Home NederlandFlevoland Dagje weg naar Urk? Dit zijn de meest bijzondere dingen om te doen!

Dagje weg naar Urk? Dit zijn de meest bijzondere dingen om te doen!

geschreven door Nathalie
2 comments

Urk is één van de mooiste dorpjes in Flevoland. Tijdens een bezoek aan Urk kom je op veel fotogenieke plekjes. Het meest bijzonder aan Urk is dat het nog boordevol karakter zit. Het is echt een dorp met een compleet eigen cultuur. Een uniek stukje Nederland dat erg leuk is om tijdens een dagje weg te verkennen. Lees hier de leukste dingen om te doen op Urk.

Lees ook: 5x bijzondere natuur in Flevoland

Is het op Urk of in Urk?

Voordat je Urk bezoekt is het leuk om iets meer over de geschiedenis van Urk te weten. Urk was namelijk tot 1939 een eiland in de Zuiderzee. Door de drooglegging van Flevoland is het een dorp geworden dat deel uit maakt van de provincie Flevoland. En Flevoland mag dan wel de jongste provincie zijn van Nederland; Urk heeft een geschiedenis die meer dan 1000 jaar teruggaat!

Urk is dus geen eiland meer, maar onder de bewoners leeft het eilandgevoel nog volop en hierdoor is Urk nog steeds zo karakteristiek en zegt men niet in Urk maar op Urk. De scheepvaart en de visserij zijn nog steeds heel erg belangrijk voor de Urkers. Niet zo gek, want Urk ligt nog steeds aan het water (tegenwoordig het IJsselmeer). Het dorp heeft dan ook de grootste vissersvloot van Nederland!

Lees ook: Doen: bezoek het Tulpenfestival in Flevoland

De leukste dingen om te doen op Urk

Maak een ginkiestocht met een gids

Ooit gehoord van een ginkie? Ginkies is wat de Urkers bedoelen met korte, smalle steegjes die je op Urk volop tegenkomt en die vroeger vooral gebruikt werden voor het doen van dingen die niemand mocht zien. Denk aan kwajongensstreken als een vleespannetje stelen en hier stiekem opsnoepen, maar ook tijdens de Tweede Wereldoorlog bleken ze erg handig om te ontkomen aan de Duitsers. Ben je op een maandag op Urk? Dan zal je zien dat de ginkies vol met was hangen, want maandag is wasdag. Een mooi gezicht.

Zo is er ook Het Kauwgomginkie. Dit steegje heet zo, omdat deze op zaterdagavonden door de jeugd werd gebruikt om met een geliefde te zoenen. Voor het zoenen moest de kauwgom uit de mond en deze werd dan op de muren van het steegje geplakt. Je ziet de kauwgom op sommige plekken nog steeds zitten. Tijdens een ginkiestocht met een gids hoor je meer van dit soort verhalen, terwijl je door Urk loopt. 

Lees ook: duurzaam overnachten op de Marker Wadden in Flevoland

De leukste dingen om te doen op Urk, ginkie, smal Urks steegje
Een ginkie.
De leukste dingen om te doen op Urk

Bezoek Museum het Oude Raadshuis

Het Oude Raadshuis van Urk is nu geen raadshuis meer, maar een museum over de geschiedenis en cultuur van Urk. Alles wat je hier ziet is ‘uit de tijd van toen’. Denk aan klederdracht, alledaagse gebruiksvoorwerpen en schilderijen van het oude Urk.

Lees ook: Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!

De leukste dingen om te doen op Urk

Bekijk het vissershuisje van Urk

Als je het museum bezoekt kom je ook in het oude vissershuisje van Urk. Hier stap je een geschiedenisboek in. Je komt er absoluut geen luxe artikelen tegen. Je ziet hier hoe het vroeger was om als gezin in de kleine, tochtige vissershuisjes te leven. Er staan alledaagse huishoudelijke voorwerpen, gereedschappen en artikelen zoals je die toentertijd in de kleine winkeltjes kon kopen. In het vissershuisje van Urk “wonen” in het hoogseizoen figuranten, waardoor de geschiedenis echt tot leven komt.

De leukste dingen om te doen op Urk

Bezoek de haven

Absoluut een must als je op Urk bent is het bewonderen van de haven. Het kloppende hart van Urk. Je ziet er allerlei mooie (vissers)boten, stoere mannen aan het werk met de vangst van de dag, uitgehangen visnetten om te drogen en meer. Ook hier proef je de sfeer van Urk op zijn best.

De leukste dingen om te doen op Urk
De leukste dingen om te doen op Urk

Bezoek de vuurtoren

De vuurtoren is niet alleen mooi om te zien, vanaf hier heb je ook prachtig uitzicht op het IJsselmeer en kun je de vele schepen bekijken die van het IJsselmeer gebruikmaken. De vuurtoren staat op het meest westelijke puntje van Urk. Hij is 18 meter hoog en gebouwd in 1844.

De vuurtoren is een baken die de vissers de weg wijst in het donker naar een veilige haven. Achter de toren ligt een anker uit 1615, waarschijnlijk afkomstig van de vloot van de beroemde zeevaarder Michiel de Ruyter. De toren is tegen betaling te beklimmen in de zomermaanden. Buiten deze periode alleen op afspraak.

Lees ook: 13x de leukste steden in Nederland voor een dagje weg

De leukste dingen om te doen op Urk, de vuurtoren

Sta stil bij het Vissersmonument

Het Vissersmonument is een gedenkplaats en bevat de namen van verdronken vissers uit Urk uit het verleden, maar ook uit het heden. Het werd in 1968 onthuld door koningin Juliana. Er staan nu 368 namen op. Een plek om even bij stil te staan.

Lees ook: Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips

Zie het Kerkje aan zee

Direct tegenover het Vissersmonument staat het Kerkje aan Zee. Dit kerkje heeft al heel wat moeten doorstaan, maar het staat als een rots in de branding nog steeds te pronken op Urk. Het moest wel een keer verplaatst worden, omdat het anders verzwolgen zou worden door het water. Doordat het een baken was voor de Amsterdamse koopvaardij, heeft die voor de middelen gezorgd om het kerkje te kunnen verplaatsen en kun je er nu nog steeds van genieten. Het wordt niet meer gebruikt voor zondagsdiensten, maar nog wel voor bijzondere gelegenheden.

De leukste dingen om te doen op Urk

Eten en drinken op Urk

De Oude Bakkerij is een heel leuk en lekker plekje op Urk om neer te strijken voor een ontbijt, lunch of diner. Wil je iets typisch Urks eten? Kies dan voor de ‘dikkoek met spek en stroopsaus’. Van oudsher een gerecht dat uit armoede is ontstaan. Het lijkt op een warme krentenbol met spek eromheen waar je warme stroopsaus overheen giet. Het is lekker en vult enorm. Liever iets anders? Er staat genoeg op de kaart waar iedereen blij van wordt. Van allerlei belegde broodjes tot pannenkoeken en salades en een high tea! Bij mooi weer kun je buiten zitten en lekker mensen kijken.

Trek in verse vis? Dan is Restaurant de Kaap de plek om te zijn voor lunch of diner. Hier kun je smullen van heerlijke visschotels. De maaltijden bevatten vaak traditionele Urker producten. Proef de knisperende slibtong, visfilet en schol. En als je wilt kun je er blijven logeren!

De leukste dingen om te doen op Urk, de Oude Bakkerij
De Oude Bakkerij.

2 comments

Fam Keizer Hattem 03/07/2022 - 20:13

Zaterdagmiddag waren we op Urk.
We hebben met een gids de .ginkiestocht. gelopen.
Veel info gekregen over Urk, de steegjes, de huisjes de hoogteverschillen, de mensen en heel veel meer!
Gewelig…een aanrader

Reply
Nathalie 04/07/2022 - 08:32

Wat leuk om te horen, dank voor het laten weten.

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.