Home dichtbij op reis Duurzame stedentrip bestemmingen in Duitsland die je niet wilt missen

Duurzame stedentrip bestemmingen in Duitsland die je niet wilt missen

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Duitse steden zijn ideaal voor een gevarieerde stedentrip vol culturele hotspots. Bovendien kun je er snel en makkelijk met de trein naartoe reizen én kun je kiezen uit talloze duurzame accommodaties voor je verblijf. Doe in dit artikel inspiratie op voor jouw duurzame Duitse stedentrip. Om in een rustig tempo bewust van de stad te genieten.

Lübeck

Ook zo dol op de prachtige Hanzesteden? Wist jij dat er ook in Duitsland Hanzesteden te bezoeken zijn? Lübeck is daar een mooi voorbeeld van. Deze Hanzestad wordt vaak beschouwd als de “Koningin van de Hanzesteden”.

Het is een stad die een rijke maritieme geschiedenis moeiteloos combineert met een uitgestrekt, historisch stadslandschap. De prachtige gotische architectuur, weerspiegeld in de iconische Holstentor en de kronkelende steegjes, geven je het gevoel door de tijd te reizen. De stad staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst, maar is ook een levendige, moderne stad, waar duurzaamheid en cultuur naadloos samenkomen.

Zeker niet missen: het European Hansemuseum. Als cultureel en educatief centrum is dit één van de beste plekken om meer te leren over de Hanzegeschiedenis. Het stadhuis, het Lübecker Rathaus, is ook een bezoek waard. Dit karakteristieke pand is gebouwd tussen 1226 en 1307 en is gemaakt in de bekende gotische stijl. Het ligt midden op de Marktplatz en het is perfect te combineren met een bezoek aan de Marienkirche.

Ook de Salzspeicher (zoutpakhuizen) zijn heel bijzonder om te zien. Het zijn zes historische bakstenen pakhuizen die zijn gebouwd op de bekende Trave rivier, tussen de 16e- en de 18e-eeuw. Ze dienden als opslagplaatsen voor zout, maar tegenwoordig doen ze dienst als modewarenhuis.

Fotocredit: LTM/Thomas Radbruch

Heidelberg

Heidelberg, genesteld aan de oevers van de rivier de Neckar, laat het romantische gezicht van Duitsland zien in al zijn pracht. Met zijn indrukwekkende kasteel Schloss Heidelberg dat uitkijkt over de stad vol met charmante, kronkelende straatjes en historische gebouwen, biedt Heidelberg een schilderachtige ervaring die rechtstreeks uit een sprookjesboek lijkt te komen. De stad is niet alleen een parel voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur. Ook het natuurlijke landschap is zeer de moeite waard om te verkennen.

Natuurlijk bezoek je het kasteel, maar je bezoek aan Heidelberg is niet compleet als je niet over de Karl-Theodor-Brücke hebt gewandeld. Dat is de oudste brug van Heidelberg. Een architectonisch, indrukwekkend bouwwerk met een bijzondere poort en gedetailleerde beelden. Een plaatje!

Ook leuk om te doen is het maken van een ritje met de kabelbaan. Je wordt beloond met prachtig uitzicht op Heidelberg en het Neckardal. Vanaf de “Koningszetel” (op 568 meter hoogte) kun je zelfs ver over de Pfalz wijnroute kijken.

© GNTB- Francesco Carovillano

Bremerhaven

Bremerhaven is een stad die onlosmakelijk verbonden is met de zee en de maritieme traditie. Je vindt hier het fascinerende Klimahaus. Als bezoeker van dit wetenschapscentrum ervaar je de klimaatzones van de wereld en word je ondergedompeld in het belangrijke gesprek over klimaatverandering en duurzaamheid.

Wil je meer weten over de maritieme geschiedenis van de stad? Bezoek dan het Deutsches Schiffahrtsmuseum (Duitse Scheepvaartmuseum). Er zijn talloze exposities, schepen en navigatie instrumenten te bewonderen. De stad ligt aan de Noordzeekust, dus je kunt ook gewoon genieten van het strand, wandelen langs de promenade en de frisse zeelucht inademen.

Fotocredit: © DZT/Francesco Carovillano

Berlijn

Berlijn ken je waarschijnlijk al wel. Het is de dynamische hoofdstad van Duitsland en heeft ontzettend veel te bieden. Je kunt hier gerust een week lang genieten van allerlei toffe activiteiten, maar wist jij al dat Berlijn heel fijn en makkelijk met de fiets verkent kan worden?

Berlijn is niet alleen een stad met diepgewortelde geschiedenis en moderne flair, maar ook een groene metropool. Terwijl je fietst langs de Berlijnse Muur, door het uitgestrekte Tiergarten park, en langs de diverse architectuur, ervaar je de stad in al haar veelzijdigheid. Ook kun je allerlei fietstours volgen, zoals een street art fietstour en een tour langs de vele meren. Zie deze website voor meer informatie.

FIetsen langs de East Side Gallery

Reizen naar deze steden?

Wil jij graag op duurzame stedentrip naar één van deze Duitse steden? Klik hier voor een overzicht met duurzame accommodaties. Alle steden die in dit artikel worden genoemd kun je bereiken per trein. Voor meer informatie over reizen met de Deutsche Bahn kun je deze website bekijken. Op zoek naar meer inspiratie voor een duurzame reis naar een bestemming in Duitsland? Dan kun je ook nog een kijkje nemen op deze website.

In samenwerking met Duits Verkeersbureau:

Disclaimer: af en toe maak ik gebruik van affiliate links of gesponsorde links/artikelen. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.