Home Geen categorie De mooiste bezienswaardigheden in Kotor en Budva, Montenegro

De mooiste bezienswaardigheden in Kotor en Budva, Montenegro

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Hou jij van schilderachtige stadjes waar de tijd stil lijkt te staan? Bezoek in Montenegro dan zeker Kotor en Budva. De bezienswaardigheden in Kotor en Budva zijn schitterend. Het zijn allebei stadjes met een rijke geschiedenis die goed bewaard is gebleven. Niet zo gek dus dat zowel Kotor als Budva op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In dit artikel deel ik de mooiste bezienswaardigheden in Kotor en Budva.

De Baai van Kotor

Het lijkt wel alsof je in Noorwegen bent als je in Kotor om je heen kijkt als je aan het water staat of het van bovenaf bekijkt. Het is namelijk gelegen aan een baai (de Baai van Kotor), ingeklemd tussen bergen en dus ligt Kotor aan een heus fjord. Verder doet Kotor mij het meest denken aan Dubrovnik in Kroatië. Het is net zo mooi en bijzonder te noemen. Vooral de oude stadsmuren van het vestingstadje maken de gelijkenis groot alleen lopen de muren in Kotor helemaal tegen de bergwanden op naar omhoog. Wauw!

Zodra je door de toegangspoort het stadje binnenwandelt (alleen toegankelijk voor voetgangers) voelt het alsof je een tijdreis naar het verleden maakt. Wat is de historie van Kotor (ontstaan in 168 voor Christus) mooi bewaard gebleven! Sinds de middeleeuwen was Kotor een kolonie van Venetië, daarna kwam het afwisselend onder Oostenrijks en Italiaans bestuur en in 1918 bij het toen opgerichte Joegoslavië. Al die invloeden zie je terug, maar vooral de Venetiaanse en die is schitterend.

bezienswaardigheden Kotor Montenegro - Map of Joy

Bezienswaardigheden in Kotor

Het is een feestje om lekker door de oude straatjes te dwalen en spontaan te kijken wat je zult tegenkomen. Het is mogelijk om over de stadsmuren te wandelen, er zijn een aantal kerkjes die je ook van binnen mag bewonderen en voor de liefhebbers van katten is er een kattenmuseum, omdat je zo ontzettend veel katten in Kotor tegenkomt. Leuk!

Het mooiste uitzicht op Kotor vind je op de hoger gelegen aanrijroute (er is een parkeerplaats voor een foto moment) én als je naar het boven de stad gelegen fort Sveti Ivan wandelt. De klim is ruim 1200 meter en loopt via een kronkelend pad langs oude overblijfselen van bouwwerken. Neem hier zeker op een warme dag de tijd voor en denk aan het meenemen van een fles water. Overdag kan Kotor behoorlijk druk worden, dus probeer Kotor in de ochtend of aan het einde van de middag te bezoeken. Op zoek naar een leuke, voordelige accommodatie in Kotor? Klik hier.

bezienswaardigheden, Kotor, baai van Kotor Montenegro - Map of Joy

bezienswaardigheden Kotor Montenegro - Map of Joy

bezienswaardigheden Kotor Montenegro - Map of Joy

bezienswaardigheden Kotor Montenegro - Map of Joy

Badplaats Budva

Budva is ook een oogstrelend stadje dat je gezien wilt hebben. Het is een steeds populairder wordende badplaats, gelegen aan de Adriatische Zee. Doordat Budva één van de oudste nederzettingen van de Adriatische kust is kun je ook hier volop genieten van historie. De oude stadskern wordt omringd door middeleeuwse stadsmuren die door de Venetianen zijn gebouwd in de 15e eeuw. Je kunt het oude stadsgedeelte betreden via twee grote toegangspoorten waar alleen voetgangers doorheen mogen.

bezienswaardigheden Budva Montenegro - Map of Joy

Bezienswaardigheden in Budva

Ook in Budva word je op slag verliefd op de pittereske kruip-door-sluip-door-straatjes van Stari Grad (de oude stadskern). Overal zie je deuren, ramen en balkons in Venetiaanse stijl. Er zijn vier mooie kerken die je kunt bezoeken. De grootste is de St. John’s kerk.

Als je richting zee loopt vind je het oude fort Citadela. Hier kun je genieten van een prachtig uitzicht, doordat het hoger gelegen is dan de rest van Budva. Daarnaast is er een klein museum, een bibliotheek met zeldzame plattegronden en een restaurant. Ook de Trg Između Crkava ‘het plein tussen de kerken’ voor de citadel is een bijzondere plek waar je enkele oude Romeinse overblijfselen kunt zien liggen. Op zoek naar een leuke, voordelige accommodatie in Budva? Klik hier.

bezienswaardigheden Budva Montenegro - Map of Joy

bezienswaardigheden Budva Montenegro - Map of Joy

bezienswaardigheden Budva Montenegro - Map of Joy

bezienswaardigheden Budva Montenegro - Map of Joy

Dagtrip Montenegro vanuit Dubrovnik

Je kunt Kotor en Budva net als ik vanuit Dubrovnik in Kroatië bezoeken door middel van een georganiseerde dagtrip. Ik vond dit heel handig, want je wordt opgehaald bij je accommodatie en vervolgens naar alle highlights gereden. Bovendien is er een gids die je meer over het land kan vertellen. De dagtrip duurde alles bij elkaar ongeveer 11 uur. Tip: neem eigen lunch mee als je extra tijd wilt om Kotor en Budva te ontdekken. Je kunt een dagtrip Montenegro voordelig hier boeken.

De mooiste bezienswaardigheden in Kotor en Budva, Montenegro - Map of Joy

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.