Home lifestyle Binnen kruiden kweken: zo creëer je een mediterraanse binnentuin

Binnen kruiden kweken: zo creëer je een mediterraanse binnentuin

door Nathalie
0 Reacties

Wat buiten kan, kan binnen beter én leuker. De ruimte tussen bank en tafel is vruchtbaarder dan je denkt! Reden genoeg om elke vrije vierkante meter in huis vrij te maken voor je eigen privé-kwekerij. Met behulp van potten, vaasjes, potgrond en stekjes oogst je (h)eerlijke zelfgekweekte kruiden. Alsof je in Italië, Spanje of Griekenland woont. Lees hier alles over binnen kruiden kweken.

Lees ook: Woonstijl cosy cabin [binnenkijken en shop de woonstijl]

Binnen kruiden kweken

Wroet in de aarde, pak een paar potten en plant diverse kruidenstekjes. Een dankbare klus, want de meeste kruiden zijn dé smaakmakers van vele gerechten. Alles biologisch; verser dan vers binnen handbereik.

Lees ook: Zo haal je Italië in huis: 20 tips!

Binnen kruiden kweken: zo creëer je een mediterraanse binnentuin, salie

Salie

Koop een kas of terrarium

Ga de strijd aan met het (huis)klimaat en geef kruidenplantjes die daar behoefte aan hebben extra bescherming en warmte met een kleine kas of terrarium voor binnen. Het meest handige aan een kas of een terrarium is dat je als het ware ook in de winter de zomer kunt nabootsen. Kortom; je kunt het hele jaar door je eigen kruiden kweken in je binnentuin in huis. Zie hieronder enkele voorbeelden die je direct kunt aanschaffen.

Magische moestuin

Kruiden zijn niet alleen lekker en mooi, deze karaktervolle planten beschikken ook over genezende krachten. Zo kan basilicum verlichting geven bij verkoudheid, staat munt vooral bekend om zijn krampstillende werking en rozemarijn stimuleert de bloedsomloop. Ideaal om in huis te hebben.

Lees ook: Balinese woonstijl: met deze 25 artikelen haal je Bali in huis

Binnen kruiden kweken: zo creëer je een mediterraanse binnentuin

Kruiden kweektips

Elk kruid heeft zo zijn gebruiksaanwijzing. Gebruik deze tips voor de beste kweekresultaten.
Basilicum: eenjarig, houdt van zonlicht, wordt 40 cm hoog, door regelmatig te toppen ontstaat een struikvorm, geniet van humusrijke grond.
Citrus Lemon: staat het liefst in een lichte koele kamer (5-10 graden), zorg regelmatig voor voldoende frisse lucht, geef een paar keer per jaar mest met een vrij hoog stikstofgehalte.
Laurier: houdt van warmte, maar niet de volle zon, ook als boom of haag te telen, groeit goed in humusrijke grond, regelmatig snoeien.
Munt: groeit het best op vochtige, goed gedraineerde, alkalische grond met veel voedingsstoffen, wortels lopen sterk uit dus heeft ruimte nodig, houdt van halfschaduw.
Oregano: houdt van volle zon, kan 30 tot 45 cm hoog worden.
Rucola: groeit snel, oogst 2-4 weken na het planten, geniet van neutrale tot kalkrijke grond, voortdurend afsnijden van jonge bladeren stimuleert de bladgroei.
Salie: meerjarig, kan 50 a 70 cm hoog worden, houdt van halfschaduw, tweemaal per jaar mest (compost of een dierlijke meststof). Het eerste jaar alleen de bladeren plukken, maar in de daarop volgende jaren kunt u de hele stengel voor de bloei 20 cm boven de grond afknippen.
Tijm: houdt van half schaduw en een humusrijke grond, regelmatig snoeien, het liefst tweemaal per jaar mest geven (compost of een dierlijke meststof).
Tuinkers: laat tuinkers groeien op alles dat vocht vasthoudt (bijvoorbeeld watten), staat graag op een warme, lichte plaats, maar niet in de volle zon.
Rozemarijn: een mediterraanse plant die een leemachtige, droge en zanderige grond wil. De plant heeft een voorkeur voor veel warmte- en zonlicht.

Binnen kruiden kweken: zo creëer je een mediterraanse binnentuin

Enkele vruchtbare adressen

Je kunt kruiden kopen op verschillende plekken en in meerdere vormen. Van zaadjes tot stekjes of al volgroeide kruidenplantjes. Hier enkele adresjes waar je terecht kunt als je binnen kruiden wilt gaan kweken. Ook top voor potten, aarde, kassen en meer wat je eventueel nodig hebt om je binnentuin te creëren.

Kwekerij de Limieten, Naarderstraat 298a, Huizen, www.limieten.nl
Landgoed de Olmenhorst, Lisserweg 481, Lisserbroek, www.olmenhorst.nl
Intratuin, www.intratuin.nl
Kwekerij Acanthus, Landgoed Mariënwaerdt, Els 2, Beesd, www.kwekerijacanthus.nl
Kwekerij Bastin, Nieuwenhuysstraat 29, Aalbeek, www.bastin.nl

Meteen aan de natuurlijke slag?

Kijk hieronder voor een selectie aan kruidenplanten en andere handige producten die je direct online kunt kopen.

Binnen kruiden kweken: zo creëer je een mediterraanse binnentuin

Laat een reactie achter