Home dichtbij op reis 19x de mooiste plekken in de Eifel (deze wil je niet missen!)

19x de mooiste plekken in de Eifel (deze wil je niet missen!)

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Op zoek naar een vakantiebestemming niet ver van Nederland en toch helemaal anders? Ik ben dol op de Duitse Eifel. Voor een weekendje weg, maar er is genoeg te zien en te doen voor een langere vakantie. Deze regio barst van de natuurlijke schoonheid, historisch erfgoed en unieke landschappen. Ontdek in dit artikel de mooiste plekken in de Eifel die je niet wilt missen!

Over de mooiste plekken in de Eifel

Ik heb de Eifel tijdens twee reizen verkend in de late herfst (één keer met sneeuw). In dit artikel vermeld ik wat ik persoonlijk de mooiste plekken in de Eifel vind. Eén van mijn favoriete bestemmingen net over de grens. Wat ik het meest bijzonder aan de Eifel vind is dat het een vulkanisch gebied is. Zó dichtbij Nederland! Door vulkanische activiteit kun je er genieten van een uniek landschap.

Wie van prachtige natuur houdt zit helemaal goed in de Eifel. Je vindt er mooie bossen, glooiende heuvels, schilderachtige valleien en bijzondere meren. Dit in combinatie met de historische dorpen en steden, waar je oude stadsmuren, kastelen en ruïnes vindt maken het tot een heerlijke, veelzijdige bestemming. De ideale mix van natuur en cultuur. Lees verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in de Eifel.

Kratermeer Laacher See

Een groot kratermeer in de Eifel bewonderen? De Laacher See heeft een omtrek van zo’n 8 kilometer. Een prachtige plek, doordat het wordt omgeven door beboste heuvels. Bijzonder: onder het meer ligt de Laacher vulkaan. Aan de oostkant van het kratermeer kun je het water zien borrelen! Wil je een wandeling maken? Je kunt het Pellenzer Seepfad van 16 kilometer lopen.

Dreimühlen waterval

Eén van mijn favoriete wandelingen in de Eifel is die naar de Dreimühlen waterval (ook wel de Nohner waterval of Drömmeler Spröetz genoemd). Dit is de grootste en meest bekende waterval in de Duitse Eifel. Hij is 12 meter breed en het water valt over de klippen van het middeldevonisch kalkgesteente in het wijde Ahbachdal. Dit doet de waterval al zeker sinds het einde van de IJstijd.

Geologisch gezien is deze waterval nog heel jong, maar dat doet niets af aan de schoonheid ervan. De Dreimühlen waterval is ook niet zozeer bijzonder door zijn grootte, maar wel door de kleuren en het feit dat deze waterval jaarlijks een stukje groeit en je hem van heel dichtbij kunt zien! Zeker één van de mooiste bezienswaardigheden in de Eifel. Meer weten over deze plek?Zie ook het artikel wandelen in de Eifel bij de Dreimühlen waterval.

Wandelen in de Eifel bij de Dreimühlen waterval


Staubecken Heimbach

In Heimbach kun je een rondje om het Heimbach stuwmeer wandelen. De route met de naam Staubecken Heimbach is 5 kilometer lang en ook voor kinderen makkelijk te lopen. Het leuke is dat je direct langs het water loopt over een verhard pad met mooi uitzicht. Op de noordelijke oever vind je een kleine recreatievoorziening met boot- en kanoverhuur.

Verblijven in de Eifel? Lees het artikel 17x bijzondere accommodaties in de Eifel met allerlei tips!

Monschau

Monschau is simpelweg prachtig! Denk aan prachtige vakwerkhuizen en een schilderachtige omgeving. Het fijne aan Monschau is ook dat het makkelijk in één dag te verkennen is. Absoluut één van de mooiste bezienswaardigheden in de Eifel. Meer weten? Lees het uitgebreide artikel over wat te doen in Monschau met allerlei tips en bezienswaardigheden voor jouw bezoek.


Burg Eltz

Burg Eltz is een middeleeuws kasteel, dat mede door de ligging in een dal, een sprookjesachtige uitstraling heeft. Het is gelegen in de heuvels boven de Moezelrivier, in de buurt van het dorp Wierschem. Burg Eltz werd voor het eerst vermeld in de 12e-eeuw en dat maakt het extra bijzonder, want het is enorm goed bewaard gebleven.

Je ziet er ook verschillende bouwstijlen in terug, waaronder de romaanse, gotische, renaissance- en barokstijl. Ook opmerkelijk: het is al meer dan 800 jaar in handen van dezelfde familie, de familie Eltz. Je kunt het ook vanbinnen bekijken, maar ik zeg je eerlijk; de buitenkant is veel mooier! Wil je het toch vanbinnen zien? Controleer dan de openingstijden, voordat je op stap gaat.

Bad Münstereifel

Een ander mooi stadje in de Eifel dat je niet wilt missen is Bad Münstereifel. Ook dit plaatsje is ongelooflijk fotogeniek. Om te beginnen heeft het een eeuwenoude stadsmuur met vier nog intacte mooie, stadspoorten en achttien torens. Deze stammen allemaal uit de 13e- en 14e-eeuw en bij elkaar is de stadsmuur 1.6 kilometer lang. Leuk om helemaal langs te lopen.

Ook in dit mooie stadje in de Eifel loop je voornamelijk met je hoofd in je nek om de prachtige vakwerkhuizen te bewonderen. De huizen werden gebouwd tussen 1644 en 1664. Door Bad Münstereifel loopt het riviertje de Erft en daar overheen zijn enkele bruggetjes geplaatst die je het gevoel geven alsof je een geschiedenisboek binnenloopt. Langs het slingerende riviertje vind je winkels en enkele restaurants. De watersnoodramp in 2021 heeft ontzettend veel verwoest, maar ze hebben keihard gewerkt om Bad Münstereifel in ere te herstellen en dat is prachtig gelukt! Trek in echt goeie koffie met iets lekkers? Zowel binnen als buiten op het terras aan het water is het goed toeven bij Marielle.

Wist jij dat Bad Münstereifel één van de leukste kerstmarkten van de Eifel heeft? Lees het artikel 3x de allerleukste kerstmarkten in de Eifel voor meer info.

Dit zijn de 5 mooiste steden en dorpjes in de Eifel [+ wat te doen tips], Bad Münstereifel

De Dauner Maaren

In het stadje Daun kun je goed zien hoe vulkanische explosies lang geleden een krater in de bodem hebben geslagen. Je vindt er namelijk de Dauner Maaren. Dit zijn drie meren in een krater. Je hebt de Schalkenmehrener Maar, de Weinfelder Maar en de Gemündener Maar. De Schalkenmehrener Maar is de grootste van de drie. Rondom deze Maar heb je keuze uit verschillende wandelroutes. Zo kun je kiezen voor de rondwandeling het Vulcano Pfad van 26 kilometer.

Monreal

Prachtige vakwerkhuizen, indrukwekkende burchten en een authentieke sfeer. Dat is Monreal, volgens velen het mooiste dorpje in de Eifel. Dit is echt zo’n dorpje waar je prachtige ansichtkaarten van kunt schieten. Zo zijn er drie oogstrelende, oude stenen bruggen over de rivier de Elz te bewonderen en ook hier sta je weer versteld van de pracht van de vakwerkhuizen én de ruïnes van de oude burcht. Je waant je in lang vervlogen tijden. Zeker één van de mooiste bezienswaardigheden in de Eifel. Doen: neem plaats in Café Plüsch voor een koffie met een verse wafel of een Frankfurter torte.


De Geierlay hangbrug

Iets heel bijzonders doen en van geweldig uitzicht genieten? Loop dan over de Geierlay hangbrug. Het ligt vlakbij het plaatsje Mörsdorf. De brug staat eigenlijk niet in de Eifel, maar is erg dichtbij gelegen en daardoor is een uitstapje naar deze locatie een must.

De Geierlay hangbrug is 360 meter lang en hangt op een hoogte van ongeveer 100 meter boven de vallei. Je moet dus geen hoogtevrees hebben als je de oversteek wilt maken. Terwijl je over de brug loopt, kun je genieten van panoramische uitzichten op de beboste heuvels en valleien van Hunsrück. Wat mij betreft het meest mooi in de herfst, als de bomen alle tinten bruin hebben. Deze attractie is gratis! Honden mogen aan de lijn mee.

Fotocredit: https://geierlay.de/geierlay-medien/

Teufelsschlucht

De Teufelsschlucht (Duivelskloof) is zeker een plek die je niet wilt missen. Er zijn verschillende wandelingen die je hier kunt maken. De kortste is 1,6 kilometer. Je voelt constant de hoogteverschillen in de bijna ongerepte natuur vol rotsen en kloven. Denk erom dat je goed ter been moet zijn en stevige schoenen nodig hebt.   

Naturwandelpark Delux

Naturwandelpark Delux is ook waanzinnig om te voet te verkennen. Dit park is ontstaan uit een samenwerking tussen Luxemburg en Duitsland. Er zijn in totaal 23 wandelingen uitgezet die je rondleiden door de zuidelijke Eifel en de Luxemburgse Ardennen. Een geweldige mix en absoluut één van de mooste bezienswaardigheden in de Eifel.

Cochem

Cochem wordt ook wel de parel aan de Moezel genoemd en als je er bent begrijp je direct waarom. Het is écht een plaatje om te zien. Het ligt prachtig aan de Moezel, het oude centrum staat vol historische vakwerkhuizen en bovenop de berg torent de Reichsburg 100 meter boven de stad uit wat het een extra sprookjesachtige uitstraling geeft. Absoluut één van de mooiste bezienswaardigheden in de Eifel. Benieuwd naar wat je er allemaal kunt doen? Lees ook het uitgebreide artikel wat te doen in Cochem? Allerlei tips en bezienswaardigheden


Trier

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Trier is de oudste stad van Duitsland! Dat is natuurlijk al erg bijzonder, maar de schat aan cultuur en leuke dingen om te doen die het biedt, maken van Trier een geweldige stedentripbestemming. Naast de vele historische bouwwerken bezit de stad veel winkels en restaurants. Als je wilt kun je je hier een paar dagen vermaken. Benieuwd naar wat je in Trier kunt doen? Lees dan het artikel dit zijn de 5 mooiste steden en dorpjes in de Eifel [+ wat te doen tips] waarin óók tips voor andere steden in de Eifel staan.

Blankenheim

Blankenheim is een klein, maar fijn, historisch stadje en een erkend kuuroord. Je kunt hier leuk door smalle straatjes lopen en historische gebouwen bekijken. Een must see is het kasteel van Blankenheim dat dateert uit de 12e-eeuw. Je kunt het kasteel bezoeken en meer leren over de geschiedenis ervan.

Vlakbij het centrum kun je de natuur in. Je kunt namelijk een wandeling maken bij het Schwanenweiher meer. Ook leuk om te bezoeken: het Eifelmuseum. Dit is dé plek om meer over de Eifel te leren.

Kronenburg

Kronenburg is een middeleeuws dorp dat ligt op een hoogte van circa 560 meter. Het is klein, maar enorm de moeite waard. Je loopt ook hier weer voor je gevoel door een geschiedenisboek. De dorpskern is heel mooi authentiek gebleven. Toen ik het bezocht werd er een kerstmarkt gehouden. Die kun je elk jaar op vrijdag, zaterdag en zondag tijdens het eerste weekend van december bezoeken. Ook bijzonder: een deel van de oude vestingmuur en een kerkje uit de 16e-eeuw zijn nog te bewonderen. Daarnaast kun je ook de ruïne van de 13e-eeuwse burcht, die boven het plaatsje uittorent, zien.


Nationaal Park Eifel

Niet te missen: het Nationaal Park Eifel. Of je er nu alleen maar doorheen rijdt of komt voor een mooie wandeling, wat ik je zeker aan kan raden. Je vindt er zo’n 240 kilometer aan wandelpaden! Een aanrader is de zogenaamde barrièrevrije Wilder Kermeter route; een natuurlijk belevenisgebied. Waarom deze zo wordt genoemd? Omdat echt iedereen van deze mooie plek in de Eifel kan genieten.

Je kunt hier wandelen over een houten vlonder. Het pad is 1,6 kilometer lang, biedt prachtig uitzicht op de omgeving en is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Tijdens de wandeling kom je langs 10 stations met informatieborden over het park. Ook hierbij is aan iedereen gedacht, want de teksten zijn ook in braille te lezen en er zijn video’s met gebarentaal. Honden zijn welkom aan de lijn.

Burg Satzvey

Wil je nog een kasteel zien waarbij je je in een sprookje waant? Sla dan Burg Satzvey in het dorp Mechernich niet over. Helaas kun je het niet vanbinnen bewonderen, maar de prachtige buitenkant maakt dat helemaal goed! Hou de agenda op de website in de gaten, want op de binnenplaats vinden regelmatig evenementen plaats. Zeker één van de mooiste plekken in de Eifel die niet wilt missen.


Naturschutzgebiet Struffelt

Naturschutzgebiet Struffelt (de Struffeltheide) is een zeer mooi heide-natuurreservaat en hoogveengebied. Het natuurgebied is een oud cultuurgebied dat is ontstaan door intensieve begrazing van schapen. Je loopt er deels over houten vlonderpaden die dwars door het gebied gaan. Volgens velen is dit het mooiste deel van de 1e etappe van de beroemde Eifelsteig.

Hillesheim

Een stadje met slechts 3100 inwoners dat zeker een bezoek waard is. Verken de historische architectuur en bezienswaardigheden van de stad, zoals kerken, kastelen of oude stadsmuren. Vooral die stadsmuren maken Hillesheim bijzonder. Hij werd gebouwd in de 13e-eeuw en bestaat dan uit 12 torens en 2 poorten. Leuk weetje: het staat bekend als de Krimihauptstadt van Duitsland, want veel verhalen uit misdaadromans spelen zich hier af. Zeker doen: neem plaats in Café Sherlock, het café van Das Kriminalhaus. Terwijl je van de menukaart snoept kijk je je ogen uit.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.