Home Italië Dagtrip La Maddalena en Caprera met de auto [alles wat je wilt weten]

Dagtrip La Maddalena en Caprera met de auto [alles wat je wilt weten]

geschreven door Nathalie
2 comments

Eén van de allermooiste plekken in Noord-Sardinië is het eiland La Maddalena en het eiland Caprera dat daar met een brug aan verbonden is. Je kunt beiden vanaf het vasteland van Sardinië bezoeken tijdens een dagtrip met een veerboot en met eigen auto verkennen. In dit artikel over een dagrip La Maddalena en Caprera vertel ik je hoe je dat doet en wat je er kunt doen.

Lees ook: De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route]

Over La Maddalena en Caprera

Het zijn twee eilanden die onderdeel uitmaken van de Archipelago La Maddalena (Parco Nazionale dell’Archipelago di la Maddalena). Het is één groot nationaal park met nog meer eilandjes, zoals Santa Maria, Spargi, Budelli en Razolli. In totaal is het park 12.000 hectare groot.

 

Grote troef is het kristalheldere zeewater, zo ver als het oog reikt. Als je houdt van snorkelen en zwemmen dan is een bezoek aan deze eilanden extra de moeite waard, maar ook de stad La Maddalena en het rondrijden over de eilanden om je te vergapen aan de prachtige natuur is enorm leuk.

Ook kun je met een bootje (te regelen in de haven van Palau en La Maddalena) de eilandjes die ik hierboven noem bezichtigen. Kortom; een dagtrip La Maddalena en Caprera met de auto is een must do als in het noorden van Sardinië bent.

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], La Maddalena - Map of Joy
La Maddalena.

Met de veerboot naar la Maddalena

Je kunt met een veerboot naar La Maddalena reizen voor een dagtrip La Maddalena en Caprera met de auto. Dit doe je vanuit het havenstadje Palau in het noorden van Sardinië. De overtocht duurt 20 minuten.

Reis je met een (huur)auto? Dan kun je ervoor kiezen om de auto te parkeren in de haven van Palau (dit kost € 7,- voor een dag). Je kunt ook met de auto de veerboot op. Ik deed dat laatste, want zo kun je met eigen vervoer makkelijk de twee eilanden verkennen.

Je koopt een ticket voor de veerboot in de haven van Palau. Ik had van tevoren op allerlei forums naar informatie gezocht en las verschillende verhalen. Bij aankomst op Sardinië besloot ik meerdere locals te vragen naar de beste optie om naar La Maddalena te reizen en ik kreeg standaard de reactie dat het “een onoverzichtelijk zootje is en je het ter plekke maar moet zien”.

Uiteindelijk viel dat alles mee. Direct als je de haven in komt rijden staan er mannetjes met oranje hesjes paraat die je een ticketverkooppunt aanwijzen voor je dagtrip La Maddalena en Caprera met de auto. Ik kocht een ticket bij de veerbootdienst Delcomar. Je betaalt per persoon en per auto. Ik betaalde voor twee personen en een normale personenauto € 42,- voor een dagretour (april 2019).

Er zijn meerdere aanbieders voor tickets, maar het zal in de prijs niet erg veel schelen. Je krijgt een kaartje mee waarop de vertrektijden van Palau naar La Maddalena en van La Maddalena naar Palau op staan. De eerste boot vertrekt om 8.20 uur, de laatste om 18.15. Ongeveer om het uur vertrekt een veerboot naar La Maddalena. Wil je later terug dan 18.15 uur? Dan mag je met je ticket de veerboot op van een andere maatschappij. Deze vertrekken vanaf 19 uur ongeveer om het uur en de laatste oversteek is om 04.55 uur. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om twee enkele reizen te boeken, dan kun je ook nog op La Maddalena verblijven. Klik hier voor aanbiedingen van leuke accommodaties op La Maddalena.

De veerboot is vergelijkbaar met de veerboot naar Texel. Je kunt binnen zitten op buiten op het dek. Ook zijn er toiletten en kun je iets te drinken kopen. Qua veiligheid vond ik het er ook allemaal prima uitzien. Het op de boot rijden en weer vertrekken ging vlot en makkelijk. Aanrader dus.

Lees ook: 13x de allermooiste stranden in Noord-Sardinië

Dagtrip La Maddalena en Caprera [alles wat je wilt weten] - Map of Joy
Dagtrip La Maddalena en Caprera [alles wat je wilt weten] - Map of Joy

De stad La Maddalena bezoeken

Na de boottocht met mooi uitzicht op zee en de eilandjes die hier liggen start je dagtrip La Maddalena en Caprera met de auto in de haven van de stad Maddalena. Het is een gezellig stadje met twee havens waar je allerlei bootjes kunt kijken en vissers de vangst van de dag kunt zien schoonmaken en verkopen.

Ook zijn er meerdere leuke straatjes waar je doorheen kunt wandelen. Er zijn verschillende plekken, zoals de havens en enkele pleintjes, waar het leuk is om neer te strijken op een terras voor een hapje en/of een drankje.

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], La Maddalena - Map of Joy
Maddalena stad.

Het eiland Caprera bezoeken

Vanaf de stad Maddelena ben je binnen een paar kilometer op het eiland Caprera. Dit komt door de brug die tussen deze twee eilanden is aangelegd. Zodra je de brug op rijdt zie je waarom Caprera een bezoek waard is. Het zeewater hier heeft alle tinten blauw en is daardoor oogstrelend mooi.

Er zijn een aantal korte verharde wegen op Caprera te vinden die vaak overgaan in zandwegen. Het is te doen om met een gewone auto over deze wegen te rijden, al moet je wel uitkijken voor kuilen in de weg.

Wil je naar een strandje dan zul je meestal je auto moeten parkeren en een stukje moeten lopen. Caprera is niet groot, dus je hoeft niet lang te zoeken naar een strandje waar je blij van wordt. Voor mij was er niet specifiek één die eruit sprong, maar de strandjes in het zuiden van Caprera bieden de meeste zon.

Voorzieningen zijn er nauwelijks op Caprera, maar ik zag langs de grootste weg (als je op Caprera rijdt zie je het vanzelf, kan niet missen) een koffietentje met de naam Café del Borgio en daar vlak bij I Mille Bar Paniniteco waar je ook iets te eten kunt halen. Het leuke van laatstgenoemde is dat er allemaal picknicktafels onder pijnbomen staan en dat er hangmatten zijn opgehangen.

Ook heb ik behoorlijk wat wandelaars op Caprera gezien, dus als je van wandelen houdt is het zeker de moeite waard om dat op Caprera te doen. De strandjes worden goed aangegeven met bordjes op de route.

Zin in cultuur op Caprera? Je kunt het huis van Garibaldi bezoeken waar nu een museum van is gemaakt. Hij kocht Caprera in 1856 en overleed in 1882 op het eiland.

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], Caprera - Map of Joy

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], Caprera - Map of Joy Het zuiden van Caprera met op de achtergrond de bergen van Sardinië.

Dagtrip La Maddalena en Caprera [alles wat je wilt weten] - Map of Joy
Dagtrip La Maddalena en Caprera [alles wat je wilt weten] - Map of Joy

Het eiland La Maddalena bezoeken

Een korte roadtrip maken op het eiland La Maddalena is een stuk makkelijker. Hier rij je over asfalt, maar het uitzicht is niet minder mooi. Je kunt bijna geheel langs de kust een rondje om het eiland rijden en stoppen op meerdere plekken voor een foto of om je handdoekje op een strandje neer te leggen.

De westkust van het eiland La Maddalena is het allermooist. Hier vind je meerdere baaien en strandjes waar je je geluk niet op kunt. Let tijdens het rondrijden wel op, want ik zag opeens een zwijn met drie jongen die vlak voor de auto de weg overstoken. Je verwacht het niet, omdat de eilanden minder groen zijn dan het vasteland, maar er loopt dus wel degelijk wild rond. Je kunt ook herten en vossen tegenkomen.

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], La Maddalena - Map of Joy
Dagtrip La Maddalena en Caprera [alles wat je wilt weten] - Map of Joy

Over Sardinië

Sardinië ligt onder het Franse Corsica, maar een stuk boven het Italiaanse Sicilië en je kunt er met je eigen auto naartoe reizen of -zoals ik deed- vliegen naar Olbia met Transavia Nederland en een auto huren.

Ook Alghero en Cagliari hebben een vliegveld. Als je van plan bent om het noorden van Sardinië te ontdekken dan zijn de vliegvelden Alghero en Olbia je beste opties. Sardinië is namelijk behoorlijk groot en de rijafstanden zijn lang. Het is daarom heel verstandig om te kiezen voor een regio en niet het hele eiland als je niet urenlang in de auto wilt zitten.

Beste reistijd is mei-september. Dan heb je het beste weer, maar moet je wel rekening houden met drukte. Ik was er in de derde week van april en het was toen heerlijk rustig. Ik had in een korte week tijd maar één middag regen en het was dagelijks tussen de 16-22 graden. Enige nadeel was wel dat veel restaurantjes nog niet waren geopend.

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route] - Map of Joy

Auto huren op Sardinië

Voor het huren van een auto tip ik Sunny Cars. Ik haalde een vrijwel nieuwe huurauto op bij het vliegveld van Olbia en leverde hem daar ook weer in. Wat ik zo enorm fijn vind aan een huurauto van Sunny Cars is dat je heerlijk zorgeloos kunt rondrijden, want alles is inclusief. Je hebt geen stress over het afsluiten van extra verzekeringen ja of nee, Sunny Cars benadrukt zelfs dat je je geen verzekeringen moet laten aanpraten bij het ophalen van de auto.

Ook EasyTerra Autohuur is een fijne partij om een auto bij te huren. EasyTerra Autohuur is een onafhankelijke prijsvergelijker. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in hun systeem vergeleken, zodat je als consument altijd tegen een gunstig tarief jouw huurauto bij hen kunt boeken.

Lees ook:
Doen vanuit Napels: rijden langs de Amalfikust
Cinque Terre: 5x handige tips en wat te doen
5x de meest bijzondere dorpjes aan het Gardameer, Italië
6x de mooiste steden en dorpjes in Toscane die je gezien wilt hebben
9x de leukste wijken in Rome

Disclaimer: af en toe maak ik gebruik van affiliate of gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

2 comments

enigma 27/07/2019 - 14:27

Prachtige eilanden… Vorige week nog bezocht.

Reply
Nathalie 27/07/2019 - 14:37

Leuk om te horen!

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.