Home IJsland Doen in Zuid-IJsland: bezoek Jökulsárlón

Doen in Zuid-IJsland: bezoek Jökulsárlón

geschreven door Nathalie
5 comments

Knisperende ijsschotsen, de allermooiste kleur blauw en vrolijke zeehondjes in een omgeving die je doet denken aan een maanlandschap aan zee. Dit reisverslag gaat over Jökulsárlón in IJsland. Eén van de allermooiste plekken in IJsland. Het is zo indrukwekkend dat een bezoek aan Jökulsárlón tijdens een reis door IJsland echt iets is wat je moet doen.

Nog meer leuke dingen doen in IJsland? Klik hier voor aanbiedingen van excursies, tours en meer.

Betoverend natuurwonder

Tijdens onze roadtrip door IJsland in augustus 2014 reden we de beroemde Golden Circle, maar ik wilde ook perse een stuk doorrijden om Jökulsárlón te bezoeken. Als kind was ik al gefascineerd door dit natuurwonder. Tijdens een flinke autorit over de rondweg 1 (er is maar één snelweg) van het westen naar het zuiden zagen we dat het landschap steeds meer in de greep van koning winter kwam met prachtige gletsers op de bergen. En opeens was het daar. IJs in allerlei vormen in de mooiste kleur blauw. Betoverend!

Lees ook: 10x bezienswaardigheden op Snaefellsnes, IJsland [roadtrip route].

Jökulsárlón, Iceland, travel report - Map of Joy
Jökulsárlón, Iceland, travel report - Map of Joy
 

Grootste en diepste gletsermeer

Jökulsárlón is het bekendste, grootste en diepste gletsermeer in IJsland. Het natuurverschijnsel is vrij nieuw aangezien het pas rond 1934 is ontstaan door smeltende gletsjers (wat eigenlijk heel slecht nieuws is natuurlijk). Wat het zo bijzonder maakt: je ziet er het hele jaar door ronddrijvende ijsschotsen in allerlei vormen. Bovendien ligt het meer naast de Atlantische Oceaan en staat het daarmee in directe verbinding via een smalle strook.

Jökulsárlón, Iceland, travel report - Map of Joy
Jökulsárlón, Iceland, travel report - Map of Joy

Amfibievoertuig avontuur

Je kunt aan de rand van het meer blijven staan en vol verwondering kijken naar al dat schuivende ijs dat langzaam smelt en naar open zee drijft. Dat is misschien nog wel het meest surrealistische: die grote stukken ijs op het strand.

Er is een informatiecentrum met een kleine kantine en je kunt er boottochten met onder andere een amfibievoertuig boeken. Dat laatste hebben wij uiteraard gedaan en het was echt geweldig om de gletsers tijdens een boottocht van dichtbij te kunnen bewonderen.

Lees ook: Planning + route 5-daagse roadtrip Zuid-IJsland.

Jökulsárlón, Iceland, travel report - Map of Joy
Jökulsárlón, Iceland, travel report - Map of Joy
Jökulsárlón, Iceland, travel report - Map of Joy

Zeehondjes kijken

Een geweldige bonus aan deze plek: je kunt er zeehondjes zien zwemmen. Toen wij er waren hebben we gedurende een paar uur constant zeehondjes zien zwemmen. Sommige zeehonden komen heel dichtbij naar de kant, andere zwemmen rondjes langs de grote brokken ijs of gaan zelfs op een drijvend stuk ijs liggen. Enorm bijzonder om te zien.

Jökulsárlón, Iceland, travel report - Map of Joy

Bezoek ook Diamond beach

Je kunt een bezoek aan het gletsjermeer perfect combineren met een bezoek aan Diamond beach. Dit is het strand aan het einde van de rivier tussen het gletsjermeer en de oceaan. Wat dit strand zo bijzonder maakt? Hier komen grote ijsblokken terecht die vanuit het gletsjermeer naar zee stromen.

De naam Diamond Beach begrijp je meteen als je hier komt en de zon schijnt. De grote ijsblokken schitteren dan écht als diamanten. Aan de rechterkant (met het gletsjermeer in je rug) zie je de meeste ijsblokken liggen. Bijzonder mooi en fascinerend om te zien.

Lees ook: Doen in Zuid-IJsland: zwemmen in het Seljavallalaug zwembad

Jökulsárlón, Iceland, travel report - Map of Joy
Jökulsárlón, Iceland, travel report - Map of Joy
Jökulsárlón, Iceland, travel report - Map of Joy

Reizen naar IJsland

  • Auto huren? Hiervoor tip ik Sunny Cars. Bij Sunny Cars boek je namelijk altijd all-in, dus inclusief verzekeringen. Zo rij je zorgeloos rond door IJsland.
  • Op zoek naar een accommodatie in IJsland? Zie Booking.com, waar je vaak kunt boeken met gratis annuleren, zodat je reisplannen flexibel blijven.
  • Reisgids IJsland nodig? Neem hier een kijkje voor het aanbod.
  • Goedkoop, leuke activiteiten doen? Als je tickets boekt via Get Your Guide, dan scoor je de beste prijs én kun je kosteloos annuleren tot 24 uur van tevoren. Dat is heel handig als het bijvoorbeeld heel slecht weer wordt of je reisplannen wijzigen.

Ook supertof om te doen in IJsland: de Falljokull Gletsjer hike. Travelblogger Henriette maakte deze hike, lees hier haar verslag.

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt/aankoop doet.

5 comments

Jessica 03/06/2015 - 21:20

Awh zo schattig die zeehondjes die daar rondzwemmen! Inderdaad echt prachtige foto’s, deze gaat op de bucketlist erbij :D

Reply
Caro 04/06/2015 - 10:56

Dat was echt een van mijn mooiste reiservaringen ooit. Het straalde zo’n enorme kalmte uit! Ontzettend mooi geschreven:)

Reply
Stephanie 06/06/2015 - 22:47

Wauw, heeeeel erg mooi! Heb je artikel opgeslagen in Bloglovin’, IJsland als bestemming staat genoteerd haha! En 1934 is inderdaad niet heel oud!

Reply
veerlez 22/10/2015 - 10:04

Dit was zo een mooie ervaring, we zijn niet bij het info punt geweest, maar iets eerder al de berg op gegaan. We liepen de berg op en de tranen schoten echt in mijn ogen van hoe mooi het was. Adembenemend! En zo grappig dat het er elke keer weer zo anders uit ziet! Het is zo bizar mooi! Wij hadden heel erg geluk met het weer, maar blijkbaar was het wel veel kouder, want er zwommen bij ons geen zeehonden rond!

Reply
Nathalie 22/10/2015 - 10:58

Ik herken je gevoel helemaal. Een reismoment dat ik koester.

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.