Home Noorwegen Eten en drinken in de fjordensteden Stavanger, Ålesund en Bergen

Eten en drinken in de fjordensteden Stavanger, Ålesund en Bergen

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Een stedentrip naar één van de magisch mooie fjordensteden? Dat is zeker als je een foodie bent een grote aanrader. In zowel Stavanger, Ålesund als Bergen vind je de ene na de andere food hotspot. Je kunt er smullen van lokale specialiteiten op de meest bijzondere plekjes. In dit artikel ontdek je allerlei eten en drinken tips voor een bezoek aan de fjordensteden.

Over de fjordensteden en wat ze zo uniek maakt

Je kunt wel stellen dat de fjorden het boegbeeld van Noorwegen zijn. Niet alleen een lust voor het oog, maar -zoals je in dit artikel zult ontdekken- ook voor de smaakpapillen.

Zo kun je er genieten van het adembenemende fjordenlandschap van Geiranger, Sognefjord en Lysefjord, roadtrippen over de Atlantic Road en cultuursnuiven in verschillende musea. Goed om te weten: het openbaar vervoer is uitstekend in Fjord-Noorwegen, zelfs naar afgelegen gebieden. Handig en duurzaam. Ook kun je ervoor kiezen om een elektrische auto te huren. Zie voor meer informatie de website www.fjordnorway.com 

Het prachtige Ålesund.

Eet met de seizoenen mee

In de fjordensteden Stavanger, Ålesund en Bergen wordt grotendeels met de seizoenen mee gekookt en worden lokale ingrediënten gebruikt. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook enorm lekker. Eén van dé lokale specialiteiten in de winter is verse vis. Deze komt direct uit de koude wateren in de omgeving en dat proef je!

In de herfst kun je aanschuiven voor de meest uitgebreide keuken. Zo wordt er cider gemaakt van verse appels. Gek op wild vlees? Vlees van het hert is een lokale specialiteit, maar ook met lamsvlees wordt graag gewerkt in de keuken. Qua groenten is er in deze tijd van het jaar een overvloed aan wortelgewassen die in de meest lekkere gerechten worden toegepast. Zeker ook proeven: het lokale, ambachtelijke bier dat niet te versmaden is.

Fisketorget in Stavanger.

Eten en drinken in Stavanger

Wat ik zo leuk vind aan Stavanger is de afwisseling van eeuwenoude historische gebouwen met moderne architectuur. Een grote aanrader is het maken van een wandelingetje door het oude stadsgedeelte Gamle Stavanger. De witte, houten, pittoreske huisjes zijn enorm fotogeniek.

De barretjes, koffietentjes en restaurants maken je stedentrip compleet. Hier kun je jezelf trakteren op een diner bij een paar van de beste restaurants van het land, die met Michelin-sterren zijn bekroond (Re-naa en Sabi Omakase). Gek op vis? Ga zeker eten en drinken bij Fisketorget. Een restaurant met vis en zeevruchten op de menukaart en waar het menu gebaseerd is op de vangst van vandaag.

Een ander leuk en lekker restaurant is Tango. Het biedt het hele jaar door een seizoensgebonden 7-gangenmenu, gemaakt van de beste lokale producten die er te vinden zijn. Ook Fish & Cow is een echte food hotspot. Bij deze moderne brasserie kun je lunchen en dineren. De gerechten worden gemaakt van verse producten van lokale leveranciers.

En de adembenemende natuur? Die is in Stavanger niet ver weg! Zo kan ik je een fjordencruise door de prachtige Lysefjorden aanraden. In drie uur zie je verschillende hoogtepunten van de Stavanger regio, waaronder de wereldberoemde Preikestolen. Meer weten? Ik schreef er dit artikel over.

Gamle Stavanger.

Eten en drinken in Ålesund

Ålesund is spectaculair gelegen op smalle eilanden, waar de fjorden in Sunnmøre de oceaan ontmoeten. Het is niet voor niets dat het vaak de mooiste stad van Noorwegen wordt genoemd en het heeft ook een interessante geschiedenis. In 1904 was er een grote stadsbrand die ervoor zorgde dat de stad moest worden herbouwd. Het resultaat is een grote hoeveelheid aan Art Nouveau-architectuur.

Het is ook het perfecte startpunt voor vele geweldige natuurbelevenissen en activiteiten. De Sunnmøre Alpen bevinden zich vlakbij en op een uur rijden van het centrum vind je de oceaan, kliffen vol vogels, prachtige fjorden en prachtige bergen.

Voor de foodie is het leuk om te weten dat er jaarlijks een Norwegian Food Festival te bezoeken is. Je kunt er volop smullen van lokaal eten, street food, ambachtelijke biertjes en meer. Ten noorden van Ålesund ligt Tingvoll waar één van de beste kazen ter wereld wordt geproduceerd. De kaas ‘Tingvoll Kraftkar’ won de titel beste kaas ter wereld in 2016. Hier wil je zeker je tanden in zetten.

De keuken van Ålesund proeven? Met behulp van lokale boeren, vissers en jagers kun je bij Apotekergata No.5 genieten van puur natuurlijk eten. Bij Bro kun je aanschuiven voor koffie, cocktails en cultuur. Er is een bar, bistro en restaurant en bij mooi weer kun je ook nog lekker buiten zitten. De menukaart wisselt met de seizoenen mee en bestaat uit lokale specialiteiten.

Trek in vis? XL Diner staat bekend als één van Europa’s grootste bacalao-restaurants. De focus ligt op het bereiden, serveren en promoten van Noorse clipfish (gedroogde, gezouten kabeljauw). En dat met prachtig uitzicht op het kanaal van Ålesundet, de vuurtoren van Molja en de oceaan.

Bro, fotocredit: Kristin Stoylen

Eten en drinken in Bergen

Bergen is groots in zijn soort. Het is een Europese Culturele Stad, Werelderfgoedstad én de gastronomie is door UNESCO verkozen tot Werelderfgoed! Bovendien is deze één na grootste stad van Noorwegen, dé toegangspoort tot de fjorden. Het is perfect gelegen tussen de zeven bergen, dichtbij de prachtige Hardangerfjord en de Sognefjord. Je kunt wel stellen dat de stad de perfecte combinatie van natuur en cultuur biedt.

De stad heeft een geschiedenis van meer dan 1000 jaar aan lokale producten en unieke eettradities. De regio Bergen is de thuisbasis van verschillende gerenommeerde restaurants en een toenemend aantal chef-koks van wereldklasse. Bergen kreeg in 2020 zijn eerste Michelinster, toen restaurant Bare 1 ster kreeg. Trakteer jezelf op een diner hier en je bent gegarandeerd een culinaire ervaring rijker.

Een andere leuke food hotspot in Bergen is Lysverket: een restaurant en bar in het kunstmuseum KODE 4. Hier geniet je van de moderne Noorse keuken met een focus op lokale zeevruchten, maar je vindt ook vlees- en groentegerechten op het menu. Ook een toffe plek voor het drinken van een cocktail.

Iets minder chic, maar zeker niet minder leuk is Marg & Bein. De sfeer hier is modern Scandinavisch en lekker laagdrempelig. Je kunt er klassieke gerechten met een modern tintje bestellen. Er wordt gewerkt met duurzame Noorse producten die passen bij het Scandinavische klimaat. Het liefst zo lokaal mogelijk geproduceerd.

En tot slot is Restaurant 1877 een vermelding waard. Gevestigd in de vleesbazaar Kjøttbasaren, midden in het centrum van Bergen. 1877 was het jaar waarin de markt werd geopend en het leuke is dat het interieur is geïnspireerd op de historische locatie. Alsof je terug in de tijd gaat. De menu’s zijn gebaseerd op wat lokale leveranciers leveren. Gericht op de Noorse eetcultuur en geïnspireerd door de westerse landbouw.

Bare in Bergen.

Hoe kom je in de fjordensteden?

Je kunt met KLM rechtstreeks vliegen naar de fjordensteden Stavanger Ålesund en Bergen. De vliegtijd van Amsterdam naar Stavanger is 1.30 uur, naar Ålesund is 2 uur en naar Bergen is 1.40 uur. Kortom; je bent er zó!

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.