Home IJsland Doen in IJsland: bezoek Seltún in geothermisch gebied Krýsuvík op schiereiland Reykjanes

Doen in IJsland: bezoek Seltún in geothermisch gebied Krýsuvík op schiereiland Reykjanes

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Tijdens een roadtrip door het land van vuur en ijs is het heel bijzonder om actieve geothermische gebieden te bezoeken. Je ziet er pruttelende modderpoelen, stomend water en hoog dansende rookpluimen. De meeste denken dat je hiervoor naar het noorden moet rijden, maar in het zuiden, vlak bij het vliegveld vind je het ook! Daarom doen in IJsland: bezoek Seltún in geothermisch gebied Krýsuvík op schiereiland Reykjanes. In maart 2021 volop in het nieuws door de uitbarsting van de vulkaan Fagradalsfjall.

Een prachtige roadtrip in de buurt van Reykjavik maken? Lees dit artikel met 10x bezienswaardigheden op Snaefellsnes met uitgestippelde roadtrip route

Bijzonder mooie roadtrip route

Waar je ook naartoe gaat in IJsland; het is bijzonder mooi, maar tijdens mijn beide reizen door het land bezocht ik Krýsuvík op het schiereiland Reykjanes en werd er omver geblazen door de enorme schoonheid. Alleen de weg ernaartoe is al een feest voor je ogen. Lavavelden vol enorme rotsen met groener dan groen mos, prachtige heuvels en bergen en een groot meer met zwart lavazand.

Lees ook: Wandelen naar vulkaan Fagradalsfjall op schiereiland Reykjanes

De eerste keer toen ik er kwam (in 2014) waren er geen verharde wegen aangelegd naar Krýsuvík en was het nog een flinke uitdaging om er met een gewone auto te komen. Meerdere keren was ik bang dat de auto vast kwam te zitten. Groot was mijn verbazing dan ook toen ik in 2017 zag dat er goeie wegen zijn aangelegd.

Nu is een bezoek aan Krýsuvík’s Seltún, dus helemaal een aanrader. Daarnaast is het heel handig dat het slechts op zo’n 30 kilometer afstand ligt van het vliegveld. Hierdoor is het een perfecte plek om je reis te starten of af te sluiten. En je kunt er sinds maart 2021 de vulkaan Fagradalsfjall bezoeken!

Lees ook: 22x de allermooiste plekken in IJsland die je gezien wilt hebben

Roadtrip IJsland, rijden naar Krýsuvík-Seltun - Map of Joy

Wandelen langs modderpoelen en heetwaterbronnen

Het geothermische gebied Krýsuvík bestaat uit verschillende geothermische velden, zoals Seltún, mijn absolute favoriet. Hier kun je modderpoelen en heetwaterbronnen bewonderen en kun je je vergapen aan de prachtige ondergrond die is voornamelijk gekleurd in gele, oranje en rode tinten.

Vanaf de parkeerplaats (die nu zó gemoderniseerd is dat er zelfs een wc-gebouw staat) loop je zo het pad van houten vlonders op dat dwars door de modderpoelen en heetwaterbronnen loopt. Je kunt een wandeling naar boven maken, van de houten vlonders af.

Het is een beetje klimmen, maar je wordt beloond met een mooi uitzicht en nog meer modderpoelen en heetwaterbronnen. Goed om te weten: Seltún is niet groot. Je kunt je bezoek al in 10 minuten afronden, maar het gebied is dusdanig mooi dat ik je aanraad om er langer van te genieten.

Ook handig om rekening mee te houden: als je de klim omhoog maakt worden je schoenen enorm vies van de geothermische ondergrond. Maak ze schoon als de aarde nog nat is, want het droogt op als een soort plakkerig cement.

Zoek je een leuke, goedkope accommodatie in Zuid-IJsland? Klik hier.

Reizen naar IJsland

  • Auto huren? Hiervoor tip ik Sunny Cars. Bij Sunny Cars boek je namelijk altijd all-in, dus inclusief verzekeringen. Zo rij je zorgeloos rond door IJsland.
  • Op zoek naar een accommodatie in IJsland? Zie Booking.com, waar je vaak kunt boeken met gratis annuleren, zodat je reisplannen flexibel blijven.
  • Reisgids IJsland nodig? Neem hier een kijkje voor het aanbod.
  • Goedkoop, leuke activiteiten doen? Als je tickets boekt via Get Your Guide, dan scoor je de beste prijs én kun je kosteloos annuleren tot 24 uur van tevoren. Dat is heel handig als het bijvoorbeeld heel slecht weer wordt of je reisplannen wijzigen.

Lees ook deze artikelen over Zuid-IJsland:
10x eten en drinken in Reykjavik
Planning + route 5-daagse roadtrip Zuid-IJsland
Doen in IJsland: bezoek Jökulsárlón
Doen in IJsland: Seljavallalaug zwembad
Doen in IJsland: zwemmen in de Blue Lagoon
19x leuke hotels in het centrum van Reykjavik

Doen in IJsland: bezoek Krýsuvík-Seltun - Map of Joy
Doen in IJsland: bezoek Krýsuvík-Seltun - Map of Joy
Doen in IJsland: bezoek Krýsuvík-Seltun - Map of Joy
Doen in IJsland: bezoek Krýsuvík-Seltun - Map of Joy
Doen in IJsland: bezoek Krýsuvík-Seltun - Map of Joy
Doen in IJsland: bezoek Krýsuvík-Seltun - Map of Joy
Doen in IJsland: bezoek Krýsuvík-Seltun - Map of Joy
Doen in IJsland: bezoek Krýsuvík-Seltun - Map of Joy

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt/aankoop doet.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.