Home natuur De leukste dingen om te doen in en rond Inverness

De leukste dingen om te doen in en rond Inverness

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

De stad Inverness is de perfecte uitvalsbasis voor het doen van leuke dingen in de Schotse Hooglanden. Van een boottocht over het beroemde Loch Ness tot plekken om te wandelen en cultuur op te snuiven. In dit artikel: de leukste dingen om te doen in en rond Inverness. De bezienswaardigheden en activiteiten die je niet wilt missen. Met een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam ben je er zo en met een huurauto kun je allerlei hoogtepunten in de omgeving van Inverness bezoeken. Maar je kunt er ook met je eigen auto naartoe reizen!

Doen in de stad Inverness

Inverness heeft een klein stadscentrum dat je makkelijk te voet kunt verkennen. Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Inverness is het Inverness Castle aan de rivier de Ness. Je kunt hem niet missen, want hij torent boven de stad uit. Ook de imposante St. Andrew’s Cathedraal is mooi om te bewonderen van binnen en van buiten.

Ook leuk om te doen in Inverness is het bezoeken van de Victorian Market uit 1890. Het is een oude, overdekte hal met allerlei winkeltjes van kleine ondernemers. Wil je een héél bijzonder winkeltje zien? Dan is Leakey’s Bookshop een topper. Het is een tweedehands boekenwinkel waar je ogen te kort komt.

Leuke adresjes om te eten en drinken in Inverness? Prime is een aanrader als je houdt van een restaurant met de sfeer van een eetcafé en een goeie keuken. Zowel vis als steak pronkt op de menukaart. Ik at onder andere de verse zalm en die was heerlijk.

Bij River House moet je echt iets van de kaart met vis proberen. Ik zette mijn tanden onder andere in de coquilles. Niet te versmaden. Ook The Mustard Seed is een leuk restaurant met verdraaid lekkere kaart. Hier at ik onder andere een malse ribeye in de warmte van een knus hardvuur.

Wil je naar een leuke, traditionele pub waar je ‘s avonds live muziek kunt luisteren? Hootananny is er één waar de locals graag komen.

Lees ook: Inpaklijst Schotland voor elk seizoen en type reis

De leukste dingen om te doen in en rond Inverness - Map of Joy
De leukste dingen om te doen in en rond Inverness - Map of Joy
De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Leakey's Bookshop - Map of Joy
Leakey’s Bookshop.

Lees ook: Doen in Aberdeen: bezoek Old Aberdeen en Footdee, wat te doen in Glasgow? Zie deze 16 tips en 15x doen in Edinburgh.

Culloden Battlefield

Het indrukwekkende Culloden Battlefield moet je een keer bezocht hebben. Het is een hele belangrijke plek uit de Schotse geschiedenis. Je kunt zelf over de frontlinies lopen waar de gevechten plaatsvonden.

In het bezoekerscentrum kun je een film van een gevecht bekijken in een ruimte waar je wordt omringd door vier beeldschermen. Hierdoor lijkt het alsof je er zelf tussen staat. Ook kun je allerlei attributen uit die tijd zien. Bekijk de website voor meer informatie.

De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Culloden Battlefield - Map of Joy
De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Culloden Battlefield - Map of Joy

Cawdor Castle

Een rondleiding door een kasteel dat nog echt wordt bewoond? Dat kan door Cawdor Castle! Jaarlijks opent de eigenaresse dit kasteel voor bezoek tussen april en oktober. Ze gaat dan zelf op een andere plek wonen, zodat de bezoekers het kasteel kunnen bewonderen tijdens een rondleiding.

Schotland staat bekend om de vele, mooie kastelen, maar de grote troef van Cawdor Castle is het feit dat het nog bewoond wordt. Je ziet het aan de spullen die er liggen, de geuren die je ruikt en hoort het in de verhalen van de gids over de eigenaresse.

Het oudste deel van het kasteel komt uit de 15e eeuw en is een plaatje om te zien, maar ook de tuinen (inclusief doolhof) met allerlei kunstobjecten en bijzondere bomen en planten vormen een bezienswaardigheid die je niet wilt missen. Bekijk de website voor meer informatie.

De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Cawdor Castle - Map of Joy

Clava Cairns

Fan van de serie Outlander? Dan wil je een bezoek aan Clava Cairns zeker niet missen. Hier zie je de goed bewaarde, 4000 jaar oude graven van steen die als inspiratie dienden voor de stenen waar Claire doorheen reisde in de serie.

Lees ook: De leukste Outlander filmlocaties in Schotland die je zelf kunt bezoeken

Het is sowieso een heel bijzondere plek om te zien. Het stamt uit de bronstijd en dat is best surrealistisch als je er staat. Je mag er vrij doorheen wandelen. Het hele jaar door gratis te bezoeken. Bekijk de website voor meer informatie.

De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Clava Cairns- Map of Joy
De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Clava Cairns- Map of Joy

Boottocht Loch Ness

Je kunt niet de Schotse Hooglanden bezoeken zonder Loch Ness te bewonderen. Dit meer is 36.3 kilometer lang en op het breedste deel 1.6 kilometer breed! De leukste manier om dit te doen is vanaf een boot. Ik maakte een boottocht met Loch Ness by Jacobite. Een moderne boot met een benedendek waar je comfortabel, warm en droog kunt zitten en van de omgeving kunt genieten en een dek boven in de openlucht.

Het leukst is om boven te zitten en met de wind in de haren de prachtige omgeving in je op te nemen (en natuurlijk te speuren naar Nessie) terwijl een gids allerlei leuke weetjes over het meer en de omgeving vertelt. Ook zingt hij terwijl het mooie Urquhart Castle steeds dichterbij komt een Schots lied wat de sfeer compleet maakt. Meer weten en zien? Bekijk ook het artikel Doen in de Schotse Hooglanden: maak een boottocht over Loch Ness

De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, boottocht Loch Ness- Map of Joy

Urquhart Castle

Misschien wel het beroemdste en meest gefotografeerde kasteel van Schotland: Urquhart Castle. De ruïnes van dit kasteel liggen prachtig aan Loch Ness en het meest bijzondere is dat je er zelf doorheen mag wandelen. Hier voel je je even de koning te rijk terwijl je ruim 1000 jaar terug in de tijd gaat.

Handig om te weten: er is een restaurant waar je iets kunt eten en drinken. Meer weten? Lees ook het artikel Urquhart Castle bezoeken? Dit is alles wat je wilt weten

De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Urquhart Castle- Map of Joy
De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Urquhart Castle- Map of Joy
De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Urquhart Castle- Map of Joy

Fietsen langs de Ness

Zin in een fietstochtje langs de Ness? Bij Ticket to Ride Bike Hire kun je fietsen huren. Je krijgt een gps en een kaart mee en kunt lekker op eigen houtje op twee wielen de omgeving verkennen. Of je nu zin hebt in een kort tochtje of een fietstocht van een paar dagen wilt maken; het kan en mag allemaal.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route]

Dores Beach

Wil je Loch Ness nog vanaf een ander standpunt bekijken, dan is Dores Beach een aanrader. Vooral in de zomer, want dan kun je hier onder andere een gezellige biertuin bezoeken (bij The Dores Inn).

Op het mooie kiezelstrand kun je een stukje wandelen en genieten van het uitzicht. Ook tref je hier de caravan van de Nessie Hunter en misschien zie je hem zelf ook wel aan het werk. Hij woont daar omdat hij zijn leven heeft gewijd aan het vinden van het monster van Loch Ness.

De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Dores Beach - Map of Joy

Falls of Foyers

Een bijzondere waterval zien? Aan de zuidkant van Loch Ness kun je een kleine wandeling maken en in een diepe kloof de waterval Foyers zien denderen. Het water stroomt uiteindelijk Loch Ness in. Er is een uitkijkpunt halverwege de waterval en je kunt een pad naar beneden volgen om de waterval in zijn geheel van onderaf te zien. Bekijk de website voor meer informatie.

Glen Affric

Volgens velen de allermooiste Glen van Schotland: Glen Affric. Helaas zat het weer niet mee toen ik er was en zag ik vanaf het uitkijkpunt heel weinig van de waanzinnige vergezichten, maar op een mooie, heldere dag kun je hier je geluk niet op (bekijk de foto’s op Google maar eens).

Weer of geen weer; het is sowieso een aanrader om Glen Affric vanuit Inverness te bezoeken. Alleen de route ernaartoe is al oogstrelend. De natuur wordt steeds ruiger en ongerepter. Aangekomen bij Glen Affric heb je een parkeerplaats met toiletten en kun je verschillende wandelingen maken.

Ik liep de River Walk. Dit is een korte wandeling over een pad van voornamelijk zand door mooie stukken bos en met zicht op de rivier Affric. Ook zie je nog een kleine stroomversnelling. Doen: neem eten en drinken mee en neem plaats op een bankje voor een picknick.

De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Glen Affric- Map of Joy
De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Glen Affric- Map of Joy
De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Glen Affric- Map of Joy

Plodda Falls

Zin in een wandeling door een waar sprookjesbos met een waterval die je stijl achterover doet slaan? Kies voor een bezoek aan de Plodda Falls. Het is absoluut de meest spectaculaire waterval in de omgeving van Inverness!

Vanaf de parkeerplaats kun je kiezen welke wandeling je wilt doen: de witte korte route of de langere groene route. Volg de paaltjes met de kleur die je route aangeven en je kunt de Plodda Falls niet missen. Je hoort het water steeds harder razen. Vanaf een uitkijkpunt heb je geweldig zicht op het water dat de diepte van een immense kloof in knalt. Je kunt verder naar beneden lopen om de waterval ook van onderaf te zien.

Ook het bos waar je doorheen loopt is werkelijk prachtig. Ontzettend veel verschillende tinten en structuren groen omarmen je hier. Een kant van Schotland die je waarschijnlijk nog niet kent en die je aangenaam verrast!

De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Plodda Falls- Map of Joy
De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Plodda Falls - Map of Joy
De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Plodda Falls - Map of Joy

Ben Nevis en Glencoe

Wil je iets verder de Schotse Hooglanden in? Je kunt vanuit Inverness richting Fort William rijden en daar de afslag richting het bezoekerscentrum van Ben Nevis (de hoogste berg van Groot-Brittannië) pakken. Als het weer goed is kun je daar met een gondel de Nevis Range op naar een hoogte van 650 meter!

Helaas ben ik er twee keer geweest en was de gondel beide keren gesloten, dus ik kan je niet vertellen hoe mooi het is, maar ik heb vaak gehoord dat het een geweldig leuke activiteit is met mijlenver uitzicht op de ruige natuur. Zie deze website voor meer informatie over de gondel.

Vanaf hier kun je verder doorrijden naar Glencoe. Dit is wat mij betreft één van de állermooiste plekjes in Schotland. Het is onaards mooi. Rij naar het uitzichtpunt The Three Sisters en zie hoe waanzinnig het landschap van de Schotse Hooglanden er hier uitziet. Het is ongeveer 2 uur rijden vanuit Inverness, dus een lunch onderweg in Fort William of Fort Augustus is een aanrader.

Lees ook: Roadtrip route: mooiste route door de Hooglanden van Schotland

De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Glencoe, Three Sisters- Map of Joy
De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Glencoe, Three Sisters- Map of Joy

Dolfijnen spotten

Naast vele herten kun je ook dolfijnen spotten in en rond Inverness. Ten noorden van de stad heb je de meeste kans bij Cromarty Firth. Als je geluk hebt zie je hier dolfijnen zoeken naar vis langs de kust of onder de brug Cromarty Bridge door zwemmen.

Ook Moray Firth staat bekend als een goeie plek om dolfijnen te spotten. Vanuit Inverness kun je een dolfijnencruise boeken. Vanaf het water is de kans groter dat je ze te zien krijgt. Spannend voor jong en oud!

Lees ook: 34x eten en drinken in Edinburgh

Beauly Priory

In het dorpje Beauly kun je de prachtige ruïnes van Beauly Priory bezoeken. Het is ontstaan in 1230. Komt het je bekend voor? Als je de serie Outlander hebt gekeken dan herken je het als de plek waar Claire de vrouw Maisri (de ziener) ontmoet.

Feit en fictie stromen hier in elkaar over, want in werkelijkheid is Beauly de traditionele begraafplaats van Clan Fraser, waar in de serie Jamie bij hoort. Bekijk deze website voor meer informatie.

Eilean Donan Castle

Ook Eilean Donan Castle is een stukje verder rijden dan de meeste tips in dit artikel (ongeveer 1.45 uur), maar het is zó mooi dat het zeer de moeite waard is. Ook ligt het op de route naar Isle of Skye, mocht je daar ook nog naartoe willen. Eilean Donan Castle is een kasteel, van oorsprong uit de 13e eeuw. Het is gelegen op 800 meter afstand van Dornie, op een eiland in Loch Duich. Lees ook het artikel over de bezienswaardigheden van Isle of Skye van het reisblog Reisgenie voor allerlei toffe tips over dit bloedmooie eiland.

Aan het begin van de 18e eeuw werd het kasteel opgeblazen, maar gelukkig werd het begin 20e eeuw uitgebreid gerestaureerd. Tegenwoordig kun je het van binnen en van buiten bewonderen.

Op de foto doet dit kasteel het waanzinnig goed. De locatie en de vorm van het kasteel zien eruit als een ansichtkaart. Heb je niet zoveel tijd, dan zou ik een bezoek aan de binnenkant overslaan. Je ziet binnen namelijk slechts twee schaars gemeubileerde kamers met enkele familieportretten. Meer weten? Bekijk de website van het kasteel.

Praktische informatie

Vliegen naar Inverness kun je rechtstreeks vanaf Schiphol met KLM. Je bent er in minder dan 1.45 uur. Om de hoogtepunten van de omgeving van Inverness te kunnen zien heb je een huurauto nodig. Op het vliegveld kun je een auto huren. Hiervoor tip ik Sunny Cars. Bij Sunny Cars boek je namelijk altijd all-in, dus inclusief verzekeringen. Zo rij je zorgeloos rond door Schotland. Lees ook het artikel: Auto huren in Schotland? Lees deze tips

Liever met je eigen auto naar Schotland reizen? Met de auto naar Schotland en daar meer over weten? Lees het artikel Met de auto naar Schotland: alles wat je moet weten

Verblijven in Inverness? Ik sliep in het Best Western Inverness Palace Hotel & Spa, direct aan de rivier de Ness met uitzicht op het kasteel! Een comfortabel, modern en gezellig hotel met grote kamers, een lekker ontbijt buffet en een zwembad. Klik hier voor aanbiedingen en om te boeken.

In een vakantiehuis verblijven in de Schotse Hooglanden? Lees ook: 20x de leukste vakantiehuizen in de Schotse Hooglanden.

Benieuwd naar welke leuke dagtochten je kunt doen vanuit Inverness? Neem een kijkje op deze pagina van Get Your Guide. Er staan allerlei populaire dagtrips op. Van een dagtour naar Isle of Skye tot een boottocht over Loch Ness en/of een whiskey tour.

Ik maakte deze reis in samenwerking met Visit Britain, maar zoals altijd deel ik mijn eigen, eerlijke mening.

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

Vincent 25/03/2019 - 09:27

Mooi en overzichtelijk artikel Nathalie!

Reply
Nathalie 25/03/2019 - 11:33

Dankjewel!

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.