Home NederlandAmsterdam 10x eten en drinken op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord

10x eten en drinken op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Amsterdam van een heel andere kant zien? Pak de gratis pont over het IJ naar de NDSM-werf en bewonder leuke food hotspots op een plek vol historie, weg van de drukte, dat nieuw leven ingeblazen is. Ontdek in dit artikel meer over de boeiende NDSM-werf en lees alles over 10x eten en drinken op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord bij de allerleukste plekjes.

Wat is de NDSM-werf?

De geschiedenis van de NDSM-werf gaat terug naar 1894. In dat jaar werd de Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij opgericht in het oosten van Amsterdam. Het bedrijf had veel succes en groeide hard. Door gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden moest de NSM op zoek naar een andere locatie. In 1915 werd die gevonden aan de overkant van het IJ in Amsterdam-Noord.

De NDSM-werf werd pas een feit na de Tweede Wereldoorlog na een fusie van de Nederlandsche Dok Maatschappij en Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij. Er was op dat moment namelijk veel behoefte aan vervanging van oudere schepen en vervoer van en naar Nederlands-Indië. Daarnaast groeide de economie.

De NDSM werd wereldwijd gezien als een zeer succesvol en vooruitstrevend bedrijf in de scheepvaartwereld. Het was één van de grootste en modernste scheepsbouwwerven ter wereld. Helaas kwam daar een eind aan in de jaren ’70 toen onder andere door de oliecrisis de werf uiteindelijk in 1984 moest sluiten.

Nu is de NDSM-werf een stoere, industriële plek vol karakter. Het doet mij denken aan het rauwe New Yorkse Brooklyn of het Berlijnse Kreuzberg. Creatieve ondernemers hebben zich er gevestigd en een bezoek aan de NDSM-werf in Amsterdam-Noord voelt echt als een origineel dagje uit. Er worden vaak toffe events georganiseerd en je kunt er maandelijks de IJ-hallen bezoeken. De grootste vlooienmarkt van Europa! Kijk voor meer informatie over de NDSM-werf op deze website.

Lees ook: vintage scoren bij de IJ-hallen in Amsterdam

Cannibale Royale du Nord

Lekker laagdrempelig en altijd in voor een feestje. Cannibale Royale du Nord biedt goede muziek, vlees, exotische bieren en lekkere wijnen. En dat in willekeurige volgorde in de stijl van een brasserie. Een hele fijne plek als je graag je tanden zet in ribs, steaks en burgers in een stoer, ruim en sfeervol interieur.

Lees ook: Woonshoppen in De Pijp? Dit zijn de leukste adresjes

8x eten en drinken op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord
Fotocredit: Cannibale Royale du Nord

De IJ-Kantine

Ooit gebouwd door de scheepsbouwers van de NDSM-werf en dat zie je terug aan het sfeervolle pand van de IJ-kantine dat naadloos aansluit bij de rest van de werf. Modern met respect voor de historie.

Als je met de pont naar de NDSM-werf gaat zie je het direct links liggen. Het uitzicht vanaf het terras en binnen aan de grote ramen is dan ook schitterend. Je kijkt over het IJ en de haven. In dit restaurant/café kun je al vanaf 10 uur ’s morgens terecht. Voor een bakje koffie, maar bijvoorbeeld voor een uitgebreide, ambachtelijke lunch. Ik zou voor dat laatste gaan, want het is hier heel fijn zitten, ook in de winter bij de openhaard.

Lees ook: 26x de beste high tea plekken in Amsterdam (ook take-away en thuisbezorgen)

8x eten en drinken op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord

PLLEK

PLLEK is, zoals ze zelf zeggen, een creatieve hang-out met een fenomenaal uitzicht over het IJ. En dat klopt. Als het mooi weer is hangt er een fijn strandgevoel en als het buiten guur is kruip je lekker weg op een bank voor een knapperende haard.

Opgebouwd in een stijl die naadloos aansluit bij de oude werf; met veel rauwe, industriële materialen en oude zeecontainers. Zowel in de uitvoering als op de kaart is er aandacht voor bewust leven en duurzaamheid. Er worden regelmatig leuke evenementen georganiseerd dus kijk vooral even naar de agenda op de site.

Lees ook: 12x romantische hotels in Amsterdam

8x eten en drinken op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord
Fotocredit: PLLEK

Next

Een nieuweling, die nu al dikke indruk maakt, is Next. Van de makers van Pllek. Hier kun je lekker eten en drinken. Het is een restaurant, cocktailbar, lounge, grand café en brasserie in één. Je kunt er binnenlopen voor een koffie, een ontbijt, lunch, borrel, diner of alleen een wijntje. Wat jij wil! De keuken is werelds en vegan friendly.    

Noorderlicht

Nog zo’n plek op NDSM-werf waar het zó fijn toeven is. Loop vanaf de pont rechts het NDSM-terrein op met de loodsen aan je linkerhand. Aan het einde zie je rechts een doorzichtige koepel aan ’t IJ. Dit is Noorderlicht. Hier kun je op het terras of in het restaurant elke dag genieten van lunch of diner.

Vooral in de zomer een prachtplaats, want door de ligging aan het IJ lijkt het wel een strandclub. De no-nonsense sfeer maakt het vakantiegevoel compleet. Er worden regelmatig leuke events georganiseerd, dus er valt genoeg te beleven. De kaart is heerlijk en veelal biologisch.

Lees ook: Woonshoppen in de Jordaan? Dit zijn de leukste adresjes

Hangar

Ik liet eerder al vallen dat de NDSM-werf een plek is voor creatieve ondernemers. Zo ook de eigenaren van Hangar. Dit restaurant is opgebouwd uit golfplaten in een kleurenpalet die doet denken aan wat er uit de handen komt van top interieurontwerper Piet Hein Eek.

En net alleen dat maakt Hangar speciaal. De menukaart verandert elke zes weken. Er staan gerechten op uit verschillende landen rond de Middellandse Zee. In de zomer zit je op het grote terras aan het water (hallo, uitzicht mét zon) en in de winter zit je warm binnen bij de haard.

Lees ook: 19x de beste sushi plekken in Amsterdam [ook take away en bezorgen]

8x eten en drinken op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord
Fotocredit: Hangar

Loetje aan ’t IJ

Een klinkende naam in de Hollandse horeca: Loetje. Waar je niet te versmaden biefstuk kunt eten. En dus ook op de NDSM-werf is er één te vinden. Loetje aan ‘t IJ is gevestigd in de kop van het havengebouw van Amsterdam Marina bij de NDSM-werf. Rondom het opvallende pand ligt een prachtig houten terras met aanlegsteigers. Je kunt dus met je bootje naar Loetje komen.

Lees ook: bezoek De Hallen voor food, cultuur en meer

8x eten en drinken op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord
Fotocredit: Loetje aan ’t IJ


Café Cress

Café Cress is een “family style” restaurant waar gerechtjes op je tafel verschijnen die je kán delen. Ook ben je welkom voor een drankje en een klein gerechtje aan de bar en in de zomer op het terras aan het water. Extra leuk: er wordt gewerkt met producten die zoveel als mogelijk van de Amsterdamse markten en lokale leveranciers komen.  

IJver

Mag ik eerst even kwijlen op het interieur? Dat is wat ik dacht toen ik voor het eerst bij IJver kwam. Het ziet er simpelweg waanzinnig uit. Gevestigd in de 100 jaar oude Scheepsbouwloods. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch, diner, om te borrelen en meer. Er is een groot buitenterras en een iets minder groot terras binnen in de loods zelf. Kortom; altijd terrasjesweer!

De menukaart van IJver bestaat uit een mix van de Nederlands en de Franse keuken. Er wordt gekookt met ingrediënten van Hollandse bodem en vooral bier speelt een grote rol. Niet alleen op de drankkaart, maar ook in de keuken. Je kunt hier genieten van bier-spijscombinaties zoals een haantje gestoofd in Weizenbier of frisse dressings gemaakt van hoppige bieren.

8x eten en drinken op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord
Fotocredit: IJver

Restaurant Brooklyn

Het unieke gebouw van Restaurant Brooklyn dateert uit 1909. Het vormt samen met de lasloods één van de weinige overblijfselen van de voormalige NDSM-werf. De imposante gevel van stalen pilaren en metselwerk laten dat nog mooi zien.

Op het zonovergoten terras van Restaurant Brooklyn waan je je even op vakantie en als het weer niet meezit is het dus alles behalve een straf om van de pracht van het gebouw te genieten terwijl je van de kaart smult. Die kaart biedt tijdens de lunch en het diner voor elk wat wils. Geen ingewikkelde gerechten, maar wel met aandacht gemaakt en goed ook.

Lees ook: Dagje Amstelveen? Dit zijn de leukste dingen om te doen

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.