik buiten Noord-Afrika zulke mooie Moorse architectuur! Het deed mij vooral denken aan Ben Youssef in Marrakech.

Het Real Alcázar (Koninklijk Paleis) van Sevilla bevindt zich naast de kathedraal de Giralda en is één van de meest bezochte monumenten van de stad. Het bestaat uit meerdere prachtige gebouwen en tuinen in verschillende bouwstijlen (Almohade, Mudéjar, Gotisch en Renaissance), maar de Mudéjar-stijl, een mix van Arabische en Christelijke architectuur, springt echt het meest in het oog. Je valt terwijl je hier rondloopt van de ene oeh in de andere aah. Dat mensenhanden zoiets moois kunnen maken!

Leuk om te weten: het paleis wordt nog steeds gebruikt als officiële verblijfsplaats van de koninklijke familie als ze Sevilla bezoeken. Het is waarschijnlijk het oudste koninklijk paleis van Europa dat nog door een koninklijke familie wordt gebruikt. In 1987 is het paleis op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Houd rekening met een flinke rij voor de kassa; je kunt beter je kaartje alvast hier online kopen.
Adres: Patio de Banderas

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor een stedentrip naar een Spaanse stad? Lees dan ook het artikel mooiste steden Spanje van het reisblog Ikwilmeerreizen.nl

Real Alcazar, Sevilla - Map of Joy
Real Alcazar, Sevilla - Map of Joy
Real Alcazar, Sevilla - Map of Joy
Real Alcazar, Sevilla - Map of Joy
Real Alcazar, Sevilla - Map of Joy
Real Alcazar, Sevilla - Map of Joy
Real Alcazar, Sevilla - Map of Joy
Real Alcazar, Sevilla - Map of Joy

Lees ook:
5x doen in Valencia
9x leuke en goedkope accommodaties in Valencia
Roadtrip: mooiste witte dorpen route Andalusië
12x bijzondere en betaalbare accommodaties in Barcelona
7x de allerleukste wijken in Barcelona [en wat je er kunt doen]
tips voor een eerste keer Barcelona van een local [dit wil je niet missen!]

8 comments

Jannike | Moonlight Travel 30/03/2017 - 13:59

Wat ziet sevilla er mooi uit! Goede tips om te onthouden voor mijn rondreis (fingers crossed) later dit jaar in Spanje!

Reply
Nathalie 31/03/2017 - 04:59

Heel veel plezier alvast!

Reply
Eva 30/03/2017 - 15:03

Mooi lijstje, Nathalie! Ik vond Sevilla een heerlijke stad; lekker slenteren door Santa Cruz, tapas eten en genieten van al het moois. En die dagen vlogen natuurlijk veel te snel voorbij ;-)

Reply
Nathalie 31/03/2017 - 04:59

Dankje! Je beschrijft het precies zoals ik het ook heb beleefd.

Reply
Sofie 02/04/2017 - 14:36

Super! Ik trek eind dit jaar normaal naar Sevilla voor een cursus Spaans, dus deze post zal van pas komen :)

Reply
Nathalie 11/04/2017 - 09:46

Wat gaaf dat je daar Spaans gaat leren. Veel plezier en succes!

Reply
Daphne 12/04/2017 - 13:02

Echt een prachtige stad Sevilla! Ik wil nog graag en keer terug gaan. Helaas heeft het tijdens mijn citytrip van drie dagen aan één stuk door geregend dus ik heb het iets mooier ervaren en niet van die mooie foto herinneringen.

Reply
Nathalie 12/04/2017 - 14:06

Ahh regen is zo niet leuk op reis. Dan moet je eigenlijk een keertje terug.

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.