Home stedentrips Alles wat je wilt weten over Cardiff Castle bezoeken

Alles wat je wilt weten over Cardiff Castle bezoeken

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Als je de stad Cardiff in Wales gaat bezoeken kun je er niet omheen. Cardiff Castle pronkt in het hart van de stad boven de stad uit. De mooi bewaard gebleven ruïnes op een heuvel zijn ommuurd door een prachtige kasteelmuur. Er is veel te zien en als je wilt kun je verschillende boeiende tours volgen. Lees hier alles wat je wilt weten over Cardiff Castle bezoeken.

Lees ook: De leukste dingen om te doen in Cardiff.

Alles wat je wilt weten over Cardiff Castle bezoeken - Map of Joy

Geschiedenis van Cardiff Castle

Ruim 2000 jaar geleden ontstond Cardiff Castle. De Romeinen legden de eerste stenen. Toentertijd was dit een mooie en handige locatie aan zee. Na de verovering door de Normandiërs werd de zogenaamde castle keep gebouwd (The Norman Keep); een hoog ommuurde plek waar de inwoners van een kasteel naartoe gaan om zich in veiligheid te brengen. De eerste toren werd neergezet door Robert Fitzhamon, Norman Lord van Gloucester, en was waarschijnlijk van hout. Naderhand werden er steeds nieuwe gebouwen neergezet of aangebouwd.

Bekijk hier de video over mijn bezoek aan Cardiff en de Brecon Beacons:

 

Cardiff Castle heeft veel inwoners gekend, vooral van adellijke afkomst. In 1766 komt Cardiff Castle in handen van de in Wales bekende familie Bute (het naastgelegen park Bute Park is naar hen vernoemd). De tweede markies van Bute zorgde ervoor dat Cardiff uitgroeide tot de grootste exporterende haven van steenkool ter wereld.

Zijn zoon, de derde markies die alles erfde na zijn overlijden, stond rond 1860 bekend als de rijkste man op aarde. Hij besloot in 1866 de excentrieke architect William Burges aan te nemen en het kasteel te veranderen in wat het nu is.

Het werk van deze architect zie je vooral terug aan de binnenkant van Cardiff Castle. Denk aan veel muurschilderingen, glas-in-lood, marmer, vergulden en gedetailleerde houtsnijwerken. Elke kamer heeft een eigen thema gekregen waar je je ogen uitkijkt. De derde markies overlijdt in 1900, maar zijn zoon (de vierde markies) gaat met de plannen van zijn vader en de architect door.

De familie Bute blijft in de jaren ’20 en ’30 in het kasteel wonen, maar als de vierde markies sterft wordt het kasteel aan de stad Cardiff geschonken. Het werd 25 jaar lang de thuisbasis van de National College of Music and Drama en sinds 1974 mogen bezoekers van het kasteel genieten.

Lees ook: 3x de mooiste roadtrip routes van Wales.

De leukste dingen om te doen in Cardiff, Cardiff Castle - Map of Joy

Zien en doen in Cardiff Castle

Er is veel te zien en te doen in Cardiff Castle, doordat er verspreid over het terrein verschillende dingen te zien zijn. Het paleis, de klokkentoren, de kasteelmuur, het Romeinse fort etc.

Lees ook: 10x de leukste dingen om te doen in de Brecon Beacons

Audiogids of House Tour

Bij aankomst in het kasteel kun je het beste starten in het “Visitor Centre”. Hier kun je een gratis audiogids ophalen als je zelf het kasteel wilt ontdekken. Ook kun je een House Tour boeken. Als je houdt van het horen van bijzondere verhalen, feiten en weetjes, kan ik je deze House Tour erg aanraden.

Hij duurt 50 minuten en je komt in de meest mooie kamers van het paleis terecht en hoort allerlei interessante informatie. Terwijl je door de gangen loopt (die je kunt herkennen van de serie Sherlock Holmes en Doctor Who) begrijp je al snel waarom Cardiff Castle een Victoriaans fantasiepaleis genoemd wordt. Je ziet sprookjesachtige torens, iconisch gebogen ramen en meubels die je versteld doen staan.

Alles wat je wilt weten over Cardiff Castle bezoeken - Map of Joy
Alles wat je wilt weten over Cardiff Castle bezoeken - Map of Joy
Alles wat je wilt weten over Cardiff Castle bezoeken - Map of Joy

Het fort en de kasteelmuren

Het Romeinse Fort (uit de 11e eeuw), The Norman Keep, kun je wat mij betreft ook niet overslaan. Je kunt zelf het fort betreden door een steile trap omhoog te nemen en in het fort een smalle, kronkelende trap omhoog te pakken. Het uitzicht op de stad en Bute Park is indrukwekkend en je kunt vanaf hier het best zien hoe groot het terrein is en wat er allemaal te bewonderen is.

Bezoek daarna de Romeinse muren waar bijna 2000 jaar geleden Romeinse soldaten de wacht hielden. Leer terwijl je hier loopt meer over de boeiende geschiedenis van hun gevechten en de forten die zij bouwden.

Daarnaast is ook de grote klokkentoren het bekijken waard, want hij is mooi bewaard gebleven. Ook buiten de kasteelmuren als je richting Bute Park loopt via de Animal Wall kun je deze toren goed bekijken.

Lees ook: Wat te doen in Hay-on-Wye [bezienswaardigheden en tips]

De leukste dingen om te doen in Cardiff - Map of Joy
Alles wat je wilt weten over Cardiff Castle bezoeken - Map of Joy
Alles wat je wilt weten over Cardiff Castle bezoeken - Map of Joy
Alles wat je wilt weten over Cardiff Castle bezoeken - Map of Joy
Wandelen langs de kasteelmuren.

Ondergrondse tunnels

Ook ondergronds is er van alles te zien! Ontdek het netwerk van oorlogstunnels die onder het kasteel werden gebouwd waar bewoners uit Wales zich schuil hielden gedurende de Tweede Wereldoorlog. Leer hier meer over het oorlogsverleden van Cardiff bij het Firing Line: Museum of the Welsh Soldier, een tentoonstelling in het kasteel gewijd aan 300 jaar geschiedenis, van de Slag bij Waterloo in 1815 tot de rol van de soldaten uit Wales.

Lees ook: Rondreis Noord-Wales: dit zijn de leukste dingen om te doen.

Alles wat je wilt weten over Cardiff Castle bezoeken - Map of Joy
De klokkentoren.
Alles wat je wilt weten over Cardiff Castle bezoeken - Map of Joy
En de klokkentoren van buiten het kasteel bij de Animal Wall gezien.
Alles wat je wilt weten over Cardiff Castle bezoeken - Map of Joy
Het paleis vanaf Bute Park gezien.

Praktische informatie

Cardiff Castle is open van 9-18 uur, je mag tot 17 uur naar binnen. Je kunt hier alvast een entreeticket kopen. Je krijgt direct de tickets en kunt tot 24 uur van tevoren annuleren.

Je kunt gratis een audio guide halen in het “Visitor Centre”. Hier kun je ook naar het toilet. Er zijn drie tours die je kunt boeken. Ik raadde de House Tour al aan, maar je kunt ook een Clock Tower Tour en een Film Location Tour doen.

Kinderen onder de 16 moeten onder begeleiding van een volwassene zijn. Voor kinderen is er een speciale audio guide gemaakt. Je mag foto’s maken, maar altijd zonder flits. Met een rolstoel kun je helaas alleen het bezoekerscentrum bezoeken.

Leuk om te weten: als je woont of werkt in Cardiff kun je een Castle Key ophalen. Deze sleutel geeft je je leven lang toegang tot het kasteel! Voor meer informatie over Cardiff Castle zie de website. Ook worden er regelmatig evenementen georganiseerd in Cardiff Castle, zoals concerten en komedieshows. Bekijk hier de agenda.

Wil je nog meer leuke activiteiten in Cardiff en omgeving doen? Neem een kijkje op deze pagina van Get Your Guide. Je kunt bijvoorbeeld nog meer kastelen bezoeken, een dagtocht Brecon Beacons boeken of in één dag de hoogtepunten van de kust van Zuid-Wales bezoeken.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.