Home Schotland Doen in Aberdeen: bezoek Old Aberdeen en Footdee

Doen in Aberdeen: bezoek Old Aberdeen en Footdee

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

De derde grootste stad van Schotland is Aberdeen. Het is gelegen in het noordoosten van het land in de regio Aberdeenshire. Je vliegt er in ongeveer anderhalf uur naartoe. Aberdeen is een stad met twee bijzondere wijken: het middeleeuwse Old Aberdeen en het 19e eeuwse Footdee. In beide wijken ga je voor je gevoel terug in de tijd. Daarom doen in Aberdeen: bezoek Old Aberdeen en Footdee. In dit artikel de 8 mooiste bezienswaardigheden in Old Aberdeen en Footdee die je makkelijk te voet kunt verkennen en gratis zijn.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden langs de kust van Aberdeenshire [roadtrip route]

University of Aberdeen

Wat mij betreft het hoogtepunt van een bezoek aan Old Aberdeen is een bezoek aan de universiteit van de stad. Oogstrelend! De University of Aberdeen is een Britse universiteit opgericht in 1495. Het is één van de oude universiteiten van Schotland (zie hier meer over de universiteit van Glasgow).

De campus in Old Aberdeen heeft een oppervlakte van ongeveer 35 hectare. Ongeveer twee derde van de universiteitsgebouwen en de meeste studentenvoorzieningen bevinden zich hier. Je kunt hier vrij rondlopen. Het meest bijzonder vind ik het torentje met daarop een kroon die dan ook The Crown Tower wordt genoemd. Het is adembenemend mooi gemaakt en bewaard gebleven. Het dateert uit 1500.

Universiteit van Aberdeen, Schotland - Map of Joy

Zoology Museum

Een vrij toegankelijk museum (van maandag tot vrijdag) dat bij de universiteit van Aberdeen hoort. Het Zoology Museum is niet heel groot, maar als je een liefhebber bent van natuur dan is een bezoek aan dit museum zeker de moeite waard als je Old Aberdeen aan het verkennen bent. Je ziet er verschillende dieren en objecten tentoongesteld.

St Marchal’s Cathedral

Als je tijdens je wandeling door Old Aberdeen opeens een prachtig klein kerkhofje ziet met een kathedraal; loop daar dan even naar binnen. De St Marchal’s Cathedral is vrij toegankelijk en zowel van binnen als van buiten erg mooi om te zien. Het is een voormalige kathedraal uit de 14e eeuw en sinds de Reformatie in 1560 een presbyteriaanse parochiekerk van de Church of Scotland. De bogen van steen, het glas in lood en het bewerkte houten plafond zijn schitterend.

St Marchal’s Cathedral, Old Aberdeen - Map of Joy

Sir Duncan Rice Library

Een groot contrast met de historische uitstraling van Old Aberdeen is de nieuwe Sir Duncan Rice Library; de bibliotheek van de universiteit. Je mag er als bezoeker gewoon rondkijken en je verbazen over het moderne bouwwerk uit 2011. Het is ontworpen door de wereldberoemde Schmidt Hammer Lassen architecten die over de hele wereld moderne bouwwerken hebben gerealiseerd.

Seaton Park

Zin in groen, rust en ruimte? Maak een wandeling door het Seaton Park. De locals zijn dol op dit park en terwijl je hier bent zie je dan ook veel mensen hardlopen, hun hond uitlaten of genieten van een picknick bij mooi weer. Het is 27 hectare groot en bestaat uit meerdere bloemenvelden, grote en kleine bomen en planten, wandelpaden en een speelplaats voor kinderen. In de lente is de ‘Cathedral Walk’ het mooist, want dan staan er overal bloemen in bloei.

Seaton Park, Old Aberdeen - Map of Joy
Seaton Park, Old Aberdeen - Map of Joy

Botanische tuin

Voor nog meer natuur kun je terecht in de botanische tuin die ook deel uitmaakt van de universiteit. Er staan enkele plantenkassen waar studenten aan het werk kunnen en in de tuin vind je verschillende bomen, planten (en in de lente en zomer bloemen). Vooral de rozentuin is bijzonder mooi. Het doel van de botanische tuinen is om mensen bewust te maken van de pracht en het belang van groen.

Brig o’ Balgownie

Als je Seaton Park uitloopt richting het westen kom je terecht bij een heel bijzonder stukje van Old Aberdeen. Je kunt langs de stromende rivier Don wandelen over een mooi aangelegd pad. De grootste troef is het zicht op de eeuwenoude Brig o’ Balgownie. Een fotogenieke brug uit de 17e eeuw.

Brig o’Balgownie, Old Aberdeen - Map of Joy
Brig o’Balgownie, Old Aberdeen - Map of Joy

Footdee

Dit hele kleine wijkje, of eigenlijk dorpje, in het oosten van de haven van Aberdeen wil je niet missen. Footdee wordt door de locals ook wel Fittie genoemd. Het is een heel klein vissersdorpje dat bestaat uit kleine huisjes. Het is gebouwd in de 19e eeuw en wordt nog steeds door locals bewoond. Het bestaat uit enkele zeer pittoreske en mooie straatjes. Elk huisje heeft een uniek karakter. Je vergeet hier helemaal dat je in een grote stad bent.

Lees ook:
De mooiste route door de Schotse Hooglanden rijden? Lees dit artikel.
wat te doen en te zien in Glasgow
De leukste dingen om te doen in Edinburgh
Doen in Aberdeenshire: bezoek New Slains Castle en Bullers of Buchan
De leukste dingen om te doen in en rond Inverness
De leukste Outlander filmlocaties in Schotland die je zelf kunt bezoeken
23x leuke, betaalbare hotels in Edinburgh

Footdee, Aberdeen, Schotland - Map of Joy
Footdee, Aberdeen, Schotland - Map of Joy

Meer informatie over Aberdeen? Neem een kijkje op de website van Visit Aberdeen.

Ik was op uitnodiging van Visit Aberdeen in Aberdeen, maar uiteraard bevat dit artikel mijn persoonlijke mening en enthousiasme voor de bestemming.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.