Home België Wat te doen in Gent? Zie deze 18 leuke tips en bezienswaardigheden

Wat te doen in Gent? Zie deze 18 leuke tips en bezienswaardigheden

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Een stedentrip Gent op de planning? Een heerlijk vooruitzicht, want deze prachtige stad biedt allerlei leuks. Ben jij benieuwd wat te doen in Gent? Zie deze 18 leuke tips en bezienswaardigheden. Van historische plekken bezoeken tot street art spotten en Gentse biertjes drinken.

Met de trein naar Gent? Bestel snel en voordelig je tickets bij NSInternational.com

Bewonder de binnenstad

Gent heeft een prachtige binnenstad waar je al snel met je hoofd in je nek doorheen loopt om alles goed te kunnen zien. Denk aan panden met fotogenieke gevels, bruggen en historische pleinen. Het is een feestje om door de binnenstad te wandelen en alles zo rustig op je in te nemen.

Aanrader: ga op een gepersonaliseerde tour met een lokale gids die je alle verborgen parels van Gent laat zien. Beleef de stad als een echt Gentenaar! Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Lees ook: 16x bijzonder overnachten aan de Belgische kust. Perfect te combineren met Gent!

Maak een rondvaart

Een andere manier om de binnenstad van Gent in al zijn glorie te zien is door een rondvaart door de stad te maken. Vanaf de Graslei en de Korenlei vertrekken rondvaartboten voor een vaartocht over de Leie die door de stad stroomt. Het is een tikkeltje toeristisch, maar eerlijk is eerlijk; ook simpelweg ontzettend leuk.

Je vaart in kleine open boten met elektrische motoren in een rustig tempo. Goed om te weten: in de zomer vertrekken er ook rondvaartboten vanaf de Groentemarkt bij de Vleeshuisbrug. Niet in de rij staan en voordelige tickets scoren? Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Bezoek de Korenmarkt

Je kunt hem niet missen: de Korenmarkt. Het is één van de mooiste bezienswaardigheden van Gent. Dit grote plein in het centrum van Gent ligt vlakbij de Leie.

Het plein dankt zijn naam aan zijn vroegere functie. In de 11e-eeuw kwam hier namelijk het graan uit de haven aan land en werd het verhandeld. De Korenmarkt is nu een bezoek waard vanwege de prachtige historische gebouwen en gezellige cafés en terrasjes die je er vindt.

Ga street art spotten

Net als in veel andere steden is ook in Gent street art hip en hot. Tijdens een stedentrip Gent kun je verspreid door de stad verschillende werken vinden.  

Het autovrije Werregarenstraatje in het centrum van Gent is een gedoogzone voor graffiti. Hierdoor heeft de straat de bijnaam “graffitistraatje”. Het is een open canvas voor jonge straatkunstenaars die hier naar hartenlust de muren versieren.

Maar er is meer. Er is onder andere werk te zien van de wereldberoemde street art maker (en bovendien Gentenaar) Roa. Daarnaast kun je zelfs rondleidingen boeken om niets van de street art te missen. Meer weten? Bekijk dit artikel van Visit Gent.

Het Werregarenstraatje.

Bezoek Kasteel Gravensteen

Wat een pronkstuk midden in de stad: Kasteel Gravensteen. De torens van dit 12e-eeuwse kasteel steken hoog boven de stad uit. Het is de moeite waard om het kasteel te bezoeken, want het biedt prachtig uitzicht op de binnenstad.

De binnenplaats van het kasteel is gratis te bezoeken, maar als je echt naar binnen wilt moet je entree betalen. Tip: doe de audiotour en leer meer over deze mooie bezienswaardigheid in Gent. Kijk hier voor meer informatie.

Bezoek de wijk Patershol

Als je toch bij Kasteel Gravensteen bent; achter dit kasteel ligt de oude wijk Patershol. Hier heb je het gevoel dat je een beetje terug in de tijd gaat. De straatjes in Patershol liggen nog steeds in een middeleeuws stratenpatroon.

Terwijl je door de smalle straatjes struint kijk je je ogen uit. Zin in een hapje en een drankje? In bijvoorbeeld de Kraanlei, de Plotersgracht en de Zuivelbrugstraat zijn leuke plekjes te vinden.

Lees ook: 50x eten en drinken in Gent bij de leukste food hotspots

Proef Gentse biertjes

Je kunt Gent eigenlijk niet bezoeken zonder geproefd te hebben van Gentse biertjes. Dit kun je op veel plekken in de stad doen, bij verschillende cafés en restaurants, maar de beste plek is Stadsbrouwerij Gruut.

Je kunt de brouwerij bezoeken en zo alles te weten komen over dit gouden vocht. Ook is het mogelijk om je eigen biertje te maken. Trek? Blijf hier eten en zet je tanden bijvoorbeeld in rundvlees dat is bereid in -je raadt het al- hun eigen bier. Hmm.

Ook leuk: ontdek de Belgische bierwereld met een jonge local in Gent. Tijdens een interactieve bierproeverij met een enthousiaste biergids ga je ondergronds in de wereld van het bier. Proef bekende en minder bekende ambachtelijke bieren. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Fotocredit: Stadsbrouwerij Gruut

Wandel langs de Leie

Het hele jaar door is het een lust voor het oog om langs de rivier de Leie te wandelen als je in Gent bent. Het mooist zijn de Graslei en de Korenlei. Deze kades lopen direct langs de Leie.

Volgens velen is dit stukje Gent het allermooiste van de stad. En als je er bent kun je het daar eigenlijk alleen maar mee eens zijn. Je ziet adembenemende historische gebouwen. Doen: pak een terrasjes aan het water om optimaal van deze mooie bezienswaardigheden in Gent te genieten.

De Korenlei.

Bewonder de Sint Baafskathedraal

Niet alleen van buiten, maar zeker ook van binnen maakt de Sint Baafskathedraal indruk. De kathedraal stamt uit de 14e-eeuw. Binnen kun je een aantal imposante kunstschatten zien. Het schilderij van Rubens, maar ook het 15e-eeuwse schilderij Lam Gods van de gebroeders van Eijk hangen hier bijvoorbeeld.

Heel bijzonder: ervaar de bewogen geschiedenis in Augmented Reality alsof je er zelf bij was. Op de website kun je tickets kopen. Dit wil je niet missen. Klik hier voor meer informatie.

Ga mountainbiken

Gent op twee avontuurlijke wielen verkennen met een gids? Ga op een begeleide stadstocht van 3 uur per mountainbike. Tijdens de tocht zal je gids je verrassen met leuke weetjes en je verborgen plekjes laten zien.

De route gaat buiten de gebaande paden en brengt je van het stadscentrum helemaal naar de levendige buitenwijken. De semiprofessionele mountainbikes maken dit stedelijk avontuur zeer comfortabel. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Beklim Het Belfort

Gent vanaf grote hoogte zien? Je kunt Het Belfort daarvoor beklimmen. Het Belfort was het symbool voor de autonomie en de onafhankelijkheid van de stad.

De bouw ervan startte in 1313 en het had door de eeuwen heen verschillende functies. Nu doet het vooral dienst als uitkijktoren. Een hele mooie, die zelfs op de werelderfgoed lijst van UNESCO staat. Absoluut één van de mooiste bezienswaardigheden van Gent.

Maak een fietstocht

Gent op twee wielen verkennen? Je kunt via Baja Bikes een fietstocht boeken met een Nederlandstalige gids. Je gaat samen op pad met een fiets die bij je past. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Eet Gentse Neuzen

Het klinkt een beetje vies, maar hét ambachtelijke snoepje van Gent wordt nu eenmaal zo genoemd. Officieel heet het de cuberdon. Het is een kegelvormig snoepje dat qua vorm veel lijkt op een neus.

De buitenkant van het snoepje is hard, maar de binnenkant bevat een siroop. Bijzonder weetje: doordat de siroop binnen enkele weken versuikerd, zijn de snoepjes maar beperkt houdbaar. Daardoor worden ze niet geëxporteerd en zijn ze dus vrijwel alleen in België verkrijgbaar. Je kunt ze onder andere kopen bij Echte Gentse Neuzen.

Bezoek het Oud Begijn­hof Sint-Eli­sa­beth

Vind jij begijnhoven ook zo mooi? Het zijn oases van rust en stilte, waar je nog steeds elk moment een begijntje prevelend voor haar deur verwacht. In Gent werden twee van de drie begijnhoven opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Zeker één van de mooiste bezienswaardigheden van Gent.

Hoewel het Oud Begijnhof Sint-Elisabeth, in de Begijnhofdries in Gent, niet meer ommuurd is en dus gewoon deel uitmaakt van de stad, blijft de sfeer er uniek. Vandaag staat het Oud Begijnhof Sint-Elisabeth bekend als ‘holy corner’, een oord van verdraagzaamheid, want er zijn niet minder dan drie verschillende kerken gevestigd: een anglicaanse, een orthodoxe en een protestantse.

Bewonder de Sint-Michielsbrug

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Gent is met stip de fotogenieke Sint-Michielsbrug. Naar welke richting je ook kijkt, hier ben je 360° omringd door de charmante schoonheid van Gent. Een extra, extra feeëriek uitzicht op het hart van Gent krijg je bij zonsondergang als alle historische bezienswaardigheden ook nog eens prachtig verlicht zijn. Wat een plaatje.

Rechts de Sint Michielsbrug.

Bezoek het Design Museum

In Gent zijn talloze toffe musea te vinden. Heb je -net als ik- een zwak voor design? Bezoek dan zeker het Design Museum in Gent. Achter een prachtige 18e-eeuwse gevel schuilt een modern, open gebouw.

Je vindt er een prachtige permanente collectie, van art nouveau tot de hedendaagse designstromingen, maar ook tijdelijke tentoonstellingen. Opvallend: de toiletvleugel!

Lees ook: Woonshoppen in Gent? Dit zijn de leukste adresjes!

Fotocredit: Design Museum.

Wandel langs de Zondagse Markten

Ben je op een zondag in Gent? Dan bof je, want dan kun je wandelen langs de Zondagse Markten. Lekker struinen langs kramen met tweedehands boeken en antieke meubels en tegelijkertijd de stad leren kennen. Zie deze site waar je een gratis wandelroute kunt downloaden.

Lees ook: Met de auto naar Antwerpen of Gent? Dit moet je weten!

Blijf logeren op een topplek

Maak je stedentrip compleet en trakteer jezelf op meerdere dagen in Gent. Ik vond er accommodaties waar je wilt blijven wonen, zó leuk en mooi. Zie het artikel 10x bijzondere accommodaties in Gent maar. Van een B&B tot een hotel en een appartement en een woonboot. Welke kies jij?

Andere leuke stedentrip tips in België:
22x eten en drinken in Brussel bij allerlei leuke plekjes
Woonshoppen in Antwerpen? Ga naar de Kloosterstraat [dit zijn de leukste adresjes]
5x de leukste dingen om te doen in Brugge in de zomer
De leukste dingen om te doen in Antwerpen in de zomer
35x eten en drinken in Antwerpen [de leukste food hotspots]
15x leuke B&B’s in Brugge
12x leuke en betaalbare hotels en B&B’s in Antwerpen
Wat te doen in Antwerpen? Zie deze 23 leuke tips en bezienswaardigheden
Wat te doen in Leuven? Zie deze 13 leuke tips en bezienswaardigheden
34x eten en drinken in Brugge bij de leukste food hotspots
Wat te doen in Brugge? Originele tips en bezienswaardigheden
20x bijzonder overnachten in Brussel? Dit zijn de leukste hotels!
Stedentrip België met de trein? Dit zijn de leukste!
21x bijzondere hotels in Brugge
40x eten en drinken in Hasselt (België) bij de leukste plekjes

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.