Home Faeröer Eilanden Autorijden op de Faeröer Eilanden: alles wat je moet weten

Autorijden op de Faeröer Eilanden: alles wat je moet weten

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Op vakantie naar de Faeröer Eilanden met je eigen auto of een huurauto? Met dit artikel over autorijden op de Faeröer Eilanden kun je je goed voorbereiden. Je leest onder andere tips over snelheidsbeperkingen en wat te doen op eenbaanswegen. Zo kun je met een gerust hart aan je roadtip over de Faeröer Eilanden beginnen.

Wat voor rijbewijs heb je nodig op de Faeröer Eilanden?

Goed nieuws; je kunt op de Faeröer Eilanden gewoon gebruikmaken van je Nederlandse rijbewijs. Je hebt dus geen internationaal rijbewijs nodig voor autorijden op de Faeröer Eilanden. Ideaal!

Lees ook: Vakantie naar de Faeröer Eilanden: alles wat je moet weten

Hoe hard mag je rijden op de Faeröer Eilanden?

Snelheidsbeperkingen worden doorgaans aan de kant van de weg aangegeven. Als er geen borden staan gelden de nationale snelheidsbeperkingen, afhankelijk van het soort weg waarop je rijdt. In de bebouwde kom is dit 50 km/u en op de grote weg 80 km/u.

Hoe zijn de wegen op de Faeröer Eilanden?

De wegen zijn in goeie staat op de Faeröer Eilanden wat autorijden op de Faeröer Eilanden eenvoudig maakt. Denk aan asfalt dat goed wordt onderhouden (hier en daar af en toe een kuiltje). Natuurlijk zijn er ook weggetjes van zand of grind die je tegen zult komen, maar dit is voor korte stukjes, om bijvoorbeeld bij een parkeerplaats te komen.

Lees ook het artikel: Wat te doen op de Faeröer Eilanden: tips en bezienswaardigheden

Hoe is de infrastructuur op de Faeröer Eilanden?

De eilanden zijn goed bereikbaar per auto. Er is ongeveer 600 km wegennet op de Faeröer Eilanden. Van de 18 eilanden kun je er 9 met de auto te bereiken. Bij 3 van deze 9 eilanden zit daar een overtocht per veerboot bij. De eilanden zijn verbonden door wegen, bruggen, tunnels en onderwatertunnels. Hieronder zie je welke 9 eilanden je per auto kunt bereiken.

  • Streymoy
  • Eysturoy
  • Vágar
  • Suðuroy (pak de ferry Smyril)
  • Sandoy (pak de ferry Teistin)
  • Borðoy
  • Viðoy
  • Kunoy
  • Kalsoy (pak de ferry SAM)

Ook is het goed om te weten dat je nooit erg lang achter het stuur zit op de Faeröer Eilanden. Je kunt makkelijk 3 uit elkaar liggende locaties per dag uitkiezen om te bezoeken en dan is het nog steeds minder dan 100 kilometer rijden in totaal.

Algemene verkeersregels op de Faeröer Eilanden

Er zijn een aantal zaken die je moet weten, voordat je gaat autorijden op de Faeröer Eilanden. Zie deze opsomming:

  • Houd je koplampen altijd aan, ook overdag
  • Rij aan de rechterkant van de weg
  • De snelheidslimiet op hoofdwegen is 80 km/u
  • De snelheidslimiet in dorpen is 50 km/u
  • Het dragen van een autogordel is verplicht voor alle passagiers
  • Sommige tunnels zijn smal, dus rij rustig
  • Zorg dat je altijd je rijbewijs bij je hebt als je gaat rijden
  • Off-road rijden is verboden
  • Kinderen kleiner dan 135 cm moeten worden vastgezet in een auto of stoelverhoger

Eenbaanswegen op de Faeröer Eilanden

Je ontkomt er niet aan als je door op de Faeröer Eilanden rijdt: eenbaanswegen. Nauwe weggetjes door prachtige landschappen. In Nederland zijn wij het nauwelijks gewend om over zulke weggetjes te rijden. Hier wat tips om je zekerder op deze eenbaanswegen te laten voelen.

Rij rustig en niet gehaast. Meestal is 30-40 kilometer per uur hard zat op zo’n weggetje. Stop op tijd op een uitwijkstrook langs de weg (die zijn er genoeg). Mijn ervaring is dat iedereen dit netjes doet. Parkeer niet zomaar langs de weg. Afhankelijk van hoe druk een weg is, kan het oké zijn om even snel te stoppen voor een foto, maar let goed op.

Je vindt deze eenbaanswegen op de Faeröer Eilanden in kleine dorpjes zoals Saksun en Tjørnuvík op het eiland Streymoy en richting Dalur op het eiland Sandoy (zie foto hieronder).

Schapen zijn de baas

Het is goed om te weten dat schapen echt de baas zijn op de Faeröer Eilanden. Er zijn véél meer schapen dan mensen. Als je achter het stuur zit moet je altijd opletten of er niet een schaap de weg op schiet. Ze zijn er in grote aantallen en hebben het recht om overal vrij rond te lopen en te snoepen van het gras en het mos. Mocht er onverhoopt iets gebeuren? Neem dan altijd contact op met de lokale politie.

Rijden door tunnels

Op de Faeröer Eilanden heb je tunnels. Sommige met en andere zonder tol. Deze tunnels zijn anders dan je waarschijnlijk gewend bent. De oudere tunnels met één rijbaan zijn vrij smal, maar vallen eerlijk waar ontzettend mee. De uitwijkplekken staan goed aangegeven met een M op een blauw/wit bordje en dat zo ongeveer om de 100 meter. Deze smalle tunnels vind je bijvoorbeeld op de noordelijke eilanden Kunoy, Borðoy en Viðoy.

Als het heel druk is kan er gewerkt worden met een stoplicht. Dit kost wat extra tijd, maar rijdt wel veiliger en fijner, omdat je dan gegarandeerd geen tegenliggers hebt. Er zijn ook 3 grote onderzeese tunnels (waarvan er één meer dan 11,4 km lang is). Deze zijn een stuk ruimer en relaxter om doorheen te rijden en hebben dan ook twee banen. In december 2023 opent er een vierde onderzeese tunnel.

Als je je huurauto ophaalt zul je waarschijnlijk te horen krijgen dat de tunnels met één baan het meest vaak voor schade zorgen., maar ik heb me eerlijk waar geen moment onveilig gevoeld. Ook goed om te weten over de tunnels met één baan: als je een vrachtwagen tegenkomt dan moet jij altijd aan de kant. Zelfs als dat betekent dat je de uitwijkstrook aan de andere kant van de weg moet gebruiken.

Tunnels met tol

Nog even over de onderzeese tunnels. Momenteel (zomer 2023) heb je de Eysturoyartunnilin die Streymoy en Eysturoy met elkaar verbindt, de Vágatunnilin die Vágar en Streymoy met elkaar verbindt en de Norðoyatunnilin die Eysturoy en Borðoy met elkaar verbindt. Voor het gebruiken van deze onderzeese tunnels moet je tol betalen. Deze kun je op 4 manieren betalen:

  • Maak een aantekening van de tunnels en bezoek binnen drie dagen na gebruik een tankstation om het volledige bedrag te betalen. Dat kun je doen bij deze tankstations: Effo in Kollafjørður, Effo in Gundadalur, Effo in Klaksvík, Magn in Klaksvík, Magn in Gøtudalur, Effo in Leirvík en Magn in Midvágur.
  • Laat je autoverhuurbedrijf de ‘tolchip’ in je auto activeren en laat de betaling per tunnel verwerken bij het inleveren van het voertuig. Ikzelf koos voor deze optie. Een aanrader, omdat je er zo geen omkijken naar hebt. 
  • Betaal de tol online op deze website.

Goed om te weten: deze tunnels zijn het hele jaar door, 24 uur per dag geopend. Voor de Vágatunnilin geldt dat je alleen tol betaalt vanaf het eiland Vágar. Voor de Norðoyatunnilin geldt dat je alleen tol betaalt vanaf het eiland Borðoy. De Eysturoyartunnilin kost je altijd geld.

Tanken op de Faeröer Eilanden

Benzinestations zijn verspreid over de eilanden te vinden. Je hoeft je geen zorgen te maken of je wel genoeg benzine hebt voor je roadtrip. Je bent nooit verder dan 15 kilometer verwijderd van een tankstation. Vaak kun je er ook iets te eten en/of drinken kopen. De kans is groot dat je maar één keer hoeft te tanken: voordat je de huurauto inlevert. Dit doe je vlakbij de luchthaven.

Lees ook: 10x bijzondere hotels op de Faeröer Eilanden

Moet je een GPS-systeem hebben?

Je kunt met Google Maps navigeren tijdens je reis door de Faeröer Eilanden. Er zijn wel plekken waar je mogelijk geen internetontvangst hebt. Download je maps dus alvast thuis. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan zou ik een GPS-systeem meenemen of huren bij je huurauto. Vergeet niet om thuis de kaarten van de Faeröer Eilanden erop te zetten. GPS-systeem kopen? Klik hier.

Buttercup routes

Heel bijzonder: de zogenaamde Buttercup routes op de Faeröer Eilanden. Aangegeven met de afbeelding van een boterbloemetje op groene borden. Deze routes brengen je naar veel van de meest fotogenieke en mooiste delen van de Faeröer Eilanden. Ik heb ze allemaal gereden en vond de buttercup route op Streymoy die ook wel bekend staat als de route 10 het meest indrukwekkend, maar ook die op Vágar richting Gásadalur is schitterend!

Waar je een auto kunt huren op de Faeröer Eilanden

Ik boekte mijn huurauto voor de Faeröer Eilanden bij EasyTerra. EasyTerra Autohuur is een fijne partij om een auto bij te huren. Het is een onafhankelijke prijsvergelijker. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in hun systeem vergeleken, zodat je als consument altijd tegen een gunstig tarief jouw huurauto bij hen kunt boeken. Voor de Faeröer Eilanden is het absoluut aan te raden om alle verzekeringen bij te boeken. Klik hier voor meer informatie en om te boeken. Lees ook: auto huren in het buitenland [informatie en tips].

Let op: als je een reis naar de Faeröer Eilanden plant is het heel belangrijk om eerst je huurauto te boeken. Er zijn op de Faeröer Eilanden namelijk maar zo’n 1200 huurauto’s in totaal beschikbaar! Hoe eerder je boekt, hoe meer keus, en hoe goedkoper je een huurauto kunt boeken. Ik deed het 7 maanden van tevoren. Hieronder zie je de auto die ik huurde voor 8 dagen. Inclusief verzekeringen betaalde ik zo’n 850,- euro.

Met eigen auto naar de Faeröer Eilanden

Het is mogelijk om met je eigen auto naar de Faeröer Eilanden te reizen. Dit doe je per boot. Je stapt in Hirtshals in Denemarken aan boord van een ferry van Smyril Line. In ongeveer 1,5 dag bereik je de Faeroër Eilanden. Tijdens de nacht overnacht je in één van de comfortabele hutten aan boord. Ik zag meerdere Nederlandse kentekens voorbijkomen toen ik er was, dus dit is een populaire optie.

Lees ook:
Autorijden in Schotland: alles wat je moet weten
Autorijden in IJsland? Lees deze handige 10 tips!

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.