Home Azië stedentrips De bezienswaardigheden van Hakone (dagtrip vanuit Tokio)

De bezienswaardigheden van Hakone (dagtrip vanuit Tokio)

door Nathalie
2 comments

Op steenworp afstand van het drukke Tokio vind je een oase van rust in het dorpje Hakone. Het is dan ook een perfecte dagtrip. Hakone is gelegen aan de voet van de eeuwig besneeuwde berg Fuji en wordt omringd door nog meer mooie bergen en meren. Naast natuurschoon vind je er prachtige tempels en warmwaterbaden. Ik bezocht Hakone vanuit Tokio gedurende één dag en vertel in dit artikel waarom het een must visit is en hoe je er komt vanuit Tokio.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van Kamakura [dagtrip vanuit Tokio]

Wat kun je er doen?

Hakone is een dorpje, maar met Hakone wordt eigenlijk een groot natuurgebied bedoeld. Een gebied met vulkanische activiteit, waardoor je als natuurliefhebber op prachtige plekken wordt getrakteerd. Zo heb je er Owakudani, de ‘Grote Kokende Vallei’, het Ashi meer in een oude vulkaankrater en op veel plekken typisch Japanse onsen, oftewel natuurlijke warmwaterbaden.

Hakone, Japan - Map of Joy

Hakone is in alle eerlijkheid best toeristisch, maar zoals je van de Japanners gewend bent wordt alles in zulke goeie banen geleidt dat dat bijna niet opvalt. Het openbaar vervoer is extreem goed. Je kunt door Hakone reizen met een bus, trein, gondel (skilift), kabelbaan en per boot. Ik gebruikte al deze vervoersmiddelen om van het ene naar het andere bijzondere plekje te komen, wat de dagtrip extra leuk maakte.

Helaas kon ik maar één dag in Hakone besteden, anders had ik er minstens 1 nachtje geslapen in één van de onsen hotels omringd door bergen. Klik hier voor het aanbod. Ik vond het namelijk echt prachtig. Op onderstaande afbeelding staan de highlights van Hakone aangegeven.

map Hakone, Japan

Mijn reisroute

Met de trein van Shinjuku Tokio naar Hakone Yumoto. Met een oud boemeltreintje naar Tonosawa station waar je een klein tempeltje vind met een watervalletje. Met dezelfde trein naar Gora en direct door naar Sounzan met een kabelbaan en met een bus (normaal met een gondel, maar deze was buiten gebruik) naar Owakudani voor de ‘Grote Kokende Vallei’. Daar in een gondel gestapt naar Togendai-Ko om vervolgens met een boot over het Ashi meer te varen naar Motohakone-Ko. Vanaf daar gelopen naar de Hakone Shrine. Tot slot vanaf Motohakone-Ko met de bus naar Hakone Yumoto om de trein terug naar Tokio te pakken. In de rest van dit artikel zal ik de bezochte highlights apart beschrijven en laten zien.

Lees ook: 21x leuke, betaalbare hotels in het centrum van Tokio

Hakone, Japan - Map of Joy
Het dorpje Hakone, omringd door bergen.

Tempel bij Tonosawa station

Als je net als ik gek bent op tempels, dan wil je deze niet overslaan. Hij is klein, maar erg mooi. Gelegen tegen een bergwand, direct aan het treinstationnetje. Vanuit de berg komt een klein watervalletje wat het tot een idyllisch plekje maakt. Je vindt hier alle mooie elementen van een Japanse tempel, maar dan in het klein, tot een tuintje en een vijver aan toe.

Hakone Tonosawa temple, Japan - Map of Joy

Hakone Tonosawa temple, Japan - Map of Joy

Hakone Tonosawa temple, Japan - Map of Joy

Hakone Tonosawa temple, Japan - Map of Joy

De stomende geisers van Owakudani

Hier keek ik als natuurfanaat het meest naar uit. Vanuit Owkudani heb je niet alleen kans op het zien van de Fuji berg, maar kun je ook stomende geisers bewonderen. Ik had geluk en een beetje pech. Geluk, omdat ik perfect uitzicht had op Fuji, wat best uitzonderlijk is, omdat deze berg bijna de hele dag door wordt omhuld door wolken en/of mist.

Fuji is wereldberoemd als beeldmerk van de Fuji filmrolletjes en aangezien mijn liefde voor fotografie met die filmrolletjes begon vond ik het extra bijzonder om deze berg in het echt te zien. De pech zat hem in het feit dat de wandelroute langs de stomende geisers was gesloten, doordat de vulkanische activiteit te hoog was. Ik heb de geisers dus alleen van een afstandje kunnen zien, maar evengoed zeer de moeite waard.

Mount Fuji, Hakone, Japan - Map of Joy

Owakudani, Hakone, Japan - Map of Joy

Owakudani, Hakone, Japan - Map of Joy

Leuk om te weten: Japanners staan hier massaal in de rij om een in zwavel gekookt ei te kopen en ter plekke op te peuzelen. De eieren zijn zwart gekleurd en smaken door de zwavel, volgens de locals, extra lekker. Ik had het graag willen proeven, maar de rij was enorm lang en de gondel richting het Ashi meer wachtte…

Owakudani, Hakone, Japan - Map of Joy

Owakudani, Hakone, Japan - Map of Joy

Met een boot over het Ashi meer

Wow, wat een natuurschoon. Even waande ik me weer in Canada, terwijl ik vanaf een groot schip het meer en de omringende bergen bewonder. Wat je ook gaat doen in Hakone; sla deze boottocht niet over. Het is heel toeristisch, wat je misschien afschrikt, maar het uitzicht op de omgeving is simpelweg schitterend. De boot meert aan op twee plaatsen aan de andere kant van het meer (zie de afbeelding van de kaart). Ik stapte uit bij de 2e halte om vanaf daar naar de Hakone Shrine te lopen.

Lake Ashi, Hakone, Japan - Map of Joy

Lake Ashi, Hakone, Japan - Map of Joy

Lake Ashi, Hakone, Japan - Map of Joy

Hakone Shrine

Vanaf de boot lachte de poort naar de Hakone Shrine aan het meer mij al toe. Vanaf de boothalte is het zo’n 10 minuten lopen naar links langs het water en een stukje door een bos. Deze tempel en de plek waar hij staat straalt één en al rust uit. Omringd door veel groen en imposante hoge bomen.

Bij de poort aan het water staan mensen in de rij om zichzelf te fotograferen (fijne plek om mensen te kijken). Via een stenen trap omhoog kom je bij de tempel zelf. Ook hier ben ik weer verbaasd over de aandacht voor detail die je in elke tempel in Japan terugziet. Wat een ambacht! Ondanks dat er toeristen zijn zie je ook hier veel locals hun rituelen uitvoeren.

Hakone Shrine, Japan - Map of Joy

Hakone Shrine, Japan - Map of Joy

Hakone Shrine, Japan - Map of Joy

Hakone Shrine, Japan - Map of Joy

Hakone Shrine, Japan - Map of Joy

Hakone Shrine, Japan - Map of Joy

Hakone Shrine, Japan - Map of Joy

Hakone Shrine, Japan - Map of Joy

Praktische informatie

Op het Shinjuki station in Tokio kocht ik een Hakone Free Pass (kan uit een automaat of bij het loket). Dit geeft je toegang tot een stoptrein van Shinjuku naar Hakone-Yumoto, maar je moet wel overstappen op Odawara. Wil je deze overstap niet maken, dan koop je op Shinjuku een upgrade. Deze upgrade heet de ‘Romancecar’. Je vertrekt dan met een trein die ook echt Romancecar heet vanaf Shinjuku (staat duidelijk aangegeven). Voordeel hiervan is dat je met een luxere trein reist, een vaste stoel hebt en minder reistijd. Ik vond het ideaal en kan je deze upgrade erg aanraden! De treinreis met de Romance Car duurde ongeveer 1,5 uur.

Met de Hakone Free Pass reis je 2 of 3 dagen onbeperkt door Hakone met alle openbaar vervoer. Voor een 2-daagse pas vanaf Shinjuku betaal je € 41,-. Als je op station Odawara begint dan betaal € 32,- (dit is dus zonder de Romancecar upgrade). Wil je 3 dagen gebruik maken van de Hakone Pass dan betaal je € 4,- extra. Deze prijzen waren zo in april 2017.

Goed om te weten: je hoeft absoluut niet de dezelfde route als ik te nemen. Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt. Achteraf gezien zou ik dezelfde route nemen, maar dan andersom, dus met de klok mee. Ik zag onderweg namelijk dat er minder mensen met de klok mee reisde, dan tegen de klok in. Eten en drinken kun je op verschillende plekken kopen, dus het is niet perse nodig om dit zelf mee te nemen. Ook in de trein (Romancecar) kun je eten en drinken kopen.

Nog een leuke dagtrip vanuit Tokio

Vanuit Tokio nog een andere leuke dagtrip maken om zo meer van Japan te zien? Klik hieronder op het artikel over Kamakura!

Wil jij een mooie rondreis maken door het land van de rijzende zon? Neem eens een kijkje bij VNC Asia Travel.

Zie ook:
reisverslag Japan in de lente.
6x de beste plekken om kersenbloesems te zien in Tokio [Hanami spots]
Video: dagtrip vanuit Tokio naar Kamakura
Video: reisverslag kersenbloesems in Tokio, Japan
5x tips voor autorijden in Japan

Alles over een bezoek aan Hakone vanuit Tokio - Map of Joy

In samenwerking met VNC Asia Travel.

2 comments

Karen 13/08/2019 - 20:24

Hallo! Ik vroeg me af of jouw dagtrip (met alle openbaar vervoer, en de boot) ook doenbaar is met een kindje van 1 jaar 3 maand?

Reply
Castle Combe: het mooiste dorp van de Cotswolds! - Map of Joy
Nathalie 14/08/2019 - 12:07

Hoi Karen, dank voor je vraag. Nu heb ik zelf geen kinderen, dus ik vind het lastig om je een antwoord te geven, maar ik denk wel dat het kan. Je kunt zelf bepalen hoeveel je loopt en het lijkt mij ook geen probleem om een kinderwagen mee te nemen. De kabelbaan, de treinen en de boot zijn er groot genoeg voor. Veel plezier!

Reply

Laat een reactie achter