Home roadtrip Auto huren in Schotland? Lees deze tips

Auto huren in Schotland? Lees deze tips

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Een auto huren in Schotland en zo lekker in alle vrijheid het land verkennen? Een heel goed idee! In dit artikel ontdek je allerlei auto huren in Schotland tips. Van leeftijdsvereisten tot of je een creditcard nodig hebt en welk type auto je het beste kunt huren.

Wat voor rijbewijs heb je nodig om een ​​auto te huren in Schotland?

Goed nieuws; je kunt in Schotland gewoon gebruikmaken van je Nederlandse rijbewijs. Je hebt dus geen internationaal rijbewijs nodig om een ​​auto te huren in Schotland. Ideaal!

Leeftijdsvereisten voor autoverhuur

Schotland zelf heeft geen leeftijdsvereisten opgesteld voor het huren van een auto in Schotland, maar de meeste autoverhuurbedrijven hanteren wel een grens. Zo moet je meestal minimaal 21 jaar oud zijn voordat je een auto kunt huren, maar sommige bedrijven staan ​​jongere bestuurders toe om tegen een toeslag een auto te huren. Daarnaast moet je rijbewijs minimaal één jaar oud zijn.

Ben je tussen de 21 en 25 jaar oud, dan wordt meestal een extra “Young Driver Fee” in rekening gebracht. Ook kunnen er beperkingen zijn met betrekking tot het type auto dat je mag huren.

Met het “Under Age pakket” van Sunny Cars (UA) kun je de minimumleeftijd verlagen van 25 naar 21 jaar. Zo kun je dus in Schotland al roadtrippen vanaf je 21e! Handig: met dit pakket is de leeftijdsverlaging thuis al geregeld én betaald. Als je dit ter plaatse regelt, kan het namelijk duurder uitpakken.

Lees ook: Roadtrip route: mooiste route door de Hooglanden van Schotland

Heb je een creditcard nodig om een auto te huren in Schotland?

De overgrote meerderheid van autoverhuurbedrijven eist dat boekingen van een huurauto op dezelfde naam als de hoofdbestuurder worden gedaan. Let hier dus goed op als je gaat boeken. Daarnaast hebben de meeste verhuurbedrijven een creditcard op naam van de hoofdbestuurder nodig om de boeking te beveiligen. Je mag dus niet een creditcard van iemand anders gebruiken.

Heb je geen creditcard? Bij Sunny Cars kun je voor veel bestemmingen een auto huren zonder creditcard. Dat betekent dus dat je aan je roadtrip kunt beginnen zonder borg te betalen. In dit geval staat Sunny Cars daarvoor garant. Volgens mij is Sunny Cars de enige partij waarbij dit mogelijk is. Wil je hiervan gebruikmaken, kies dan tijdens het boeken voor de optie ‘geen waarborg servicepakket’.

Lees ook: De leukste dingen om te doen in en rond Inverness

Kun je een one-way auto huren in Schotland?

Een zogenaamde one-way auto huren is niet heel gebruikelijk in Schotland, maar het kan wel. Het is mogelijk om one-way auto’s te huren tussen Glasgow, Edinburgh, Aberdeen en Inverness.

Je kunt dus bijvoorbeeld een auto huren in Glasgow en deze in Inverness weer inleveren. Let op: dit is wel aanzienlijk duurder. Het is wel erg handig als je niet vanuit de Hooglanden terug wilt rijden naar Glasgow of Edinburgh.

Lees ook: 15x de mooiste bezienswaardigheden op Isle of Skye (+ handige tips)

Welk type auto moet je huren in Schotland?

Mensen denken vaak dat het landschap van Schotland erg ruig is en dat je zeker met een 4×4 (SUV met vierwielaandrijving) op pad moet. Mijn ervaring is dat dit helemaal niet het geval is. Als je met weinig bagage en maximaal 2 personen reist kun je zonder zorgen een kleine auto huren.

Het voordeel hiervan is zelfs dat je op de kleine weggetjes makkelijker rijdt. Heb je meerdere koffers en ben je met meerdere mensen op pad? Dan is een grotere personenauto geen overbodige luxe.

In de winter zou een gewoon voertuig met winterbanden voldoende moeten zijn. Ook dan is het niet nodig om een ​​4×4 te huren. Ben je van plan om echt off road te gaan in de Hooglanden? Dan is het natuurlijk wel prettig om een 4×4 te huren.

Vind je het spannend om links te rijden? Dan raad ik altijd een automaat aan. Het scheelt een paar extra handelingen als je bijvoorbeeld op een rotonde af rijdt.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route]

Moet je een GPS-systeem huren?

Je kunt met Google Maps navigeren tijdens je reis door Schotland. Er zijn wel plekken in de Hooglanden waar je geen internet ontvangst hebt. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan zou ik een GPS-systeem huren bij je huurauto.

Heb je zelf een navigatiesysteem? Neem deze dan mee in je handbagage, dat scheelt weer kosten. Vergeet niet om thuis de kaarten van Schotland erop te zetten.

Op zoek naar een navigatiesysteem? Bekijk hier een lijst met opties. Vandaag besteld, morgen in huis.

Verzekering afsluiten ja of nee?

Ik raad aan om de meest uitgebreide verzekering af te sluiten: geen eigen risico in geval van schade of reparaties, die alle onderdelen van de auto dekt, inclusief de voorruit en de bodemplaat. Zelfs als je niet van plan bent om off road te gaan. Ik heb zelf een keer een steentje op de ruit gekregen, op een normale weg in Schotland, die direct een barst veroorzaakte.

Omdat ik het zelf af en toe behoorlijk ingewikkeld vind (nog steeds, na járen auto’s huren in het buitenland) vind ik het het fijnst om een auto te huren bij Sunny Cars. Bij Sunny Cars boek je namelijk all-inclusive een huurauto.

Je krijgt niet alleen een aanvullende WA-verzekering waarmee je tot € 7,5 miljoen gedekt bent in het buitenland, maar ook CDW en TP, je eigen risico is gedekt en schade aan glas, banden, dak en bodem ook. Daarnaast kun je gebruikmaken van extra’s als 24/7 een noodnummer kunnen bellen. Een geruststellend gevoel, en dat wil je toch het allerliefst tijdens je welverdiende vakantie.

Auto huren in Schotland ter plaatse of van tevoren online?

Persoonlijk vind ik het prettig om thuis alvast een auto te huren voor reis door Schotland. Je kunt dan op je gemak de website van de partij waar je een auto wilt huren goed doornemen, kijken welke auto je wilt, prijzen vergelijken, kijken naar extra’s die je eventueel wilt bijboeken etc. Bovendien kun je besparen op je autohuur door online de prijzen van autohuur te vergelijken.

Als ik thuis nog niet online een huurauto heb geboekt en ter plekke besluit dit toch te doen, dan doe ik dat ook online om bovengenoemde redenen. Je kunt natuurlijk ook naar een kantoor van een autoverhuurder gaan. Deze zijn meestal gevestigd op het vliegveld in de aankomsthal.

Wil je meer weten over het huren van een auto in het buitenland? Zie ook het artikel auto huren in het buitenland [informatie en tips]

Op welke luchthavens kun je een auto huren in Schotland?

Dat kan op meerdere luchthavens. Als je via Sunny Cars boekt kun je hieronder direct doorklikken naar de juiste pagina om te boeken of meer informatie te lezen.

>> Klik hier voor het huren van een auto op Edinburgh Airport via Sunny Cars.
>> Klik hier voor het huren van een auto op Aberdeen Airport via Sunny Cars.
>> Klik hier voor het huren van een auto op Glasgow Airport via Sunny Cars.
>> Klik hier voor het huren van een auto op Inverness Airport via Sunny cars.

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.