Home NederlandGelderland Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips

Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Misschien is Elburg wel het allermooiste stadje op de Veluwe. De vesting van Elburg, met prachtige wallen, knusse grachten en delen van de oude stadsmuur is werkelijk prachtig. Terwijl je door dit oude Hanzestadje loopt kijk je je ogen uit en er is ook nog eens volop leuks te doen in Elburg. In dit artikel ontdek je de leukste bezienswaardigheden en handige tips voor een bezoek aan Elburg (de vesting).

Lees ook: bijzonder overnachten op de Veluwe

Over vestingstadje Elburg

Elburg is een gemeente dat prachtig is gelegen aan de Veluwse randmeren op de Veluwe. In het hart van de gemeente vind je de vesting van Elburg; dit is de oude stadskern. Het is eeuwenoud en één van Nederlands meest mooie Hanzesteden.

Vroeger was Elburg een druk vissersstadje aan de Zuiderzee. De geschiedenis van Elburg gaat terug tot het jaar 796 en in 1233 kreeg Elburg stadsrechten. Tussen 1392 en 1396 is de stad volledig herbouwd en kreeg het zijn huidige vorm.

Nu is het een geschiedenisboek waar je met hartjes in je ogen doorheen kunt lopen, leuke bezienswaardigheden kunt zien en fijn een terrasje kunt pakken. Ook kun je er gezellig winkelen en de haven met oude en nieuwe boten bewonderen. Het heeft maar liefst 600 monumenten!

Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips
In het pandje links zie je nog een stuk afgebroken stadsmuur.

Bezoek de oude vissershaven

De haven met allerlei nieuwe en oude boten kun je niet overslaan bij een bezoek aan Elburg. Het is één van de mooiste bezienswaardigheden van vestingstadje Elburg. Je kunt er zelf omheen lopen en je vergapen aan de prachtige oude botters, maar het is ook mogelijk om een georganiseerde wandeling met een gids te doen. Zie daarvoor deze website.

Bezoek ook de Visafslag en Bottermuseum De Hellege. De oorspronkelijke visafslag is als museum ingericht bij de haven van Elburg. Naast verschillende voorwerpen als netten, manden, touwen etc. wordt een overzicht gegeven van de visserijgeschiedenis van Elburg. Entree is gratis.

Bottermuseum De Hellege heeft deels een museum waar de historie van de visserij in beeld is gebracht, de diverse soorten botters staan uitgestald, de oude ambachten worden getoond en het ontstaan van de Botterstichting wordt uitgebeeld. Ook kun je er varen in een botter.

Lees ook: 10x eten en drinken in Hanzestad Harderwijk bij de leukste plekjes

Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips

Loop door de Vischpoort

Vlak bij de vissershaven kun je de vesting van Elburg betreden via de Vischpoort. Een poort met een torentje die je direct het gevoel geven alsof je terug in de tijd bent gegaan. Tot 1592 was dit de Visscherstoren, een verdedigingstoren.

Daarna is er een poort van gemaakt die nog geheel intact is. Dit komt doordat de grote lantaarn in deze toren in de vorige eeuw diende als kustlantaarn. Nu is het een prachtig monument waar je onderdoor kunt lopen.

En… je kunt het ook bezoeken. Vanaf het balkon heb je geweldig uitzicht over Elburg. Ook de Kazematten van Elburg kun je bezoeken, deze behoren tot de oudste nog bestaande kanonkelders in Nederland. Zij maakten deel uit van de verdedigingswerken van Elburg. Zie deze website voor meer informatie over een bezoek.

Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips

Struin door de vele straatjes

Welk straatje in de vesting van Elburg je ook neemt; ze zijn allemaal zeer fotogeniek. Het meest gefotografeerde straatje is waarschijnlijk de Westerwalstraat. Het ziet er enorm knus uit!

Laat je verrassen en wandel door de vele straatjes die Elburg Vesting rijk is. Let tijdens het wandelen vooral op de bordjes die je bij sommige pandjes aan de gevel ziet hangen. Hierop staan leuke weetjes over de plek.

Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips
De meest fotogenieke straat in Elburg: Westerwalstraat
Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips

Wandel over de stadswallen

Vestingstadje Elburg wordt niet alleen nog steeds deels omringd door eeuwenoude stadsmuren, maar ook door stadswallen. Je kunt een rondje om de vesting van Elburg lopen over deze hoger gelegen wallen. De wallen zijn voorzien van grote bomen en het uitzicht op de vesting en de landelijke omgeving is oogstrelend.

Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips
Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips
Een groot deel van de stadsmuur is nog intact. Goed te zien als je over de stadswallen loopt.

Bewonder de Grote Kerk

In de Zuiderkerkstraat vind je de Grote Kerk. Een imposant gebouw dat je niet kunt missen. Er werd gestart met de bouw in 1397 en heeft een boeiende geschiedenis. Het werd bestormd tijdens de beeldenstorm in 1566 en alleen de muur- en gewelfschilderingen bleven tot 1797 gespaard.

Ook tijdens de bezetting van Elburg door vreemde troepen (onder andere in 1672) werden vernielingen in de kerk gepleegd. Tijdens de Franse revolutie werd in 1795 door een troep Engelsen het interieur van de kerk geheel vernield. Telkens weer werd het gerestaureerd. Veel oude elementen zijn mooi bewaard gebleven en nu nog steeds te bewonderen.

Lees ook: 13x leuke vakantieparken op de Veluwe

Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips

Bezoek het Zandverhalen museum

Elburg heeft talloze musea, maar het Zandverhalen museum is wel heel bijzonder. Het is één van de grootste binnen-zandprojecten ter wereld. Met zo’n 4000 m3 zand, 1000 jaren oude olijfbomen, botters, beeldhouwwerken en meer komen de verhalen van de cultuur van bijbels en botters tot stand. Je weet niet wat je ziet.

Lees ook: Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]

Fotocredit: Zandverhalen museum
Fotocredit: Zandverhalen museum

Ga winkelen bij lokale ondernemers

Winkelen in de vesting van Elburg is enorm leuk. Hier vind je geen grote ketens, maar wel veel lokale ondernemers met allerlei bijzondere winkeltjes. Van kleding tot meubels tot lokale lekkerbijen.

De meeste winkels zijn gevestigd in monumentale panden. Dit alles maakt van winkelen in Elburg een unieke belevenis. In de Vischpoortstraat en de Beekstraat vind je de meeste winkeltjes. Klik hier voor het volledige aanbod.

Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips

Bewonder het Agnietenklooster

Het Agnietenklooster, gebouwd in de eerste helft van de vijftiende eeuw, is één van de meest bijzondere gebouwen in de binnenstad van Elburg. Het gebouw diende als vrouwenklooster, stadsgehoorzaal, school en gemeentehuis. En nu? Nu wordt er getrouwd. In de voormalige eetzaal van het klooster worden er huwelijken gesloten. Adres: Jufferenstraat 6.

Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips

Bezoek kruidentuin Groene Kruidhof

In het oudste deel van Elburg bevindt zich een fraai en historisch stukje groen: De Groene Kruidhof. Bijna verscholen in de noordwestelijke uithoek van de vesting. Een plek van rust, devotie en bezinning te midden van deze levendige en monumentale Hanzestad met een bijzondere geschiedenis.

In 1335 werd het Heilige Geestgasthuis, een logement annex hospitaal gebouwd. In dit gasthuis werden zieken verpleegd. Medicijnen op basis van kruiden uit de eigen tuin speelden daarbij een belangrijke rol. Je kunt wel stellen dat deze kruidentuin in ere is hersteld. Vooral van juni-september groeien en bloeien er allerlei bloemen, planten en kruiden. Erg bijzonder om te zien. Toegang is gratis, maar een gift wordt gewaardeerd.

Bezoek de Hoefhamer

Ook bijzonder: de Hoefhamer, de Museumsmederij van Elburg. Hier kun je zien hoe er nog met de hand ijzer gesmeed wordt. Al sinds 1650 wordt dat hier gedaan. Je kunt op woensdag, vrijdag en zaterdag tussen 13-16 uur gewoon binnenlopen.

Eten en drinken in Elburg

De vesting van Elburg is rijk aan allerlei sfeervolle restaurants, vaak met een terras. Zowel in de haven (de Havenkade) met uitzicht op de boten als binnen de muren van de vesting (voornamelijk in de Vischpoortstraat).

Zie hier enkele tips. Voor een lekkere bak koffie strijk je neer bij Lucca (binnen of op het terras met uitzicht op de haven) aan de Havenkade. Heb je trek? Trakteer jezelf dan op iets uit hun Italiaanse keuken. Bellissima!

Trek in ijs? Bij IJssalon Casa Piccola kun je smullen van authentiek, ambachtelijk ijs. Dagelijks is de ijsbereider hier aan het werk om vers ijs te draaien van verse melk van Elburgse koeien en fruit van Fruittuin Verbeek uit Oldebroek. En de smaken? Van stroopwafel tot koffie en karamel zeezout. Moeilijk kiezen.

Waar de Beekstraat en het Waterkeringpad elkaar kruisen vind je onder andere Bistro Zilverzoen. Met op mooie dagen een sfeervol terras waar je heerlijk mensen kunt kijken terwijl je van de menukaart snoept. Doen: neem koffie of thee met een appelzoen. Ook de panini zilverzoen met gesmolten geitenkaas is niet te versmaden.

Ook Restaurant De Haas is leuk, vooral in de zomer, want kun je plaatsnemen op hun ministrandje. Lekker met je voeten in het zand een drankje in je hand. Dagelijks geopend voor lunch en diner. Maar ook voor een heerlijke echte koffie, ijsje of smakelijke borrel.

Vlak naast de Vischpoort vind je Achter de Poorte, gelegen aan een gracht. Van buiten al een plaatje om te zien. Hier kun je genieten van een Frans mediterrane keuken. Er wordt gewerkt met dagverse producten en er wordt met de seizoenen meegekookt. Hierdoor wisselt de menukaart vaak. Dat vraagt erom om terug te komen.

Lees ook: 30x de mooiste plekken op de Veluwe

Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips
Het terras van Zilverzoen.

Praktische tips voor een bezoek aan Elburg

De grootste parkeerplek vind je naast de vissershaven, achter de Havenkade. Het is ook mogelijk om in de vesting zelf te parkeren. Op niet drukke dagen vind je daar op verschillende plekken wel een parkeerplek.

Een openbaar toilet vind je ook aan de Havenkade. De vesting van Elburg is goed te bezoeken met een rolstoel. Ook vind je meerdere fietsroutes in en rond Elburg. Hou er rekening mee dat op zondag de zondagsrust in Elburg van kracht is. De meeste horecagelegenheden zijn wel open, maar de winkels niet.

Lees ook: Wat te doen in Zwolle? Leuke tips en bezienswaardigheden

Overnachten in Elburg

Maak een bezoek aan Elburg compleet en blijf logeren. Er zijn een handjevol hotels en B&B’s. Klik hier voor aanbiedingen. Een grote aanrader is Boutique Hotel Elburg en Tapperij. Een mooi en knus hotel dat door een familie wordt beheerd. Het is gevestigd in gebouw uit 1765 in de historische binnenstad. 

Elburg ligt op 15 minuten rijden van Nunspeet. Een perfecte combinatie voor een weekendje weg, want Elburg staat bol van de cultuur en Nunspeet van de natuur. In Nunspeet kun je ook heel leuk verblijven. Zie ook het artikel 10x bijzondere accommodaties in Nunspeet met allerlei tips.

Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips

Lees ook: Wat te doen in Apeldoorn en omgeving [bezienswaardigheden en tips]

Winter in de Vesting

Elk jaar in december wordt er twee dagen lang Winter in de Vesting in Elburg georganiseerd. Twee bijzondere dagen waarin de hele vesting in winterse- en kerstsferen is gehuld met een knipoog naar 1900. Een ontzettend sfeervol evenement waar je kunt winkelen en eten en drinken bij zo’n 80 kramen. Ook is er onder andere straattheater, live-muziek en een draaimolen voor de kids. Toegang tot het evenement is gratis, parkeren kost € 5,-.

Ook leuk: Wat te doen in Nunspeet en omgeving? Allerlei tips en bezienswaardigheden

Dit vind je misschien ook leuk

4 comments

Jozien 31/01/2023 - 16:03

Bezoek vooral ook de synagoge. Mooi en vooral ook leerzaam.

Reply
Nathalie 05/02/2023 - 13:48

Absoluut, een prachtig Rijksmonument. Dank voor je reactie.

Reply
Lia Mijnten Duin 13/02/2023 - 00:40

Hallo, ik heb in dit stadje op school gezeten. Het van Kinsbergeninstituut de Mulo in die tijd 1955-1958
Uiteraard in de van Kinsbergenstraat, maar het is helaas afgebroken. Het witte huis ernaast (van de directeur) en toen het schoolplein ook daar weer naast bestaan nog steeds. Met weemoed bekijk ik de prachtige afbeelingen van dit mooie stadje. Ik weet nog goed hoe het was toen ik mijn mulodiploma haalde en wij met de hele klas afscheid namen van deze stad waar wij zo van hielden, toen ook al zo mooi!

Reply
Nathalie 14/02/2023 - 09:27

Wat leuk om te horen, dank voor het delen.

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.