Home roadtrip Autorijden in Schotland: alles wat je moet weten

Autorijden in Schotland: alles wat je moet weten

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Op vakantie naar Schotland met je eigen auto of een huurauto? Met dit artikel over autorijden in Schotland kun je je goed voorbereiden. Je leest onder andere tips over het links rijden, snelheidsbeperkingen en wat te doen op eenbaanswegen. Zo kun je met een gerust hart aan je roadtip door Schotland beginnen.

Wat voor rijbewijs heb je nodig in Schotland?

Goed nieuws; je kunt in Schotland gewoon gebruikmaken van je Nederlandse rijbewijs. Je hebt dus geen internationaal rijbewijs nodig om een ​​auto te huren in Schotland. Ideaal!

Linksrijdend land

In Schotland moet je de linkerkant van de weg aanhouden. Dit kan even wennen zijn als je dit niet vaak doet. Hiervoor heb ik drie tips: als je een auto huurt, huur dan een automaat, zodat je je nog beter kunt focussen op het verkeer. En een algemene tip: rij achter iemand aan, want de persoon voor je laat precies zien hoe je moet rijden. Wat ook helpt is de eerste uren dat je links gaat rijden gewoon hardop “links” zeggen terwijl je achter het stuur zit.

Hoe hard mag je rijden in Schotland?

Snelheidsbeperkingen worden doorgaans aan de kant van de weg aangegeven. Als er geen borden staan gelden de nationale snelheidsbeperkingen, afhankelijk van het soort weg waarop je rijdt.

De nationale maximumsnelheden in Schotland zijn als volgt:

– Op snelwegen en vierbaanswegen: 70 mph (ongeveer 110 kilometer per uur). Als je een caravan achter je wagen hebt geldt een snelheid van 60 mph (ongeveer 95 kilometer per uur).
– Buiten de bebouwde kom: 60 mph (ongeveer 95 kilometer per uur). Als je een caravan achter je wagen hebt geldt een snelheid van 50 mph (ongeveer 80 kilometer per uur).
– Binnen de bebouwde kom: 30 mph (ongeveer 50 kilometer per uur).
– Woonwijken en in de buurt van scholen: 20 mph (ongeveer 30 kilometer per uur).

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route]
Schapen op de weg in Zuid-Schotland.

Eenbaanswegen in Schotland

Je ontkomt er niet aan als je door Schotland rijdt: eenbaanswegen. Nauwe weggetjes door prachtige landschappen. In Nederland zijn wij het nauwelijks gewend om over zulke weggetjes te rijden. Hier wat tips om je zekerder op deze eenbaanswegen te laten voelen.

Rij rustig en niet gehaast. Meestal is 30-40 kilometer per uur hard zat op zo’n weggetje. Laat auto’s die achter je rijden (locals die vaak harder rijden) je passeren. Stop daarvoor even op een “passing place” (een uitwijkstrook) langs de weg (deze staan doorgaans aangegeven met een bord met daarop “passing place”) .

Parkeer niet zomaar langs de weg. Afhankelijk van hoe druk een weg is, kan het oké zijn om even snel te stoppen voor een foto, maar let goed op.

Rij zo ver mogelijk naar links om de zichtbaarheid te vergroten. Kijk zo ver mogelijk vooruit en probeer tegenliggers vroeg op te merken. Komt er een tegenligger aan? Kijk of jij ruimte hebt om even plaats te maken of dat de ander dat heeft.

Soms kom je een tegenligger tegen op een plek waar zowel jij als de ander geen plek heeft om ruimte te maken. In dat geval moet één van jullie achteruit rijden naar de laatste “passing place” op de weg die er is. Het moet degene zijn die zich het dichtst bij zo’n plek bevindt.

Probeer de steden te vermijden

Vind je het autorijden in Schotland spannend? Probeer dan het rijden in de steden te vermijden. Wat ik meestal doe is als ik naar Schotland ga en een stad wil bezoeken is het volgende.

Ik ga eerst vanaf het vliegveld met de bus naar de stad om daar een paar dagen te verblijven. Vervolgens ga ik terug naar het vliegveld met de bus om daar een auto te huren en aan een roadtrip te beginnen. Het is trouwens ook goedkoper om een auto te huren vanaf het vliegveld. In de stad is het sowieso handiger om te lopen of het openbaar vervoer te gebruiken en parkeren is heel duur.

Glasgow.

Waar je een auto kunt huren

Dat kan op meerdere luchthavens. Als je via Sunny Cars boekt (een partij die ik altijd aanraad, omdat ze autohuur inclusief verzekeringen bieden) kun je hieronder direct doorklikken naar de juiste pagina om te boeken of meer informatie te lezen.

>> Klik hier voor het huren van een auto op Edinburgh Airport via Sunny Cars.
>> Klik hier voor het huren van een auto op Aberdeen Airport via Sunny Cars.
>> Klik hier voor het huren van een auto op Glasgow Airport via Sunny Cars.
>> Klik hier voor het huren van een auto op Inverness Airport via Sunny cars.

Meer weten? Lees ook: Auto huren in Schotland? Lees deze tips

Ook EasyTerra Autohuur is een fijne partij om een auto bij te huren. EasyTerra Autohuur is een onafhankelijke prijsvergelijker. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in hun systeem vergeleken, zodat je als consument altijd tegen een gunstig tarief jouw huurauto bij hen kunt boeken.

Rij niet teveel op één dag

Zeker als je het niet gewend bent om in Schotland te rijden is het prettig om geen hele lange afstanden op één dag af te leggen. Plan vooruit, want op de kaart ziet Schotland er misschien klein uit, maar dat is het niet.

Je bent langer onderweg doordat je vaak over smalle en bochtige wegen zult rijden. Daarnaast wil je natuurlijk ook optimaal genieten van je reis en tijd hebben voor (foto)stops. Hou het vooral de eerste dag kort. Geef jezelf de tijd om te wennen aan het links rijden.

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Devil's Beef Tub

Nodige autoverzekeringen

Als je met je eigen auto naar Schotland reist dan heb je tenminste een WA-verzekering nodig. Daarnaast moet je voertuigregistratie of eigendomsdocumenten kunnen aantonen. Zet deze dus op je inpaklijst!

Lees ook: Inpaklijst Schotland voor elk seizoen en type reis

Tanken in Schotland

Tanken kun je overal in het land wel, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Om kosten te besparen is het aan te raden om te tanken bij stations in steden en grotere plaatsen. Benzine is daar over het algemeen goedkoper. Betalen kan vaak met een betaalpas of een creditcard.

road trip Highlands of Scotland - Map of Joy

Moet je een GPS-systeem hebben?

Je kunt met Google Maps navigeren tijdens je reis door Schotland. Er zijn wel plekken in de Hooglanden waar je geen internetontvangst hebt. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan zou ik een GPS-systeem meenemen of huren bij je huurauto. Vergeet niet om thuis de kaarten van Schotland erop te zetten. GPS-systeem kopen? Klik hier.

Pas op voor dieren op de weg

Zelf heb ik een keer een edelhert op de weg gezien in de Hooglanden, maar over het algemeen zijn het vooral de schapen waar je voor moet uitkijken. Wilde dieren en boerderijdieren voelen zich vrij in Schotland en laten zich vaak niet tegenhouden door struiken of een hekje.

Lees ook: De beste plekken om wilde dieren in Schotland te zien

Verzamel kleingeld om te parkeren

Zorg ervoor dat je wat kleingeld verzameld. Hoewel creditcards en betaalpassen in heel Schotland vrijwel overal worden geaccepteerd, is het handig om wat kleingeld in de auto te hebben om te betalen voor parkeren in steden, dorpen en natuurgebieden. Vooral in de natuurgebieden heb ik regelmatig meegemaakt dat er niemand te vinden is die kan wisselen. Munten van 20 cent, 50 cent en £ 1 komen altijd van pas.

Dit vind je misschien ook handig:
Autorijden op de Faeröer Eilanden: alles wat je moet weten
Autorijden in IJsland? Lees deze handige 10 tips!

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.