Home Noorwegen De leukste dingen om te doen in Noord-Trøndelag [roadtrip route]

De leukste dingen om te doen in Noord-Trøndelag [roadtrip route]

geschreven door Nathalie
3 comments

Het historische Noorwegen met prachtige landschappen, cultuur en culinaire hoogstandjes. In Noord-Trøndelag vind je het allemaal. Je kunt er actief genieten door bijvoorbeeld te fietsen of te kajakken, er zijn prachtige roadtrip routes en onderweg kun je langs de Golden Road jezelf trakteren op verrukkelijk lokaal eten. In dit artikel: de leukste dingen om te doen in Noord-Trøndelag tijdens een lang weekend.

Over Trøndelag

De regio Trøndelag ligt ongeveer halverwege Noorwegen. Het noorden van Trøndelag biedt een afwisselend landschap met fjorden, bergen, kustlijnen en weilanden. Terwijl je erdoorheen rijdt lijkt het soms wel of je door Toscane rijdt. Rollende heuvels vol landbouw van lokale boeren flitsen aan je voorbij. En slechts tientallen kilometers verder kun je wandelen langs de zee of je vergapen aan de meest mooie fjorden, omringd door imposante bergen.

Het lijkt wel alsof je door een schilderij rijdt als je een roadtrip door Trøndelag maakt. Een scala aan kleuren, texturen en vormen schitteren in het landschap. Als je hier bent gaat alles vanzelf langzamer. De levensstijl is hier gemoedelijker en meer in het nu. Je ontspant en tegelijkertijd staan je zintuigen op scherp.

Ook vind je in het noorden van Trøndelag de Golden Road. Een route die al 20 jaar met name bekend staat om ultiem smullen van allerlei lekkers dat lokale ondernemers maken en langs deze route aanbieden.

En dan heb ik de stad Trondheim nog niet eens genoemd. Een stad vol historie dat tegelijkertijd heel jong aanvoelt. Overal in de stad zie je dat oud en nieuw hand in hand gaan. Oude houten huizen worden behouden en smelten samen met moderne panden. Talloze oude plekken, zoals de scheepswerf, wordt nieuw leven ingeblazen en bruist nu van de nieuwe energie. Vooral het aanbod aan goeie, leuke restaurants valt je direct op. Dit artikel staat werkelijk vol met de leukste dingen om te doen in Noord-Trøndelag [roadtrip route].

Inderoy, De leukste dingen om te doen in Noord-Trøndelag - Map of Joy
Inderoy, De leukste dingen om te doen in Noord-Trøndelag - Map of Joy

Frosta

De eerste stop van mijn ontdekkingsroute door Noord-Trøndelag was Frosta. Een schiereiland in de Trondheimsfjord dat je via een brug betreedt. Dit is een plek waar je heerlijk tot rust kunt komen. Er is een natuurgebied waar je doorheen mag wandelen en je veel verschillende vogels kunt spotten.

Zin in cultuur? Ga dan naar het Mariakloster. Een kerk gemaakt van hout, zoals je nooit eerder hebt gezien, met uitzicht op het fjord. Iedereen is welkom om een kerkdienst bij te wonen. Terwijl één van de nonnen op een harp speelt, zingen en bidden de overige nonnen richting het fjord.

Mariakloster, de leukste dingen om te doen in Noord-Trøndelag - Map of Joy

Zoek je een leuke plek om te slapen en te eten? Ik sliep bij Klostergården, een oud huis dat je een beetje aan Pipi Langkous doet denken. Denk aan schots en scheve muren, de kleur roze, krakende vloeren en veel hout en gezellige accessoires. Ontzettend sfeervol! In de tuin vind je de indrukwekkende overblijfselen Tautra Monastery Ruins uit 1150, waar je gewoon doorheen mag lopen.

 Klostergarden Tautra, de leukste dingen om te doen in Noord-Trøndelag - Map of Joy

Met uitzicht op een fjord en een veld vol schapen kun je je op deze speciale plek met gemak een tijdje vermaken. In het inpandige restaurant kun je niet alleen heel lekker eten (alles is lokaal en vers), maar ook van een bierproeverij genieten van bier dat hier gemaakt wordt. In elk biertje proef je de omgeving; van het water tot de kruiden.

Absoluut proeven: het Alstadtberger bier. Dit wordt op open vuur gebrouwen en heeft daardoor een bijzondere rokerige smaak. Tegelijkertijd is het ook zoet door een vleugje caramel. De Noren drinken dit bier graag met kerst, vandaar dat ze meestal rond 1 november beginnen met het brouwen ervan.

Klostergarden, de leukste dingen om te doen in Noord-Trøndelag - Map of Joy

De Golden Road

Een heel bijzonder stukje Noorwegen is de Golden Road in Trøndelag. Het bezoeken hiervan is absoluut één van de leukste dingen om te doen in Noord-Trøndelag. De Golden Road is een samenwerkingsverband van lokale ondernemers dat zich inzet om de kwaliteit van de belevenissen rondom Inderøy in Trøndelag te verbeteren.

Denk hierbij aan ateliers, galerieën, kunstmusea, historische monumenten, maar vooral plaatselijke gerechten gemaakt door boeren. Momenteel zijn er 22 bedrijven die deel uitmaken van dit unieke samenwerkingsverband. Het is heel bijzonder om deze plekken te bezoeken en te merken met hoeveel plezier de ondernemers hun krachten bundelen. Iedereen vertelt met liefde over zijn bedrijf en producten.

Meer weten over deze bijzondere Golden Road route? Zie deze website.

Golden Road route, Inderoy, de leukste dingen om te doen in Noord-Trøndelag - Map of Joy
Inderoy, leuke dingen om te doen in Noord-Trondelag - Map of Joy

Inderøy

Ook Inderøy is een schiereiland in de Trondheimsfjord. Bijzonder is dat er veel belangrijke historische momenten in de oprichting van het koninkrijk van Noorwegen plaatsvonden.

De natuur is er prachtig en je kunt er van alles doen. Fietsen, wandelen, zwemmen, vissen, varen en meer. Neem onderweg ook vooral de tijd om te stoppen op mooie plekjes, zoals oude kerken, langs meren, in kleine haventjes etc. Kijk goed om je heen, want ik spotte hier een grote otter die rende op het gras aan de waterkant.

Als je houdt van bijzonder goed en lekker eten dan zijn er een aantal adresjes (onderdeel van de Golden Road) die je niet mag overslaan. Voor lunch kun je als kaasliefhebber naar Munkeby om de Munkeby kaas te proeven (van eigen koeien) die zelfs is onderscheiden met een prijs. Je kunt hier trouwens ook verblijven in een zogenaamde ‘pelgrimshut’, gemaakt van hergebruikt hout, of in een moderne kamer.

Munkeby, de leukste dingen om te doen in Noord-Trøndelag - Map of Joy

Ook Gulburet is een plekje waar je als een blok voor zult vallen. Hier kun je ook je buik rondeten aan versgebakken brood, heerlijke kaas en vleeswaren. De presentatie alleen al is goud waard. In het winkeltje kun je van alles kopen om thuis nog even na te genieten van de smaaksensaties.

Gulburet, de leukste dingen om te doen in Noord-Trøndelag - Map of Joy
Gulburet, de leukste dingen om te doen in Noord-Trøndelag - Map of Joy

Nog meer trek in bijzonder lekkere kaas en ijs waar het water je van in de mond loopt als je het alleen al ziet en ruikt? Ga dan naar kaas- en melkboerderij Gangstad Gårdsysteri. Vraag om een kaas die ze ter plekke voor je kunnen smelten en geniet erna van het beste ijs dat je misschien wel ooit geproefd hebt!

Gangstad Gårdsysteri, de leukste dingen om te doen in Noord-Trondelag - Map of Joy

In de avond is het een feest om te eten bij Øyna. Hoog op een heuvel gelegen, met waanzinnig panoramisch uitzicht, in een strak en warm interieur, geniet je hier van een diner van lokale ingrediënten.

Oyna, de leukste dingen om te doen in Noord-Trondelag - Map of Joy

Logeren in Inderøy? Ik sliep bij het Husfrua Country Farm Hotel (ook onderdeel van de Golden Road). Hier is het alsof je in een warm bad terecht komt. Je kunt in het grote huis slapen of in één van de drie huisjes buiten. Ik sliep in een huisje buiten, naast twee geiten en een varkentje die langs mijn raam liepen. Knus, modern en van alle gemak voorzien. Het ontbijt dat de eigenaresse in de ochtend serveert is de kers op de taart van je verblijf.

Husfrua, de leukste dingen om te doen in Noord-Trondelag - Map of Joy

Ook een zeer bijzondere plek om te overnachten in Inderøy is het Spettespirit bij de boerderij Letnes Farm. Een hut gemaakt van lokaal hout, omringd door bomen met extra’s als een hottub, grote veranda waar je kunt barbecueën en kunt chillen in een hangmat met uitzicht op een dal. Hier kun je het noorderlicht ook geweldig goed zien. Droomplek!

Spettespirit, de leukste dingen om te doen in Noord-Trondelag - Map of Joy
Spettespirit, de leukste dingen om te doen in Noord-Trondelag - Map of Joy

Mooie roadtrip route door Trøndelag

Gek op het ruigere Noorwegen met fjorden en bergen? Eén van de leukste dingen om te doen in Noord-Trøndelag is deze roadtrip rijden: rij in de richting Stokkøya via de 755, 720, 715 en 723. Een rit van ongeveer 2,5 uur, maar trek er meer voor uit om verschillende stops te maken.

Roadtrip route, de leukste dingen om te doen in Noord-Trondelag - Map of Joy

Langs de route zie je het ene levende schilderij na de andere. Let op: neem wel eigen eten en drinken mee en zorg voor een volle tank. Alleen in het dorp Åfjord heb je winkels, restaurants en kun je tanken. Ook moet je rekening houden met schapen die langs en zelfs over de weg kunnen lopen.

Auto huren voor je reis door Trøndelag? Boek van tevoren bij Sunny Cars (dit is altijd all-inclusive, dus inclusief verzekeringen!). Je haalt de auto op in Trondheim op het vliegveld en kunt hem daar of in de stad zelf weer inleveren. Ideaal. Ook EasyTerra Autohuur is een fijne partij om een auto bij te huren. EasyTerra Autohuur is een onafhankelijke prijsvergelijker. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in hun systeem vergeleken, zodat je als consument altijd tegen een gunstig tarief jouw huurauto bij hen kunt boeken.

Roadtrip route, de leukste dingen om te doen in Noord-Trondelag - Map of Joy
Roadtrip route, de leukste dingen om te doen in Noord-Trondelag - Map of Joy
Roadtrip route, de leukste dingen om te doen in Noord-Trondelag - Map of Joy

Stokkøya

Wil je een paar dagen vertoeven aan zee op een heel bijzondere plek? Dan moet je naar Stokkøya. Een pareltje aan de kust. Je kunt -net als ik deed- overnachten bij het Stokkøya Sjøsenter in een zogenaamde SUB cabine.

Denk aan een kamer met zicht op zee van stoer beton, afkomstig uit een oude cementfabriek met als grootste troef een dakraam. Je loopt zo vanaf je kamer het strand op. Er zijn ook hoger gelegen huisjes van lokaal hout beschikbaar waar je nooit meer wilt uitchecken.

Dit vind je misschien ook leuk: 14x niet te missen bezienswaardigheden op de Lofoten [roadtrip route]

Stokkøya Sjøsenter, leuke dingen om te doen in Noord-Trondelag - Map of Joy
Stokkøya Sjøsenter, leuke dingen om te doen in Noord-Trondelag - Map of Joy

Ook kun je hier allerlei activiteiten doen. Er zijn fietsen en kajakken te huur en je kunt ontspannen in een hout gestookte hottub op het strand. Zelf maakte ik een wandeling die ik getipt kreeg bij de receptie (je krijgt een plattegrond mee) door een prachtig ruig gebied aan zee in het gezelschap van schapen. Denk er wel aan om stevige wandelschoenen mee te nemen, want je hebt op sommige plekken goeie grip nodig. Onderweg kom je een indrukwekkende grote grot tegen waar je in kunt.

Stokkøya wandeling, leuke dingen om te doen in Noord-Trondelag - Map of Joy
Stokkøya wandeling, leuke dingen om te doen in Noord-Trondelag - Map of Joy
Stokkøya wandeling, leuke dingen om te doen in Noord-Trondelag - Map of Joy
Stokkøya wandeling, leuke dingen om te doen in Noord-Trondelag - Map of Joy

Culinair in de watten gelegd worden kan ook in de beachbar Strandbaren. Hier doe je jezelf te kort als je niet smult van de lokale mosselen. Elke dag wisselt de kaart en staan er andere lokale lekkernijen op. Je kunt binnen of buiten zitten en je hebt geweldig uitzicht op zee.

Stokkøya Sjøsenter, leuke dingen om te doen in Noord-Trondelag - Map of Joy
Stokkøya Sjøsenter, leuke dingen om te doen in Noord-Trondelag - Map of Joy

Trondheim

De stad Trondheim is een must visit als je nog meer van de Noorse cultuur en historie wilt weten, maar ook als je houdt van leuke, bijzondere restaurants en wilt winkelen. Tijdens een wandeling door de stad -die heel beloopbaar is- vond ik de ene na de andere food hotspot.

Het oude wijkje Bakklandet ziet er heerlijk knus en oogstrelend uit door de vele gekleurde houten huisjes. Tip: strijk neer bij Baklandet Skydsstation voor een lekkere lunch. In een kruip-door-sluip-door huisje vind je meerdere hoekjes om te zitten en te genieten van het lekkere eten van de Deense eigenaresse.

Lees ook: 23x eten en drinken in Trondheim

Baklandet Skydsstation, Trondheim - Map of Joy

Wat ook niet mag ontbreken is een bezoek aan de Nidarosdomen kathedraal. Ik bezocht het met een gids en leerde zo bijzondere weetjes over de kathedraal, maar je mag het natuurlijk ook zelf bezoeken. Vergeet niet helemaal naar achteren te gaan en daar een rondje te lopen achter het altaar langs. Indrukwekkend.

Nidarosdomen kathedraal, Trondheim - Map of Joy

Je kunt wandelen langs de rivier Nidelven en zo de oude houten huizen van rond 1700 bewonderen. Eén van de leukste dingen om te doen in Noord-Trøndelag is Trondheim vanuit een kajak zien. Ik deed een tour met Trondheim Kajakk die helemaal door naar het fjord gaat waar de stad aan ligt. Je kajakt langs de gekleurde houten huizen, de oude scheepswerf en de haven.

Trondheim kajak - Map of Joy
Trondheim kajak - Map of Joy

Een diner dat je niet snel zult vergeten? Kies voor Credo; een restaurant waar elk gerecht bestaat uit duurzame ingrediënten uit de regio en er uitziet als een kunstwerkje. Je weet niet wat je ziet en proeft. Het personeel vertelt vol plezier over wat je voorgeschoteld krijgt volgens het ‘farm to table’ concept. In september 2018 uitgeroepen tot het beste restaurant van Noorwegen!

Restaurant Credo, Trondheim - Map of Joy

In de middag mocht ik de boerderij Skjølberg Søndre bezoeken waar de eigenaren vol passie een rondleiding gaven door hun moes- en pluktuin en vertelden over hun dieren. Zien waar je eten vandaan komt maakt de beleving extra bijzonder.

Skjølberg Søndre, leuke dingen doen in Noord-Trondelag - Map of Joy

Een fijn hotel? Ik sliep in het Scandic Nidelven in het centrum. Een modern hotel, van alle gemak voorzien. Je dag begint hier fantastisch met “het beste ontbijt van Noorwegen”. Een prijs die ze al 11 jaar in de wacht hebben gesleept! Denk aan een smoothie bar, allerlei ambachtelijke broodjes, op verschillende manieren bereidde zalm, allerlei groenten en meer.

Trondheim kajak - Map of Joy
Trondheim Nidelven houten huisjes - Map of Joy

Praktische informatie

Je vliegt met o.a. KLM rechtstreeks naar Trondheim in 1.50 uur. Er is geen tijdsverschil en je hebt geen visum nodig. De lokale munteenheid is de Noorse Kroon. Mobiel internetten valt binnen je bundel, ondanks dat Noorwegen geen onderdeel is van de EU.

Je kunt natuurlijk op eigen gelegenheid door Trøndelag reizen, maar ik deed het op basis van het UP Norway concept. Bij deze lokale reisorganisatie kun je geheel op maat je reis laten samenstellen. Zij kennen als geen ander de bijzondere plekken en helpen je met het uitstippelen van je route, accommodaties en dergelijke. Een ideale manier om de regio te ontdekken. De reis die ik maakte was onderdeel van de Trøndelag Culinary Journey.

Meer weten over de regio Trøndelag? Neem een kijkje op de website.

Ik maakte deze reis op uitnodiging van UP Norway en Explore Trøndelag, maar dit artikel bevat zoals altijd mijn eigen mening.

3 comments

Jody 15/09/2018 - 07:18

Leuk artikel geworden! Ook tof om Stokkøya te zien! :D

Reply
Nathalie 17/09/2018 - 09:48

Dankje! Zo jammer dat je niet mee kon naar Stokkøya. Next time! :)

Reply
Bohi 27/04/2019 - 16:19

Wow – wat een heerlijke foto’s. Dat lijkt me een unieke ervaring.

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.