Home Noord-Ierland De mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route]

De mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route]

geschreven door Nathalie
13 comments

Eén van de mooiste roadtrip routes van Europa is de Causeway Coastal Route in Noord-Ierland. Denk aan woeste golven, een glooiend landschap, schapen in de wei, ruige kliffen, bijzondere natuurwonderen, eeuwenoude kastelen en knusse dorpjes. In dit artikel deel ik de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route]. 12 plekken die je absoluut niet wilt missen in Noord-Ierland.

Map van de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route - Map of Joy

Belfast

De kans is groot dat jij net als ik aan deze reis begint in de indrukwekkende stad Belfast. Sla Belfast niet over als je de Causeway Coastal Route gaat rijden. Het is een boeiende stad waar genoeg te zien en te beleven valt. Van musea tot street art en gezellige pubs. Belfast kun je makkelijk te voet verkennen. En ook heel erg fijn: veel leuke dingen in Belfast zijn gratis! In dit artikel 12x gratis bijzondere dingen doen in Belfast.

Als je houdt van livemuziek dan val je met je neus in de boter tijdens een stedentrip Belfast. Of je nu een jamsessie wilt bijwonen, mee wilt op een muziektour of een concert wilt bezoeken. Is traditionele Ierse muziek meer jouw ding? In dit artikel vind je 5x de leukste, traditionele pubs in Belfast waar je live traditionele Ierse muziek kunt horen. Allemaal historische pareltjes in het oude centrum op loopafstand van elkaar voor een onvergetelijke avond.

Zoek je een leuk hotel in Belfast? Het Bullit Hotel is een grote aanrader. In het centrum, stoer en eigenzinnig interieur, moderne kamers waar het je aan niets ontbreekt. Klik hier voor aanbiedingen en om te boeken.

Lees hier alles over met de auto naar (Noord) Ierland [handige tips].

City Hall Belfast, Noord-Ierland - Map of Joy
12x gratis bijzondere dingen doen in Belfast - Map of Joy
 

The Gobbins

Als je geluk hebt kun je The Gobbins bezoeken. Helaas was ik net een paar dagen te vroeg in Noord-Ierland (begin april) en was deze attractie nog niet geopend, maar ik wilde hem toch in dit lijstje meenemen, omdat het waanzinnig leuk is om te bezoeken.

Wat The Gobbins zo bijzonder maakt is het feit dat je hier een spectaculaire wandeling langs de kliffen kunt maken op aangelegde paden. Je loopt als het ware vlak boven de zee langs de imposante rotspartijen. Je mag dit niet alleen doen, maar wel in een groepje van ongeveer 15 personen met een gids. Reserveren is zeer aan te bevelen en gaat via de website. Je moet stevige schoenen dragen en goed ter been zijn, omdat je steile paden bewandeld.

Deze wandeling kun je meestal van begin april tot eind oktober maken. De wandeling duurt 2,5 tot 3 uur. Het bezoekerscentrum van The Gobbins is wel het hele jaar door geopend. Hier kun je onder andere een interactieve tentoonstelling zien over de geschiedenis van The Gobbins, hoe het is ontstaan, welke bloemen en planten er groeien, welke dieren er leven etc. Je kunt iets eten en drinken in The Gobbins Cafe.

Glenariff Forest Park

Rij door naar de The Glens of Antrim. Een prachtig stukje groen Noord-Ierland. Hier bewonder je valleien, heuvels, bergen en bossen. Ik maakte een wandeling door het Glenariff Forest Park, een stukje landinwaarts.

Je kunt hier verschillende wandelroutes lopen, maar ik koos voor de ‘waterfall trail’. Een wandeling van 3 km langs verschillende watervallen door een gevarieerd bos. Parkeren kost £ 5,- maar de wandeling is kosteloos. Lees voor meer informatie mijn artikel: Wandelen door Glenariff Forest Park met bossen en watervallen.

Glenariff Forest Park, bezienswaardigheid Causeway Coastal Route - Map of Joy
Glenariff Forest Park, bezienswaardigheid Causeway Coastal Route - Map of Joy
Glenariff Forest Park, bezienswaardigheid Causeway Coastal Route - Map of Joy

Cushendun Caves

Ben je fan van Game of Thrones of hou je gewoon van bijzondere plekken in de natuur? Sla dan de Cushendun Caves aan zee in het plaatsje Cushendun niet over. Je loopt een klein stukje het strand op en opeens zie je een immens grote grot. Je mag hier vrij wandelen.

Op zoek naar een verblijf in The Glens of Antrim? Ik verbleef twee nachten in het Glenn Eireann House in Cushendun. Een hele fijne B&b met waanzinnig uitzicht op een vallei. Klik hier voor meer informatie en om te boeken. Je kunt ook kiezen voor een verblijf in Cushendall, een klein dorpje aan zee met pastelkleurige huisjes en enkele pubs, restaurants en accommodaties.

Cushendun Caves, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy
Cushendun Caves, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy
Het dorpje Cushendall, Noord-Ierland - Map of Joy

Torr Road Scenic Route

Rij verder naar het noorden, maar wijk even van de Causeway Coastal Route af en pak een zijweg, namelijk de Torr Road Scenic Route (Torr Road). Deze leidt je naar Torr Head en vervolgens naar Ballintoy. Ik vond dit één van de allermooiste stukjes van Noord-Ierland. De route is waanzinnig! Hier zie je het echte authentieke Ierland. Geloof mij maar als ik zeg dat je deze korte bonusroute niet wilt missen.

Je rijdt op een glooiende weg, langs weiden vol schapen en je hebt mooi uitzicht op de zee. Je klimt best ver omhoog, dus het uitzicht wordt alleen maar mooier. Af en toe kan het spannend zijn om hier te rijden. De weg is niet heel breed en dus is het soms passen en meten als je een tegenligger hebt, maar als je een zelfverzekerde rijder bent is het prima te doen.

Parkeer de auto bij Torr Head. Je ziet een hek, maar deze is vrij toegankelijk. Loop hier naar boven de heuvel op en geniet van het uitzicht. De schilderachtige kustlijn, prachtig uitzicht op Mull of Kintyre… zucht wat mooi. Ik had geluk, want was hier op een stralende, heldere dag en keek mijn ogen uit.

Torr Road, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy
Torr Head, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy
Torr Head, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy

Kinbane Castle

Gek op kastelen? Als je je weg vervolgd richting Ballycastle moet je aan de rechterkant van de weg opletten dat je Kinbane Castle niet mist. Je kunt hem vanuit de auto, de Causeway Coastal Route rijdend, goed zien.

Het is ook mogelijk om hier te parkeren en het kasteel van dichterbij te bekijken. Er is niet veel van de eeuwenoude ruïne over, maar toch is het indrukwekkend om te zien. Op een mooie dag kun je vanaf hier Rathlin Island (waar je papegaaiduikers kunt spotten) zien.

Kinbane Castle, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy
De mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy

Carrick-a-Rede Rope Bridge

Vervolg de weg richting Ballintoy. Vlakbij Ballintoy vind je de Carrick-a-Rede Rope Bridge; een touwbrug die je vast weleens op Instagram voorbij hebt zien komen. Je kunt de auto gratis parkeren en bij het huisje aan de rechterkant (als je met je gezicht naar de zee staat) een ticket kopen (£ 9,- voor een volwassene, £ 4,50 voor kinderen) om de brug op te gaan.

Let op: je hoeft dit niet te doen! Als je alleen wilt wandelen naar de brug en deze wilt bekijken zonder over te steken, dan kost dit je niets. De brug is open van 9.30-18 uur, maar de laatste tickets kun je om 17.15 uur kopen.

De wandeling naar de brug is er ook weer één om in te lijsten. Een waanzinnig landschap langs de zee dat je ogen streelt. Ik was er op een mooie, heldere dag en kon Schotland aan de overkant goed zien. Vanaf het goed aangelegde wandelpad kijk je neer op de zee, de ruige kliffen en de bergen. Prachtig! De wandeling naar de Carrick-a-Rede Rope Bridge duurt ongeveer 20 minuten.

De brug is niet zo lang, dus je bent snel overgestoken. Toch is het een bijzondere activiteit in Noord-Ierland, vooral als je naar beneden kijkt tijdens het oversteken en de golven ziet beuken tegen de rotsen. Goed om te weten: ik vond de brug behoorlijk stabiel, zelfs bij harde wind, dus het is niet lastig om over te steken. Alles weten over de Carrick-a-Rede touwbrug bezoeken? Lees ook: Onvergetelijk: wandel in Noord-Ierland over de Carrick-a-Rede touwbrug

De Carrick-a-Rede Rope Bridge ligt bij Ballintoy. Ook een leuk dorpje om te overnachten en/of iets te eten. Kijk hier voor aanbiedingen van accommodaties in Ballintoy. Ik heb gedineerd in The Fullerton Arms in de hele gezellige pub. Toevallig is dit restaurant/hotel één van de plekken waar je een Game of Thrones deur kunt bewonderen. Na de storm in januari 2016 zijn van de omgevallen bomen van The Dark Hedges 10 prachtige deuren gemaakt en verspreid door Noord-Ierland geplaatst op verschillende plekken. Ik had erover gehoord, maar wist niet waar ze waren, dus mijn verbazing was groot toen ik opeens één van de deuren zag bij The Fullerton Arms. Wil je meer weten over deze Game of Thrones deuren en waar je ze kunt vinden? Kijk op deze website.

Carrick-a-Rede rope bridge, Noord-Ierland - Map of Joy
Carrick-a-Rede-Rope Bridge, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy
Carrick-a-Rede-Rope Bridge, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy
Carrick-a-Rede-Rope Bridge, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy
Carrick-a-Rede-Rope Bridge, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy

The Dark Hedges

Door naar de hierboven besproken The Dark Hedges. Hiervoor moet je even van de Causeway Coastal Route afwijken en een stukje landinwaarts rijden. The Dark Hedges zijn wereldberoemd geworden doordat het als filmlocatie is gebruikt in Game of Thones als “Kingsroad to the people of Westeros”.

Het is een laan met bijzondere bomen die aan de bovenkant in elkaar kronkelen en daardoor vooral in de zomer als ze vol in het blad staan de laan heel donker maken. Ik was er tijdens de laatste minuten van de zonsondergang in het begin van de lente, dus de takken waren nog kaal. Toch is het sprookjesachtig om deze bomen te zien. Een natuurfenomeen om niet te willen missen.

Let op: als je The Dark Hedges gaat bezoeken hou je dan alsjeblieft aan de regels. Doordat dit een druk bezochte plek is hebben de bomen zwaar te leiden onder het autoverkeer op de weg. De bomen zullen afsterven als de vele auto’s niet wegblijven. Daarom is er een parkeerplaats aangelegd aan het begin van de weg, op afstand van de bomen. Dit staat duidelijk aangegeven. Je mag je auto hier kosteloos parkeren en loopt vanaf hier zo de laan met bomen in.

The Dark Hedges, Noord-Ierland - Map of Joy
The Dark Hedges, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy

Giant’s Causeway

Mijn favoriete bezienswaardigheid langs de Causeway Coastal Route is de Giant’s Causeway. Het is een rotsformatie die uit zo’n 40.000 basaltzuilen bestaat. Sinds 1986 staat de Giant’s Causeway op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De rotsen zijn vermoedelijk ontstaan bij een vulkaanuitbarsting, zo’n 60 miljoen jaar geleden.

Je kunt je auto gratis parkeren op de grote parkeerplaats. Goed om te weten: het lijkt erop dat je entree moet betalen voor de Giant’s Causeway, maar dit is niet persé zo. Als je vanaf de parkeergarage naar de hoofdingang van het gebouw loopt en daar naar binnen gaat dan tref je een kassa. Het lijkt hierdoor dat je entree moet betalen. Je kunt echter ook om het gebouw heen lopen naar de Giant’s Causeway toe.

Ik had wel een ticket gekocht en vond de toegevoegde waarde ervan erg matig. Je mag naar het toilet in het gebouw, terwijl er aan de buitenkant van het gebouw ook toiletten zijn. Ook kun je de winkel bezoeken en een kleine tentoonstelling. Een ticket kost £ 12.50 voor een volwassene en £ 6,25 voor kinderen.

Je kunt naar de Giant’s Causeway toe wandelen of een busje nemen. Dit is niet in de ticketprijs inbegrepen. Je betaalt de buschauffeur contant (£ 1,- per persoon per rit in 2017, ik weet niet of dit nog steeds 1 pond kost nu, het staat niet op de website). De wandeling ernaartoe kan ik je zeker aanraden. Je loopt langs de zee en vervolgens over de Giant’s Causeway. Je kunt nog een heel stuk over het strand doorlopen zo ver als je conditie toelaat.

De Giant’s Causeway is echt zo’n plek waar je verstelt staat van hoe mooi de natuur kan zijn. Het lijkt onaards, niet echt en toch is het gewoon door moeder natuur gecreëerd. Onvoorstelbaar mooi. Als je niet goed weet welke bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route je moet uitkiezen dan stel ik voor om deze absoluut niet te missen. Meer weten over mijn bezoek aan deze plek? Lees ook: Alles wat je wilt weten over de Giant’s Causeway bezoeken

Giant's Causeway, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy
Giant's Causeway, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy
Giant's Causeway, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy
Giant's Causeway, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy
Giant's Causeway, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy

Dunlace Castle

Een klein stukje verder op de route vind je Dunlace Castle. Een plaatje! Alsof je een geschiedenisboek inloopt. Een kaartje koop je bij de ingang en kost £ 5,50 voor een volwassene en £ 3,50 voor kinderen.

Je kunt als bezoeker vrij wandelen door de restanten van het imposante kasteel. Vanuit het kasteel heb je prachtig uitzicht op de kustlijn. Wat je hier het meest verbaasd is dat het kasteel nog behoorlijk goed bewaard is gebleven. Het is gebouwd op de kliffen rond 1500 en het heeft heel wat stormen moeten doorstaan. Zo zou de keuken tijdens een storm in 1639 volledig in zee gestort zijn. Kijk hier voor meer informatie.

Dunlace Castle, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy
Dunlace Castle, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy
Dunlace Castle, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy

Het dorpje Portrush

Hou je van pastelkleurige huisjes en gezellige dorpjes aan zee? Sla dan Portrush niet over. Het telt nog geen 6400 inwoners en het grootste deel van de oude stad, waaronder het spoorwegstation, is gebouwd op het lange schiereiland Ramore Head. Hier kun je overnachten, een leuke pub bezoeken en uit eten gaan. Kijk hier voor aanbiedingen van leuke accommodaties in Portrush.

Portrush, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy
Portrush, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy

Downhill Demense (Mussenden Temple)

De laatste bezienswaardigheid van de Causeway Coastal route die ik je in deze roadtrip route wil meegeven is Downhill Demense met het imposante Mussenden Temple. Downhill Demense is eigenlijk een groot landgoed met restanten uit de 18e eeuw die je kunt bezoeken. Entree tot het landgoed is £ 5,60 voor een volwassene en £ 2,70 voor kinderen. Een ticket koop je bij de ingang bij de parkeerplaats (er zijn twee ingangen en twee parkeerplaatsen).

Zo is er de Demense, het Downhill House en Mussenden Temple. Je mag hier vrij rondlopen en alle oude bouwwerken betreden. Het meest indrukwekkend is Mussenden Temple (ook te zien in Game of Thrones). Op het randje van het landgoed, op de hoge kliffen staat dit prachtige bouwwerk. Het deed vroeger dienst als bibliotheek. Vanaf hier is het uitzicht op Downhill Beach (met Ierland op de achtergrond) onbeschrijflijk. Kijk op deze website voor meer informatie.

Mussenden Temple, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy
Downhill Beach, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy
Mussenden Temple, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy
Downhill Beach, de mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route] - Map of Joy

Praktische informatie

De hele route loopt langs de kust, tenzij anders aangegeven in de tekst. Je kunt net als ik beginnen aan de route vanuit Belfast. Je kunt hier vanaf Amsterdam naartoe vliegen met onder andere KLM. Klik hier voor aanbiedingen. Je bent er binnen 1,5 uur. Het is ook mogelijk om te beginnen aan deze route in Derry-Londonderry, dan moet je dit lijstje omgekeerd gebruiken voor je roadtrip langs de Causeway Coastal Route. Je begint dan dus bij Downhill Demense. Lees ook: Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips

Ik raad je aan om minstens 3 dagen de tijd te nemen voor deze roadtrip route. Dan kun je alles rustig bekijken. De afstand van Belfast naar Downhill Demense langs alle mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route die ik hier noem is 2,5 uur als je in één keer doorrijdt. Wil je ook Belfast en/of Derry-Londonderry verkennen, plak er dan minstens nog één dag aan vast.

In Noord-Ierland betaal je met Britse ponden. Je rijdt aan de linkerkant van de weg. Een auto huren kan makkelijk vanuit Belfast of Derry-Londonderry. Auto huren in Noord-Ierland? Kies voor Sunny Cars, dan rij je inclusief verzekeringen! Klik hier voor meer informatie en om te boeken. Meer weten over een auto huren in het buitenland? Lees dit artikel vol tips en informatie over het huren van een auto in het buitenland.

Lees ook:
De mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route]
Doen in Ierland: bezoek County Wicklow
7x hotspots in de wijk Creative Quarter in Dublin
10x gratis doen in Dublin
3x de mooiste roadtrip routes van Wales

13 comments

Yvonne 06/10/2018 - 08:37

Mooi uitgebreid verslag! En wat een prachtige roadtrip om op het lijstje te zetten. En zo dichtbij eigenlijk ook. Heb je je overnachtingen al van tevoren geboekt of telkens onderweg gekeken waar je die dag uit ging komen?

Reply
Nathalie 09/10/2018 - 09:44

Dankjewel Yvonne. Ik boek overnachtingen altijd van tevoren met de optie “gratis annuleren” bij Booking.com. Zo heb je de scherpste aanbiedingen en flexibiliteit.

Reply
Claudi Konings 08/10/2018 - 23:41

Zo mag een reisblog er voor mij graag uitzien, los van de informatie of ervaring, gevuld met voldoende sfeerbeelden.
Laat je helemaal meeleven en nu heb ik alweer interesse een bezoekje te brengen :)

Reply
Nathalie 09/10/2018 - 09:41

Dankjewel voor je mooie woorden, heel leuk om te horen!

Reply
Lizzie 09/10/2018 - 19:22

Wat een gave route ja, dat zijn absoluut veel mooie plekken. Ik ben nog nooit in Ierland geweest, maar mss wordt dit wel de 1e vakantie daar..

Reply
Nathalie 09/10/2018 - 19:25

Dankje! Ierland is ook prachtig, maar Noord-Ierland vind ik wat ruiger en authentieker. Doet mij meer aan Schotland denken :)

Reply
Roxanne Weijer 10/10/2018 - 03:52

Lijkt me zo ontzettend gaaf om daar een road trip te doen! Wat ziet het er mooi uit en het filmpje van the Gobbins cliff path is echt tof.

Reply
Maaike 13/10/2018 - 09:46

Wat een geweldig verslag en wat een handige tips. Die ga ik zeker bewaren want ik wil nog steeds een keer naar Ierland. Ben nooit verder dan Dublin geweest.

Reply
Nathalie 13/10/2018 - 09:51

Wat leuk om te horen. Noord-Ierland is net zo leuk en mooi als Ierland, dus zeker doen.

Reply
Jenny 13/10/2018 - 11:55

Wat een mooie roadtrip! Zo te zien is er een hoop variatie.

Handig kaartje heb je bij je blog. Zo te zien hoef je geen grote afstanden af te leggen om veel te zien.

Reply
Nathalie 13/10/2018 - 12:13

Dankjewel! Het klopt dat het allemaal heel dicht bij elkaar ligt. Van het eerste naar het laatste punt is slechts 2,5 uur rijden.

Reply
Mario 16/10/2018 - 08:29

Ik ben eigenlijk nooi verder als dublin geweest, maar wist niet dat Noord Ierland ook zoveel mooie natuur had. Je hebt flink uitgepakt in dit artikel. Bewonder je manier van schrijven. Leest lekker!

Reply
Nathalie 16/10/2018 - 10:08

Dankje Mario!

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.