Home natuur De beste plekken om wilde dieren in Schotland te zien

De beste plekken om wilde dieren in Schotland te zien

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Schotland herbergt vele soorten inheemse dieren. De wilde bergen, uitgestrekte bossen en valleien en de ongerepte kustlijnen zijn een thuis voor verschillende zoogdieren, vogels en zeedieren. En het leuke is dat ze niet moeilijk te spotten zijn! Van papegaaiduikers tot haaien en edelherten. In dit artikel ontdek je de beste plekken om wilde dieren in Schotland te zien.

Walvissen spotten in Schotland

Enkele van de beste plekken om walvissen te spotten in Schotland zijn de Minch (het stuk water tussen het vasteland en de Buiten-Hebriden), het eiland Mull bij Oban, Gairloch in het noordwesten, Orkney en Shetland in de noordelijke Atlantische Oceaan en de Moray Firth bij Inverness.

Je kunt walvistochten maken vanuit Gairloch met Hebridean Whale Cruises, vanaf het eiland Seil bij Oban met Sealife Adventures en andere lokale maatschappijen. De beste maanden hiervoor zijn juni, juli en augustus.

Dolfijnen spotten in Schotland

Dolfijnen zijn iets gemakkelijker te spotten in Schotland. Als je in Schotland op een veerboot bent, kijk dan vooral naar de zee, want de kans is groot dat je een dolfijn ziet.

Zelf zag ik dolfijnen in de haven van Aberdeen en in de Moray Firth (vlakbij Inverness). Je kunt een dolfijncruise boeken om de dolfijnen in de Moray Firth van dichtbij te bekijken.

Lees ook: De leukste dingen om te doen in en rond Inverness

Zeehonden spotten in Schotland

Langs de Schotse kust bevinden zich talloze zeehondenkolonies. Er zijn twee soorten zeehonden in Schotland: de gewone zeehonden en de grijze zeehond. De laatste is zeldzamer en leeft alleen in de Noord-Atlantische Oceaan, de Baltische Zee en de Barentszzee.

Op de Schotse eilanden is de kans het grootst dat je een zeehond ziet. Ze vinden het heerlijk om op rotsen te liggen, zeker als de zon schijnt. Zelf zag ik zeehonden langs de kust van Aberdeenshire. In veel kustplaatsen, zoals Oban (westkust), bieden touroperators boottochten aan naar lokale zeehondenkolonies in de omgeving.

Reuzenhaaien spotten in Schotland

Reuzenhaaien zijn de op één na grootste haaiensoort ter wereld. Ze kunnen tot 12 meter lang worden en hun mond tot 1 meter breed openen. Ze eten alleen maar plankton en staan daardoor bekend als de vriendelijke reuzen van Schotland.

Reuzenhaaien zijn tussen mei en oktober te spotten in Schotland. Het bedrijf Basking Shark Scotland biedt verschillende tours aan om reuzenhaaien te spotten. Deze variëren van eendaagse tochten inclusief snorkelen met de dieren tot meerdaagse expedities tot 7 dagen, waarbij ook duiken of kajakken mogelijk kan zijn.

Lees ook: Wat te doen op Isle of Lewis? Lees deze tips

Papegaaiduikers spotten in Schotland

Iedereen die weleens een foto van een papegaaiduiker heeft gezien weet hoe grappig en bijzonder deze diertjes eruitzien. In Schotland kun je ze in het echt zien! Ze brengen het grootste deel van het jaar door op zee, maar komen van mei tot augustus aan land om te broeden. In kolonies vestigingen ze zich langs de hele westkust van Schotland.

Ze graven kleine nestholen in de aarde, bovenop steile kliffen, om hun nakomelingen te beschermen tegen roofdieren. Ze zijn over het algemeen niet bang voor mensen, dus als je een kolonie vindt, kun je redelijk dichtbij komen om foto’s te maken.

Enkele van de beste plekken om papegaaiduikers in Schotland te zien zijn het eiland May, de Treshnish-eilanden en Staffa bij Oban, het Handa-eiland voor de noordwestkust, de Shiant-eilanden bij de Buiten-Hebriden en St. Kilda.

Lees ook: 26x leuke vakantiehuizen op Isle of Skye

Orka’s spotten in Schotland

Zelfs orka’s kun je in Schotland in het wild zien! Deze grote zwartwitte knoeperds leven en jagen samen in scholen en van mei tot augustus komen ze dichtbij de kust. Ze proberen dan namelijk te jagen op gewone zeehonden en hun pups.

De beste plekken om orka’s te zien in Schotland zijn op de verschillende eilanden. Zo kun je bijvoorbeeld op Isle of Lewis en Isle of Harris meegaan op een boottocht vanuit Stornaway met Hebridean Adventures.

Ook op Shetland kun je een bootexcursie boeken. Als je met Shetland Seabird Tours op pad gaat kun je onder andere ook walvissen zien. Bij de kust van Caithness en de Orkneyeilanden kun je vanuit John O’Groats met John O’Groats Ferries spuren naar orka’s. Spannend!

Lees ook: Wat te doen op Isle of Harris? Lees deze tips

Wilde dieren spotten in de Schotse Hooglanden

Terwijl je door de Schotse Hooglanden reist kun je allerlei dieren spotten. Zo staat Glen Etive  inmiddels bekend om zijn lokale hertenpopulatie. De beste tijd om de herten te zien is in de herfst, want dan zijn ze druk bezig met het vinden van een partner. Je kunt zelfs getuige zijn van burlende herten!

Het eiland Rum is een populaire plek om edelherten te zien. De populatie op het eiland is vrij groot en er zijn verschillende schuilplaatsen verspreid over het eiland die onderdak bieden aan hertenspotters.

En natuurlijk mag de Schotse Hooglander niet in dit lijstje ontbreken (ook al is dit geen wild dier, maar een boerderijdier). Je kunt ze overal in het land spotten, maar vooral in de Hooglanden maken deze imposante dieren indruk en een reis door Schotland zonder Schotse Hooglanders te zien is toch ondenkbaar?

Lees ook: Schotse Hooglanden vanuit Edinburgh bezoeken? Dit zijn de leukste dagtours

Overige dieren die je kunt spotten

Verder kun je allerlei vogels spotten in Schotland. Van de zeearend tot Jan van Genten. Het is een waar walhalla voor de vogelaar. Ook de (rode) eekhoorn laat zich vooral in Perthshire graag zien. Daarnaast kun je konijnen en hazen zien rennen op open vlaktes, maar ook vossen, wilde katten, marters, otters en meer.  

Lees ook: 15x de mooiste bezienswaardigheden op Isle of Skye (+ handige tips)

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.