Home Schotland Boottocht Loch Ness en Urquhart Castle bezoeken [alles wat je wilt weten]

Boottocht Loch Ness en Urquhart Castle bezoeken [alles wat je wilt weten]

by Nathalie

Zoeken naar Nessie terwijl je met een boot door het water van Loch Ness vaart is leuk voor jong en oud. Het uitzicht op de omringende natuur is waanzinnig mooi. En je kunt een boottocht Loch Ness combineren met Urquhart Castle bezoeken. Een kasteel waar je zelf door de eeuwenoude ruïnes mag lopen en in torens mag klimmen. Een écht Schotse ervaring die je niet wilt missen in de Schotse Hooglanden. Lees er alles over in dit artikel.

Lees ook: De leukste dingen om te doen in en rond Inverness.

Boottocht Loch Ness

Je kunt niet de Schotse Hooglanden bezoeken zonder het meer van Loch Ness te bewonderen. Dit meer is 36.3 kilometer lang en op het breedste deel 1.6 kilometer breed! De leukste manier om dit te doen is vanaf een boot.

Ik maakte een boottocht met Loch Ness by Jacobite. Een moderne boot met een benedendek waar je comfortabel, warm en droog kunt zitten en van de omgeving kunt genieten en een dek boven in de openlucht.

Het leukst is om boven te zitten en met de wind in de haren de prachtige omgeving in je op te nemen (en natuurlijk te speuren naar Nessie) terwijl een gids allerlei leuke weetjes over het meer en de omgeving vertelt. Ook zingt hij terwijl het mooie Urquhart Castle steeds dichterbij komt een Schots lied wat de sfeer compleet maakt.

Je kunt kiezen uit een boottocht Loch Ness van 2 uur. Dit is het zogenaamde Freedom-arrangement. Je vaart een uur over Loch Ness en brengt een uur door bij Urquhart Castle. De boten vertrekken vanaf en keren terug naar Clansman Harbour. Toegang tot Urquhart Castle en het bezoekerscentrum is inbegrepen. Voordelige tickets boek je hier.

Wil je het kasteel niet bezoeken, maar wel een bootocht over Loch Ness maken? Dan kun je kiezen voor een boottocht van één uur. Voordelige tickets boek je hier.

Boottocht Loch Ness en Urquhart Castle bezoeken - Map of Joy

Boottocht Loch Ness en Urquhart Castle bezoeken - Map of Joy

Boottocht Loch Ness en Urquhart Castle bezoeken - Map of Joy

Boottocht Loch Ness en Urquhart Castle bezoeken - Map of Joy

Urquhart Castle bezoeken

Misschien wel het beroemdste en meest gefotografeerde kasteel van Schotland: Urquhart Castle. De ruïnes van dit kasteel liggen prachtig aan Loch Ness en het meest bijzondere is dat je er zelf doorheen mag wandelen. Hier voel je je even de koning te rijk terwijl je ruim 1000 jaar terug in de tijd gaat.

Je kunt zelf naar Urquhart Castle reizen per auto of met een georganiseerde tour vanuit Inverness of net als ik met de boottocht die hierboven beschreven staat. Handig om te weten: er is een restaurant waar je iets kunt eten en drinken.

Lees ook: 14x leuke vakantiehuizen in de Schotse Hooglanden

Boottocht Loch Ness en Urquhart Castle bezoeken - Map of Joy

Boottocht Loch Ness en Urquhart Castle bezoeken - Map of Joy

Wat Urquhart Castle een bijzondere bezienswaardigheid maakt

Over de oorsprong van Urquhart Castle is nog veel onduidelijkheid, maar het huidige kasteel gaat terug tot tenminste de 13de eeuw. Urquhart Castle was ooit één van de belangrijkste kastelen van Schotland en was afwisselend in handen van de Schotten en de Engelsen. Door de gunstige ligging werd hier volop handel gedreven.

Rond 1690 werd het kasteel verlaten en sinds die tijd is er niets meer aan gedaan. En juist die historie, het feit dat het er net zo uitziet als toen, maakt van Urquhart Castle een bijzondere bezienswaardigheid.

Buiten dat het Urquhart Castle een plaatje is om te zien is de grootste troef toch wel dat je er vrij doorheen kunt wandelen! Tussen de verschillende delen van het kasteel zijn wandelpaden aangelegd en je kunt enkele torens beklimmen. Het uitzicht op het meer van Loch Ness is vanaf hier ook schitterend.

Boottocht Loch Ness en Urquhart Castle bezoeken - Map of Joy

Boottocht Loch Ness en Urquhart Castle bezoeken - Map of Joy

Boottocht Loch Ness en Urquhart Castle bezoeken - Map of Joy

Boottocht Loch Ness en Urquhart Castle bezoeken - Map of Joy

Praktische informatie

Loch Ness en Urquhart Castle liggen vlak bij de stad Inverness. Verblijf je in Inverness en heb je geen eigen vervoer naar de boottocht over Loch Ness of om Urquhart Castle te bezoeken? Dan kun je deze tour boeken. Je wordt in het centrum van Inverness opgehaald met een bus. Vervolgens vaar je een uur over Loch Ness en heb je een uur de tijd om Urquhart Castle te verkennen.

Vliegen naar Inverness kun je rechtstreeks vanaf Schiphol met KLM. Je bent er in minder dan 1.45 uur. Om de hoogtepunten van de omgeving van Inverness te kunnen zien heb je een huurauto nodig. Op het vliegveld kun je een auto huren. Hiervoor tip ik Sunny Cars. Bij Sunny Cars boek je namelijk altijd all-in, dus inclusief verzekeringen. Zo rij je zorgeloos rond door Schotland. Lees ook: auto huren in het buitenland [informatie en tips].

Verblijven in Inverness? Ik sliep in het Best Western Inverness Palace Hotel & Spa, direct aan de rivier de Ness met uitzicht op het kasteel! Een comfortabel, modern en gezellig hotel met grote kamers, een lekker ontbijt buffet en een zwembad. Klik hier voor aanbiedingen en om te boeken.

Benieuwd naar welke leuke dagtochten je kunt doen vanuit Inverness? Neem een kijkje op deze pagina van Get Your Guide. Er staan allerlei populaire dagtrips op. Van een dagtour naar Isle of Skye tot een boottocht over Loch Ness en/of een whiskey tour.

Meer weten over wat je kunt doen in Inverness/Loch Ness? Kijk op www.visitbritain.nl/lochness en www.visitinvernesslochness.com.

Meer lezen over Schotland? Zie ook mijn andere website Schotlandinfo.nl Een website volledig in het teken van reistips, informatie en inspiratie over Schotland.

Lees ook:
De mooiste route door de Schotse Hooglanden
Doen in Aberdeen: bezoek Old Aberdeen en Footdee
10x dingen om te doen en te zien in Glasgow
De leukste dingen om te doen in en rond Inverness
De leukste Outlander filmlocaties in Schotland die je zelf kunt bezoeken
15x doen in Edinburgh
23x leuke, betaalbare hotels in Edinburgh
De West Highland Way wandelen [praktische informatie en tips]

Boottocht Loch Ness en Urquhart Castle bezoeken - Map of Joy

Disclaimer: af en toe maak ik gebruik van affiliate of gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

Laat een reactie achter