Home lifestyle Dit zijn dé 3 allerbeste gratis fotobewerking apps [voor op reis]

Dit zijn dé 3 allerbeste gratis fotobewerking apps [voor op reis]

door Nathalie
0 Reacties

Maak jij graag foto’s met je smartphone op reis? Nu kun je met een smartphone al (steeds) betere foto’s maken, maar met een fotobewerking app haal je nog meer uit je foto’s. Direct op locatie en niet pas thuis achteraf op je pc of laptop. Klaar om snel het perfecte plaatje online te delen. In dit artikel deel ik dé 3 allerbeste gratis fotobewerking apps die je wilt hebben en leg uit waarom dit de beste zijn.

Kies de juiste telefoon

First things first. Het maken van goeie foto’s met je smartphone begint met het hebben van een goeie smartphone. Zo kun je kiezen voor de Samsung Galaxy S10. Ik fotografeer zelf al járen met Samsung Galaxy smartphones en ben er zeer tevreden over. Er zit simpelweg een hele goeie camera op. Hiermee maak je foto’s die niet alleen scherp zijn, maar ook goed van kleur en contrast.

Ik krijg behoorlijk vaak complimenten over de kwaliteit van mijn reisfoto’s en als ik dan vertel dat ik deze met mijn Samsung Galaxy smartphone heb gemaakt geloven ze het bijna niet. Vooral ideaal tijdens een stedentrip. Ik vind fotograferen met mijn spiegelreflexcamera nog steeds fantastisch, maar deze is nu eenmaal groot en zwaar en daardoor niet altijd praktisch op reis (zeker als je met alleen handbagage reist). En met onderstaande apps maak je binnen no time je foto helemaal naar wens af.

Lees ook: 5x fotografietips voor je smartphone op reis

Lightroom

In de gratis versie van de fotobewerking app Lightroom (van Adobe) is veel mogelijk om je foto nog beter te maken. Eigenlijk kun je het wel de miniversie van de desktopversie van Lightroom noemen. Meestal begin ik met deze uitgebreide app om mijn foto te verbeteren.

Je kunt de belichting naar wens instellen, de kleurstelling, de scherpte en zoveel meer. Het gebruik spreekt voor zich en is niet ingewikkeld. Je kunt zelfs enkele presets gebruiken om in één keer een gewenst effect te bereiken. Soms ben ik nadat ik deze gratis fotobewerking app heb gebruikt al klaar en soms gebruik ik onderstaande apps ook nog voor nog meer tools/effecten. Download Lightroom hier voor Android en hier voor Apple.

Dit zijn dé 3 allerbeste gratis fotobewerking apps voor op reis, Lightroom

De foto links is onbewerkt, de foto rechts heb ik met de Lightroom app bewerkt. Het contrast is verhoogd, de kleuren zijn versterkt en ik heb de foto iets scherper gemaakt. De foto is nu veel levendiger.

Snapseed

Snapseed biedt net als Lightroom een uitgebreid scala aan bewerkingsopties en is ook helemaal gratis. Eigenlijk doen Lightroom en Snapseed niet onder aan elkaar. Snapseed heeft zelfs net als Lightroom een curve die je aan kunt passen. Snapseed biedt alleen een paar bijzondere extra’s die deze app onmisbaar maken.

Zo kun je in Snapseed filters gebruiken om je foto een bepaalde sfeer te geven, maar waar ikzelf Snapseed het meest voor gebruik is de “patch tool” ook wel bekend als de “healing tool”. Hiermee kun je heel makkelijk een object uit je foto halen! Denk bijvoorbeeld aan een foto van een straat met een verkeersbord dat niet zo mooi is of een landschapsfoto met zwerfvuil in beeld. Download Snapseed hier voor Android en hier voor Apple.

Dit zijn dé 3 allerbeste gratis fotobewerking apps voor op reis, Snapseed

De foto links heeft drie objecten die ik weg wilde werken. Met de patch tool in Snapseed was dit met drie klikjes gepiept. Ook heb ik de foto iets verscherpt en de kleuren ietsje aangepast.

VSCO

De laatste beste gratis fotobewerkings app die je wilt hebben is VSCO. Wat VSCO anders dan andere fotobewerking apps maakt is dat VSCO echt uitblinkt in zijn filters. Je gebruikt deze app niet alleen voor basic bewerkingen als contrast of het rechtzetten van je foto, maar vooral voor de talloze prachtige filters die deze app biedt. Naar wens kun je in de app filters kopen die passen bij de stijl die jij voor ogen hebt, maar zelfs de reeks aan gratis filters is al top te noemen.

Ik gebruik zelf VSCO voor vrijwel elke foto die ik op Instagram plaats. Mijn favoriete filter is A6 en soms gebruik ik A5. Deze filters geven je foto een analoge fotografie kleurstelling. De A-serie van VSCO heet dan ook: Analog/Aesthetic. Maar je kunt uit nog veel meer kleurstellingen kiezen. Voor elk wat wils! Download VSCO hier voor Android en hier voor Apple.

Dit zijn dé 3 allerbeste gratis fotobewerking apps voor op reis, VCSO

De foto links is onbewerkt. De foto rechts heb ik het VSCO filter A6 gegeven voor een analoge uitstraling. Daarnaast heb ik de foto iets scherper gemaakt en iets meer licht toegevoegd.

Disclaimer: af en toe maak ik gebruik van affiliate of gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

Laat een reactie achter