Home Italië 21x de leukste bezienswaardigheden in Napels

21x de leukste bezienswaardigheden in Napels

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Napels. De stad van de pizza en de koffie. Een stedentrip in Italië voor lekkerbekken dus, maar óók voor cultuurliefhebbers. Het is een feestje om er rond te lopen en je te vergapen aan de historische plekken, zelfs ondergronds! Ontdek in dit artikel de meest bijzondere bezienswaardigheden in Napels [+ allerlei te doen tips]. Van street art spotten tot de Vesuvius beklimmen.

Bezoek de wijk Quartieri Spagnoli

Het echte Napelse leven ervaren? Struin door de wijk Quartieri Spagnoli (het Spaanse kwartier) vol volkse straatjes. Hier zie je typisch Napelse tafereeltjes zoals wasgoed dat opgehangen is tussen de vele balkonnetjes, vrouwen die met elkaar babbelen terwijl ze uit het raam hangen en veel vespa’s en fiatjes.

Je loopt door nauwe steegjes en straatjes en via trapstegen. Na elke hoek zie je weer iets nieuws. Deze wijk is absoluut één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Napels,

Bezoek het nationaal archeologisch museum

Onder de indruk van Pompeï en zou je graag meer willen weten en zien over de archeologie in en rond Napels? Bezoek dan het archeologisch museum Museo Archeologico Nazionale (MANN). Het heeft een grote verzameling objecten uit de Oudheid. De eerste en tweede verdieping zijn geheel gewijd aan de vondsten uit Pompeï en Herculaneum.

Bewonder de Kathedraal van Napels

Hou je van mooie, oude bouwwerken? In het historisch centrum van Napels schittert de Kathedraal van Napels (Duomo di Napoli). Deze witte kathedraal stamt uit de 13e-eeuw. Meer zien? Je mag ook binnen een kijkje nemen.

Spot street art

Vooral in de wijk Quartieri Spagnoli kun je street art spotten. Op muren, luiken en deuren zie je de meest fantastische werken. Gebruik deze plattegrond met daarop de street art in de wijk Quartieri Spagnoli.

Vooral van het kunstenaarsduo Cyop & Kaf kun je veel spotten. Zelfs het werk van Banksy is in Napels te bewonderen. Hij vereeuwigde er zijn Madonna con la pistola. 

Zie Napels ondergronds

Napels ondergronds? Jazeker! Er is een netwerk van straten en pleinen die door de Grieken en de Romeinen zijn aangelegd. En die zijn nog intact! Van Napoli Sotterranea tot de Galleria Borbonica kun je deze ondergrondse wereld verkennen. Blogger Saskia van Ciao Tutti schreef er een heel tof artikel over.

Verken Napels op de fiets

Napels op twee wielen verkennen? Dat kan! Via Baja Bikes kun je een fietstour boeken met een Nederlandstalige gids. Je krijgt een fiets die bij je past en gaat samen op stap. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Verken de havenwijk Santa Lucia

Niet te missen in de havenwijk Santa Lucia is het grootste en mooiste plein van Napels: het Piazza del Plebiscito. Maar dat is nog niet alles. Ook het Koninklijk Paleis van Napels (Palazzo Reale) en het Teatro San Carlo zijn hier te zien. Naast het theater ligt het Castel Nuovo. Stuk voor stuk de moeite waard om in je te doen in Napels lijstje op te nemen, deze bezienswaardigheden in Napels.

Castel Nuovo.

Verken een eiland

De oude haven is de plek waar de veerboten naar de eilanden vertrekken. Het is een grote aanrader om vanuit Napels een dagje naar Capri, Ischia of Procida te gaan. Op en top extra vakantiegevoel zodra je de boot opstapt en het eiland naar keuze dichterbij ziet komen.

Met een georganiseerde dagtour naar Capri? Dat kan! Klik hier voor meer informatie en om te boeken. Handig: je mag tot 24 uur van tevoren annuleren mochten je plannen wijzigen.

Pak het beste uitzicht mee

Voor het beste uitzicht op Napels en de prachtige eilanden Capri, Ischia en Procida is er één plek in de stad waar je moet zijn: het oude fort Castel Sant’Elmo op de Vomeroheuvel. Vanaf hier is het uitzicht prachtig.

De Vomeroheuvel is het hoogste punt van Napels. Bewonder zeker ook het kasteel nu er toch bent. De oudste delen van dit fort stammen uit 1329. In de zomermaanden worden er vaak concerten en theatervoorstellingen gehouden.

Je kunt de Vomeroheuvel beklimmen, maar zeker in de zomer als het warm is pak je liever de Funicolare van Montesanto of de Funicolare van Augusteo. De funicolare is een kabelbaan die je door de berg heen omhoog brengt.

Bezoek een voetbalwedstrijd

Het Italiaanse voetbal is een genot om naar te kijken. En zelfs als je niet eens zoveel van het spel zelf houdt is het bijwonen van een wedstrijd in Italië geweldig leuk. In Italië wordt voetbal bekeken met passie. Vlaggen, spandoeken, liedjes, leuzen, springende mensen; van alles is er te zien en te horen in het stadion.

In Napels draait het allemaal om Società Sportiva Calcio Napoli, kortweg SSC Napoli. De grootste successen behaalde de club in de eind jaren ’80. Mede door de Argentijnse sterspeler Diego Maradona.

Maak een stadswandeling met een gids

Geniet van een begeleide stadstour van de Certosa van San Martino naar het historische stadscentrum via de Pedamentina-trappen. Bezoek de lokale markt van Pignasseca en dompel jezelf onder in de kleuren en smaken van Napels. Klik hier voor meer informatie en om te boeken. Handig: je mag tot 24 uur van tevoren annuleren mochten je plannen wijzigen.

Maak een roadtrip langs de Amalfikust

Ook kun je een auto huren en een dagje (of langer) roadtrippen langs de Amalfikust. Het staat bekend als één van de allermooiste wegen om over te rijden. De dorpjes zijn schilderachtig mooi en de zee is er intens blauw.

Niet zo vreemd dat het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het rijden van deze roadtrip route is perfect te combineren met een stedentrip Napels. Meer weten? Lees ook het artikel: Doen vanuit Napels: rijden langs de Amalfikust met allerlei tips.

Liever mee met een georganiseerde dagtour langs de mooiste plekken van de Amalfikust? Dat kan ook! Klik hier voor meer informatie en om te boeken. Handig: je mag tot 24 uur van tevoren annuleren mochten je plannen wijzigen.

Vier het hele jaar door kerst

Dit lijkt een rare tip, maar in Napels kan dat echt; het hele jaar door kerst vieren. In Napels heb je namelijk zogenaamde kerststraten: San Gregorio Armeno en San Biagio dei Librai. Er zijn winkeletalages door de hele straat te bewonderen, vol met kerstornamenten en versieringen. Ontzettend sfeervol. Meer weten? Zie deze website.

Beklim de Vesuvius vulkaan

Vanuit de stad zie je hem liggen: de beroemde Vesuvius vulkaan. Dit is de vulkaan die onder andere Pompeï en Herculaneum te grazen nam. Het gebied rondom Vesuvius is op 5 juni 1995 officieel tot nationaal park verklaard. Absoluut één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Napels.

De top van de Vesuvius is open voor bezoekers en er is een klein netwerk van paden rondom de berg die je kunt bewandelen. Er is een spiraalvormig pad rondom de vulkaan om van de weg naar de krater te komen.

De Vesuvius bezoeken met een georganiseerde halve dagtour? Klik hier voor meer informatie en om te boeken. Handig: je mag tot 24 uur van tevoren annuleren mochten je plannen wijzigen.

Bezoek Pompeï

Het stadje Pompeï dat ik hierboven al noemde kun je ook bezoeken. Het is wereldberoemd door de mooie Romeinse opgravingen. Je weet werkelijk niet wat je ziet. Dit is met stip één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Napels.

Het is een grote aanrader om Pompeï met een archeoloog te bezoeken. Klik hier voor het boeken van een rondleiding met een archeoloog. Handig: je slaat de rij voor de kassa over én je mag tot 24 uur van tevoren annuleren mochten je plannen wijzigen.

Aanschouw het kerkhof van de schedels

Waarschijnlijk denk je nu; ben jij wel helemaal lekker? Maar echt het Cimitero Delle Fontanelle (kerkhof van de schedels) is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Napels! Wat het is? Een ondergronds kerkhof, diep in tufsteen uitgegraven, dat zich uitstrekt over 3000 m2. 

Men denkt dat er tien duizenden menselijke botten en schedels begraven liggen. Al sinds de 16e-eeuw gebeurde dat. Al kun je het niet echt begraven noemen, want de menselijke resten liggen hier open en bloot. En dat op een manier dat het wel kunst lijkt. Door de manier waarop de botten zijn neergelegd en worden versierd met kettingen en bloemen is het een bijzonder schouwspel.   

Bewonder het Cappella Sansevero

Nog meer cultuur snuiven? Bezoek het Cappella Sansevero in het historische hart van de stad. Hier vermengen barokke creativiteit, dynastieke trots, schoonheid en mysterie zich om zo een ​​unieke en bijna tijdloze sfeer te creëren.

Vooral de Sansevero-kapel wil je gezien hebben. Hier kun je meesterwerken zien, zoals de beroemde Gesluierde Christus en raadselachtige creaties zoals de Anatomische Machines.

Wandel door de kloostertuin van Santa Chiara

Een kleurrijk schouwspel en een oase van rust. Dat is de kloostertuin van Santa Chiara. Absoluut één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Napels.

Gelegen achter de Santa Chiara-kerk vind je de prachtige kloostertuin die bij het Complesso Monumentale di Santa Chiara hoort. Dit is een voormalig nonnenklooster. Niet alleen prachtig groen door allerlei bloemen en planten, maar ook kleurrijk versierd met prachtige majolicategels en fresco’s (uit de 17e-eeuw).

Eet de lekkerste Napolitaanse pizza

Zeg je Napels, dan zeg je Napolitaanse pizza. Je kunt de stad net bezoeken zonder je tanden hierin gezet te hebben. Bewijs is er niet, maar de Napolitanen weten héél zeker dat de pizza hier zijn oorsprong vindt. Vroeger was het voedsel voor de armen, maar nu is het niet weg te denken uit de Italiaanse keuken. In Napels alleen al zijn meer dan 1500 pizzeria’s! Hieronder tip ik er een paar.

De Di Matteo pizzeria is één van de beroemdste historische plekken in de stad Napels. De faam van deze oude familie van pizzakoks wordt over de hele wereld erkend. Hier sta je gegarandeerd in de rij voor een pizza, maar dat neem je op de koop toe. Té leuk en lekker.

Pizzeria Da Attilio is een laagdrempelige, gezellige plek voor supergoeie pizza’s. De hete pizza oven bij de ingang straalt je tegemoet. De meest gegeten pizza is de il sole nel piatto (de zon op je bord). De randen zijn gevuld met verrukkelijke ricotta kaas en op de pizza zitten cherry tomaatjes, buffel mozarella en champignons.

La Concettina ai Tre Santi ligt vlakbij het archeologie museum. Ik zeg 1 en 1 is 2. Ga hier lekker lunchen of sluit je museumbezoek ermee af in de avond. De superverse margherita pizza met tomaten uit de regio is niet te versmaden.

50 Kalò moet ook op je lijstje. Kalò betekent fijn deeg, en precies dat fijne deeg wordt hier gebruikt om flinterdunne, luchtige pizza’s te bakken. Het deeg laten ze eerst 20 uur rijzen, voordat het wordt belegd en gebakken.

Fratelli Salvo wordt gerund door twee broers. Met twee hippe vestigingen (het oog wil ook wat) in Napels een waar begrip. Alleen de beste kruiden en olijfoliën gaan hier op de pizza. En ze serveren er hele goeie, lokale wijnen bij!

Boek een foodtour

Ook leuk: boek een foodtour met 10 proeverijen. Laat je smaakpapillen dansen van vreugde tijdens deze foodie-tour en ontdek de stad hap voor hap. Geniet van heerlijke proeverijen en geniet van een drankje met je lokale gids tijdens een tour van 3 uur langs delicatessen uit deze regio. Klik hier voor meer informatie en om te boeken. Handig: je mag tot 24 uur van tevoren annuleren mochten je plannen wijzigen.

Op zoek naar nog meer tips voor het doen van leuke dingen in Napels? Klik hier voor een lijst activiteiten van Get Your Guide. Je kunt voordelige, geheel verzorgde tours boeken met locals en slaat (waar een kassa is) de kassa over. Heel fijn: je mag tot 24 uur van tevoren annuleren mochten je plannen wijzigen.

Verblijven in Napels

Een hotel, B&B of appartement in Napels boeken voor je stedentrip? Klik hier voor een lijst voordelige accommodaties in het historische centrum. Kies voor de optie gratis annuleren om flexibel te kunnen reizen.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:
Cinque Terre: handige tips en wat je er kunt doen
5x de meest bijzondere dorpjes aan het Gardameer
19x leuke, betaalbare accommodaties in Florence
10x bijzondere dingen om te doen in Rome [originele tips]
De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route]
De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route]
9x de leukste wijken in Rome [+ allerlei leuke te doen tips]
6x de mooiste steden en dorpjes in Toscane die je gezien wilt hebben

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.