Home Geen categorie De mooiste kastelen in Tsjechië die je kunt bezoeken

De mooiste kastelen in Tsjechië die je kunt bezoeken

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Tsjechië is een hartstikke romantische bestemming. Het is namelijk het land van burchten, kastelen en chateaus. Er zijn er meer dan 1200! Veel daarvan zijn zeer goedbewaard gebleven monumenten. Als je op vakantie naar Tsjechië gaat is het bezoeken van een kasteel een echte must. Dit zijn de mooiste kastelen in Tsjechië die je kunt bezoeken.

Lees ook: De leukste, minder toeristische wijken in Praag [en wat je er kunt doen]

Over de kastelen in Tsjechië

Veel van de kastelen die je in Tsjechië kunt bezoeken ontstonden tijdens de Donaumonarchie, toen Praag na Wenen de belangrijkste plaats was. Rijke hertogen en andere adellijke families bouwden toen de meest mooie paleizen.

Maar ook voor de 15de eeuw werden kastelen of burchten gebouwd. Toen hadden ze de functie om handelsroutes te verdedigen of als woon- en werkverblijf. Tegenwoordig kun je tijdens een reis door Tsjechië nog steeds genieten van de pracht en praal van kastelen.

Lees ook: roadtrip route Tsjechië langs prachtige UNESCO plekken

De mooiste kastelen in Tsjechië die je kunt bezoeken - Map of Joy
Copyright: Hynek Hampl via Czech Tourism.

Kasteel en chateau Český Krumlov

In het romantische stadje Český Krumlov vind je een bijzonder kastelencomplex. Kasteel en chateau Český Krumlov is na de Praagse Burcht de grootste van Tsjechië!

Het staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO samen met het historische centrum van de stad. Als je het gaat bezoeken, neem er dan de tijd voor, want het hele complex telt meer dan veertig gebouwen, vijf binnenpleinen, een bijzonder baroktheater en een fantastisch park. Bekijk de website voor meer informatie.

Lees ook: de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken

De mooiste kastelen in Tsjechië die je kunt bezoeken - Map of Joy
Copyright: Guideventurous via Czech Tourism.

Chateau Valtice & Lednice

Je hebt vast wel eens van de de rijke familie Liechtenstein gehoord. Sinds de vroege Middeleeuwen hadden zij grote landerijen in Moravië en Oostenrijk tot hun beschikking. De twee monumenten Chateau Valtice en Chateau Lednice hoorden daar ook bij.

Het barokke chateau Valtice werd door dertien generaties verbouwd en uitgebreid. Het kasteel is niet alleen bekend om zijn schoonheid, maar ook om de lange traditie van het maken van wijn. In het chateau is nu het National Wine Centre gevestigd, waar honderden kwaliteitswijnen uit Tsjechië worden opgeslagen.

In de 19de eeuw werd besloten dat een zomerpaleis in Lednice een geschikte locatie zou zijn voor de feesten en ballen voor de Europese aristocratie. Het huidige kasteel in Lednice werd verbouwd tot een spectaculair chateau in Engelse gotiek. Het sprookjesachtige gebouw werd omringd door vijvers, zeldzame bomen, kleine monumenten en een ruïne om het landschap aantrekkelijker te maken. In 1991 werd het cultuurlandschap Lednice-Valtice op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Chateau Valtice

Chateau Lednice


Chateau Hluboká

Misschien wel de allermooiste uit dit rijtje mooiste kastelen in Tsjechië. Zeker als je houdt van kastelen die er sprookjesachtig uitzien is Chateau Hluboká een lust voor het oog. Denk aan witte muren, torentjes, erkers, kantelen en een indrukwekkend interieur.

Chateau Hluboká is na Český Krumlov het meest bezochte kasteel in Zuid-Bohemen. Het kasteel is naar het voorbeeld van Windsor Castle in Engeland herbouwd. Het werd oorspronkelijk gesticht als een beschermend kasteel in het midden van de 13e eeuw door Boheemse koningen. Toen de familie Schwarzenberg het chateau in bezit kreeg lieten ze halverwege de 19de eeuw het kasteel verbouwen en legden ze een uitgestrekt park aan. Bekijk de website voor meer informatie.

Driehonderd jaar heeft de familie Schwarzenberg in het chateau gewoond tot het bezet werd door de Gestapo. In het kasteel bevinden zich meer dan 140 zalen, een theater, een privé-kapel en een bibliotheek met meer dan 12.000 boeken. Zeer bijzonder!

Lees ook: Vakantietips voor de regio Liberec (Noord-Bohemen)

De mooiste kastelen in Tsjechië die je kunt bezoeken - Map of Joy
Copyright: Ladislav Renner via Czech Tourism.

Kasteel Karlštejn

Hooggelegen boven de rivier Berounka ligt kasteel Karlštejn. Deze plek is zorgvuldig uitgekozen. Door de omringende bossen en de heuvels was het kasteel goed verborgen. Handig voor Karel IV, de Boheemse koning en Roomse keizer, want hij zocht een bewaarplaats voor de kroonjuwelen en heilige relikwieën.

Hij heeft persoonlijk toezicht gehouden op de voltooiing van de keizerlijke residentie en op de decoratie van de interieurs. In 1365 was het kasteel voltooid. Door de eeuwen heen bleef Karlštejn in handen van de Boheemse koningen of de staat. In de 19de eeuw kreeg het kasteel zijn huidige uiterlijk. Tegenwoordig is Karlštejn een populaire dagtrip vanuit Praag door de goede verbinding met de trein en zelfs met de fiets. Bekijk de website voor meer informatie.

Lees ook: 13x leuke hotels in Praag en Wat te doen in Praag? Originele tips en bezienswaardigheden!

De mooiste kastelen in Tsjechië die je kunt bezoeken - Map of Joy
Copyright: Ladislav Renner via Czech Tourism.

Kasteel Kroměříž

In de stad Kroměříž in Moravië kun je niet heen om het barokke kasteel, gebouwd voor de bisschop Charles II van Lichtenstein-Castelcom in de 17de eeuw. Kroměříž diende als zomerresidentie van de bisschoppen van Olomouc.

Het kasteel weerspiegelde hun macht en rijkdom. Het heeft een indrukwekkend interieur waarvan één zaal is voorzien van maar liefst 22 kristallen kroonluchters. De 84 meter hoge kasteeltoren biedt uitzicht over de stad en de historische tuinen. De voormalige zomerresidentie, de bibliotheek en de tuinen staan momenteel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bekijk de website voor meer informatie.

Lees ook: 4x de leukste skigebieden in Tsjechië [te combineren met stedentrips]

De mooiste kastelen in Tsjechië die je kunt bezoeken - Map of Joy
Copyright: Libor Sváček via Czech Tourism.

Meer weten over reizen naar Tsjechië? Bekijk de website www.czechtourism.com

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.