Home Portugal Waanzinnig om te doen: een ballonvaart in Alentejo

Waanzinnig om te doen: een ballonvaart in Alentejo

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

De zon langzaam op zien komen, het landschap horen en zien ontwaken en dan de lucht in gaan om dit schouwspel van bovenaf te beleven. Ik mocht Alentejo in de vroege ochtend vanuit een luchtballon zien en zal dit niet snel vergeten. Het is werkelijk schitterend om dat mee te mogen maken. In dit artikel lees je alles over een ballonvaart in Alentejo.

Lees ook: Dit wil je niet missen tijdens je rondreis door Alentejo [roadtrip route]

Over Alentejo

De regio Alentejo ligt tussen Lissabon en de Algarve en is ongeveer net zo groot als Nederland. Het is dunbevolkt, rijk aan historie en tradities en zit vol bijzondere plekken. Het is een gebied dat nog niet ontdekt is door massatoerisme, waar het ’s nachts nog echt donker wordt en waar met trots en passie de cultuur wordt bewaard. Het klimaat is mild, met in de zomer een gemiddelde temperatuur van 23 graden. Kortom; het heeft alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie onder de Portugese zon.

 

Waarom je een ballonvaart in Alentejo moet maken

Vanuit een luchtballon Alentejo ervaren is een absolute must do, omdat de landschappen van deze regio in Portugal simpelweg adembenemend zijn. Vooral tijdens de zonsopkomst, want dan is alles gehuld in een goudgele gloed.

Tijdens de vlucht zie je de witgekalkte dorpjes, het landschap met olijf- en kurkbomen, wandelende dierenkuddes, stromende meren en meer. Je blijft kijken en je verwonderen. Het meest opmerkelijke is nog wel de stilte. Oorverdovende stilte. Je hoort af en toe een schaap of een hond, maar verder alleen de gasbrander van de luchtballon.

Ik steeg op bij het dorpje Monsaraz en de luchtballon gleed langzaam aan af richting het Alqueva meer (het is afhankelijk van de wind waar je heen gaat). Vanaf een hoogte van 500 meter ziet alles er schilderachtig uit. Bijna letterlijk als een schilderij, alsof het niet echt is, terwijl je er middenin zit.

ballonvaart in Alentejo- Map of Joy
ballonvaart in Alentejo- Map of Joy
ballonvaart in Alentejo- Map of Joy

Gaat een ballonvaart in Alentejo altijd door?

Helaas is niet vanzelfsprekend dat als je een ballonvaart boekt deze ook echt door gaat. Of een ballonvaart door kan gaan hangt af van een aantal factoren. Wind, regen en mist zijn de grootste spelbrekers. Je kunt ervan op aan dat het bedrijf waar je je ballonvaart boekt alles nauwlettend in de gaten houdt en echt alleen opstijgt als het gegarandeerd veilig is.

ballonvaart in Alentejo- Map of Joy
ballonvaart in Alentejo- Map of Joy

Hoogtevrees in een luchtballon?

Ik heb nu drie keer een ballonvaart mogen maken en bij mijn eerste ballonvaart was iemand met hoogtevrees “aan boord”. Ik heb zelf geen hoogtevrees, maar voel het wel enorm in mijn buik als ik op een hoog gebouw sta en naar beneden kijk of op een glazen uitkijkplatform sta.

Het aparte aan een luchtballon is dat je niets voelt en de hoogte ook niet echt ervaard. Het is eigenlijk precies zo zoals in een vliegtuig. Je staat niet in verbinding met de grond en dus voel je de hoogte niet. De persoon met hoogtevrees die op mijn eerste ballonvlucht zat, vond het dan ook alles meevallen en uiteindelijk niet eng.

ballonvaart in Alentejo- Map of Joy
ballonvaart in Alentejo- Map of Joy

Warm of koud in een luchtballon?

Ik maakte deze ballonvlucht in de vroege ochtend en ook in Turkije deed ik dat bij zonsopkomst. In Nederland maakte ik een keer een ballonvlucht in de late avond. Alle drie de keren was het op de grond fris, maar in de ballon warm. Er komt namelijk behoorlijk wat hitte van de brander af. Mijn advies: een t-shirt en een lange broek is warm zat.

ballonvaart in Alentejo- Map of Joy
ballonvaart in Alentejo- Map of Joy

Hoe werkt de landing van een luchtballon?

Hier krijg ik vaak vragen over en het aparte is dat ik nu drie verschillende landingen heb meegemaakt. Je moet bij het landen door de knieën gaan en de lussen voor je vastgrijpen. De landing in Alentejo was zo rustig en zacht dat ik niet eens voelde of we al op de grond stonden en ik het met mijn ogen moest controleren.

Het kan ook anders gaan; daar moet ik eerlijk over zijn. De meest vervelende landing ervaarde ik in Nederland. Toen we de grond raakte maakte we een flinke klap en werd de mand meters lang over de grond gesleurd. Het is even schrikken en vervelend, maar de piloot weet wat hij doet en laat dit er je alsjeblieft niet van weerhouden om een ballonvaart te maken.

ballonvaart in Alentejo- Map of Joy

Ballonvaren in Alentejo

Wil jij Alentejo ook vanuit een luchtballon zien? Ik vloog met het bedrijf Wind Passenger. Ze zijn gevestigd in Lissabon, maar je kunt ze vragen om een ballonvaart in Alentejo. De kosten voor het maken van een ballonvaart in Alentejo vallen erg mee. Al vanaf € 89,- per persoon kun je opstijgen! Je deelt de mand wel met meerdere personen, in mijn geval 6. Het is ook mogelijk om een romantische, privétocht met z’n tweetjes te boeken. Dat kost € 695,- in totaal.

ballonvaart in Alentejo- Map of Joy
ballonvaart in Alentejo- Map of Joy

Reizen naar Alentejo

Het is het makkelijkst om te vliegen naar Lissabon vanaf Amsterdam. Ik vloog met TAP Air Portugal. Je doet er ongeveer 2.45 uur over. Onderweg krijg je een broodje en je mag kiezen uit verschillende drankjes. Overnachten in Lissabon? Lees ook: 28x goedkoop en bijzonder slapen in Lissabon.

Om alles uit je rondreis door Alentejo te halen heb je een huurauto nodig. Zo kun je gaan en staan waar je wilt en in je eigen tempo. Kies voor Sunny Cars. Hier huur je altijd all-inclusive, dus automatisch inclusief verzekeringen, wat een zorgeloos gevoel geeft.

Meer weten over Alentejo? Kijk op de website https://www.visitalentejo.pt/pt/ en https://www.visitportugal.com/nl

Lees ook:
5x zien en doen in de Alentejo, Portugal
4x doen vanuit Albufeira, Portugal
13x food hotspots in Lissabon om lekker te eten en drinken
5x gratis doen in Lissabon
18x leuke, goedkope accommodaties in Porto
15x de allerleukste dingen om te doen op Madeira

ballonvaart in Alentejo- Map of Joy

Ik was op uitnodiging van Visit Portugal in Alentejo, maar zoals altijd deel ik mijn eigen, eerlijke mening.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.