Home natuur Doen in Aberdeenshire: bezoek Dunnottar Castle

Doen in Aberdeenshire: bezoek Dunnottar Castle

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Een ruïne van een eeuwenoud kasteel op één van de mooiste plekken van Europa. Dunnottar Castle is een absolute must see als je in Schotland door de regio Aberdeenshire reist. Het is ook een leuke dagtrip vanuit de stad Aberdeen. De plek ademt historie, cultuur en is omringd door schitterende natuur. Daarom zeker doen: Dunnottar Castle bezoeken.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden langs de kust van Aberdeenshire [roadtrip route]

Waar ligt Dunnottar Castle?

Op een ongeveer een uur rijden vanuit Aberdeen richting het zuiden vind je op steenworp afstand van het dorpje Stonehaven (dat ook een bezoek waard is) het waanzinnig mooie Dunnottar Castle. Nu staat de regio Aberdeenshire in Schotland bekend als de regio met de meeste kastelen, maar dit kasteel is wat mij betreft echt dé allermooiste van allemaal.

Dunnottar Castle, Aberdeenshire, Schotland - Map of Joy
Toen ik er was begin maart, tijdens een zeer koude dag en het kasteel door een storm gesloten was. Zoals je ziet toch nog steeds de moeite waard om te bezoeken. Zó mooi!

Dunnottar Castle bezoeken

Vanaf de parkeerplaats (waar in het hoogseizoen ook een kraampje staat met eten en drinken en je een toiletgebouwtje vindt) loop je door de natuur richting zee. Het landschap is direct prachtig te noemen, maar hoe dichterbij je bij Dunnottar Castle komt hoe mooier het wordt.

Het kasteel is namelijk gelegen op een hoge rots in zee. Het is maar een kort stukje lopen naar het kasteel, via slingerpaadjes en enkele trappen, maar je zult vaak willen stoppen om te genieten van wat je ziet.

Kijk bij slecht weer op de website van Dunnottar Castle om te kijken of het geopend is. Toen ik er was stormde het flink (begin maart) en was het helaas gesloten. Mocht het toch gesloten zijn, dan is een bezoek absoluut alsnog de moeite waard. Ook de weg ernaartoe vanuit Aberdeen langs de kust is erg mooi.

Een entreeticket kost £ 9,34 voor 1 volwassene, maar er zijn meerdere ticketsoorten. Op de website kun je alvast je ticket boeken. Parkeren is gratis, maar er zijn niet heel veel parkeerplekken (ga in het hoogseizoen dus vroeg of laat op de dag). Honden zijn welkom en mogen gratis mee. Klik hier voor meer tips over reizen met een hond door Schotland op mijn andere website Woef Welkom.

Draag stevige schoenen, want de wandeling van en naar het kasteel loopt via paden en trappen die glad kunnen zijn. Je kunt helaas niet dichtbij komen met een rolstoel, maar het kasteel wel vanaf de parkeerplaats zien.

Dunnottar Castle bezoeken vanuit Aberdeen met een georganiseerde excursie? Kies voor deze van Get Your Guide, dan bezoek je ook de Royal Deeside! Als je tickets boekt via Get Your Guide, dan scoor je de beste prijs én kun je kosteloos annuleren tot 24 uur van tevoren. Dat is heel handig als het bijvoorbeeld heel slecht weer wordt of je reisplannen wijzigen.

Dunnottar Castle, Aberdeenshire, Schotland - Map of Joy
Dunnottar Castle in de winter.
Dunnottar Castle, Aberdeenshire, Schotland - Map of Joy

Wat maakt Dunnottar Castle zo bijzonder?

De geschiedenis van deze plek gaat tot 440 miljoen jaar terug, want toen is de rots ontstaan waarop het kasteel is gebouwd. Archeologen hebben resten van de ruïne gevonden die dateren uit de 3e eeuw en door de jaren heen heeft het allerlei fascinerende functies gehad. Je kunt het van buiten zien (gratis), maar dus ook het kasteel van binnen bewonderen.

Ik vind het echt één van de mooiste plekken van heel Europa. De hoge kliffen, de woeste golven, het mooie strand (waar je ook overheen kunt wandelen en dolfijnen en zeehonden kunt spotten, de in de lucht dansende meeuwen en het eeuwenoude kasteel maken samen het perfecte plaatje. Ik ben er bijna 2 uur geweest, tot het punt dat niet alleen ikzelf maar ook mijn camera bevroren was. Door het slechte weer was er helemaal niemand, wat het extra bijzonder maakte.

Dunnottar Castle, Aberdeenshire, Schotland - Map of Joy
De omgeving van het kasteel is ook waanzinnig mooi. Ik keek er mijn ogen uit.
Dunnottar Castle, Aberdeenshire, Schotland - Map of Joy

Overnachten in Aberdeen

Wil je verblijven in de stad Aberdeen? Klik hier voor allerlei aanbiedingen van accommodaties. Er zitten allerlei leuke B&B’s, hotels en zelfs appartementen bij in verschillende stijlen en voor verschillende budgetten.

Vliegen naar Aberdeen kan vanuit Amsterdam met o.a. KLM en duurt 1.30 uur. Een auto huren? Boek via Sunny Cars, want dan rij je zorgeloos. Je boekt namelijk altijd inclusief alle verzekeringen.

Lees ook:
De mooiste route door de Schotse Hooglanden rijden? Lees dit artikel.
Wat te doen in Glasgow? Zie deze 16 tips
De leukste dingen om te doen in Edinburgh
Doen in Aberdeenshire: bezoek New Slains Castle en Bullers of Buchan
Doen in Aberdeen: bezoek Old Aberdeen en Footdee
De leukste dingen om te doen in en rond Inverness
De leukste Outlander filmlocaties in Schotland die je zelf kunt bezoeken
De mooiste surfplekken in Ierland, Engeland en Schotland

Meer informatie over Aberdeenshire? Neem een kijkje op de website van Visit Aberdeenshire.

Ik maakte deze reis op uitnodiging van Visit Aberdeen, maar dit artikel bevat zoals altijd mijn eigen mening.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.