Home dichtbij op reis 10x de mooiste kerstmarkten in Nedersaksen

10x de mooiste kerstmarkten in Nedersaksen

geschreven door Nathalie
0 Reacties

De mooiste tijd van het jaar beleven in Duitsland? Laat je net over de grens verrassen door de 9 historische steden Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar, Hamelen, Hannover, Hildesheim, Einbeck en Wolfenbüttel in Nedersaksen (en als bonustip Lüneberg). Rond de feestdagen zijn deze steden nóg specialer dan anders. Je vindt er namelijk fantastische kerstmarkten die je hart sneller laten kloppen. Met live muziek, bijzondere kerstartikelen, dampende glühwein en heel veel lichtjes en kerstbomen. In dit artikel ontdek je 10x de mooiste kerstmarkten in Nedersaksen.

Lees ook: De leukste kerstmarkt in Keulen? Dat is Heinzels Wintermärchen!

Over de mooiste kerstmarkten in Nedersaksen

Nedersaksen is de één na grootste deelstaat van Duitsland. Het heeft veel te bieden op het gebied van natuur en steden. Het is de enige deelstaat met zowel bergen als zee! Daarnaast vind je er allerlei steden die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken, vooral rond de feestdagen.

De historische stadscentra van de Nedersaksische steden Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar, Hamelen, Hannover, Hildesheim, Einbeck en Wolfenbüttel veranderen in november en december in een waar winterwonderland. Er is van alles te eten, kopen en doen voor jong en oud in kerstsfeer.

Lees ook: 10x de leukste kerstmarkten in België

Hildesheim

Kerstmarkt in Hannover

De stad Hannover heeft mijn hart sowieso al gestolen. Het biedt de ideale mix van oud en nieuw. Denk aan moderne hotspots en een prachtig historisch stadscentrum. Er is veel leuks te doen in Hannover. Lees ook: 9x leuke dingen doen in Hannover.

In het oude centrum word je rond de feestdagen verrast door meer dan 190 kerststalletjes waar je kunt smullen van allerlei lekkers en leuke kerstcadeautjes kunt inslaan. Ook is er een bijzonder ‘Wunschbrunnen-Wald’ waar bezoekers een kerstwens mogen doen.

Sla zeker de kerstmarkten bij de winkelstraat Lister Meile, het Hauptbahnhof en het Finse kerstdorp op de Ballhofplatz niet over. Ook hier is het kerst, kerst, kerst wat de klok slaat. En dan heb je ook nog het wintervariété in de koninklijke Herrenhäuser Gärten en de Winter-zoo in de dierentuin van de stad. Hannover is een stad waar de kerstliefhebber zijn geluk niet op kan! Naar de kerstmarkten in Hannover? Zie deze website voor meer informatie. Zoek je een leuke accommodatie in Hannover? Klik hier voor aanbiedingen.

Hannover kerstmarkt. 9x de mooiste kerstmarkten in Nedersaksen - Map of Joy
Hannover kerstmarkt, (c) Christian Wyrwa

Kerstmarkt in Braunschweig

Braunschweig (ook wel bekend als Brunswick en de Leeuwenstad) is een moderne stad met 1000 jaar aan historie. Het is de grootste stad tussen Hannover en Berlijn en je vindt er in het centrum nog mooi bewaard gebleven oude panden.

Er zijn in Braunschweig meerdere leuke wijken. Het historische Magniviertel trakteert op kleine straatjes, biergartens, restaurants en leuke cafés zoals Makery (Kuhstraße 35). Kleinkunst, gastronomie, galeries en mode komen samen op de Handelsweg, één van de oudere delen van Braunschweig.

Dit is ook de plek om moois te scoren in antiekwinkels en lekker en vega(n) te eten in cafés zoals Riptide (Handelsweg 11) en Café Drei (Handelsweg 2). Liever iets drinken met uitzicht op de Braunschweiger daken? Dan is rooftopbar Soldekk (Steinstraße 2) een plek waar jij blij van wordt.

In de decembermaand is de romantische kerstmarkt Braunschweigs grote trots. In het centrum bij de Burgplatz rondom burcht Dankwarderode en de Dom van Braunschweig staan ruim 150 kerststands waar vooral handgemaakte kerstdecoraties worden verkocht.

Leuke traditie in Braunschweig is het kerstvieren op verankerde vlotten in de verlichte slotgracht van de burcht. Je kunt ook een kerstconcert bijwonen en een rondje op de ijsbaan bij de Kohlmarkt schaatsen. Naar de kerstmarkt in Braunschweig? Zie deze website voor meer informatie. Zoek je een leuke accommodatie in Braunschweig? Klik hier voor aanbiedingen.

kerstmarkt Braunschweig, 9x de mooiste kerstmarkten in Nedersaksen - Map of Joy
kerstmarkt Braunschweig, 9x de mooiste kerstmarkten in Nedersaksen - Map of Joy

Kerstmarkt in Celle

Als je vakwerkhuizen mooi vindt, moet je een keer naar Celle, wat 725 jaar oud is. Je kunt er meer dan 450 vakwerkhuizen uit 1600 bewonderen. De vakwerkhuizen in Celle zorgen sowieso al voor een sprookjesachtige sfeer.

Vanaf eind november wordt rondom de vakwerkhuizen de kerstmarkt van Celle georganiseerd. De gebouwen zijn prachtig verlicht, de geur van glühwein en geroosterde amandelen hangt in de lucht en de kerstkraampjes maken de kerststemming compleet.

Ook leuk: de lichtkunst in het Kunstmuseum dat 24 uur per dag open is en een paleistour door Schloss Celle. Nog een leuke insider tip: de lekkerste kruidenlikeur voor onder de kerstboom is ‘Alter Provisor’. Je kunt een kijkje nemen in de gelijknamige winkel waar deze wordt gemaakt. Adres: Bergstraße 12. Naar de kerstmarkt in Celle? Zie deze website voor meer informatie. Zoek je een leuke accommodatie in Celle? Klik hier voor aanbiedingen.

Ik bezocht de kerstmarkten van Celle, Hildesheim en Wolfenbüttel en schreef er een uitgebreid artikel over met veel foto’s. Lees: Zó leuk zijn de kerstmarkten in Celle, Hildesheim en Wolfenbüttel [+ meer te doen tips] voor een goed beeld van de kerstmarkten en wat je ervan kunt verwachten.

kerstmarkt Celle, 9x de mooiste kerstmarkten in Nedersaksen - Map of Joy

Kerstmarkt in Göttingen

Er wonen 130.000 mensen in Göttingen, waarvan er meer dan 30.000 studeren. Dit geeft de stad een levendige sfeer. Het is goed toeven in de studentencafés, bars, clubs en restaurants in de historische Altstadt. Overal kun je goed eten, drinken én shoppen. Vooral in de bekende winkelstraat de Weender Straße, met naast bekende ketens, ook leuke fairtrade winkels, conceptstores en boetieks.

Kerstsfeer proeven in Göttingen is altijd een goed idee. Grote trekpleister is de kerstmarkt met 80 decoratieve stalletjes voor het middeleeuwse stadhuis en de Johanneskirche. Met een mooie mix van bijzondere kerstartikelen, muziek, culinaire hapjes en ambachtslieden die hun kunsten vertonen.

Natuurlijk is er glühwein (heerlijk, met gemarineerde kersen), maar ook glühbier, een lokale specialiteit die je echt moet proeven. Andere kerstklassiekers die je hier niet wilt missen zijn het Reuzenrad, de gegidste stadstours door ‘Göttingen in kersttijd’ en de kerststallen in fraai verlichte kerken. Naar de kerstmarkt in Göttingen? Zie deze website voor meer informatie. Zoek je een leuke accommodatie in Göttingen? Klik hier voor aanbiedingen.

Lees ook: 3x de allerleukste kerstmarkten in de Eifel

kerstmarkt Göttingen, 9x de mooiste kerstmarkten in Nedersaksen - Map of Joy
kerstmarkt Göttingen,(c) Christoph Mischke

Kerstmarkt in Goslar

Vakwerkstad Goslar heeft een prachtige kerstmarkt die zorgt voor warmte in de knisperende winterkou. Het marktplein in de historische stad vult zich elk jaar weer met 80 houten, knusse huisjes die allerlei kerstspullen verkopen. De geur van kaneel en gebakken appeltjes is niet te versmaden.

Bijzonder: hier vind je het enige flonkerende kerstbos in Duitsland. Wie de kersttaferelen vanuit de lucht wil zien, beklimt de toren van de Marktkirche, maar ondergronds gaan kan ook, bij de historische Rammelsbergmijnen dat UNESCO-werelderfgoed is. In december hult het industriële complex zich een weekend lang in kerstsferen. Naar de kerstmarkt in Goslar? Zie deze website voor meer informatie. Zoek je een leuke accommodatie in Goslar? Klik hier voor aanbiedingen.

Meer weten over Goslar en andere mooie steden in de Harz? Lees ook: 4x de mooiste steden in de Harz [en wat je er kunt doen].

kerstmarkt Goslar, 9x de mooiste kerstmarkten in Nedersaksen - Map of Joy
kerstmarkt Goslar, 9x de mooiste kerstmarkten in Nedersaksen - Map of Joy

Kerstmarkt in Hamelen

Het stadje Hamelen, wie kent het niet van horen zeggen? Hamelen is om meerdere redenen een bezoek waard. Zo tref je er unieke Wezerrenaissance gebouwen en vakwerkhuizen en de legendarische verhalen over de rattenvanger vormen het decor voor de wintermagie in Hamelen.

In het centrum staat de Lütjenmarkt met meer dan 70 versierde houten chalets en een 11 meter hoge piramide, vlakbij het Hochzeitshaus, beroemd om het klokkenspel met rattenvanger-figuurtjes. Vooral kinderen kijken hier hun ogen uit!

Andere activiteiten in Hamelen tijdens de kerstperiode die je niet wilt missen is het maken van een boottrip over de rivier de Wezer en het bezoeken van Museum Hamelen met alles over de rattenvanger. Dit alles bij elkaar zorgt voor een gevarieerd kerstgevoel.

Naar de kerstmarkt in Hamelen? Zie deze website voor meer informatie. Zoek je een leuke accommodatie in Hamelen? Klik hier voor aanbiedingen. Meer weten over wat je zoal kunt doen in Hamelen? Les ook het artikel: Wat te doen in Hamelen [bezienswaardigheden en tips]

kerstmarkt Hameln, 9x de mooiste kerstmarkten in Nedersaksen - Map of Joy
Fotocredit: Hameln Marketing und Tourismus GmbH

Kerstmarkt in Hildesheim

Hildesheim, niet ver van Hannover, is een ideale plek om een paar dagen rond de kerstperiode door te brengen. De stad verwelkomt bezoekers met een historisch marktplein en kerken die werelderfgoed zijn, zoals de Sint-Michaëlkerk.

De intieme kerstmarkt strijkt neer op Platz an der Lilie. De geur van versgebakken peperkoek en glühwein is nooit ver weg en het kerstshoppen kun je afwisselen met wat cultuur in het vermaarde Roemer- en Pelizaeus-Museum. Naar de kerstmarkt in Hildesheim? Zie deze website voor meer informatie. Zoek je een leuke accommodatie in Hildesheim? Klik hier voor aanbiedingen.

Kerstmarkt in Einbeck

In Einbeck opent het traditionele kerstdorp weer zijn poorten. De kerstverlichting dompelt de binnenstad onder in een warme gloed en bezoekers kunnen genieten van een gevarieerd aanbod aan kunstnijverheid en regionale specialiteiten. Het kerstdorp is te vinden bij de grote kerstboom op het marktplein. 

Omringd door sprookjesachtige vakwerkhuizen, twinkelende lichten en feestelijk versierde houten huizen kun je allerlei handgemaakte producten bewonderen, cadeautjes kopen en lekkernijen voor thuis inslaan. Zie deze website voor meer informatie. Overnachten in Einbeck? Klik hier voor aanbiedingen.

Fotocredit: Spieker Fotografie

Kerstmarkt in Wolfenbüttel

Wolfenbüttel kent een lange kerstmarktraditie. Al in 1584 werd de adventstijd gevierd met een markt op het fraaie marktplein. Precies daar staan ook de sprookjesachtige huisjes, eetstalletjes en geurige dennenbomen.

In het weekend openen rondom het plein vier betoverende binnenplaatsen hun deuren, dé plek voor kerstverhalen en historische kerstvieringen met glühwein. Ook leuk: een rondleiding door de middeleeuwse straatjes met de stadswachter, Jägermeister-tours en de kerstmarkt in Schloss Wolfenbüttel.

Naar de kerstmarkt in Wolfenbüttel? Zie deze website voor meer informatie. Zoek je een leuke accommodatie in Wolfenbüttel? Klik hier voor aanbiedingen.

Meer informatie over de negen steden en de precieze openingsdata van de kerstmarkten: https://9staedte.de/weihnachtsmaerkte/

Bonustip: de Kerstmarkt in Lüneburg

Zout bracht de 1000 jaar oude Hanzestad Lüneburg rijkdom. Tegenwoordig is de Kneipecultuur (de cafécultuur) de grote trekpleister. De stad met barokke gevels, kerken, marktpleinen en een dynamische studentensfeer telt maar liefst één Kneipe per 233 inwoners. Daarmee heeft de Lüneburg de hoogste café-dichtheid van Europa, na Madrid.

Zet daarom tijdens een stedentrip Lüneburg koers naar de bekende Kneipemeile ‘Der Stint’ op de Stintmarkt om aan te schuiven in één van de vele cafés. Muziekcafé Pesel is favoriet van de Lüneburgers, net als de concerten en themafeesten in Salon Hansen.

In de kersttijd onthult de 1000 jaar oude zout- en Hanzestad Lüneburg Europa’s grootste adventskrans, de zogenoemde Wichernkranz, bij de watertoren. Het is één van de licht- en hoogtepunten in een sprankelend programma dat uitnodigt tot wandelingen over sprookjesachtige kerstmarkten: bij het gemeentehuis, in de Sint-Johanneskerk en bij de oude kraan (Alter Kran) in de haven. Naar de kerstmarkt in Lüneburg? Zie deze website voor meer informatie. Zoek je een leuke accommodatie in Lüneburg? Klik hier voor aanbiedingen.

kerstmarkt Lüneburg, 9x de mooiste kerstmarkten in Nedersaksen - Map of Joy
kerstmarkt Lüneburg, 9x de mooiste kerstmarkten in Nedersaksen - Map of Joy

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.