Home IJsland Zwemmen in de Blue Lagoon: een eerlijke review

Zwemmen in de Blue Lagoon: een eerlijke review

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Zeg je IJsland, dan zegt iemand anders vrijwel direct Blue Lagoon. Wereldberoemd is deze wellness plek. Het wordt in veel reisgidsen als het paradijs op aarde omschreven. Niet zo gek dus dat ik er met torenhoge verwachtingen naartoe ging. Of deze werden waargemaakt? Dat lees je in dit eerlijke verslag.

Geothermisch verwarmde spa

Als je aan komt rijden zie je het al. Het felwitte en blauwe water van de Blue Lagoon dat afsteekt tegen oude, donkere rotsen van lava. Onwerkelijk mooi. De Blue Lagoon ligt middenin een oud lavaveld en is ontstaan uit geothermisch verwarmd zeewater.

Het deel dat voor mensen is afgezet om te baden wordt ook wel de lagune genoemd. Het is een luxueuze, geothermisch verwarmde spa met water dat afkomstig is uit enorm diepe gaten. En daar wordt het sprookje al iets minder sprookjesachtig…

Niet zo natuurlijk

De Blue Lagoon lijkt op het eerste oog op een natuurverschijnsel, maar is gemaakt door de IJslanders zelf. Het water wordt door de Svartsengi krachtcentrale omhoog gepompt en wordt in eerste instantie gebruikt voor de opwekking van warmte en elektriciteit. De restwarmte wordt gebruikt om de Blue Lagoon te verwarmen. Als de eerste betovering is uitgewerkt zie je inderdaad een gigantische krachtcentrale met ronkende schoorstenen vlakbij de Blue Lagoon. Au! Jammer.

Lees ook: 18x leuke, bijzondere accommodaties in Zuid-IJsland

Blue Lagoon, IJsland - Map of Joy

Schrikken van de prijs

Vooruit, die krachtcentrale denken we weg. Op naar de lagune. Plonzen in dat heilzame, prachtige water! “Dat is dan 80 euro voor twee personen”, zei de caissière zonder blikken of blozen (augustus 2014). Update: in 2023 is de prijs: 58 euro per persoon inclusief 1 handdoek en een modder masker.

Eh, wat? Ik vind dat duur, enorm duur. Na een naakte douche (verplicht!), zwemkleding aan en het water in. Van kippenvel door de koude buitenlucht naar de weldadige warmte van het water. En dat is gelukkig echt genieten geblazen.

Ticket mét transfer vanuit Reykjavik boeken? Kijk hier voor aanbiedingen.

Weldaad voor je huid

De lagune is behoorlijk groot, wat erg fijn is, want je hebt het rijk niet alleen. Er zijn zitranden gecreëerd en er is een grot waar je in kunt zitten. De temperatuur van het water wisselt, maar is gemiddeld 39 graden Celsius. Heerlijk!

Er staan bakken met klei die je op je lijf kunt smeren voor het ultieme spagevoel. Je blijft je verbazen over de felle kleur van het water. Dit ontstaat door de hoge temperatuur, waardoor mineralen en sulfer in het water opgewarmd worden. En precies deze stoffen zijn zo heilzaam voor mensen met huidproblemen, zoals psoriasis.

Nog meer leuke dingen doen in IJsland? Klik hier voor aanbiedingen van excursies, tours en meer.

Behoorlijke drukte

Toch hadden we het na een uurtje wel gezien. Het werd steeds drukker, er waren luidruchtige drinkers aanwezig en het begon harder te regenen (hierdoor heb ik ook geen foto’s in de lagune gemaakt). Het leek ons leuk om te gaan eten in het inpandige restaurant met uitzicht op de lagune, maar ook daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan. Je moet het ervoor over hebben. Wij niet.

Eenmalige must do

Alles bij elkaar vind ik het super dat ik er ben geweest. Het hoort bij een (eerste) bezoek aan IJsland. Het is echt prachtig en een mooie ervaring, maar ik doe het in alle eerlijkheid geen tweede keer. Er zijn zoveel andere plekken op het eiland waar je middenin de natuur in geothermisch water kunt zwemmen. In alle rust, alleen. Voor niets.

Reizen naar IJsland

  • Auto huren? Hiervoor tip ik Sunny Cars. Bij Sunny Cars boek je namelijk altijd all-in, dus inclusief verzekeringen. Zo rij je zorgeloos rond door IJsland.
  • Op zoek naar een accommodatie in IJsland? Zie Booking.com, waar je vaak kunt boeken met gratis annuleren, zodat je reisplannen flexibel blijven.
  • Reisgids IJsland nodig? Neem hier een kijkje voor het aanbod.
  • Goedkoop, leuke activiteiten doen? Als je tickets boekt via Get Your Guide, dan scoor je de beste prijs én kun je kosteloos annuleren tot 24 uur van tevoren. Dat is heel handig als het bijvoorbeeld heel slecht weer wordt of je reisplannen wijzigen.

Lees ook:
IJsland in de herfst: 3x de mooiste watervallen
Doen in IJsland: bezoek Seltún in geothermisch gebied Krýsuvík
Walvissen spotten in Húsavik, IJsland
10x bezienswaardigheden op Snaefellsnes, IJsland [roadtrip route]
10x eten en drinken in Reykjavik
Planning + route 5-daagse roadtrip Zuid-IJsland
3x beste plek om Noorderlicht te zien (+ tips voor je reis ernaartoe)
Doen in IJsland: bezoek Jökulsárlón

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt/aankoop doet.

Dit vind je misschien ook leuk

8 comments

Stéphanie | Expeditie Aardbol 21/11/2014 - 12:11

Wow, dat wist ik niet! 80 euro!!! 22 voor een handdoek!?! Het wordt warm gehouden door een kolencentrale?? Hmmm, sommige dingen zijn echt te mooi om waar te zijn… Lijkt me nog steeds wel bijzonder om in dat water te poedelen, maar wel goed om te weten dat ik me er niet te veel van moet voorstellen ;).

Reply
Marcella 26/11/2014 - 22:01

Wat een prijs joh, goed om ook eens te lezen. Maar dan nog zou ik er toch wel erg graag in willen. Met een eigen handdoek. En Hopelijk met wat minder luidruchtige mensen. Prachtige foto’s!

Reply
Marieke 27/11/2014 - 16:00

80 EURO?! Hallelujah, goed dat ik dat weet. Wat een belachelijk hoog bedrag! Maar het ziet er wel prachtig uit. IJsland blijft op mijn wishlist staan!

Reply
Nathalie 27/11/2014 - 17:09

IJsland is absoluut geweldig! Dit betreft alleen mijn eerlijke mening over het gehypte Blue Lagoon. Je moet het land zéker bezoeken hoor.

Reply
veerlez 22/10/2015 - 10:12

Het gaat inderdaad om de ervaring, maar het is zo een geldklopperij! Moet je nagaan dat ze nu aan het verbouwen zijn en het binnenkort nog duurder wordt! Ik geloof dat ze naar 60 euro pp gaan!
Toch ben ik blij dat ik er geweest ben, maar ik zal het geld er niet nog een keer voor over hebben..

Reply
Nathalie 22/10/2015 - 10:57

Met je eens. Ik ga ook geen tweede keer.

Reply
Ineke 17/11/2015 - 07:52

Hoi, ben het helemaal met je eens. Ik ben er ook geweest. Ik vind het veel te toeristisch opgezet en inderdaad mega duur. Ja het is lekker warm maar ik zou hier ook zeker geen tweede keer naar toe gaan en als ik het geweten had waarschijnlijk ook geen eerste keer. Maar IJsland is prachtig! Wat een geweldig land in vele opzichten. Hier wil ik nog wel 10 keer heen! En de naam van het land klinkt kouder dan het er is, wij waren er met oud en nieuw en het was boven nul. Ik ben super fan van IJsland en raad het iedereen aan! Dank voor je blog!

Reply
Nathalie 17/11/2015 - 09:06

Ik ook. Ik ben verliefd op IJsland, maar deze overhypte plek kon ik niet mooier maken dan het is.

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.