Home dichtbij op reis Doen op de Waddeneilanden in het donker

Doen op de Waddeneilanden in het donker

by Nathalie
0 Reacties

De Waddeneilanden zijn áltijd een heerlijke plek voor een (korte) vakantie in eigen land, maar wist jij dat als de zon ondergaat of juist weer opkomt, en in de tijd ertussenin, er ook hele bijzondere dingen te doen zijn op de Waddeneilanden? Doordat er sprake is van minimale lichtvervuiling is de nacht nergens in Nederland zó mooi als hier. Lees hier wat je kunt doen op de Waddeneilanden in het donker.

Lees ook: 10x de leukste steden in Nederland voor een dagje weg

Over de Waddeneilanden

De Wadden bestaan uit vijf eilanden: Texel, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland (denk aan het ezelsbruggetje “tv-tas”). De Waddenzee is een erkend biologisch ecosysteem dat je alleen vindt aan de Nederlands-Duits-Deense Noordzeekust. Heel bijzonder dus.

Op de Waddenzee wisselen eb en vloed elkaar elke zes uur af, waardoor het landschap van moment tot moment verandert. Een uitgebreid stelsel van geulen wordt afgewisseld door drooggevallen zandplaten. Deze variatie aan landschappen maakt de Waddenzee tot een uniek leefgebied voor meer dan 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten, met name voor (trek)vogels. Sinds juni 2009 behoort de Waddenzee bovendien tot UNESCO Werelderfgoed.

Lees ook: Met een bootje varen door Nationaal Park De Alde Feanen, Friesland

Doen op de Waddeneilanden in het donker - Map of Joy
Fotocredit: Merk Fryslan

Beklim een vuurtoren

Ze horen bij de Waddeneilanden: de vuurtorens. Overdag al leuk om te beklimmen, maar je kunt dat dus ook in het donker doen. Bijzonder om te beleven, want de vuurtorens lichten de zee en de eilanden op. Je gaat op pad met een gids en maakt een bos- en strandwandeling, waarna je één van de zes aanwezige vuurtorens op de Waddeneilanden kunt beklimmen. Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook: 10x de mooiste Nationale Parken in Nederland

Doen op de Waddeneilanden in het donker - Map of Joy
De vuurtoren vlak bij De Cocksdorp op Texel. Fotocredit: Merk Fryslan

Zoek vallende sterren

Heel soms heb je het geluk om op een andere plek in Nederland een vallende ster te spotten, maar op de Waddeneilanden is die kans aanzienlijk groter. Daarom is een speciale vallende-sterren-tocht op de Waddenzee met een oude klipper, iets wat je echt wilt doen op de Waddeneilanden in het donker. In het najaar zie je vanaf het dek de mooiste meteorietenregens. Dit wil je niet missen! De tocht is onder andere hier te boeken.

Lees ook: Ameland tips: dit zijn de leukste dingen om te doen

Doen op de Waddeneilanden in het donker - Map of Joy
Fotocredit: Merk Fryslan

Bewonder de Melkweg vanuit het Dark Sky Park

Voor nóg meer sterrenpret moet je op de Boschplaat op Terschelling zijn. Hier is het zo donker dat het natuurgebied zich een Dark Sky Park mag noemen! Bij goed weer zie je ’s nachts zelfs de nevel in de Melkweg. Trek eropuit met een gids in een 4×4 en laat je verbazen door de enorme hoeveelheid sterren aan de hemel. Zie deze website voor meer informatie.

Lees ook: 20x bijzonder overnachten op de Veluwe

Ontwaak op het Wad

Terwijl de zon langzaam opkomt en het eiland Vlieland ontwaakt loop je onder begeleiding van een gids het Wad op en laat je je verwonderen door de schoonheid van dit speciale stukje Nederland. Je ziet de maan en de sterren verdwijnen en voelt de eerste zonnestralen op je gezicht, terwijl het gezang van de vogels langzaamaan toeneemt. Kijk op deze website voor meer informatie.

Lees ook: Wandelen op Terschelling? Dit zijn de 6 mooiste wandelingen

Doen op de Waddeneilanden in het donker - Map of Joy
Fotocredit: Merk Fryslan

Ga mee op een huifkartocht

Ontdek de Waddeneilanden vanuit een ander perspectief tijdens de zonsondergang, namelijk vanuit een huifkar. Luister naar het geluid van de hoeven van de paarden en zie het langzaam donker worden. Dit kan onder andere op Terschelling.

Een huifkartocht op Terschelling wordt ‘op ‘e riid’ genoemd. Je ontdekt het eilandgevoel samen met de bokkenrijder, die altijd in is voor een leuk, spannend of ontroerend, waargebeurd verhaal. Zeer leuk om te doen op de Waddeneilanden in het donker. Kijk hier voor meer informatie.

Doen op de Waddeneilanden in het donker - Map of Joy
Fotocredit: Merk Fryslan

Ga op ecosafari

Nog voor de zon aan de hemel staat in de vroege ochtend, neemt een elektrische wagen (eco- wagen) je mee op ontdekkingstocht door de prachtige natuur van Ameland. Met maximaal 6 personen en een gids wordt een tocht gemaakt van 2 à 2 1/2 uur. De gids kan je allerlei leuke weetjes vertellen over het ontwaken van de natuur in de vroege ochtend.

De eco-wagentjes zijn 100% elektrisch en daardoor bijna geruisloos. Hierdoor vindt geen verstoring van de natuur plaats en kun je met al je zintuigen optimaal genieten van de omgeving om je heen. Halverwege de tocht word je getrakteerd op een picknick. Heerlijk om te doen op de Waddeneilanden in het donker. Bekijk deze website voor meer informatie.

Lees ook: 20x de leukste dingen om te doen op Texel

Verblijf op de Waddeneilanden

Er zijn op alle Waddeneilanden meerdere leuke plekjes waar je kunt overnachten te vinden. Klik hier voor aanbiedingen op Texel. Van vakantiehuisje tot B&B.

Ook op Terschelling en Ameland is er een uitgebreid aanbod van verschillende typen accommodaties te vinden. Klik hier voor aanbiedingen op Terschelling en hier voor Ameland.

Op de Waddeneilanden Vlieland en Schiermonnikoog zijn iets minder accommodaties te vinden, dus wees er vroeg bij als je iets wilt boeken.

Doen op de Waddeneilanden in het donker - Map of Joy
Fotocredit: Merk Fryslan

Met de boot naar de Waddeneilanden

Hoe kom je op de Waddeneilanden? Voor welk eiland je ook kiest; je komt er per boot. De boot naar Texel vertrekt uit Den Helder. De boot naar Vlieland en Terschelling vertrekt uit Harlingen. De boot naar Ameland vertrekt uit Holwerd en de boot naar Schiermonnikoog vanuit Lauwersoog. Tickets kun je online boeken. Auto toegestaan of niet? Houd er rekening mee dat het niet is toegestaan om je auto mee te nemen naar Vlieland en Schiermonnikoog. Je kunt je auto parkeren bij de vertrekhaven of per openbaar vervoer reizen. Je mag een eigen fiets meenemen, maar deze kun je ook ter plekke huren.

Kijk voor meer informatie over doen op de Waddeneilanden in het donker op de website https://www.wadtodo.nl/nl/discoverthedark

Doen op de Waddeneilanden in het donker - Map of Joy

Laat een reactie achter