Home natuur Doen in Aberdeenshire, Schotland: bezoek Dunnottar Castle

Doen in Aberdeenshire, Schotland: bezoek Dunnottar Castle

by Nathalie

Een ruïne van een eeuwenoud kasteel op één van de mooiste plekken van Europa. Dunnottar Castle is een absolute must see als je in Schotland door de regio Aberdeenshire reist. Het is ook een leuke dagtrip vanuit de stad Aberdeen. De plek ademt historie, cultuur en is omringd door schitterende natuur. Daarom doen in Aberdeenshire, Schotland: bezoek Dunnottar Castle.

Meer lezen over Schotland? Zie ook mijn andere website Schotlandinfo.nl Een website volledig in het teken van reistips, informatie en inspiratie over Schotland.

Waar ligt Dunnottar Castle?

Op een ongeveer een uur rijden vanuit Aberdeen richting het zuiden vind je op steenworp afstand van het dorpje Stonehaven (dat ook een bezoek waard is) het waanzinnig mooie Dunnottar Castle. Nu staat de regio Aberdeenshire in Schotland bekend als de regio met de meeste kastelen, maar dit kasteel is wat mij betreft echt dé allermooiste van allemaal.

Vanaf de parkeerplaats (waar in het hoogseizoen ook een kraampje staat met eten en drinken en je een toiletgebouwtje vindt) loop je door de natuur richting zee. Het landschap is direct prachtig te noemen, maar hoe dichterbij je bij Dunnottar Castle komt hoe mooier het wordt. Het kasteel is namelijk gelegen op een hoge rots in zee. Het is maar een kort stukje lopen naar het kasteel, via slingerpaadjes en enkele trappen, maar je zult vaak willen stoppen om te genieten van wat je ziet.

Dunnottar Castle, Aberdeenshire, Schotland - Map of Joy

Wat maakt Dunnottar Castle zo bijzonder?

De geschiedenis van deze plek gaat tot 440 miljoen jaar terug, want toen is de rots ontstaan waarop het kasteel is gebouwd. Archeologen hebben resten van de ruïne gevonden die dateren uit de 3e eeuw en door de jaren heen heeft het allerlei fascinerende functies gehad. Je kunt het van buiten zien (gratis), maar ook het kasteel van binnen bewonderen.

Helaas heb ik het kasteel alleen van buiten kunnen zien, want het weer was vreselijk slecht op de dag dat ik er was. Het kasteel wordt dan om veiligheidsredenen gesloten. Ondanks dat ik bijna omver werd geblazen door de harde wind vanuit zee en keiharde hagel- en sneeuwbuien moest trotseren kon ik mijn ogen niet geloven. Ik vind het echt één van de mooiste plekken van heel Europa. De hoge kliffen, de woeste golven, het mooie strand (waar je ook overheen kunt wandelen en dolfijnen en zeehonden kunt spotten), de in de lucht dansende meeuwen en het eeuwenoude kasteel maken samen het perfecte plaatje. Ik ben er bijna 2 uur geweest, tot het punt dat niet alleen ikzelf maar ook mijn camera bevroren was. Door het slechte weer was er helemaal niemand, wat het extra bijzonder maakte.

Dunnottar Castle, Aberdeenshire, Schotland - Map of Joy

Praktische informatie

Kijk bij slecht weer op de website van Dunnottar Castle om te kijken of het geopend is. Mocht het toch gesloten zijn, dan is een bezoek zoals je ziet absoluut alsnog de moeite waard. Ook de weg ernaartoe vanuit Aberdeen langs de kust is erg mooi. Een entreeticket kost £9,34,- per volwassene. Parkeren is gratis, maar er zijn niet heel veel parkeerplekken (ga in het hoogseizoen dus vroeg of laat op de dag). Honden zijn welkom en mogen gratis mee. Klik hier voor meer tips over reizen met een hond door Schotland. Draag stevige schoenen, want de wandeling van en naar het kasteel loopt via paden en trappen die glad kunnen zijn. Je kunt er helaas niet komen met een rolstoel.

Vliegen naar Aberdeen kan vanuit Amsterdam met o.a. KLM en duurt 1.30 uur. Een auto huren? Boek via Sunny Cars, want dan rij je zorgeloos. Je boekt namelijk altijd inclusief alle verzekeringen.

Lees ook:
De mooiste route door de Schotse Hooglanden rijden? Lees dit artikel.
10x dingen om te doen en te zien in Glasgow
De leukste dingen om te doen in Edinburgh
Doen in Aberdeenshire: bezoek New Slains Castle en Bullers of Buchan
Doen in Aberdeen: bezoek Old Aberdeen en Footdee
De leukste dingen om te doen in en rond Inverness
De leukste Outlander filmlocaties in Schotland die je zelf kunt bezoeken
De mooiste surfplekken in Ierland, Engeland en Schotland

Meer informatie over Aberdeenshire? Neem een kijkje op de website van Visit Aberdeenshire.

Dunnottar Castle, Aberdeenshire, Schotland - Map of Joy

Dunnottar Castle, Aberdeenshire, Schotland - Map of Joy

Dunnottar Castle, Aberdeenshire, Schotland - Map of Joy

Dunnottar Castle, Aberdeenshire, Schotland - Map of Joy

Dunnottar Castle, Aberdeenshire, Schotland - Map of Joy

Dunnottar Castle, Aberdeenshire, Schotland - Map of Joy

Doen in Aberdeenshire, Schotland: bezoek Dunnottar Castle - Map of Joy

Ik maakte deze reis op uitnodiging van Visit Aberdeen, maar dit artikel bevat zoals altijd mijn eigen mening.

Laat een reactie achter