Home Frankrijk De mooiste steden in Elzas in Frankrijk: Colmar en Riquewihr [+handige tips]

De mooiste steden in Elzas in Frankrijk: Colmar en Riquewihr [+handige tips]

geschreven door Nathalie
4 comments

Ook zo gek op kleine steden die er oogstrelend uitzien? Waar je het gevoel hebt dat je door een geschiedenis- of een sprookjesboek loopt? Dan moet je zeker naar de mooiste steden in Elzas in Frankrijk: Colmar en Riquewihr. Zó mooi dat je haast in twijfel trekt of het wel echt is wat je ziet. In dit artikel tips om te doen in Colmar en Riquewihr. En pak gelijk de mooie autoroute ‘Route de vin d’Alsace’ mee.

Wat te doen in Colmar

Al jaren zag ik op Instagram en Pinterest prachtige plaatjes voorbijkomen van het Franse stadje Colmar (gesticht in de 9e eeuw) in de regio Elzas. Ik keek er vaak met een beetje ongeloof naar. Zal wel behoorlijk gephotoshopt zijn al die kleurrijke huisjes, toch? Niets is minder waar.

Nu ik Colmar heb bezocht kan ik je garanderen dat het er in het echt zelfs nog mooier uitziet. Het is absoluut één van de mooiste steden in Elzas in Frankrijk. En het verhaal achter de kleuren? Vroeger liet je hier je huis schilderen in de kleur die paste bij je beroep. Zo had bijvoorbeeld een visboer een blauw huis en een bakker een gele.

Colmar (de hoofdstad van de wijnen in de Elzas) heeft een historisch centrum vol kleurrijke vakwerkhuizen. Niet één straatje, maar meerdere straten en pleinen vol oogsnoep! Het is echt een feest om hier rond te lopen. Eén van de mooiste plekjes in Colmar is La Petite Venise langs Canal de Colmar en het Canal de la Lauch. Hier kun je een boottochtje maken en zo vanaf het water van de kleurrijke vakwerkhuizen en sfeer genieten. Een must do!

Onder dit deel van de stad valt ook de Leerlooierswijk, ook wel bekend als Le Quartier des Tanneurs. Dit vond ik het gezelligste stuk, met een groot plein (met barretjes en restaurantjes) en de Swendifontein. In de avond worden de kanalen verlicht, waardoor het nog sprookjesachtiger wordt.

Als je de vakwerkhuizen erg interessant vindt dan zijn er twee in het bijzonder die je gezien moet hebben: Maison Pfister aan de Rue des Marchands en Maison des Têtes aan de Rue de Têtes. Bij Maison Pfister zie je op de gevel geschilderde portretten en op de Maison des Têtes 105 hoofden. Nog een laatste tip: er is een grote ondergrondse parking in Colmar: Parking Rapp. Vanaf hier loop je binnen 5 minuten in het historische centrum van Colmar.

Op zoek naar een leuke, betaalbare accommodatie in Colmar? Klik hier voor aanbiedingen.

Doen in Colmar, Elzas in Frankrijk - Map of Joy
Doen in Colmar, Elzas in Frankrijk - Map of Joy
Doen in Colmar, Elzas in Frankrijk - Map of Joy
Doen in Colmar, Elzas in Frankrijk - Map of Joy
Doen in Colmar, Elzas in Frankrijk - Map of Joy
Doen in Colmar, Elzas in Frankrijk - Map of Joy
Doen in Colmar, Elzas in Frankrijk - Map of Joy

We hadden onze hond Neo mee en gelukkig bleek Colmar erg hondvriendelijk te zijn. Meer vakantietips voor reizen met je hond? Bekijk mijn andere website Woef Welkom.

Autoroute ‘Route de vin d’Alsace’

Het is zonde om alleen Colmar te bezoeken, want het vlak bij gelegen Riquewihr is ook één van de mooiste steden van Elzas. Het is maar 25 minuten rijden via de ‘route de vin d’Alsace’. Terwijl je over verschillende, door het landschap slingerende, weggetjes rijdt zie je schitterende wijngaarden. Wat een mooie bonus!

Autoroute ‘Route de vin d’Alsace’ - Map of Joy

Wat te doen in Riquewihr

Riquewihr ligt middenin dit gebied vol wijngaarden. Zodra je door de poort van de oude verdedigingsmuren loopt weet je dat je op een héél bijzondere plek bent. Prachtige straatjes en pleintjes met vakwerkhuizen in alle kleuren stralen je tegemoet.

Je begrijpt direct waarom Disney dit dorpje heeft gebruikt ter inspiratie voor het dorp waar Belle in opgroeit in Belle en het Beest. Het ziet er ook uit als een waanzinnig mooie filmset. Samen met Colmar is Riquewihr echt één van de mooiste steden in Elzas in Frankrijk.

Het is officieel een stad, maar voelt aan als een dorp. Het is heel compact en je kunt binnen een paar uur alle kruip-door-sluip-door straatjes en pleintjes van Riquewihr gezien hebben. Sla hierbij de volgende bezienswaardigheden in Riquewihr niet over.

De straat Charles de Gaulle is de hoofdstraat. Een prachtige straat waar je ook leuke restaurantjes met terrasjes vindt en lokale producten kunt kopen in kleine winkeltjes. Deze straat loopt tegen de berg op tot de toegangspoort de Dolder (uit 1291). Bovenop de poort staat een toren waarin een museum te vinden is waar je meer te weten kunt komen over de verdedigingswerken van het dorp en de militaire geschiedenis van Riquewihr. Je kunt ook de toren beklimmen voor een mooi uitzicht over Riquewihr en de omliggende wijngaarden.

Parkeren kun je het beste aan de rand van de stad op een parkeerplaats, waar je cash en met een kaart kunt betalen. Er is niet heel veel plek, dus in het hoogseizoen zou ik vroeg in de ochtend of einde middag naar Riquewihr gaan als je zeker wilt zijn van een parkeerplek.

Op zoek naar een leuke, betaalbare accommodatie in Riquewihr? Klik hier voor aanbiedingen.

Doen in Riquewihr, Elzas in Frankrijk - Map of Joy
Doen in Riquewihr, Elzas in Frankrijk - Map of Joy
Doen in Riquewihr, Elzas in Frankrijk - Map of Joy
Doen in Riquewihr, Elzas in Frankrijk - Map of Joy
Doen in Riquewihr, Elzas in Frankrijk - Map of Joy
Doen in Riquewihr, Elzas in Frankrijk - Map of Joy

Kerstmarkt in Colmar en Riquewihr

Elk jaar kun je zowel in Colmar als in Riquewihr een kerstmarkt bezoeken. Mensen van over de hele wereld komen naar deze kerstmarkten, omdat ze in deze steden nog sprookjesachtiger zijn dan elders. Slingers, kerstballen, grote versierde kerstbomen en duizenden lichtjes vullen de straten van Colmar en Riquewihr.

De kerstmarkten zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat geopend, meestal vanaf eind november tot eind december. Kijk voor vertrek even op Google voor de actuele openingstijden.

Lees ook:
Doen op en rond de vier meren van Savoie Mont Blanc
Doen in de Auvergne: bezoek vulkaankraters Puy de Dôme en Puy de Pariou
6x zien tijdens een roadtrip Normandië, Frankrijk
Roadtrip route langs de 5 mooiste dorpjes aan de Cote d’Azur
7x leuke dingen doen in de Franse Ardennen
12x de leukste steden in Bretagne [+ wat je er kunt doen]

4 comments

Rosanne 24/07/2018 - 08:00

Heerlijke plaatjes, de Elzas is inderdaad prachtig <3
(Kleine PS voor jezelf: het is Elzas ipv Elsaz :-))

Reply
Nathalie 25/07/2018 - 11:45

Hoi Rosanne, wat leuk een reactie van jou hier. Dankzaswel :)

Reply
Simone | Paper Travels 30/07/2018 - 20:28

Dat ziet er echt geweldig uit. Grappig genoeg zat ik er toevallig laatst eens over na te denken om een keer een weekje Frankrijk te ‘doen’. Alexandra is vorig jaar voor mij naar Ile de Re geweest en sindsdien verslaafd aan die regio. Dit ziet er ook geweldig uit, dus misschien toch maar gewoon eens een weekje doen!

Reply
Nathalie 31/07/2018 - 14:07

Als je houdt van knusse dorpjes waar je constant je Canon op wilt richten… zeker doen! :)

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.