Home België Fietsen door de Heide in Nationaal Park Hoge Kempen

Fietsen door de Heide in Nationaal Park Hoge Kempen

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Na ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk en ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland, is er nu een nieuwe fiets- en wandelbeleving in het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg bijgekomen. ‘Fietsen door de Heide’ is een belevingsroute van 4 kilometer met een héle bijzondere fietssteiger. Je ervaart hier de prachtige Limburgse natuur op een unieke manier. Ontdek er alles over in dit artikel over fietsen door de Heide in Nationaal Park Hoge Kempen.

Lees ook: Fietsen door het water én de bomen in Belgisch Limburg

Weids landschap vanuit de hoogte

‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen is een belevingsroute van 4 kilometer dwars door het enige nationale park van België. Uitgestrekte dennenbossen wisselen af met prachtige heidelandschappen. De Mechelse heide is met zijn 700 hectare bovendien één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen.

De nieuwe iconische fietsbrug op dit traject zorgt niet enkel voor een veilige oversteekplaats over de Weg naar Zutendaal, maar biedt vooral een prachtig zicht over de natuurlijke omgeving. Aan de noordelijke zijde fiets je over een fietspad met prachtige vergezichten over het heidelandschap. De constructie werd in het zuiden ingepast in een oude bomendreef en sluit perfect aan op het bestaande fietsroutenetwerk.

Lees ook: 20x de mooiste bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen

© Kurt Vandeweerdt & Frank Resseler / Visit Limburg

Iconische toegangsbrug

De 300 meter lange fietssteiger is een baken in het landschap. Net als bij een rollercoaster werd er voor de fietsbrug een fijnmazige structuur van balken en kolommen uitgezet. Tussen de houten structuur stijgt een betonnen fietspad geleidelijk, maximum 4%, tot 6,5 meter hoogte om vervolgens na 30 meter opnieuw te dalen.

De wanden van de brug zijn gemaakt van lokaal dennenhout en zijn op die manier een knipoog naar het Limburgse mijnverleden. In dit cultuurhistorisch landschap werden destijds massaal naaldbomen aangeplant om aan de vraag naar hout voor de koolmijnen te voldoen. Het fietspad is 3,5 meter breed.

Lees ook: 15x leuke vakantieparken in Limburg

© Kurt Vandeweerdt & Frank Resseler / Visit Limburg
© Kurt Vandeweerdt & Frank Resseler / Visit Limburg

Wanneer bloeit de heide paars op in Nationaal Park Hoge Kempen?

Een paars bloeiende heide. Het is werkelijk prachtig om te zien. Zeker hier in het Nationaal Park Hoge Kempen terwijl je deze nieuwe fietsroute rijdt.

Over het algemeen kun je stellen dat de heide de tweede week van augustus op zijn mooist is en het meest intens paars. Dit hangt jaarlijks af van het weer. Is er genoeg neerslag gevallen, heeft de zon niet te fel geschenen, is het warm genoeg geweest?

Lees ook: De mooiste heidegebieden op de Veluwe [en wat je er kunt doen]

© Kurt Vandeweerdt & Frank Resseler / Visit Limburg

Praktische informatie over Fietsen door de Heide in Nationaal Park Hoge Kempen

‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen is een belevingsroute van 4 kilometer dwars door het park. Tussen knooppunt 551 en knooppunt 550 van het fietsroutenetwerk doorkruis je de Mechelse Heide.

Daar vind je ook de 300 meter lange fietsbrug die je niet alleen veilig laat oversteken, maar ook een weids vergezicht biedt op het Nationaal Park Hoge Kempen. Deze nieuwe fietsbeleving is voor iedereen vrij toegankelijk. Meer informatie vind je op www.visitlimburg.be.

Lees ook: 13x royaal slapen in een kasteel in Limburg

© Kurt Vandeweerdt & Frank Resseler / Visit Limburg

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.